Folketinget — Skatteudvalget og Det Politisk-Økonomiske Udvalg

Christiansborg, den 13. februar 2006

 

Til

udvalgenes medlemmer og stedfortrædere.

 

Analyse af indkomstudviklingen, boligmarkedet og pensions-indbetalingerne

 

Hermed omdeles rapporten ”Fordeling og levevilkår” fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (februar 2006). Rapporten er inddelt i tre kapitler:

 

Kapitel 1 vedrører udviklingen i indkomsterne, hvor en af konklusionerne bl.a. er, at stigende produktivitet og højere beskæftigelse er hovedforklaringen på, at den disponible indkomst for de erhvervsaktive aldersgrupper i gennemsnit er steget med 1,7 pct. om året målt i faste priser fra 1995 til 2003. Det fremgår af analysen, at indkomstfremgangen ikke har været lige stor for alle indkomstgrupper. For eksempel viser AE Rådets analyse, at indkomsten for de fattigste 10 pct. af de 25-59 årige er faldet med 0,1 procent pr. år i perioden, mens indkomsten for de rigeste 10 procent er steget med 2,7 procent om året.

 

Kapitel 2 analyserer udviklingen pÃ¥ boligmarkedet i relation til udviklingen i sÃ¥vel indkomster som formuer blandt ejere og lejere. Analysen viser bl.a., at skattestoppet pÃ¥ ejendomsværdiskatten i 2005 kostede staten et provenutab pÃ¥ 5,2 mia. kr., hvilket er 2 mia. kr. mere end Skatteministeriets beregninger viser, jf. side 48-50.  

 

I kapitel 3 sættes der fokus på store pensionsindbetalinger på pensionsordninger med løbende udbetalinger. Rapporten indeholder bl.a. en provenuberegning, såfremt man fastsatte en maksimumgrænse på 100.000 kr. for skattefriindbetaling på pensionsordninger med løbende udbetalinger. Beregningerne viser et fremrykket provenu på indkomstskattebetalingen på 5,3 mia. kr., og et yderligere fremtidigt, årligt afkastprovenu på ca. 1-1,5 mia. kr. årligt.

 

Med venlig hilsen

Jacob Ravn og Søren Koushede

udvalgssekretærer.