|
|
|
Dato: |
||
|
|
|
Besvarelse af spørgsmål nr. 14 ad L 128 stillet af Folketingets udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 10. marts 2006.
Spørgsmål:
â€Ministeren bedes oversende en ikke udtømmende liste over kriminelle handlinger, der ikke vil kunne føre til udvisning af religiøse forkyndere efter L 128.â€
Svar:
Der er kun ganske få lovovertrædelser, som med sikkerhed ikke kan føre til udvisning af en religiøs forkynder.
Udvisning af en udlænding med opholdstilladelse som religiøs forkynder kan ske ved dom eller ved administrativ beslutning efter samme regler, som gælder for andre udlændinge.
Hermed kan en udlænding med opholdstilladelse som religiøs forkynder udvises efter udlændingelovens § 22-24, hvis den pågældende idømmes ubetinget eller betinget frihedsstraf. Udvisning efter disse bestemmelser sker ved dom.
Endvidere kan en religiøs forkynder udvises administrativt, hvis den pågældende anses for en fare for statens sikkerhed eller for en alvorlig trussel mod den offentlige orden m.v., jf. udlændingelovens § 25. Dette gælder uanset varigheden af den pågældendes ophold i Danmark.
En udlænding med opholdstilladelse som religiøs forkynder kan herudover udvises administrativt efter udlændingelovens § 25 a, stk. 1, nr. 1, hvis udlændingen ikke har haft lovligt ophold i Danmark i mere end de sidste 6 måneder, og den pågældende – uden at være idømt fængselsstraf – er dømt for nærmere angivne lovovertrædelser, eller udlændingen over for politiet har erkendt overtrædelsen eller er pågrebet under eller i umiddelbar tilknytning til udøvelsen af det strafbare forhold.
De lovovertrædelser, der efter § 25 a, stk. 1, nr. 1, kan medføre udvisning er:
- voldelig, truende adfærd over for personale på indkvarteringssted for udlændinge (udlændingelovens § 42 a, stk. 7, 2.pkt, jf. § 60, stk. 1),
- vold m.v. mod tjenestemand (straffelovens § 119),
- vold (straffelovens § 244),
- trusler om at foretage strafbar handling (straffelovens § 266),
- berigelsesforbrydelser, herunder tyveri (straffelovens § 276-283),
- hæleri (straffelovens § 290),
- smugling af varer m.m. (toldlovens § 73, stk. 2, jf. stk. 1, nr. 1) samt
- overtrædelse af lov om våben og eksplosivstoffer.
Bestemmelsen suppleres af udlændingelovens § 25 a, stk. 1, nr. 2, hvorefter en udlænding med opholdstilladelse som religiøs forkynder, der ikke har haft lovligt ophold i Danmark i mere end de sidste 6 måneder, kan udvises, hvis den pågældende er dømt for ulovlig besiddelse af euforiserende stoffer, eller udlændingen over for politiet har erkendt ulovlig besiddelse eller brug af euforiserende stoffer, eller der i øvrigt foreligger en særlig bestyrket mistanke.
Afgørelse om udvisning efter udlændingelovens §§ 25 og 25 a træffes af Udlændingestyrelsen med klageadgang til Integrationsministeriet.
Den foreslåede nye bestemmelse i § 25 c er en særlig udvisningsregel for udlændinge med opholdstilladelse som religiøse forkyndere, der indebærer, at de pågældende kan udvises ved straf – herunder også bødestraf – for overtrædelse af følgende bestemmelser i straffeloven:
- forbrydelser mod statens sikkerhed (kapitel 12 og 13),
- offentlig tilskyndelse til forbrydelser (§ 136),
- forhånelse af et lovligt bestående religionssamfund (§ 140),
- trusler om at foretage strafbar handling (§ 266),
- fremsættelse af udtalelser, der tilstræber at fremkalde voldshandlinger eller hærværk (§ 266 a) samt
- forhånende udtalelser (§ 266 b).
En udlænding med opholdstilladelse som religiøs forkynder er herefter kun sikker på ikke at blive udvist i anledning af et strafbart forhold, hvis der er tale om en overtrædelse af bestemmelser, der alene hjemler bødestraf og ikke er nævnt ovenfor. I praksis vil det kunne forekomme ved overtrædelse af bestemmelser i særlovgivningen, f.eks. færdselsloven, og ganske få bestemmelser i straffeloven, f.eks. § 294 om ulovlig selvtægt.