Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

 

Christiansborg

J.nr. 145-00051

1240 København K

Ref. LØ

  

Den 19. maj 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

./.

 
Til udvalgets orientering fremsendes hermed i 5 eksemplarer af Regeringens Landsplanredegørelse, ”Det nye Danmarkskort – planlægning under nye vilkår”.

 

Redegørelsen handler dels om de nye vilkår, globaliseringen stiller for planlægningen - og hvordan planlægningen kan bidrage til at skabe et konkurrencedygtigt Danmark - dels om kommunalreformen, som medfører en ny arbejdsdeling mellem kommuner, de nye regioner og staten. Redegørelsen lægger op til en mere dialogpræget arbejdsform på planområdet, hvor kommunerne på baggrund af nogle overordnede principper har et klart defineret råderum til den lokale planlægning. Formålet er bl.a. at nedbringe antallet af statslige indsigelser mod kommuneplanlægningen.

 

For at sikre sammenhæng mellem den decentrale planlægning i kommunerne og den centrale planlægning fremlægger redegørelsen fem pejlemærker, som skal gælde for den fysiske planlægning:

 

1.      Der skal være forskel pÃ¥ by og land

2.      Udviklingen skal komme hele landet til gode

3.      Planlægningen skal basere sig pÃ¥ respekt for byernes identitet, naturen, miljøet og landskabet

4.      Fysisk planlægning og investeringer i infrastruktur skal spille tæt sammen

5.      Den fysiske planlægning skal være helhedsorienteret – bl.a. sikre dynamik mellem by og land og funktionaliteten i den enkelte by.

 

Udviklingsbetingelserne og kravene til den fysiske planlægning er forskellige alt efter, hvor i landet man befinder sig. Redegørelsen lægger derfor op til en differentieret planlægning for forskellige områder af landet.

 

Som opfølgning på landsplanredegørelsen igangsættes seks initiativer i de forskellige dele af landet.    

 

Der henvises til Skov- og Naturstyrelsens hjemmeside, www.skovognatur.dk, hvor Landsplanredegørelsen er tilgængelig.

 

 

 

 

Connie Hedegaard

/

Charlotte Brøndum