Emne: Debatten om hjemsted for ny politi- og retskreds Kære medlemmer i retsudvalget samt retsudvalgets sekretariat, Jørgen Nielsen. Jeg sender denne mail til jer primært med et ønske om og et behov for at informere om nogle forhold i forbindelse med ministerens udpegning af Holstebro som hjemsted for den nye politi- og retskreds i det midt og vestjyske. Samtidig anmoder jeg om et møde snarest muligt vedrørende debatten om hjemsted for ny politi  - og retskreds. Jeg håber og beder således om et møde, og hå ber snarest at høre fra sekretariatet herom. (Jørgen Nielsen, i positivt fald, kan du kontakte min sekretær Merete Lavendt, 9628 2202 herom.) Som borgmester i Herning Kommune hilser jer udspillet velkommen, men stiller jeg mig stærkt uforstående overfor  det i udspillet valgte hjemsted. I udspillet synes at være 2 parametre, der lægges til grund for placering af hjemsted for ny politi - og retskreds i Holstebro i stedet for i Herning. Det drejer sig om geografien samt antallet af offentlige arbejdspladser. Min vurdering er, at fakta og saglighed burde fylde mere. Geografi: Af Politikommissionens arbejde fremgår, at placering af hjemsted for den nye politikreds drejer sig om en centralisering og reduktion af politiets ledelse og ikke en koncentration af politiets arbejde. Det udførende politi  er stadig placeret decentralt. Derved bliver den kendsgerning, at Holstebro ud fra en regional geografisk betragtning ligger mere centralt end Herning, en temmelig sekundær begrundelse for valg af hjemsted. Domstolenes Strukturkommission nedsat af Justitsministeriet har hele tiden anbefalet Herning som hovedtingsted i den nye retskreds. Denne anbefaling til trods for, at Herning i forslaget til den nye retskredsreform, hvori Herning skal sammenlægges med 5 naboretsk  redse, er beliggende i den østlige del af storretskredsen og altså ikke centralt i denne. Den geografiske beliggenhed bør derfor ikke vægtes så tungt, heller ikke under hensyn til, at den enkelte borger ofte kun er i kontakt med domstolene een gang i livet. Offentlige arbejdspladser: Såfremt en ligelig fordeling af offentlige arbejdspladser er et væsentligt kriterium for placering af hjemstedet, taler de faktuelle tal for en placering i Herning i stedet for Holstebro. Forsvarsforliget for 1½ år siden medførte en  nettoforøgelse  af antallet af arbejdspladser i Ringkøbing Amt med 365. Heraf gik de ca  350 arbejdspladser til Holstebro. Derudover placerer det nye Regionsråd arbejdspladser decentralt  nye arbejdspladser netto som følger: 227 arbejdspladser i Å   rhus, 127 i Horsens, 117 i Holstebro. I den nye Skatteregion i Herning er der ca 275 arbejdspladser. Heraf er der imidlertid kun ca 75 nye arbejdspladser i Herning, idet de øvrige 200 ansatte i SKAT allerede var ansat i enten Herning Kommune eller Told og Skat i Herning. Således altså kun en   nettoforøgelse  i Herning på ca  75 arbejdspladser.
Endvidere kan nævnes, at væksten i antallet af arbejdspladser samlet set - offentlige som private - i perioden 1995 til 2004 har været på    3 % i Holstebro Kommune. Til sammenligning var der et fald på 1 %  i Herning Kommune. Endelig kan det fremhæves, at Postdanmark indenfor det indeværende år har nedlagt 100 arbejdspladser i Herning, heraf 50 på fuldtid og 50 på deltid. Fakta og saglighed/øvrige forhold: Indledningsvis skal nævnes, at   Politikommissionen og Domstolenes Strukturkommission uafhængigt af hinanden   og ud fra en samlet vurdering har peget på  Herning som hjemsted for regionens nye politi- og retskreds. Visionsudvalget afstod i sin rapport bevidst helt fra at sætte navn på hjemstedet. Hvad der så er sket i det lovforberedende arbejde, kan jeg af gode grunde ikke vide men uforstående, det er jeg. Retskreds Herning har på retsområdet en noget større volumen og de bygningsmæssige forhold er betydelig bedre i Herning. Størrelsesforhold: Herning 55 advokater, retten har 8 jurister ansat, heraf 3 dommere (31,84 årsværk ialt) Holstebro 47 advokater, retten har 3 jurister ansat, heraf 1 dommer (10,71 årsværk ialt) Hernings personaleressourcer vil med den ekspertise, der ligger her, set i forhold til Holstebro´s beskedne være et aktiv ved etablering af en ny storretskreds. Derudover har retten i Herning på landsplan en flot produktivitet med en placering som nr. 13 ud af 82 retskredse. Herning har tillige nogle bygningsmæssige fordele med den store nyrenoverede retsbygning, som rimelig nemt og uden de store omkostninger kan ændres til at rumme en stor del af den nye retskreds´ funktioner og personale. Bygningsfaciliteterne i Holstebro må betragtes som så dårlige, a   t der ikke uden væsentlige investeringer vil kunne etableres en storretskreds med centrum i byen. Politikreds Herning politikreds er i dag den ”største” af politikredsene i Midt   - og Vestjylland på forskellige områder  - areal, befolkning, antal medarbejdere, anmeldelser, kriminalitetsbelastning – som nedenfor anført.
Kilde: POLIS. Herning politi Holstebro politi 2004 & 2005 2004 & 2005 Afvigelse - tal Afvigelse - % Samlet anmeldelsestal 12769 10278 2491 24% Vold og røveri  - 1) 552 496 56 11% Sædelighed 157 123 34 28% Indbrud, tyveri 7632 6769 863 13% Narkotika og smugling 797 677 120 18% Økonomisk kriminalitet 934 396 538 136% Øvrige straffelov, herunder brugstyveri 2697 2267 430 19% Øvrig særlov 1848 1374 474 34% Færdselslov 11691 9591 2100 22% Særlige forhold iøvrigt i Hern   ings favør: Infrastruktur - trafikknudepunkt med motortrafikveje / motorveje i alle retninger. Kriminalforsorgens institutioner – Kærshovedgaard, Nr. Snede Statsfængsel, Lyng og Koglen – der giver et stort antal transporter og afhøringer. Beredskabscenter Midtjylland som en væsentlig samarbejdspartner på strategisk niveau Skandinaviens største messe - og kongrescenter med årlige besøg af ca. 1 mill. gæster / udstillere – med deraf følgende aktiviteter     – anmeldelser & servicering. Idræt på eliteplan inde   n for fodbold, håndbold og ishockey. Særligt for fodbold gør sig gældende, at en række kampe involverer større politiindsatser. Efterhånden en helt institution i politiet. Center for Voldtægtsofre   – på Herning Sygehus, dvs. at alle voldtægtsofre og anholdte/sigtede i voldtægtssager og grove voldsager i Vestjylland bliver undersøgt på henholdsvis Herning Sygehus og Herning Politistation – i særligt indrettede lokaliteter. Jeg håber med denne mail, at have bidraget med nogle faktuelle forhold, som efter min  opfattelse bør inddrages i en så væsentlig belsutning, og har iøvrigt tillid til retsudvalgets dømmekraft herom. Venlig hilsen og ønsket om en god jul. Lars Krarup, Borgmester Herning 9628 2202 2067 4103 - Sender kopi af denne mail til enkelte andre MFére.