<DOCUMENT_START>

P R E S S E M E D D E L E L S E

 

Undersøgelseskommissionen i Dan Lynge-sagen afleverer sin beretning til

justitsministeren tirsdag den 19. september 2006

 

Undersøgelseskommissionen i Dan Lynge-sagen afgiver sin beretning til justitsminister Lene Espersen tirsdag den 19. september 2006.

 

Justitsministeriet forventer at offentliggøre kommissionens beretning samme dag ca. kl. 11.00.

 

Beretningen vil kunne afhentes i Justitsministeriets reception, Slotsholmsgade 10, 2. sal, 1216 København K, ligesom beretningen vil være tilgængelig på Justitsministeriets hjemmeside på internettet (www.jm.dk).

 

Til baggrund:

 

Undersøgelseskommissionen i Dan Lynge-sagen blev nedsat den 15. september 2003 i henhold til lov om undersøgelseskommissioner. Kommissionen har bestået af landsdommer Lis Sejr som formand samt advokat Claus Søgaard-Christensen og professor, dr.jur. Eva Smith som medlemmer.

 

Kommissionen har arbejdet på grundlag af følgende kommissorium:

 

”Justitsministeren nedsætter herved i medfør af § 1, stk. 1, i lov om undersøgelseskommissioner en kommission til undersøgelse af Dan Lynge-sagen.

 

Undersøgelseskommissionen har efter § 4, stk. 2, i lov om undersøgelseskommissioner til opgave at undersøge og redegøre for det samlede begivenhedsforløb, som knytter sig til politiets samarbejde med Dan Lynge såvel i forbindelse med efterforskning og bekæmpelse af rockerkriminalitet som i andre sammenhænge.

 

Undersøgelsen skal omfatte dels politiet – herunder Politiets Efterretningstjeneste – dels andre relevante myndigheder, herunder den overordnede anklagemyndighed og Justitsministeriet.

 

Kommissionens undersøgelse og redegørelse skal bl.a. omfatte de påstande om kritisable forhold i sagen, som er fremkommet i medierne og den offentlige debat, herunder påstande om:

 

at politiets samarbejde med Dan Lynge skulle have været af en sådan karakter, at der har været tale om agentvirksomhed i strid med retsplejelovens regler,

 

at politiet ikke skulle have taget de fornødne skridt i anledning af informationer fra Dan Lynge om bl.a. forestående attentater i rocker-miljøet,

 

at politiet uberettiget skulle have udbetalt pengebeløb (”dusør”) til Dan Lynge,

 

at anklagemyndigheden uberettiget skulle have undladt at retsforfølge Dan Lynge i anledning af strafbare forhold, og

 

at Justitsministeriet i besvarelsen af et spørgsmål fra Folketinget skulle have afgivet urigtige oplysninger om kontakter mellem Dan Lynge og politiet.

 

På baggrund af den beskrevne undersøgelse og redegørelse skal undersøgelseskommissionen efter § 4, stk. 4, i lov om undersøgelseskommissioner foretage retlige vurderinger til belysning af, om der foreligger grundlag for, at det offentlige søger nogen draget til ansvar.”