J.nr. SN 2001-401-1576

 

 

Den 9. november 2005

 

 

 

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. K stillet af Folketingets Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg (MPU alm. del).



Notits til brug for miljøministerens besvarelse af samrådsspørgsmål nr. K (MPU alm. del) i Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg den 9. november 2005.

 

 


Spørgsmål K

Hvordan vil ministeren sikre, at de tre afrapporterende græsrodsprojekter, Skjern Å, Åmosen - Tissø og det kulturhistoriske landskab Roskilde-Lejre, som ligger uden for de syv statslige pilotprojekter, får en lige og fair behandling i den videre proces?

 

Svar

Jeg vil gerne understrege, at fordi der er blevet igangsat 7 pilotprojekter skal vi ikke nødvendigvis have 7 nationalparker i Danmark, ligesom udpegningen af nationalparker ikke er begrænset til de 7 pilotprojekter, men at andre områder også kan komme i betragtning.

 

Den Nationale Følgegruppe blev nedsat i februar 2004 og har fra starten haft til opgave at følge, drøfte og støtte arbejdet med pilotprojekterne. Følgegruppen har derimod ikke haft til opgave at gå ind i forhold til undersøgelsesprojekterne, som først er kommet til senere.

 

Jeg finder det ikke hensigtsmæssigt, at Den Nationale Følgegruppe i den nuværende proces også skal evaluere de 3 undersøgelsesprojekter. Følgegruppen har ikke kunnet følge arbejdet med undersøgelsesprojekterne, ligesom undersøgelsesprojekterne har haft mindre tid til rådighed. Det vil desuden forsinke følgegruppens afrapportering, og det vil derfor ikke være muligt at holde tidsplanen både for den bebudede redegørelse i henhold til lovprogrammet og for fremsættelse af lovforslag som angivet i regeringsgrundlaget.

 

Der findes i øvrigt mange mennesker, som lokalt har investeret et stort engagement i arbejdet med pilotprojekterne. Ikke mindst derfor er det vigtigt, at vi fastholder fremdriften i processen. Jeg ønsker heller ikke at udskyde processen.

 

Jeg har i øvrigt på et møde i juni 2005 meddelt styregruppeformændene for de 3 undersøgelsesprojekter, at de ikke ville blive omfattet af følgegruppens evaluering, men at det derimod var oplagt, at følgegruppen gjorde brug af undersøgelsesprojekternes erfaringer, gode ideer og løsningsforslag.

 

Det er klart, at det er oplagt også at medtage undersøgelsesprojekterne og evt. andre områder, når der engang i 2007 skal ske en udvælgelse af de 1-2 måske 3 områder, som i første omgang skal gennemgå den med lovgrundlaget vedtagne etableringsprocedure.

 

Udvælgelsen af de enkelte områder skal ske i overensstemmelse med lovgrundlagets kriterier for etablering af nationalparker, ligesom jeg selvfølgelig ikke vil bringe et område i forslag, hvor der mangler bred lokal opbakning.

 

Vurderingen og udvælgelsen af de enkelte områder vil ske på baggrund af projekternes afrapportering, ligesom der skal tages højde for det videre forløb i områderne fra afrapporteringen og frem til udvælgelsestidspunktet. Følgegruppens evaluering vil danne udgangspunkt for vurderingen af de statslige pilotprojekter. For at sikre en fair og lige behandling af undersøgelsesprojekterne, vil de selvfølgelig blive vurderet efter de samme kriterier, som følgegruppen vælger at evaluere pilotprojekterne efter.