Danmark eksamineret i FNs Kvindekonvention

 

 

Danmark redegjorde i New York onsdag den 9. august for regeringens ligestillingsarbejde gennem de sidste 4 år. Fra dansk side blev det fremhævet, at Danmark kan påvise mange fremskridt, men fortsat står overfor en række centrale ligestillingsproblemer, som regeringen arbejder målrettet på at løse.

 

I den danske åbningstale blev det fortalt, at kvinder og mænd deltager på næsten lige fod på arbejdsmarkedet og uddannelsesinstitutionerne, og der er opnået formel ligestilling indenfor alle samfundets områder. Regeringens målsætning på ligestillingsområdet er at sikre, at det enkelte individ frit kan vælge sit liv uanset køn.

 

I talen blev det pointeret, at der stadig er områder, hvor der er udfordringer for ligestillingsarbejdet, at der endnu ikke er en ligelig kønsbalance i topstillinger, at der fortsat er uforklarede lønforskelle på mellem 3 og 6 %, at der er en række kønsbestemte barriere for etniske minoritetskvinder samt at der fortsat er alt for mange kvinder i Danmark, som udsættes for vold. Handel med kvinder blev også fremhævet som en problemstilling den danske regering har haft fokus på gennem en årrække. Emnet er aktuelt lige nu med en kampagne mod kvindehandel i de danske medier. Fokus områderne reflekteres i Minister for Ligestillings handlings- og perspektivplan, og der er allerede igangsat aktiviteter på samtlige områder.

 

Komiteens havde umiddelbart stor ros til Danmark for de fremskridt der er gjort på ligestillingsområdet. Komiteens eksperter fokuserede på følgende områder:

Vold og handel, prostitution, lønforskelle mellem mænd og kvinder, barselsorlov, og de få kvinder på toplederposter.

 

Fra dansk side blev det nævnt, at ovenstående netop er de indsatsområder som ministeren arbejder aktivt med.

 

Endelig fortalt den danske delegation, at Danmark har ratificeret cedaw-konventionen, som derfor også gælder for kvinder i Danmark og kan bruges i retssager ved domstolene.

 

Eksaminationen tog udgangspunkt i regeringens rapport fra 2004. FNs Kvindekomite interviewede på baggrund af rapporten repræsentanter fra integrationsministeriet, beskæftigelsesministeriet, justitsministeriet og udenrigsministeriet om fremskridt og udfordringer i regeringens ligestillingsarbejde.

 

Om ca. 2 uger forventes komiteens konklusioner og anbefalinger. Regeringen vil herefter vurdere hvordan disse kan implementeres.

Det danske indlæg kan findes på Minister for Ligestillings hjemmeside www.lige.dk

Komiteens pressemeddelelse kan læses på www.un.org/apps/pressreleases