Folketingets Miljøudvalg                                                                                     Skovhuse 5. april 2006
Att. Ole Stavad
Mandag den 3. april kl. 21.00 bragte TV-avisen på Danmarks Radio et længere indslag om gårdejer Peder Andersen på Lynggården ved Præstø (kan ses på www.dr.dk). Baggrunden for indslaget var, at Jungshoved Miljøgruppe i længere tid har arbejdet med forholdene på Peder Andersens bedrifter, forhold som endnu engang har vist store ulovligheder.
Essensen af udsendelsen var desværre, at Storstrøms Amt ikke kan/vil kræve VVM-undersøgelse af Peder Andersens bedrift. Så sent som i dag onsdag den 5. april afviser amtet endnu engang, at de har mulighed for at vurdere sagen igen.
Peder Andersen søgte i 2001 om at udvide sit gårdbiogasanlæg, således at han kunne køre op til 19.000 tons affald gennem anlægget om året. På trods af protester fra beboerne i området, fik Peder Andersen tilladelse af amt og kommune til denne produktion, og det uden at ejendommen blev VVM-undersøgt. Allerede dengang argumenterede beboerne med, at når man betragtede hele Peder Andersens bedrift, så var der tale om et endog meget stort industrianlæg. Og desuden at der ville blive tale om alvorlige lugtgener. Men amtet valgte (igen) at se bort fra, at der faktisk var tale om en koncern bestående af adskillige CVR-numre (*), og anså det ikke for nødvendigt at anlægget skulle underlægges en VVM-undersøgelse, bl.a.fordi man fra ejerens rådgivere havde fået at vide, at der ikke ville blive tale om lugtgener.
I alle ansøgninger fra Peder Andersen gennem de sidste 10 år har amtet afvist at anskue Peder Andersens industri som en helhed. Hver gang der søgtes om nye tilladelser, mente man i Amtet, at der blot var tale om en lille procentuel udvidelse på en lokal gård, og at det ikke ville medføre øget forurening i området. Således udsendte Amtet, i forbindelse med en udvidelse af Peder Andersens svinebesætning, et kort over lokaliseringen af den fremtidige gylleudbringning. Heraf fremgik det, at der blot ville blive tale om nogle ganske enkelte marker. Beboerne lavede derfor et kort over Peder Andersens samlede gylleudbringning, og heraf fremgik det, at der stort set ikke findes jord på Jungshoved, som Peder Andersen ikke anvender til udbringning af gylle.
Resultatet er derfor nu et kæmpemæssigt industrianlæg, der leder urenset industriaffald af ukendt sammensætning svarende til 30.000 husstande ud på jorder, der afvander direkte til et marint Natura 2000 område!
Siden 2001 har Peder Andersen systematisk, og ulovligt udbygget biogasanlægget, så det var i stand til at klare op til det dobbelte af kapaciteten. Således er det bl.a. udbygget med 6 store tanke.
Allerede fra første dag overtrådte Peder Andersen sin tilladelse, og det er dokumenteret, at han i årende siden 2001 har kørt op til 63 % mere gennem anlægget end han havde tilladelse til.
Firmaet Rovesta Miljø, der har repræsenteret Præstø kommune som tilsynsmyndighed, har været vidende om overtrædelserne både i produktionen og de ulovlige byggerier. Dette er erkendt af firmaet i korrespondance med Præstø kommune, men man har på intet tidspunkt gjort noget for at iværksætte sanktioner overfor Peder Andersen. Heller ikke Præstø kommune har på noget tidspunkt gjort noget ved sagen.
Jungshoved miljøgruppe valgte derfor den 25. december 2005 at politianmelde Peder Andersen.
Rovesta Miljø er et firma, der har flere formÃ¥l. SÃ¥ledes arbejder Rovesta dels med etablering af nye biogasanlæg og bortskaffelse af affaldsprodukter til biogasanlæg, og dels fører firmaet miljøtilsyn med de selv samme anlæg.Â
I sagen med Peder Andersens bedrift finder vi det dybt betænkeligt, at firmaet Rovesta Miljø er involveret som tilsynsmyndighed. Vi har ingen bevis for at det er firmaet, som har skaffet industriaffald til anlægget, men tanken nager.
Peder Andersen er kendt for sine mange lovovertrædelser (medicinopbevaring, døde grise i lastbiler m.m.), og det er almindelig kendt, at toppen i dansk landbrug direkte undsiger ham. Det er derfor helt ufatteligt for os, at Rovestas tilsyn for en stor dels vedkommende udelukkende har været baseret på egenkontrol, hvor Peder Andersen selv skulle indberette. Jungshoved Miljøgruppe har adskillige eksempler på, at Peder Andersens opgivelser ikke stemmer overens med virkeligheden, senest i forbindelse med et udslip af giftigt urenset spildevand i den lokale å. Vi forstår derfor ikke, at det kan være muligt og ikke mindst tilladt, at der føres tilsyn på denne måde.
I forbindelse med tv-udsendelsen kom det frem, at Peder Andersen helt uhindret kan fortsætte sin produktion uden at nogle stopper ham. Amtet ville ikke tage stilling til om Peder Andersens biogasanlæg var ulovligt, men udelukkende om området kunne bære en sådan overproduktion! Desuden forstod vi at Præstø kommune intet kunne stille op.
Vi finder det ualmindelig stødende for vores retsbevidsthed, hvis Peder Andersen helt uhindret kan fortsætte sine ulovligheder, og vil derfor opfordre Folketinget til at få lukket de huller i lovgivningen der gør, at en mand som Peder Andersen og hans rådgivere (som formentlig tæller landets førende advokater) kan fortsætte med at omgås lovgivningen på denne måde.
I både radio og TV udtalte Jørn Dohrmann (DF) og Johs. Poulsen (RV) samme dag, at hvis ikke denne sag kunne ordnes inden for den eksisterende lovgivning, så ville man sørge for at loven blev ændret. Det hilser vi naturligvis velkomment her på Jungshoved, hvor et enkelt menneskes interesser (læs: anonyme investorer) i årevis har ødelagt livet for en hel masse andre mennesker.
Vil vil desuden opfordre til, at man overvejer nogle mulige styringsredskaber for landbrugsselskaber, som der her er tale om. Det kunne bl.a. være indførelse af en klippekortordning, hvor man lukker virksomheden ved tredie klip.
Desuden vil vi opfordre til, at det gøres obligatorisk at helhedsvurdere større landbrugsbedrifter, således at man ikke bare vurderer det enkelte CVR-nr.
Sidst men ikke mindst vil vi opfordre til, at også gamle landbrugsbedrifter kan underlægges pligt til VVM-undersøgelse.
Jungshoved Miljøgruppe består af 8-10 borgere på Jungshoved, og har efterhånden opbygget et meget detaljeret kendskab til ovennævnte sag. Vi tilbyder desuden Folketingets Miljøudvalg at stille den opbyggede ekspertise med Peder Andersen til rådighed, således at Danmark kan opfylde sine forpligtelser i forhold til implementering af Natura 2000. Et mål som vi fornemmer kan være svært at nå med landbrugets nuværende muligheder for at omgås love og bestemmelser.
Vi har tidligere tilbudt både Præstø Kommune og Storstrøms Amt et samarbejde om sagen, men de var desværre ikke interesserede.
Vi har efterfølgende set os nødsaget til at anmelde Præstø Kommune til Tilsynsrådet. Det er vores påstand, at kommunen ikke har opfyldt sin tilsynspligt og at den desuden har udvist manglende rettidig omhu.
Med venlig hilsen
På vegne af Jungshoved Miljøgruppe
Jes Kroman
Skovhusevej 35
4720 Præstø
Tel.: 55 99 92 69
Tel.: 55 99 95 18
(*) Af liste fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen fremgår det, at der i de seneste år har været oprettet og lukket i omegnen af 200 selskaber. Mange af disse af 1 dags varighed!!
  Â
Â
 Â
                    Â