Dato:            14. juli 2006

Kontor:         Regional Sundhed

J.nr.:             2003-12141-5

 

Sagsbeh.:   JLI

Fil-navn:       Dokument 6

 


Folketingets Sundhedsudvalg


 

 

 

 

 

. / .


Sundhedsstyrelsen nedsatte i 2002 en opfølgningsgruppe, som har til formål at overvåge udviklingen i børne- og ungdomspsykiatrien og udgive et årligt statusnotat herom. Opfølgningsgruppen har netop udgivet statusnotatet for 2006, som vedlagt fremsendes i 35 eksemplarer.

 

Notatet viser, at der er foretaget en meget stor og målrettet udvidelse af børne- og ungdomspsykiatrien og af sygehusvæsenets aktivitet på området siden 1996. Målt som antallet af udskrivninger og afsluttede ambulante besøg ved de børne- og ungdomspsykiatriske afdelinger - er aktiviteten således steget fra godt 5.000 i 1996 til ca. 9.500 i 2004.

 

Set over hele perioden fra 1996 til 2005 er antallet af henvisninger steget fra 4.858 til 10.550 svarende til en stigning på 117 %. Alene fra 2004 til 2005 steg antallet af henvisninger med 15 % eller ca. 1.300 flere patienter.

 

Statusnotatet indeholder et bud på mulige begrundelser for det stigende antal henvisninger, men slår fast, at der kun i begrænset omfang foreligger viden herom (statusnotatet side 52-53). På den baggrund blev det som led i de netop indgåede økonomiaftaler med Danske Regioner og med KL aftalt at iværksætte en fælles undersøgelse af årsagerne til det stigende antal henvisninger i børne- og ungdomspsykiatrien.

 

Med satspuljeaftalen for 2005 blev der afsat en pulje på 200 mio. kr. til børne- og ungdomspsykiatrien. Disse midler blev udmøntet i foråret 2005, hvorefter amterne har skullet opbygge den øgede kapacitet ved ansættelse af personale mm. Det er derfor endnu ikke muligt at se den fulde effekt af puljen i opfølgningsgruppens statusnotat. Det må forventes, at effekten vil kunne ses i de kommende statusnotater fra opfølgningsgruppen.

 

Det fremgår af statusnotatet, at der er sket en væsentlig udvidelse i personaleressourcer i børne- og ungdomspsykiatrien. Fra 1997 til 2006 er antallet stillinger således mere end fordoblet fra 742 til 1.543. Samtidig er der igangsat en betydelig uddannelsesindsats med henblik på at fremskaffe flere speciallæger og andet personale til området og der ser ud til at være en positiv udvikling i gang med hensyn til søgningen til specialet.

 

Ud over at have afsat midler til en generel oprustning i børne- og ungdomspsykiatrien, besluttedes det med satspuljeaftalen for 2005 at tildele spiseforstyrrelsesområdet en permanent årlig bevilling på 30 mio. kr. Samtidig blev det besluttet, at Sundhedsstyrelsen skal følge udviklingen på området og afrapportere herom i de årlige statusnotater.

 

Specifikt for spiseforstyrrelser konstaterer opfølgningsgruppen, at der er igangsat en styrkelse på området i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Amterne har fra 2005 til 2006 bl.a. udvidet antallet af dagpladser til spiseforstyrrede fra 68 til 108. Samtidig konstateres, at ventetiderne for spiseforstyrrede generelt er kortere end for de børne- og ungdomspsykiatriske patienter i øvrigt. Opfølgningsgruppen forventer desuden, at etableringen af mere specifikt målrettede tilbud på området vil medføre en positiv udvikling af kvaliteten på feltet.

 

Der mindes i den forbindelse om, at et flertal i Folketinget, i forbindelse med F 22 om piger og unger kvinders psykiske velbefindende, besluttede at afsætte 16,5 mio. kr. til en incitamentspulje, som amterne/regionerne kan søge til medfinansiering ved benyttelse af private behandlingstilbud til spiseforstyrrede. Formålet med puljen er bl.a. at medvirke til en kapacitetsudvidelse her og nu.

 

Opfølgningsgruppen understreger afslutningsvis i notatet, at der ikke er nemme eller hurtige snuptagsløsninger, men at den målrettede kontinuerlige kapacitetsudbygning over en årrække fortsat er vejen frem. Bl.a. på den baggrund vil regeringen i den kommende psykiatriaftale, som skal forhandles til efteråret, foreslå en fortsat prioritering af børne- og ungdomspsykiatrien.

 

Det nationale kvalitetsprojekt i børne- og ungdomspsykiatrien som er igangsat sammen med Danske Regioner og Socialministeriet, og det føromtalte udvalgsarbejde om årsagen til det stigende antal henvisninger af børn og unge vil desuden kunne give nogle gode pejlemærker for den mest hensigtsmæssige tilrettelæggelse af indsatsen i fremtiden.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Lars Løkke Rasmussen  / Jesper Lihn