J.nr. SN 2001-401-1576

 

Den 9. november 2005

 

 

 

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. J stillet af Folketingets Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg (MPU alm. del).



Notits til brug for miljøministerens besvarelse af samrådsspørgsmål nr. J (MPU alm. del) i Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg den 9. november 2005.

 

 


Spørgsmål J

Ministeren bedes redegøre for den videre proces i forbindelse med etableringen af nationalparker i Danmark.

 

Svar

Processen kører i øjeblikket i Den Nationale Følgegruppe, som har til opgave at evaluere pilotprojekterne og komme med anbefalinger om procedure og kriterier for udpegning og etablering af nationalparker samt lovgivningsmæssige og forvaltningsmæssige modeller for nationalparker.

 

Følgegruppen vil afholde en konference om nationalparker med bred politisk deltagelse, før følgegruppen skal afrapportere til mig senest den 1. marts 2006.

 

På baggrund af en forhåbentlig bred folkelig debat vil jeg herefter, og som det fremgår af lovprogrammet afgive en redegørelse til Folketinget i maj 2006. Redegørelsen vil omhandle følgegruppens anbefalinger og regeringens overordnede overvejelser om indholdet af det kommende lovforslag om etablering og forvaltning af nationalparker. Når vi kommer så langt så vil jeg på baggrund af redegørelsen invitere repræsentanter for de politiske partier til en åben drøftelse af følgegruppens anbefalinger og i den forbindelse aftale den videre proces.

 

Jeg vil i henhold til regeringsgrundlaget fremsætte lovforslag om etablering og forvaltning af nationalparker inden udgangen af 2006. Jeg vil gerne understrege, at der er tale om et forslag til et generelt lovgrundlag og ikke et forslag til etablering af konkrete områder som nationalparker.

 

Det er altså ikke kun de 7 pilotprojekter men eksempelvis også de 3 undersøgelsesprojekter, der her vil være i spil til eventuelt at få status som egentlig nationalpark.

 

Det er som om, at tallet 7 pilotprojekter er blevet opfattet som et ”helligt” tal. Der er nogle steder sat lighedstegn mellem de 7 pilotprojekter og antallet af kommende nationalparker. Det er en misforståelse, for det er der aldrig givet tilsagn om. 

 

Efter lovforslagets vedtagelse forestiller jeg mig, at der i overensstemmelse med lovens kriterier i første omgang vælges 1-2 eller måske 3 områder. Jeg vil herefter drøfte udvælgelsen med Folketingets partier for at  sikre en bred opbakning.

 

De udvalgte områder skal gennemgå den med lovgrundlaget vedtagne etableringsprocedure med tilhørende offentlighedsfase. Den eller de første danske nationalparker vil dermed kunne etableres i løbet af 2008.

 

Det vil efter min mening være naturligt efter nogle år, hvor der vil være opnået erfaringer med etablering, drift, udvikling og økonomi, at overveje igen at udpege nye danske nationalparker.