Folketinget — Retsudvalget Christiansborg, den 18. november 2005 Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere. Uddrag af L 9, 2004-05, 2, saml., vedr. forældelse af strafansvar for lovovertrædelser omfattet af international konvention m.v., ifølge hvilken strafansvaret er uforældeligt Forud for det åbne samråd 24/11 om samrådsspørgsmål I (Forældelse af tortur- forbrydelser) omdeles vedlagt et uddrag af lovforslag nr. L 9, 2004-05, 2., saml. L 9 blev vedtaget uændret den 19/5 2005. Uddraget omfatter den del af lovforslaget, som vedr. en lovændring, hvorefter der ikke indtræder forældelse af strafansvaret, når en konkret lovovertrædelse er omfattet af en af Danmark tiltrådt mellemfolkelig overenskomst, ifølge hvil- ken strafansvaret er uforældeligt.   Med venlig hilsen Jørgen Nielsen, udvalgssekretær.
- 2 - UDDRAG L 9 (som fremsat): Forslag til lov om ændring af straffeloven. (Forældelse, skærpelse af straffen for falske afsonere m.v.). Fremsat den 23. februar 2005 af justitsministeren (Lene Espersen)   Forslag   til   Lov om ændring af straffeloven   (Forældelse, skærpelse af straffen for falske afsonere m.v.)   § 1 I straffeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 960 af 21. september 2004, foretages følgende æn- dringer:   …. 3. Efter § 93 indsættes som § 93 a :   » § 93 a. Når en lovovertrædelse er omfattet af en af Danmark tiltrådt mellemfolkelig overenskomst, ifølge hvilken strafansvaret er uforældeligt, indtræder forældelse ikke.«   …. § 2 Stk. 1. Loven træder i kraft den 1. juli 2005.   …. Almindelige bemærkninger   1.   Indledning  
- 3 - …. Lovforslaget medfører derudover, at der ikke indtræder forældelse af strafansvaret, når en kon- kret  lovovertrædelse  er  omfattet  af  en  af  Danmark  tiltrådt  mellemfolkelig  overenskomst,  ifølge hvilken strafansvaret er uforældeligt.   …. 2. Strafferammens betydning for forældelse af strafansvar   2.1. Gældende ret   …. Forbrydelser med fængsel på livstid som strafmaksimum indgår ikke i opregningen i § 93, stk. 1, og er derfor uforældelige. Efter artikel 5 sammenholdt med artiklerne 6-8 i statutten for Den Inter- nationale Straffedomstol (ICC-statutten) henhører følgende forbrydelser under straffedomstolens jurisdiktion:  Folkedrab, forbrydelser  mod  menneskeheden,  krigsforbrydelser  og  aggression.  For- brydelser som henhører under domstolens jurisdiktion forældes ikke, jf. ICC-statuttens artikel 29. Statutten for Den Internationale Straffedomstol er gennemført i dansk ret ved lov nr. 342 af 16. maj 2001  om  Den  Internationale  Straffedomstol.  Bestemmelser  om  uforældelighed  svarende  til  ICC- statuttens artikel 29 findes i Geneve-konventionernes artikel 3, der også er gennemført i Danmark. Forbrydelser, der eksempelvis efter ICC-statuttens artikel 29 ikke forældes, er ofte også uforælde- lige efter dansk ret, idet forbrydelserne omfattes af straffelovsbestemmelser med fængsel på livstid som strafmaksimum. Afvigelser kan dog forekomme, idet f.eks. voldtægt og grov legemsbeskadi- gelse  efter  dansk  ret  har  tidsbestemte  strafmaksima,  og  derfor  er  forældelige  efter  straffelovens § 93, stk. 1.   ….. 2.3. Straffelovrådets overvejelser   …. Straffelovrådet har endelig overvejet spørgsmålet om Danmarks internationale forpligtelser i re- lation til uforældelighed, jf. f.eks. artikel 29 i statutten for Den Internationale Straffedomstol (ICC- statutten).   Det følger af artikel 29, at forbrydelser, som henhører under domstolens jurisdiktion, ikke foræl- des. I almindelighed vil sådanne forbrydelser også være uforældelige efter dansk ret, idet forbry- delser  omfattet  af  straffelovsbestemmelser  med  fængsel  på  livstid  som  strafmaksimum  også  er uforældelige. Nogle overtrædelser, f.eks. voldtægt og grov legemsbeskadigelse, har imidlertid en strafferamme med et tidsbestemt maksimum, og er derfor forældelige efter bestemmelsen i straffe- lovens § 93.  
- 4 - På den baggrund har rådet foreslået, at der som § 93 a indsættes en bestemmelse, hvorefter der ikke indtræder forældelse, når den konkrete lovovertrædelse er omfattet af en af Danmark tiltrådt mellemfolkelig overenskomst, ifølge hvilken strafansvaret er uforældeligt. Herved sikres det, at en sådan overtrædelse også efter dansk ret er uforældelig, selv om lovovertrædelsen har tilknyttet en strafferamme med et tidsbestemt strafmaksimum.   …. 2.4. Justitsministeriets overvejelser   …. Endvidere kan Justitsministeriet tilslutte sig Straffelovrådets forslag om indsættelse af en ny § 93 a, der sikrer, at der ikke indtræder forældelse af lovovertrædelser, som ifølge mellemfolkelig over- enskomst er uforældelige. Herved sikres det f.eks., at det ikke kan blive nødvendigt at lade dansk militærpersonel retsforfølge ved Den Internationale Straffedomstol på grund af forældelse, men at Danmark i stedet har mulighed for selv at strafforfølge ved danske domstole. Der henvises til lov- forslagets § 1, nr. 3, samt bemærkningerne hertil.   ….. Bemærkninger til lovforslagets enk  elte bestemmelser Til § 1 …. Til nr. 3 (§ 93 a) Bestemmelsen medfører, at hvis det følger af en mellemfolkelig overenskomst, som Danmark har tiltrådt, at strafansvaret for  overtrædelser er  uforældeligt, indtræder der heller ikke forældelse af strafansva ret efter dansk ret. Som eksempel på en mellemfolkelig overenskomst er statutten for Den Internationale Straffedomstol (ICC - statutten), hvoraf det følger, at forbrydelser der henhører under straffedomstolens jurisdiktion, ikke forældes, jf. ICC-statuttens artikel 29. Under straffedomstolens jurisdiktion hører folkedrab, forbrydelser mod menn e- skeheden,  krigsforbrydelser  og  aggression.  Disse  forbrydelser  vil  også  være  uforældelige  efter  gældende dansk ret, men der kan forekomme undtagelser, som f.eks. voldtæ  gt eller grov legemsbeskadigelse, som ikke er uforældelige. På denne baggrund foreslås som §   93 a indsat en bestemmelse, hvorefter der ikke indtræder forældelse, når en lovovertrædelse er omfattet af en af Danmark tiltrådt mellemfolkelig overenskomst, ifø lge hvilken straf- ansvaret er uforældeligt. Herved sikres det, at en sådan overtrædelse også efter dansk ret er uforældelig i det pågældende tilfælde, selv om den pågældende lovovertrædelse har tilknyttet en strafferamme med et tidsb e- stemt strafmaksimum. Der henvises til de almindelige bemærkninger pkt. 2.
- 5 - …..