RIGSADVOKATEN                                                                                                                        Bilag

Juni 2006

J.nr. 2005-120-0019

 

 

Oversigt over straffene i voldssager efter ændringen af straffelovens §§ 244 - 246

 

 

1. Indledning

 

I dette bilag beskrives en række udvalgte højesterets- og landsretsdomme om vold efter straffelovens §§ 244 – 246, der er afsagt i perioden fra 1. august 2005 til udgangen af januar 2006.

 

Beskrivelserne er foretaget på en sådan måde, at de oplysninger, som må antages at have haft væsent­lig betydning for straffastsættelsen, fremgår. Tiltaltes alder er nævnt, hvorimod forurettedes alder alene er nævnt, hvis forurettede har været særlig ung eller gammel, idet dette forhold kan have betyd­ning for straffastsættelsen. Endvidere fremgår det af referatet, om tiltalte tidligere er straffet. Herud­over vil det fremgå, om forurettede fik skader som følge af den udøvede vold.

 

Både byrettens og landsrettens strafudmåling fremgår af referaterne, ligesom det anføres, hvis lands­retten er kommet til et andet bevisresultat end byretten.

 

Dommene i dette bilag er udvalgt således, at der som udgangspunkt beskrives domme, som alene ved­rører ét forhold af vold, hvor forholdet er henført til straffelovens §§ 244 – 246. Der er endvidere ud­valgt domme, hvor straffen er fastsat under hensyn til, at tiltalte tidligere har gjort sig skyldig i volds­kriminalitet, således at straffen er fastsat i medfør af straffelovens § 247, stk. 1. Der er beskrevet en­kelte domme, der udover ét voldsforhold omfatter andre lovovertrædelser, hvis det må antages, at disse forhold ikke har haft væsentlig indflydelse på strafudmålingen.

 

2. Straffelovens § 244

 

2.1. Gadevold

 

Som eksempler på domme, hvor der alene er sket domfældelse for overtrædelse af straffelovens § 244, kan nævnes følgende:

 

·         Dom nr. 1 - Vestre Landsrets dom af 10. oktober 2005

·         Fængsel i 30 dage betinget

En 16-årig tiltalt, der var ustraffet, havde slået forurettede, som han tilfældigt mødte på gaden, i an­sigtet med håndroden, hvorved forurettedes næse brækkede. Tiltalte kendte forurettede fra tidligere i forbindelse med noget håndgemæng. Byretten fastsatte straffen til 30 dages betinget fængsel. Lands­retten stadfæstede dommen navnlig under hensyn til, at tiltalte var 16 år på gerningstidspunktet.

 

·         Dom nr. 2 - Østre Landsrets dom af 5. december 2005

·         Fængsel i 30 dage betinget

En 16-årig tiltalt, der ikke tidligere var straffet af betydning for sagen, havde vippet med en tom øl­flaske, der ramte forurettede i ansigtet, hvorved forurettede fik et meget lille sår, der ikke krævede lægebehandling. Byretten lod straffen bortfalde under henvisning til tiltaltes meget unge alder og den ringe skade, der var sket på forurettede, jf. straffelovens § 82, nr. 1, og straffelovens § 83. Landsretten fastsatte straffen til fængsel i 30 dage betinget. Landsretten henviste til, at der var tale om uprovokeret gadevold, hvor der blev anvendt en flaske, som ramte forurettedes ansigt, hvorfor der ikke fandtes grundlag for at lade straffen bortfalde. Straffen blev gjort betinget under hensyn til den ringe skade på forurettede, tiltaltes alder og hans personlige forhold.

 

·         Dom nr. 3 - Østre Landsrets dom af 2. november 2005 (TfK 2006.91)

·         Fængsel i 30 dage

En 17-årig tiltalt, der var ustraffet, havde tildelt forurettede et knytnæveslag i ansigtet og sparket ud efter forurettede uden at ramme. Tiltalte havde været i byen med tre kammerater og spurgt forurettede, som var avisbud, om de måtte få en gratis avis, hvilket forurettede havde sagt nej til. Tiltalte blev li­geledes dømt for efterfølgende at have udøvet vold mod forurettede, da forurettede havde sat sig i sin bil. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 40 dage og lagde vægt på, at der var tale om uprovokeret gadevold udøvet om natten af flere i forening, og på den skærpelse af straffen for gadevold, der var tilsigtet ved ændringen af straffeloven ved lov nr. 380 i juni 2002. Landsretten nedsatte straffen, idet tiltalte blev frifundet for at have udøvet vold mod forurettede, mens denne sad i sin bil, således at der kun blev dømt for knytnæveslaget i ansigtet og for forsøg på at sparke forurettede. På den baggrund og under hensyn til, at tiltalte var ustraffet og var under 18 år på gerningstidspunktet, blev straffen nedsat til 30 dages fængsel.

 

·         Dom nr. 4 - Vestre Landsrets dom af 31. august 2005

·         Fængsel i 40 dage

En 63-årig tiltalt, der var ustraffet, havde taget fat omkring nakken på forurettede, der var 15 år, og  tildelt forurettede flere slag i ansigtet, mens han blev holdt fast. Forurettede fik næseblødning ved sla­gene. Tiltalte havde forvekslet forurettede og hans kammerater med nogle drenge, der tidligere havde lavet ballade det sted, hvor tiltalte arbejdede som vicevært. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 40 dage og lagde vægt på tiltaltes voldsomme adfærd, da han dels tog fat i forurettede, dels tildelte foru­rettede slagene i ansigtet. Retten fandt, at det var en skærpende omstændighed, at forurettede befandt sig på offentlig vej, at forurettede var mindreårig, samt at tiltalte kendte til kampsport. Landsretten stadfæstede dommen og lagde vægt på, at tiltalte var dømt for at have taget fat om nakken på den 15-årige forurettede og slået ham flere gange i ansigtet.

 

 

·         Dom nr. 5 - Østre Landsrets dom af 4. januar 2006

·         Fængsel i 40 dage

En 22-årig tiltalt, der var ustraffet, havde slået forurettede, som han havde mødt tilfældigt på gaden, med knyttet hånd tre gange i ansigtet efter en kort ordveksling, hvor forurettede bad tiltalte om ikke at udøve hærværk på et træ. Byretten fastsatte straffen til 40 dages betinget fængsel, da der blev lagt vægt på, at forurettede i nogen grad havde været medvirkende til situationens opståen. Landsretten ændrede straffen til ubetinget fængsel i 40 dage, idet der her blev lagt vægt på, at der var tale om flere knytnæveslag, og at forurettede ikke havde givet nogen rimelig anledning til volden.

 

·         Dom nr. 6 - Vestre Landsrets dom af 5. oktober 2005

·         T1 og T2 fængsel i 60 dage, hvoraf 30 dage blev gjort betinget

En 22-årig tiltalt og en 21-årig tiltalt, der begge var ustraffede, havde uden for et diskotek slået foru­rettede flere gange i hovedet og sparket ham på benet. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 60 dage, hvoraf de 30 dage blev gjort betinget med vilkår om samfundstjeneste. Byretten lagde i skærpende retning vægt på, at der var tale om uprovokeret gadevold udført af flere i forening, og i formildende retning på de tiltaltes gode personlige forhold, og at de ikke tidligere var straffede. Landsretten stad­fæstede dommen. Der var dissens for at gøre straffen ubetinget, idet tre dommere ikke fandt grundlag for at gøre straffen helt eller delvis betinget, heller ikke med vilkår om samfundstjene­ste, idet volden var udøvet af tre i forening mod en person, der befandt sig på offentlig gade, og som ikke havde givet nogen anledning til volden.

 

·         Dom nr. 7 - Østre Landsrets dom af 7. september 2005

·         Fængsel i 3 mÃ¥neder

En 63-årig tiltalt, der var ustraffet, havde grebet forurettede bagfra, mens hun stod ved sin cykel, og væltet hende ned på jorden. Tiltalte tog herefter fat i forurettedes højre hånd, hvorved tommelfingeren brækkede. Det fremgik af sagen, at tiltalte troede, at forurettede havde generet hans barnebarn, hvilket ikke var tilfældet. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 30 dage, hvorved der blev lagt vægt på, at forurettede ikke havde givet anledning til volden, og at tiltalte forinden voldsudøvelsen havde forfulgt forurettede ved at køre sin bil op foran cyklen. Det blev endvidere tillagt betydning, at tiltalte troede, at forurettede havde forulempet hans barnebarn. Landsretten forhøjede straffen til fængsel i 3 måne­ders. Landsretten fandt i den forbindelse også til­talte skyldig i at have presset sin hånd over forurette­des mund og næse, hvorved forurettede følte kvælningsfornemmelse. Landsretten lagde vægt på, at der var tale om meningsløs, uprovokeret vold, og landsretten fandt ikke, at det var en formildende om­stændighed, at tiltalte troede, at forurettede havde stjålet hans barnebarns cykelcomputer.

 

En 26-årig tiltalt, der ikke tidligere var straffet af betydning for sagen, havde foran en restauration tildelt to forurettede hver et knytnæveslag i ansigtet. Den ene af de forurettede pådrog sig brud på øjenhulens bund, brud på en knogle i kæbehulen og brud på kindbueknoglen. Byretten fastsatte straf­fen til fængsel i 60 dage og lagde til grund, at der ikke var nogen rimelig anledning til den udøvede uprovokerende gadevold og lagde vægt på den skade, som den ene af de forurettede pådrog sig. Landsretten forhøjede straffen til fængsel i 3 måneder under henvisning til, at der var tale om to foru­rettede, at der var lagt betydelig kraft i det slag, som ramte den ene forurettede, og at der var tale om uprovokeret gadevold samt under hensyn til den skærpelse af strafniveauet for vold, der fandt sted i juni 2002.

 

Som eksempler på domme, hvor tiltalte tidligere er straffet for vold, og hvor der er sket domfældelse for overtrædelse af straffelovens § 244, jf. 247, stk. 1, kan nævnes følgende:

 

·         Dom nr. 9 - Østre Landsrets dom af 7. oktober 2005

·         Fængsel i 60 dage

En 20-årig tiltalt, der tidligere var straffet for vold, havde under nogle uoverensstemmelser med foru­rettede, tildelt forurettede flere knytnæveslag i ansigtet og på kroppen. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 40 dage og lagde ved strafudmålingen vægt på de uafklarede uoverensstemmelser, der var opstået mellem tiltalte og forurettede inden voldsudøvelsen. Landsretten forhøjede straffen til fængsel i 60 dage, idet der blev lagt vægt på voldens karakter og  tiltaltes hurtige recidiv.  

 

·         Dom nr. 10 - Vestre Landsrets dom af 26. september 2005

·         Fængsel i 4 mÃ¥neder

En 27-årig tiltalt, der tidligere fem gange var straffet for vold, havde sammen med en gruppe på 6-7 personer slået forurettede i ansigtet og i nakken og skadet hans bil, således at forruden gik i stykker. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 4 måneder og lagde vægt på forholdets karakter, samt at tiltalte tidligere var straffet for vold. Landsretten stadfæstede dommen.

 

2.2. Familievold

 

Som eksempler på domme, hvor der alene er sket domfældelse for overtrædelse af straffelovens § 244, kan nævnes følgende:

 

En 33-årig tiltalt, der tidligere var straffet for vold, tildelte i forbindelse med samlivsophævelse sin kone et knytnæveslag på næsen. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 20 dage. Landsretten stad­fæstede dommen. Efter forholdets karakter var der ikke grundlag for at gøre dommen betinget.

 

·         Dom nr. 12 - Vestre Landsrets dom af 8. december 2005

·         Fængsel i 30 dage betinget

En 41-årig tiltalt, der var ustraffet, havde under en diskussion med sin tidligere kone slået hende med flad hånd i hovedet, hvorved hendes trommehinde sprængte. Endvidere havde tiltalte skubbet hende ind i en hæk, lagt hende ned, sat sig overskrævs på hende og holdt hende fast. Byretten fastsatte straf­fen til fængsel i 20 dage. Under hensyn til tiltaltes gode personlige forhold og i betragtning af, at bag­grunden for den udøvede vold var uenighed i forbindelse med en samlivsophævelse, blev straffen gjort betinget med vilkår om samfundstjeneste. Landsretten forhøjede straffen til fængsel i 30 dage under hensyn til, at der var tale om et slag i hovedet med en sprængt trommehinde til følge. Under hensyn til omstændighederne ved voldsudøvelsen, at tiltalte var ustraffet samt hans gode personlige forhold, blev straffen gjort betinget med vilkår om samfundstjeneste.

 

En 40-årig tiltalt, der var ustraffet, blev fundet skyldig i at have slået sin kæreste flere gange i ansigtet, skubbet til hende og revet hende i håret med hårtab til følge. Det fremgår af sagen, at voldsudøvelsen fandt sted, da tiltalte blev sur over, at forurettede havde sendt ham en sms-besked, hvori hun gav ud­tryk for utilfredshed med, at tiltalte var taget til festival med sine venner. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 30 dage, der trods tiltaltes gode personlige forhold ikke kunne gøres betinget. Landsretten stadfæstede byrettens dom, idet landsretten dog for så vidt angår slagene alene fandt det bevist, at til­talte havde slået en gang.

 

·         Dom nr. 14 - Østre Landsrets dom af 23. januar 2006

·         Fængsel i 40 dage betinget

En 51-årig tiltalt, der var ustraffet, havde under et besøg i sin kærestes lejlighed grebet fat i hendes hår, trukket hende ud af lejligheden ved håret og ned ad trappen. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 40 dage. Landsretten ændrede dommen, således at straffen under hensyn til karakteren af parternes for­hold blev gjort betinget.

 

·         Fængsel i 40 dage betinget

En 25-årig tiltalt, der var ustraffet, havde under et skænderi taget fat i nakken om sin tidligere kæreste og slået hendes hoved flere gange ind i en dør. Tiltalte blev også dømt for at have sparket eller skubbet forurettede med benet i forurettedes bryst, hvorved hun faldt nogle få trin ned ad en trappe. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 30 dage og lagde vægt på, at der ikke var tale om en enkeltstående hand­ling. Landsretten forhøjede straffen til fængsel i 40 dage, der under hensyn til baggrunden for volden og tiltaltes gode personlige forhold blev gjort betinget.

 

En 39-årig tiltalt, der var ustraffet, tildelte under et besøg sin kæreste tre knytnæveslag i ansigtet. For­urettede var gravid i 7. måned. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 30 dage. Landsretten forhøjede straffen til fængsel i 50 dage under hensyn til, at tiltalte opsøgte den gravide forurettede og tildelte hende tre knytnæveslag i ansigtet.

 

 

 

·         Dom nr. 17 - Vestre Landsrets dom af 9. august 2005

·         Fængsel i 80 dage 

En 34-årig tiltalt, der var ustraffet, tildelte over længere tid sin kone adskillige spark på kroppen og slag med flad og knyttet hånd i hovedet og på kroppen. Endvidere tog tiltalte mindst ét halsgreb på forurettede, hvorved hun mistede bevidstheden. Voldudøvelsen fandt sted, mens forurettede lå i sin seng. Byretten henførte forholdene til straffelovens § 245 og fastsatte straffen til fængsel i 80 dage, ligesom tiltalte blev udvist af  Danmark. Landsretten stadfæstede dommen, dog således at forholdene blev henført til straffelovens § 244, da det ikke var bevist, at forurettede havde mistet bevidstheden som følge af halsgrebet.

 

En 39-årig tiltalt, der var ustraffet, tildelte sin daværende samlever et knytnæveslag ansigtet, og efter­følgende tog han fat om hendes hals og slog hendes hoved ind i en væg. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 3 måneder og lagde vægt på, at voldsudøvelsen var foregået i to omgange og havde haft et ikke ubetydelig omfang. Landsretten stadfæstede dommen.

 

Som eksempler på domme, hvor tiltalte tidligere er straffet for vold, og hvor der er sket domfældelse for overtrædelse af straffelovens § 244, jf. 247, stk.1, kan nævnes følgende:

 

En 51-årig tiltalt, der tidligere var straffet to gange for vold, havde slået sin samlever med et knytnæ­veslag i brystkasseregionen og et slag i ansigtet samt revet en tot hår af hendes hovedbund. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 60 dage og lagde vægt på, at tiltalte tidligere var straffet for vold, samt at forurettede ikke havde fremprovokeret volden, der var udøvet, mens tiltalte var påvirket af alkohol og euforiserende stoffer. Landsretten forhøjede straffen til fængsel i 3 måneder under hensyn til tiltaltes tidligere straffe for vold og det hurtige recidiv efter udløbet af prøvetiden for den seneste voldsdom. Straffen blev som følge af tiltaltes helbredstilstand (to blodpropper i hjernen med delvis lammelse og hjerneskade til følge) undtagelsesvis gjort betinget. 

 

En 30-årig tiltalt, der tidligere var straffet tre gange for vold, havde under et skænderi i forbindelse med ophør af et kæresteforhold, kastet forurettede omkuld i hendes seng, sat sig ovenpå hende og  tildelt hende en række slag i ansigtet og i hovedet med en let og en flad hånd,  hvorved hun fik en let hævet næseryg, et mindre blåt mærke over højre øje og ømhed i nakken. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 60 dage. Landsretten forhøjede straffen til fængsel i 3 måneder, idet der blev lagt på karakte­ren af den udøvede vold og på, at tiltalte talrige gange tidligere var straffet for vold.

 

 

 

 

2.3. Tilfældig konfliktvold

 

Som eksempler på domme, hvor der alene er sket domfældelse for overtrædelse af straffelovens § 244, kan nævnes følgende:

 

En 29-årig tiltalt, der var ustraffet, tildelte forurettede en lussing i jalousi over, at forurettede talte med hendes kæreste. Byretten fastsatte en betinget dom med udsat straffastsættelse under hensyn til tiltaltes personlige forhold. Dommen blev bl.a. gjort betinget på vilkår om behandling mod misbrug af eufori­serende stoffer og alkohol. Landsretten forhøjede straffen til fængsel i 20 dage, der under hensyn til forholdets karakter blev gjort betinget. Landsretten fandt ikke, at straffen kunne gøres betinget uden vilkår om bl.a. behandling mod misbrug af euforiserende stoffer og alkohol.

 

En 27-årig tiltalt, der var ustraffet, havde efter en fodboldkamp, hvor de begge havde spillet, nikket forurettede en skalle. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 30 dage, der blev gjort betinget med vilkår om samfundstjeneste. Byretten lagde ved straffastsættelsen vægt på karakteren af den begåede lov­overtrædelse. Landsretten ændrede dommen, således at straffen blev gjort ubetinget. Landsretten lagde vægt på vol­dens karakter og på, at volden var udøvet efter, at fodboldkampen var slut.

 

En 18-årig tiltalt, der var ustraffet, tildelte en tankpasser et slag i ansigtet med knyttet hånd, da hun ikke ville sælge spiritus til tiltalte. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 60 dage. Der var ikke rejst tiltale for overtrædelse af straffelovens § 247, stk. 2, men byretten fandt ikke, at denne omstændighed udelukkede, at det måtte anses for en skærpende omstændighed, at volden blev begået over for en per­son omfattet af persongruppen i straffelovens § 247, stk. 2. Straffen blev gjort betinget med vilkår om samfundstjeneste. Der blev lagt vægt på, at tiltalte var ustraffet, tiltaltes unge alder, hans umodne fremtræden og personlige forhold i øvrigt. Landsretten nedsatte straffen til 40 dages betinget fængsel med den begrundelse, at der alene var rejst tiltale for overtrædelse af straffelovens § 244.

 

·         Dom nr. 24 – Østre Landsrets dom af 9. august 2005

·         Fængsel i 40 dage

En 33-årig tiltalt, der tidligere var straffet for vold, havde tildelt en fodgænger et kraftigt slag i ansigtet under en diskussion om tiltaltes bilkørsel, idet forurettede havde slået på tiltaltes bilrude. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 40 dage og fandt henset til tiltaltes gode personlige forhold og til at han i nogen grad var blevet provokeret af forurettede, at straffen kunne gøres betinget. En dommer fandt, navnlig da tiltalte tidligere var straffet for vold under lignende omstændigheder, ikke at der var grundlag for at gøre straffen betinget. Landsretten tiltrådte, at straffen var fastsat til fængsel i 40 dage. Under henvisning til, at udøvelse af trafikvold over for medtrafikanter efter praksis straffes med ube­tinget fængsel, jf. UfR 2004.1666 Ø, og de af byrettens mindretal anførte grunde, fandt landsretten, at straffen burde gøres ubetinget.

 

Som eksempler på domme, hvor tiltalte tidligere er straffet for vold, og hvor der er sket domfældelse for overtrædelse af straffelovens § 244, jf. 247, stk.1, kan nævnes følgende:

 

·         Dom nr. 25 - Vestre Landsrets dom af  3. november 2005

·         Fængsel i 3 mÃ¥neder, hvoraf 2 mÃ¥neder blev gjort betinget

En 26-årig tiltalt, der tidligere fem gange var straffet for vold, havde efter en ordveksling tildelt foru­rettede et knytnæveslag i ansigtet. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 3 måneder og lagde vægt på voldens karakter og tiltaltes mange forstraffe. Landsretten tiltrådte med samme begrundelse som by­retten, at straffen var udmålt som sket. Dog fandt landsretten det forsvarligt under hensyn til de for landsretten foreliggende oplysninger om tiltaltes personlige forhold, herunder at han havde fået en læreplads, og at han fik rådgivning for at styre sit temperament, at gøre 2 måneder af straffen betinget.

 

·         Dom nr. 26 - Østre Landsrets dom af 21. september 2005

·         Fængsel i 3 mÃ¥neder

En 25-årig tiltalt, der tidligere var straffet for vold, havde til en fest tildelt forurettede flere slag i an­sigtet med knyttet hånd med blå mærker og ømhed til følge. Efterfølgende, hvor forurettede var helt uforberedt og ikke værgede for sig, sprang tiltalte på forurettede og slog ham i ansigtet igen, således at forurettede bl.a. fik en tand slået ud. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 3 måneder. Landsretten stadfæstede dommen og henførte forholdet til straffelovens § 247, stk. 1.

 

·         Dom nr. 27 - Østre Landsrets dom af 18. oktober 2005

·         Fængsel i 3 mÃ¥neder

En 38-årig tiltalt, der tidligere var straffet to gange for vold, havde taget halsgreb på forurettede, hvil­ket bevirkede, at der opstod røde mærker på forurettedes hals. Forurettede var tidligere kæreste med tiltaltes nuværende kæreste. Byretten fastsatte under henvisning til tiltaltes sindstilstand i gerningsøje­blikket, jf. princippet i straffelovens § 82, nr. 7, straffen til fængsel i 60 dage. Efter voldens karakter fandtes der ikke grundlag for at gøre straffen betinget. Landsretten forhøjede under hensyn til voldens karakter straffen til fængsel i 3 måneder.

 

·         Dom nr. 28 - Østre Landsrets dom af 26. oktober 2005 (TfK 2006.73)

·         Fængsel i 4 mÃ¥neder

En 45-årig tiltalt, der tidligere var straffet for personfarlig kriminalitet, havde tildelt forurettede, som var tiltaltes overbo, et knytnæveslag i ansigtet og en skalle, fordi tiltalte mente, at forurettede om nat­ten havde spillet for høj musik. Forurettede fik en flænge i panden og brækkede to tænder som følge af voldsudøvelsen. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 3 måneder og lagde vægt på, at det var en skærpende omstændighed, at tiltalte henvendte sig på forurettedes bopæl, hvor han uden rimelig an­ledning udøvede volden. Landsretten forhøjede under henvisning til straffelovens § 247, stk. 1, straf­fen til fængsel i 4 måneder og lagde vægt på karakteren af den udøvede vold, herunder at volden var udøvet på forurettedes bo­pæl, samt til den ved lov nr. 380 af 6. juni 2002 tilsigtede strafskærpelse for voldskriminalitet.

 

Som eksempel på en dom, hvor der er sket domfældelse for overtrædelse af straffelovens § 244, jf. § 247, stk. 2, om vold mod særlig udsatte personer, kan nævnes:

 

·         Dom nr. 29 - Højesterets dom af 26. maj 2005 - UfR 2005.2512 H

·         Fængsel 50 dage

En 21-årig tiltalt, der ikke tidligere var straffet, havde slået en taxachauffør flere gange i ansigtet med knyttet hånd. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 40 dage, der blev gjort betinget med vilkår om samfundstjeneste. Landsretten forhøjede straffen til fængsel i 50 dage, idet landsretten lagde vægt på, at volden var ud­øvet over for en taxachauffør, og at volden var begået efter den ved lov nr. 380 af 6. juni 2002 skete skærpelse af strafudmålingen i voldssager. Landsretten gjorde endvidere straffen ube­tinget, idet lands­retten henviste til, at udgangspunktet er, at vold mod den persongruppe, der er omfat­tet af straffelo­vens § 247, stk. 2, straffes med ubetinget fængselsstraf. Landsretten fandt hverken i til­taltes unge al­der, gode personlige forhold eller omstændighederne ved voldsudøvelsen grundlag for at fravige dette udgangspunkt og gøre straffen helt eller delvist betinget.

 

Højesteret stadfæstede dommen, idet Højesteret ikke fandt fuldt tilstrækkeligt grundlag for at forhøje straffen.

 

2.4. Anden vold

 

Som eksempler på domme, hvor der alene er sket domfældelse for overtrædelse af straffelovens § 244, kan nævnes følgende:

 

En 51-årig tiltalt, der var ustraffet, havde tildelt forurettede en lussing og givet hende to skub, så hun måtte sætte sig ned. Straffen blev fastsat til fængsel i 30 dage. Der fandtes ikke grundlag for at gøre straffen betinget. Landsretten stadfæstede byrettens dom.

 

·         Dom nr. 31 - Vestre Landsrets dom af 2. januar 2006

·         Fængsel i 40 dage betinget

En 40-årig tiltalt, der var ustraffet, havde ved en fest slået forurettede med knytnæve flere gange i an­sigtet. Byretten fandt det bevist, at volden var udøvet i forening med en anden tiltalt. Som følge heraf havde forurettede pådraget sig en 5x5 cm hudafskrabning i panden og et 3-4 cm langt og 1 cm dybt sår på højre side af læben samt løse tænder. Tiltalte blev straffet med fængsel i  60 dage. Landsretten ned­satte straffen til fængsel i 40 dage, idet landsretten frifandt den anden tiltalte og derfor ikke fandt, at der var tale om vold udøvet i forening. Straffen blev gjort betinget med vilkår om sam­fundstjeneste, idet der bl.a. blev henvist til tiltaltes gode personlige forhold.

 

·         Dom nr. 32 - Østre Landsrets dom af 20. september 2005

·         Fængsel i 4 mÃ¥neder

En 31-årig tiltalt, der var ustraffet, havde skubbet forurettede omkuld og tildelt hende flere knytnæve­slag i hovedet og på kroppen samt sparket hende og spyttet på hende, mens hun lå ned. Voldsudøvel­sen skete efter, at tiltalte havde haft et betalt samleje med forurettede, der var prostitueret. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 3 måneder og lagde vægt på forholdets karakter af meningsløs vold mod en kvinde, der var bragt i en særdeles sårbar og udsat situation, hvorfor straffen ikke kunne gøres be­tinget. Landsretten forhøjede straffen til fængsel i 4 måneder, idet der som en skærpende omstændig­hed blev lagt vægt på, at tiltalte havde udnyttet forurettedes værgeløse stilling, jf. straffelovens § 81, nr. 9 (nu § 81, nr. 10).

 

Som eksempel på en dom, hvor tiltalte tidligere er straffet for vold, og hvor der er sket domfældelse for overtrædelse af straffelovens § 244, jf. 247, stk.1, kan nævnes:

 

·         Dom nr. 33 - Østre Landsrets dom af 15. december 2005

·         Fængsel i 60 dage

En 32-årig tiltalt, der tidligere tre gange var straffet for vold, havde stoppet forurettede på gaden, mens hun kørte i sin bil, og tildelt hende et slag med flad hånd. Tiltalte var sur på forurettede, da han mente, at hun skyldte ham penge for en bilhandel. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 60 dage og lagde vægt på, at tiltalte tidligere var straffet for vold. Landsretten stadfæstede dommen.

 

2.5. Restaurationsvold

 

Som eksempler på domme, hvor der alene er sket domfældelse for overtrædelse af straffelovens § 244, kan nævnes følgende:

 

·         Dom nr. 34 - Vestre Landsrets dom af  7. september 2005

·         Fængsel i 30 dage

En 27-årig tiltalt, der ikke tidligere var straffet, havde tildelt forurettede et slag i ryggen med knyttet hånd og 4-5 slag i ansigtet med flad hånd med let rødme og hævelse til følge. Byretten fastsatte straf­fen til fængsel i 20 dage og lagde bl.a. vægt på, at der var tale om uprovokeret vold. Tiltalte havde således vist sin vilje til voldsudøvelse, selv om forurettede forholdt sig passiv og ikke gav anledning til volden. Retten fandt ikke grundlag for at gøre straffen betinget. Landsretten forhøjede straffen til fængsel i 30 dage under hensyn til voldens karakter, herunder at sla­gene var hårde, selv om volden ikke havde ført til nogen skade. Selv om tiltalte havde gode personlige forhold, fandt landsretten ikke grundlag for at gøre straffen betinget, da der var tale om helt uprovoke­ret vold.

 

 

·         Dom nr. 35 - Vestre Landsrets dom af 19. januar 2006

·         Fængsel i 30 dage

En 25-årig tiltalt, der ikke tidligere var straffet, havde tildelt forurettede et knytnæveslag i ansigtet i forbindelse med en diskussion på en bar. Slaget havde medført en flænge ved venstre øjenbryn og et brud på højre kæbehuleben. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 30 dage og lagde vægt på, at vol­den var udøvet i værtshusmiljø efter forudgående skænderi. Der fandtes ikke grundlag for at gøre straffen betinget. Landsretten stadfæstede dommen.

 

·         Dom nr. 36 – Østre Landsrets dom af 5. december 2005

·         Fængsel i 40 dage

En 23-årig tiltalt, der ikke tidligere var straffet af betydning for sagen, havde under en diskussion med forurettede på et diskotek tildelt forurettede ikke under to knytnæveslag i ansigtet, hvoraf det ene slag havde medført sløring af synet og periodevis migræneanfald. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 40 dage og lagde vægt på omfanget af den udøvede vold og på, at volden var udøvet i et restaurations­miljø. Retten fandt ikke grundlag for at gøre straffen betinget. Landsretten stadfæstede dommen.

 

3. Straffelovens § 245

 

3.1. Kniv

 

Som eksempler på domme, hvor der alene er sket domfældelse for overtrædelse af straffelovens § 245, kan nævnes følgende:

 

·         Dom nr. 37 - Vestre Landsrets dom af 13. december 2005

·         Fængsel i 6 mÃ¥neder

En 30-årig tiltalt, der ikke tidligere var straffet, havde under et slagsmål stukket eller skåret en foru­rettet i hånden, på armene og i ryggen samt stukket eller skåret en anden forurettet i hånden og i låret med en kniv. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 6 måneder. Desuden blev tiltalte udvist af Dan­mark med indrejseforbud i fem år. Landsretten stadfæstede dommen.

 

·         Dom nr. 38 - Vestre Landsrets dom af 1. november 2005

·         Fængsel i 9 mÃ¥neder

En 29-årig tiltalt, der ikke tidligere var straffet, havde tildelt forurettede adskillige knivstik i hovedet, på brystet, på armene, på benet og på hænderne med snit- og stiksår til følge samt tildelt forurettede knytnæveslag. Desuden blev tiltalte dømt for at have stukket fingrene ind i øjnene på forurettede. Nogle af knivstikkene blev tildelt, mens forurettede sad i sin bil. De øvrige knivstik, slagene og presset med fingrene skete, mens tiltalte sad overskrævs på forurettede, som lå ned. Episoden fandt sted efter en indledende provokation fra forurettedes side, hvor forurettede selv opsøgte tiltalte og medbragte et koben. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 9 måneder og lagde vægt på forholdets grovhed, men lagde også vægt på, at voldsforholdet var begået efter en indledende provokation fra forurettedes side.

Landsretten stadfæstede dommen, idet landsretten ligesom byretten fandt det bevist, at tiltalte havde tildelt forurettede adskillige knivstik. Derimod fandt landsretten det alene bevist, at tiltalte havde for­søgt at stikke fingrene ind i øjnene på forurettede.

 

·         Dom nr. 39 - Østre Landsrets dom af 7. september 2005

·         Fængsel i 1 Ã¥r og 6 mÃ¥neder

En 17-årig tiltalt, der ikke tidligere var straffet, havde i forening med en anden tiltalt slået forurettede en gang i baghovedet, hvorved han faldt om. Herefter sparkede de på forurettedes krop og ben, og tildelte forurettede stiksår og flænger i øjenregionen med en kniv eller en anden skarp genstand med overskæring af tårevej og læsion af tåresæk til følge. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 2 år og lagde ved strafudmålingen vægt på, at der var tale om et groft overfald på en sagesløs person begået af flere i forening under anvendelse af kniv eller anden skarp genstand med til dels varigt mén til følge. Der blev i formildende retning lagt vægt på, at tiltalte var 17 år på gerningstidspunktet, ligesom han var ustraffet. Landsretten nedsatte straffen til fængsel i 1 år og 6 måneder under hensyn til såvel den lange tid, der uden tiltaltes skyld var medgået, fra sagen var færdigforberedt fra politiets side, og til domsforhand­lingen fandt sted i byretten, som til oplysningerne om tiltaltes gode personlige forhold.

 

Som eksempler på domme, hvor tiltalte, der tidligere er dømt for vold, udover vold efter straffelovens § 245, stk. 1, også er dømt for andre forhold, kan nævnes følgende:

 

En 22-årig tiltalt, der tidligere var straffet fire gange for vold, havde i forbindelse med et tilfældigt møde på gaden tildelt forurettede to knivstik i højre side af bugen og på højre balle med en urtekniv. Der blev ved dommen lagt vægt på, at stiklæsionerne ikke havde været livstruende, men heller ikke kunne betegnes som overfladiske. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 10 måneder, der tillige om­fattede overtrædelse af våbenloven ved at have båret urtekniven og en brødkniv. Vestre Landsret ned­satte straffen til fængsel i 8 måneder under hensyn til alvoren af forholdet sam­menholdt med de be­grænsede skader.

 

·         Dom nr. 41 - Østre Landsrets dom af 2. december 2006 (TfK 2006.173)

·         Fængsel i 8 mÃ¥neder

En 36-årig tiltalt, der to gange tidligere var straffet for vold, havde snittet forurettede i ansigtet med en 7 cm lang flænge til følge. Overfaldet skete på en café efter en kort ordveksling. Tiltalte og forurettede kendte ikke hinanden. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 8 måneder og lagde vægt på, at tiltalte uden rimelig grund og under anvendelse af kniv overfaldt en cafégæst, som han ikke kendte. Endvi­dere blev der lagt vægt på, at der var tale om et snit i ansigtet, som let kunne have overskåret den store ansigtsnerve, at forurettede pådrog sig et meget skæmmende ar, og at tiltalte tidligere var straffet for ligeartet kriminalitet. Tiltalte blev endvidere dømt for overtrædelse af lov om euforiserende stoffer ved at have været i besiddelse af tre stk. Bromam tabletter og overtrædelse af våbenloven ved at have væ­ret i besiddelse af en lommekniv med en 8 cm lang klinge og en anden kniv med en klinge på 11,1 cm uden et anerkendelsesværdigt formål. Landsretten stadfæstede dommen.

 

·         Dom nr. 42 - Østre Landsrets dom af 18. januar 2006

·         Fængsel i 1 Ã¥r og 6 mÃ¥neder

En 36-årige tiltalt, der tre gange tidligere var straffet for bl.a. vold, havde tildelt forurettede tre kniv­stik i brystkassen, et knivstik i maven, et knivstik i armhulen og et knivstik i armen, som alle måtte sys. Knivstikkeriet var opstået efter diskussion mellem tiltalte og forurettede. Byretten fastsatte straf­fen til fængsel i 1 år og 9 måneder og lagde vægt på - trods forudgående diskussion mellem tiltalte og forurettede - at forurettede ikke havde givet anledning til knivstikkeriet, og at der var tale om knivstik af ikke ubetydelig voldsomhed. Tiltalte blev endvidere dømt for fire overtrædelser af våbenloven, idet tiltalte ved to lejligheder havde båret en kniv med en klinge på 12 cm, ved en lejlighed havde båret en enhåndsbetjent foldekniv med en klingelængde på 7,6 cm og ved en lejlighed havde båret en foldekniv med en klinge på over 7 cm. Landsretten ændrede straffen, idet forurettede under knivstikkeriet havde taget halsgreb om tiltaltes hals to gange og slået tiltalte nogle gange. Under disse omstændigheder nedsattes straffen til fængsel i 1 år og 6 måneder. 

 

3.2. Flasker og glas m.v.

 

Som eksempler på domme, hvor der alene er sket domfældelse for overtrædelse af straffelovens § 245, kan nævnes følgende:

 

·         Dom nr. 43 - Østre Landsrets dom af 19. oktober 2005

·         Fængsel i 50 dage betinget

En 29-årig tiltalt, der ikke tidligere var straffet, havde efter kortvarig tumult med forurettede kastet et glas i ansigtet på denne, hvorefter forurettede måtte sys med to sting under højre øje. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 50 dage og anførte, at udgangspunktet for en sådan handling var ubetinget fæng­selsstraf, men henset til det oplyste om forurettedes skubberi forud for voldsudøvelsen og henset til tiltaltes gode personlige forhold, fandt retten det forsvarligt at gøre straffen betinget med vilkår om samfundstjeneste. Landsretten stadfæstede dommen.

 

·         Dom nr. 44 - Østre Landsrets dom af 24. oktober 2005

·         Fængsel i 80 dage

En 24-årige tiltalt, der ikke tidligere var straffet, havde knust et glas i ansigtet ved venstre øje på foru­rettede med sår på 3-4 mm dybde til følge. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 80 dage. Landsretten stadfæstede dommen og anførte, at der efter voldens farlighed uanset det oplyste om til­taltes gode personlige forhold ikke var grundlag for at gøre straffen betinget.

 

Som eksempel på en dom, hvor tiltalte tidligere er straffet for vold, og hvor der er sket domfældelse for overtrædelse af straffelovens § 245, stk.1, jf. § 247, stk. 1, kan nævnes:

 

·         Dom nr. 45 - Vestre Landsrets dom af 16. august 2005

·         Fængsel i 5 mÃ¥neder

En 21-årig tiltalt, der tidligere var straffet for vold i efteråret 2004, havde efter en diskussion med foru­rettede på et diskotek først forsøgt at slå denne i hovedet med en flaske og herefter knust et glas i an­sigtet på forurettede med snitsår i ansigtet til følge. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 5 måneder og lagde vægt på det hurtige recidiv og forholdets karakter, herunder at tiltalte opsøgte forurettede og forsøgte at provokere forurettede, samt henset til anvendelsen af flaske og glas mod forurettedes an­sigt. Landsretten stadfæstede dommen.

 

3.3. Andre redskaber

 

Som eksempler på domme, hvor der alene er sket domfældelse for overtrædelse af straffelovens § 245, kan nævnes følgende:

 

·         Dom nr. 46 - Vestre Landsrets dom af 27. september 2005

·         Fængsel i 3 mÃ¥neder, hvoraf 2 mÃ¥neder blev gjort betinget

En 39-årig tiltalt, der ikke tidligere var straffet, havde skubbet forurettede, som tiltalte havde nogle uoverensstemmelser med, to gange i brystet. Derefter kastede tiltalte med stor kraft en hammer med kløftet ende mod forurettede, som stod i kort afstand fra tiltalte, hvorved forurettede blev ramt i bag­hovedet af hammeren, hvilket medførte, at forurettede pådrog sig et åbent sår i baghovedet. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 3 måneder og anførte, at der var tale om vold af særlig farlig karakter. Landsretten ændrede dommen, således at to måneder blev gjort betinget. Landsretten henviste til, at   forurettede henvendte sig til tiltalte inden voldsudøvelsen, og at tiltalte havde anledning til at føle sig provokeret. På den baggrund og efter oplysninger om tiltaltes gode personlige forhold, anså landsret­ten det efter omstændighederne for forsvarligt at gøre to måneder af straffen betinget.

 

·         Dom nr. 47 - Østre Landsrets dom af 31. januar 2006

·         T1 fængsel i 6 mÃ¥neder og T2 fængsel i 4 mÃ¥neder

En 18-årige tiltalt (T1) og en 16-årige tiltalt (T2), der ikke tidligere var straffet af betydning for sagen, udøvede i fællesskab vold med en jernkæde mod forurettede i forbindelse med en ”hævnaktion”. Foru­rettede var et år tidligere blevet sigtet for vold mod T1s far. Påtale var dog opgivet efterfølgende. For­urettede fik adskillige slag i ansigtet med jernkæden, hvorved han pådrog sig flere hudafskrabninger, en 3 mm lang flænge i hovedbunden, en 2,5 cm lang flænge bag venstre øre, tre flænger på 3-5 cm i baghovedet og en tandskade, hvorved tre fortænder knækkede. Desuden tildelte begge tiltalte foruret­tede knytnæveslag på kroppen, og T2 sparkede ligeledes forurettede flere gange på kroppen. Ved sparkene og slagene påførtes forurettede blodudtrædninger og blodsamlinger på brystet og maven. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 6 måneder for T1 og 4 måneder for T2. Der blev ved straffast­sættelsen lagt på, at der var tale om en planlagt voldsudøvelse med et særdeles farligt våben i offerets eget hjem. Uanset de tiltaltes unge alder, og at T1 havde været berørt af voldsepisoden mod hans far, fandtes der ikke grundlag for at gøre straffen betinget, men retten tog ved strafudmålingen hensyn til de tiltaltes unge alder. Henset til, at T1 var initiativtager og ældre end T2, fastsattes en højere straf til T1. Landsretten stadfæstede dommen.

 

3.4. Uden redskaber

 

Som eksempler på domme, hvor der alene er sket domfældelse for overtrædelse af straffelovens §245, kan nævnes følgende:

 

·         Dom nr. 48 - Vestre Landsrets dom af 19. september 2005 (TfK 2005.779/3)

·         Fængsel i 3 mÃ¥neder

En 45-årig tiltalt, der ikke tidligere var straffet, havde sammen med to andre tiltalte inviteret foruret­tede til grillfest med henblik på, at forurettede skulle have tæsk på grund af nogle tidligere uoverens­stemmelser. Tiltalte blev dømt for sammen med de to andre tiltalte at have væltet forurettede omkuld, og mens han lå ned og til dels var fastholdt, slået ham og sparket ham adskillige gange i hovedet og på kroppen. Forurettede pådrog sig hævelser og hjernerystelse. Det var ikke muligt efter bevisførelsen af fastslå, hvem af de tre personer der slog, sparkede og ramte. Tiltalte, der havde inviteret forurettede, stod lige ved siden af, da voldudøvelsen skete, uden at hun tog afstand fra eller søgte at forhindre det og blev derfor fundet skyldig i medvirken til den udøvede vold.  Da forurettede under størstedelen af voldsudøvelsen lå ned og var helt hjælpeløs, fandtes forholdet omfattet af straffelovens § 245, stk. 1. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 3 måneder for alle de tiltalte i sagen og lagde vægt på forholdets karakter, og at volden var udført efter aftale og i forening. Landsretten stadfæstede dommen for til­talte, som var den eneste, der ankede dommen. Retten fandt det bevist, at tiltalte ud over ikke at have hindret voldsudøvelsen, selv havde deltaget ved at have spar­ket og givet forurettede to lussinger.

 

·         Dom nr. 49 - Østre Landsrets dom af 20. december 2005 (TfK 2006.216)

·         Fængsel i 1 Ã¥r

En 27-årig tiltalt, der ikke tidligere var straffet, havde i et ikke helt kortvarigt tidsrum foretaget hårde greb, afklemning, tryk eller lignende omkring sin 7 måneder gamle datters halsregion, hvorved hun  havde fået punktformede blødninger i ansigtet og på halsen. Endvidere havde tiltalte udøvet vold på kroppen, hvorved der var fremkommet punktformede blødninger ved navlen og på indersiden af lå­rene. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 1 år og lagde ved strafudmålingen vægt på, at den kun syv måneder gamle forurettede var helt værgeløs over for tiltalte, der skulle passe på hende, og at den hårdhændede behandling måtte antages at have medført, at barnet havde været i stor fare. Landsretten stadfæstede dommen.

 

 

 

 

 

 

 

Som eksempel på en dom, hvor tiltalte tidligere er straffet for vold, og hvor der er sket domfældelse for overtrædelse af straffelovens § 245, stk.1, jf. § 247, stk.1, kan nævnes:

 

·         Dom nr. 50 - Vestre Landsrets dom af 11. november 2005

·         T1 fængsel i 1 Ã¥r og 6 mÃ¥neder, T2 fængsel i 1 Ã¥r og 3 mÃ¥neder

En 31-årig tiltalt, der tidligere var straffet for vold, havde sammen med en anden tiltalt slået og sparket forurettede adskillige gange i hovedet og på kroppen efter en diskussion med forurettede i en opgang foran forurettedes dør. Den anden tiltalte havde endvidere trampet forurettede to gange i hovedet. Til­talte havde taget kvælertag på forurettede og forsøgt at kvæle forurettede med en snor samt nikket forurettede en skalle. Ved voldsudøvelsen fik forurettede adskillige blødninger i øjet og bag ørerne. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 1 år og 3 måneder. Byretten lagde vægt på den grove vold, og at tiltalte tidligere var straffet for vold. Til sammenligning blev straffen for den anden tiltalte fastsat til fængsel i 1 år og 6 måneder, der tillige omfattede en reststraf på 190 dage. Landsretten stadfæstede byrettens dom med bemærkning om, at det var bevist, at de tiltalte havde ud­øvet volden i forening.

 

4. Straffelovens § 246

 

4.1.Vold med døden til følge

 

En 16-årig tiltalt, der ikke var tidligere straffet, havde i forening med fire andre tiltalte overfaldet foru­rettede, idet tiltalte tildelte forurettede slag med en teleskopstang i hovedet og/eller på kroppen, spar­kede ham flere gange i hovedet og/eller på kroppen, ligesom han skubbede forurettede. De øvrige fire tiltalte, der var mellem 19 og 27 år, havde slået eller sparket forurettede i hovedet eller på kroppen. Tiltalte blev endvidere dømt for at tilslutte sig de øvriges voldsudøvelse eller lade den passere. I for­bindelse med den udøvede vold faldt forurettede om og slog hovedet i jorden og pådrog sig flere læ­sioner på kroppen og i hovedet, herunder blødning af den hårde hjernehinde og svær hjernekvæstelse, hvilket havde til følge, at han seks dage efter afgik ved døden. Tiltalte havde endvidere samme aften tildelt en anden forurettet spark og knytnæveslag i hovedet og på kroppen. Dette forhold blev henført til straffelovens § 244. Straffen blev fastsat til fængsel i 5 år, idet der på den ene side blev lagt vægt på navnlig grovheden af hovedforholdet og tiltaltes aktive deltagelse i forholdet, herunder slaget med teleskopstangen, og på den anden side tiltaltes unge alder. Det fremgik også af sagen, at en af de øv­rige tiltalte i sagen, der alene blev dømt for overtrædelse af straffelovens §§ 244 og 245, af landsretten blev anset som hoved­manden i overfaldet på forurettede.

 

 

 

 

 

 

 

4.2. Vold, der ikke har medført døden

 

En 29-årig tiltalt, der ikke tidligere var straffet, havde i stærkt ophidset tilstand fulgt efter forurettede med en aktiveret motorsav, mens han råbte, at han ville skære arme og ben af forurettede. Det fremgik, at angrebet ikke lykkedes, fordi forurettede bragte sig i sikkerhed. Det fremgik endvidere, at tiltalte forfulgte forurettede over 15 – 30 meter. Byretten fastsatte straffen til fængsel i 6 måneder. Der blev lagt vægt på tiltaltes gode personlige forhold, herunder at tiltalte var oprørt og ude af kontrol over, at forurettede havde forsøgt at skubbe ham i en sø og havde væltet ham omkuld på jorden, hvor foruret­tede holdt ham fast. Landsretten forhøjede straffen til fængsel i 10 måneder under hensyn til på den ene side det forsøgte legemsangrebs betydelig grovhed og på den anden side optakten til episoden.

 

En 29-årig tiltalt, der ikke tidligere var straffet, havde inden for en periode på ca. 4 timer udsat sin dengang knap 3 uger gamle søn for rystevold, klemt ham om brystkassen og samtidigt slået ham imod en fast genstand, hvorved bar­net blev tilføjet væske/blodansamlinger og blødninger i hjernen og i net­hinden på begge øjne samt ”shaken baby impact syndrome” med betydelig risiko for varig mén og invaliditet til følge. Landsretten fastsatte straffen til fængsel i 4 år. Dommen blev af anklagemyndig­heden anket til Højesteret, der stadfæstede dommen, idet et flertal på tre dommere ikke fandt tilstræk­keligt grundlag for at forhøje straffen. Flertallet lagde vægt på, at der var tale om et enkeltstående voldsforhold, og at der ikke var grundlag for at antage, at tiltalte havde haft forsæt til at tilføje barnet skade. Det måtte også indgå i vurde­ringen, at tiltalte umiddelbart efter voldshandlingen tilkaldte en ambulance. Mindretallet på to dommere ville forhøje straffen til fængsel i 5 år.

 

En 31-årig tiltalt, der ikke tidligere var straffet for vold, havde overtrådt straffelovens § 246 ved at have stukket en kvindelig forurettet flere gange med kniv, hvorved hun pådrog sig alvorlig skade i form af overskæring af ischiasnerven. Endvidere havde tiltalte stukket en mandlig forurettet flere gange med kniv. Tiltalte blev endvidere dømt for spirituskørsel. Tiltalte blev straffet med fængsel i 5 år, idet landsretten lagde vægt på grovheden af den vold, der blev udøvet over for to forurettede, der begge fik alvorlige skader, og hvoraf den ene var i overhængende livsfare. Dommen er under anke til Højesteret.