Emne: Justitsministeriets fastholdelse af No Limit Texas Hold’em turneringspoker som værende hasard ifølge straffelovens §§203,204

 

Om Dansk Poker Union

Dansk Poker Union (DPU) blev stiftet for at fremme dansk poker nationalt og internationalt.

 

DPU søger at organisere de danske pokerspillere i en spillerforening.

 

Af habilitetshensyn modtages der ingen midler fra spiludbydere, der gives ingen bonusser fra bestemte online pokerrum ved indmeldelse i unionen, ligesom der heller ikke reklameres for pokerrum, hverken på hjemmeside, som bonus, mails eller via turneringsarrangementer.

 

Dansk Poker Union betragter poker som en hobby på linie med f. eks Bridge. Dette mål søges opnået ved en dialog med politikere, presse og myndigheder. Vi søger anerkendelse af turneringspoker og arbejder for en lovgivning, der tager hensyn til dette. Poker er et videnspil, men faktum er, at politiet ikke kan give tilladelse til afholdelse af turneringer, da poker betragtes som hasard jfr. en dom fra 1975.

 

Dansk Poker Union vil arbejde for at spillets regler og etik overholdes.

 

 

Vurdering af poker som hasard

Baggrund: Ø. L. D. 23. januar 1975 i anke X 275/1074: Kortspillet kaldet ”Tennesee-hold-me” anset som hasard.

 

DPU er uenig i at No Limit Hold’em turneringspoker i den form det spilles i dag kan sammenlignes med Tennesee-hold’em (som det rigtigt hedder).

 

Nedenfor vil vi beskrive hvad der lå til grund for vurderingen af Tennesee-Hold’em som hasard og give vores vurdering af hvorfor No Limit Hold’em turneringen ikke kan sammenlignes som hasardspil.

 

Sagkyndige vidner

Ved byretten havde man indkaldt sagkyndige vidner (matematiske teoretikere) angående tabs- og gevinstchancerne ved spillet. I dommen konkluderes det bl.a. at det utvivlsomt vil være muligt at udforme et program til computerbehandling af gevinstchancerne.

 

Vi mener at den matematiske del af spillet er vigtig, men slet ikke nok for forståelsen af spillet. Det er kun en af facetterne. Nu 32 år senere er det stadig ikke lykkedes at lave et program som spiller No Limit Hold’em turneringen bare hæderligt og det er blevet forsøgt af flere forskerteams. Det er rigtigt at man kan regne sin gevinstchance ud, men det gælder kun hvis man bl.a. ser bort fra kernen i spillet som er budrunderne. Det kan sammenlignes med at vurdere to fodboldholds indbyrdes styrke ved kun at sammenligne hvor gode de er til at sparke straffespark.

 

Den enkelte spilomgang

På baggrund af sagkyndige vidner afviser retten ikke, at spillet kan karakteriseres som et spil, hvor den erfarne og kyndige spiller har en væsentligt større vinderchance end en mindre kyndig spiller over et større antal spilleomgange. Retten fandt at spillet vurderes ud fra den enkelte spilleomgang, hvor retten mente at spillet var hasard.

 

Poker kan spilles i mange meget forskellige varianter. Alt hvad der benytter rangeringen af hænderne kaldes poker, uanset hvad spillet ellers går ud på. En af hovedforskellene ligger i afviklingen af poker spillet. Samme variant kan spilles under flere former. Kontantspil eller turneringsspil. Dommen fra 1975 handler om kontantspil. I kontantspil er det muligt at argumentere for at spillet afvikles som én spilomgang af gangen. Der kan også argumenteres for at det er muligt at tabe betydelige summer, og at den psykologiske faktor er medvirkende årsag til hvor meget der kan tabes.

 

Vi argumenterer for at No Limit turneringspoker ikke har disse faldgrupper. I en normal pokerturnering (kaldet freezeout) betaler man et forudbestemt indskud. Det er ikke muligt at betale mere eller mindre. Hver deltager modtager points-spillebrikker (chips) som ikke repræsenterer en værdi men kun points i turneringen. Det er ikke muligt at rejse sig med sine chips og forlade turneringen, hvilket betyder at ”en spilleomgang” her bør defineres som en hel turnering, altså et større antal enkelte ”spilleomgange”. Præmierne udbetales efter slutplacering og ikke i forhold til chipsene.

 

Tilfældigheden af kort

I dommen påpeges det, at der er et hasardmoment over det, at en spiller kan handle korrekt, men tabe stort, udelukkende på baggrund af de tildelte kort. Dette fænomen kaldes ”setup-hand” i poker.

 

I kontantspil har alle lige mange penge/chips, idet man altid vil købe flere når man har tabt nogle, hvilket betyder at en setup-hand vil være lige god/dårlig for den gode og den mindre gode spiller. Derimod er situationen anderledes i turneringspoker. Da det ikke er muligt at få/købe flere chips vil det netop over tid være den gode spiller som har akkumuleret flere chips qua sit gode spil, og den dårlige spiller som har tabt chips qua sit dårlige spil. Da det i turneringspoker ikke er muligt at tabe flere chips end den laveste fællesnævner har, betyder det at en setup-hand vil være fatal hvis den tabende spiller har færrest chips, hvilket oftest vil være den dårlige spiller. Igen tilgodeser turneringsreglerne dygtighed frem for tilfældighed.

 

Vi mener at forskellene er så store mellem Tennesee-Hold’em kontantspil og No Limit Holden turneringsspil (freezeout) at det kræver en separat vurdering om hvorvidt No Limit Holden turneringsspil (freezeout) er hasard.

 

Jørn Byberg

 

Formand Dansk Poker Union

 

Til oplysning :

 

I sagen i U 1955.942 frifandt Højesteret formanden for en whistklub, der i nogle restaurationslokaler havde arrangeret en offentlig whistturnering for 584 deltagere med præmier i form af en bil og kontante præmier, for overtrædelse af politivedtægtens regler om forlystelser, da spillet ikke ansås for at have en sådan lighed med de i politivedtægten i øvrigt opregnede forlystelser. Præmiewhist er ikke anset for at være hasard, så et forbud kunne derfor ikke støttes på straffelovens §§ 203-204.