MILJØstyrelsen                                                                                  Den 30. marts 2006
Kemikalier                                                                                            J.nr. 243-00004                                                                                                                                                                    NSH/MST
Forslag til kommissionsbeslutning om ikke-optagelse af aktivstoffet pirimiphos-methyl, dimethenamid og fenamiphos på bilag I til direktiv 91/414/EØF om plantebeskyttelsesmidler
Resumé
Kommissionen foreslår, at aktivstoffet pirimiphos-methyl, dimethenamid og fenamiphos ikke optages på bilag I til direktiv 91/414/EØF om plantebeskyttelsesmidler.
Hvis forslaget bliver vedtaget, vil det betyde, at stofferne optages på bilag til bekæmpelsesmiddelbekendtgørelsen.
Det vurderes, at forslaget vil medføre et øget beskyttelsesniveau i Danmark.
1. Status
Et foreløbigt forslag til kommissionsbeslutning “Commission Decision of [...] concerning the non-inclusion of pirimiphos-methyl, dimethenamid and fenamiphos in Annex I to Council Directive 91/414/EEC and the withdrawal of authorisations for plant protection products containing that substance†forventes fremsendt til medlemsstaterne.
Forslagene er fremsat med hjemmel i direktiv 91/414/EØF om plantebeskyttelsesmidler, artikel 6, som fastlægger proceduren for optagelse af aktivstoffer på bilaget til direktivet.
Da der ikke er kommet endeligt forslag til Kommissionsbeslutning om ikke-optagelse af pirimiphos-methyl, dimethenamid og fenamiphos, har Folketingets Europaudvalg samt Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg ikke fået forelagt endeligt forslag til beslutning.
Forslaget er blevet drøftet på arbejdsgruppemøde i Kommissionsregi den 26.-27. januar 2006.
Det forventes, at der skal stemmes om forslaget den 3.- 4. april 2006. Det skal vedtages i komitéprocedure efter forskriftsprocedure (1999/468/EF, art. 5).
Hvis der er kvalificeret flertal, udsteder Kommissionen beslutningerne. Opnås der ikke kvalificeret flertal, forelægger Kommissionen sagen for Rådet og underretter samtidig Europa-Parlamentet. Rådet kan med kvalificeret flertal vedtage forslagene uændret eller udtale sig mod det. Hvis der er kvalificeret flertal imod forslagene, skal Kommissionen behandle sagen på ny. Handler Rådet ikke inden en frist på højst tre måneder, kan Kommissionen udstede beslutningen.
Parlamentet har ifølge proceduren kompetence til at underrette Rådet, hvis Europa Parlamentet mener, at et forslag, der er forelagt af Kommissionen i henhold til en basisretsakt vedtaget efter proceduren i traktatens artikel 251, indebærer en overskridelse af de gennemførelsesbeføjelser, der er fastsat i basisretsakten.
Da stofferne har været på markedet i EU før den 26. juli 1993, er baggrunden for forslaget direktivets artikel 8, stk. 2, hvorefter alle aktivstoffer, der var på markedet i EU før den 26. juli 1993 skal vurderes.
2. Formål og indhold
Pirimiphos-methyl, dimethenamid og fenamiphos er blevet vurderet af en medlemsstat, og vurderingen er derefter behandlet i mindre ekspertgrupper og endelig i arbejdsgrupper under Kommissionen eller i arbejdsgrupper under EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerheds Autoritet), hvor alle EU-landes pesticidmyndigheder har deltaget. Denne vurdering har resulteret i ovennævnte forslag, der har til hovedformål ikke at optage aktivstofferne på bilag I til direktiv 91/414/EØF.
EFSA har udarbejdet en konklusionsrapport[1] over risikovurderingen af pirimiphos-methyl, dimethenamid og fenamiphos.
Forslaget forventes begrundet med, at der på det foreliggende grundlag ikke er vist sikker anvendelse for plantebeskyttelsesmidler med pirimiphos-methyl, dimethenamid og fenamiphos. Der er bl.a. ikke vist sikker anvendelse for grundvandet, for sprøjteføreren og for forbrugerne.
Forslaget pålægger medlemsstaterne at tilbagekalde godkendelser af plantebeskyttelsesmidler, der indeholder pirimiphos-methyl, dimethenamid og fenamiphos som aktivt stof. Tidsfristen forventes at blive maksimalt 18 måneder efter beslutningens vedtagelse. Medlemsstaterne pålægges endvidere fremover ikke at give godkendelser eller forny sådanne til plantebeskyttelsesmidler med pirimiphos-methyl, dimethenamid og fenamiphos efter direktivets overgangsregel i artikel 8 (2). Endelig skal medlemsstaterne give en frist for afvikling af salg og anvendelse, der er så kort som mulig og ikke længere end 18 mdr. efter beslutningens vedtagelse.
3. Nærhedsprincippet
Kommissionen har ikke redegjort for nærhedsprincippet. Der er tale om gennemførelsesforanstaltninger af en allerede vedtaget rådsretsakt, hvorfor Regeringen vurderer, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.
4. Konsekvenser for Danmark
Lovgivningsmæssige konsekvenser:
Som følge af forslaget vil pirimiphos-methyl, dimethenamid og fenamiphos skulle optages på bilag 9 til bekendtgørelse om bekæmpelsesmidler. Bilag 9 er listen over aktivstoffer, for hvilke der er vedtaget en kommissionsbeslutning om ikke-optagelse på bilag I til plantebeskyttelsesmiddeldirektivet.
Der er ikke godkendt midler med pirimiphos-methyl, dimethenamid og fenamiphos i Danmark.
Økonomiske og administrative konsekvenser:
Forslaget får ikke økonomiske konsekvenser for firmaer, da der ikke er godkendt produkter med pirimiphos-methyl, dimethenamid og fenamiphos i Danmark.
Beskyttelsesniveau:
Det vurderes, at forslaget har en positiv indflydelse på beskyttelsesniveauet i Danmark, da stofferne optages på negativlisten. Beskyttelsesniveauet vil blive øget i EU med hensyn til de aktivstoffer, der vil blive forbudt anvendt i hele EU.
5. Høring
Der foreligger ingen høring af forslaget.
Rammenotat om forslaget har været fremsendt til miljøspecialudvalget den 15. marts 2006.
Dansk Vand- og Spildevandsforening, DANVA, tilslutter sig den danske holdning, da det er foreningens opfattelse, at grundvandstruende og miljøskadelige midler ikke skal kunne markedsføres.
Dansk Industri havde ingen bemærkninger til rammenotatet.
Fagligt Fælles Forbund kan støtte den danske holdning.
6. Forhandlingssituation
Forslaget forventes vedtaget med kvalificeret flertal.
7. Dansk holdning
Danmark støtter, at pirimiphos-methyl, dimethenamid og fenamiphos ikke optages på bilag I, da der ikke er vist sikker anvendelse af stofferne i EU.
[1] Rapporterne er tilgængelige på EFSA’s hjemmeside http://www.efsa.eu.int/science/praper/conclusions/catindex_en.html