Orientering til Folketingets Sundhedsudvalg om resultaterne fra projektet ”Indførelse af systematiske vurderinger af vold og farlighed”. 

 

Folketinget vedtog den 30. marts 2004 enstemmigt V 72. Vedtagelsen afsluttede forespørgsel F 32, som var stillet til indenrigs- og sundhedsministeren, justitsministeren og socialministeren, om psykisk syge kriminelle.

 

F 32 lød således:

”Vil regeringen redegøre for sin politik med hensyn til at imødegå udviklingen i antallet af psykisk syge kriminelle, som siden starten af 1980'erne er steget med 6-7 pct. årligt?”

 

V 72 har følgende ordlyd:

 

”Folketinget opfordrer regeringen til at intensivere den forebyggende indsats i forhold til psykisk syge, der begår kriminalitet. Indsatsen skal bl.a. inkludere

 

Projektet ”Indførelse af systematiske vurderinger af vold og farlighed” blev med midler fra psykiatriaftalen 2003-2006 i igangsat på Retspsykiatrisk afdeling, Sct. Hans Hospital i januar 2004.

 

Formålet med projektet var at blive bedre til, på struktureret vis, at kunne vurdere, håndtere og behandle risiko for vold og farlighed hos psykiatriske patienter. Internationale erfaringer viser, at brugen af udviklede, strukturerede metoder ved sådanne vurderinger er almindelige kliniske vurderinger overlegne. På den baggrund ønskede man med projektet at oversætte den internationale vurderingsskala HCR-20 til dansk samt tilpasse den og afprøve den på danske forhold.

 

Projektet blev afsluttet i august 2005 og der er med projektet opnået følgende resultater:

 

Risikovurderingsinstrumentet HCR-20 er blevet oversat til dansk. Oversættelse er foretaget i samarbejde med de canadiske forfattere samt en støttegruppe bestående af blandt andet repræsentanter fra danske retspsykiatriske afdelinger. Oversættelsen har titlen ”HCR-20 - vurdering af voldsrisiko” og er udgivet ved Retspsykiatrisk afdeling, Sct. Hans Hospital i juni 2005.

 

Derudover har projektets nøglepersoner deltaget i udenlandske kurser blandt andet med henblik på at kunne undervise i anvendelse af instrumentet ved implementering på afdelingen på Sct. Hans Hospital.

 

Læge- og psykologgruppen har gennemgået en intensiv undervisning og afprøvning af instrumentet HCR-20, og er ligeledes blevet undervist i anvendelsen af psykopatiskalaen PCL, som indgår i HCR-20. Plejepersonale og andet personale er også blevet undervist i HCR-20 risikovurderinger.

 

Der er gennemført ekstern undervisning og holdt foredrag om risikovurderinger i flere sammenhænge, blandt andet for selskaber indenfor Dansk Psykiatrisk Selskab og Dansk Psykologforening.

 

Afdelingen har desuden med projektet fået opbygget et stabilt nordisk og europæisk samarbejde vedrørende erfaringer med risikovurdering af fremtidig vold, og der er planer for fremtidig fælles forskning nationalt såvel som internationalt.

 

Risikovurderinger med HCR-20 er i dag fuldt ud implementeret på Retspsykiatrisk afdeling, Sct. Hans Hospital. Metoden anvendes således ved alle patientforløb på afdelingen. Landets øvrige psykiatriske afdelinger har mulighed for at rekvirere publikationen ”HCR-20 - vurdering af voldsrisiko” ved henvendelse til Retspsykiatrisk afdeling, Sct. Hans Hospital.

 

I direkte forlængelse af projektet er der med støtte fra psykiatriaftalen 2003-2006 i april 2005 igangsat et 3-årigt ph.d.-projekt på Sct. Hans Hospital.

 

Med dette projekt tilvejebringes de første danske forskningsresultater på området og projektet vil bidrage til implementering af strukturerede risikovurderinger i psykiatrien i Danmark. Formålet på sigt er at blive bedre til at identificere og behandle højrisikopatienter og derved forebygge voldskriminalitet. Projektet forventes afsluttet i 2008.