<DOCUMENT_START>

Vedlagt sendes i 5 eksemplarer til udvalgets orientering Rigsadvokatens brev af 4. juli 2006 til Justitsministeriet med en tilhørende redegørelse om tilbageholdelse og enrumsanbringelse af børn under den kriminelle lavalder efter ændringen af retsplejeloven i 2004.

 

Redegørelsen vedrører de regler om indgreb over for personer under 15 år, der ved lov nr. 443 af 9. juni 2004 blev indsat i retsplejelovens kapitel 75 b. Som nærmere omtalt i pkt. 3.1 i redegørelsen er det i forarbejderne til denne lov forudsat, at Rigsadvokaten skulle etablere en indberetningsordning, der omfatter tilfælde, hvor der sker tilbageholdelse ud over 6 timer, samt tilfælde, hvor der sker enrumsanbringelse.   

 

På baggrund af de modtagne indberetninger konkluderer Rigsadvokaten i redegørelsen, at politiet alt overvejende anvender adgangen til at udstrække en tilbageholdelse af en person under 15 år ud over 6 timer i overensstemmelse med de hensyn, der følger af loven fra 2004, hvorefter en sådan tilbageholdelse skal være begrundet i væsentlige hensyn til efterforskningen.

 

Rigsadvokaten finder på baggrund af indberetningerne, at der ikke er grundlag for at foreslå en begrænsning af politiets adgang til at udstrække tilbageholdelse af børn under den kriminelle lavalder ud over 6 timer.

 

Om anvendelsen af reglerne om enrumsanbringelse af personer under 15 år anfører Rigsadvokaten bl.a., at gennemgangen af de modtagne indberetninger har vist, at der i den indledende fase efter reglernes indførelse i 2004 har hersket en vis usikkerhed med hensyn til betingelserne for enrumsanbringelse. Rigsadvokaten agter i den forbindelse at henlede politimestrenes opmærksomhed på, at enrumsanbringelse, der sker alene af ressorucemæsssige grunde, skal undgås. Desuden vil det blive indskærpet over for politimestrene, at enrumsanbringelse af børn under den kriminelle lavalder, der foretages af hensyn til efterforskningen, kun bør finde sted undtagelsesvist, og kun når der er tale om alvorlig personfarlig kriminalitet. Rigsadvokaten vil endvidere indskærpe, at der efter de regler, der blev gennemført i 2004, gælder en absolut grænse på 6 timer for udstrækningen af en enrumsanbringelse.

 

Rigsadvokaten finder ikke, at der på nuværende tidspunkt er grundlag for at foreslå en yderligere begrænsning i adgangen til at anbringe børn under den kriminelle lavalder i enrum. I den forbindelse går Rigsadvokaten ud fra, at reglerne, som nu har været i kraft i ca. 2 år, efterhånden er blevet indarbejdet i de enkelte politikredse.

 

For at sikre at ordningen i fremtiden i fuldt omfang administreres i overensstemmelse med det, der var forudsat ved reglernes ikrafttræden i 2004, finder Rigsadvokaten imidlertid, at der er behov for fortsat at følge området. Det er derfor Rigsadvokatens hensigt at anmode politikredsene om i en 1-årig periode at indberette alle tilfælde, hvor der er sket enrumsanbringelse af et barn under 15 år.

 

Justitsministeriet er enig i Rigsadvokatens konklusioner og har desuden noteret sig, at Rigsadvokaten på visse punkter vil indskærpe indholdet af de regler i retsplejeloven om indgreb over for personer under 15 år, som blev gennemført i 2004.

 

Det kan oplyses, at Justitsministeriet vil anmode Rigsadvokaten om i forbindelse med den omtalte fortsatte indberetning om enrumsanbringelse at udarbejde en ny redegørelse herom, når indberetningerne foreligger. Denne redegørelse vil ligeledes blive sendt til udvalget.

 

 

/

  

 

   Â