J.nr. SN 2001-401-1576

 

Den 9. november 2005

 

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. L stillet af Folketingets Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg (MPU alm. del).


Notits til brug for miljøministerens besvarelse af samrådsspørgsmål nr. L (MPU alm. del ) i Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg den 9. november 2005.

 


Spørgsmål L

Hvordan vil ministeren sikre at eventuelle andre værdifulde projekter (f.eks. Søhøjlandet) kommer til en egentlig politisk vurdering?

 

Svar

Jeg finder det vigtigt, at andre områder end de 7 pilotprojekter og de 3 undersøgelsesprojekter kan komme i betragtning som mulige nationalparker.

 

Som sagt så mener jeg, at der med det kommende lovgrundlag vil blive fastlagt en række kriterier for, hvordan et område kan blive udvalgt til nationalpark og efterfølgende gennemgå den med lovgrundlaget fastlagte etableringsprocedure.

 

Søhøjlandsprojektet er ikke et pilotprojekt eller et undersøgelsesprojekt for etablering af en nationalpark. Det har i stedet karakter af et projekt om formidling af områdets store natur- og kulturmæssige værdier, og er derfor ikke på det nuværende grundlag klar til en udvælgelse på det nuværende grundlag. Men hvis det opfylder lovgrundlagets kriterier for etablering af nationalparker, vil det selvfølgelig til sin tid kunne indgå i udvælgelsen sammen med pilotprojekterne og undersøgelsesprojekterne.

 

Den Nationale Følgegruppe har til opgave at komme med anbefalinger om procedurer og kriterier for udpegning af nationalparker. Det vil ikke være rigtigt, at gå ind i en nærmere diskussion af disse procedurer og kriterier, sålænge følgegruppen ikke har afrapporteret.

 

Jeg vil gerne afslutningsvis endnu engang understrege, at jeg lægger vægt på, at vi får en åben drøftelse og proces i det videre forløb med at få etableret et lovgrundlag og senere tilrettelagt en udvælgelse af de konkrete områder. Det vil jeg gerne invitere partierne til at deltage i. Det gælder også den konference, som den nationale følgegruppe holder til foråret.