MILJØstyrelsen 27. november 2005 Vand 2041-0066/67 SR/KRH/4 Redegørelse for feltundersøgelse af plastrør til drikkevands- brug Baggrund I efteråret/vinteren 2002-2003 offentliggjorde forskere fra DTU en undersøgelse, som viste afgivelse af stoffer fra de plastrør, der anvendes til drikkevandsforsy- ningen. Der blev i pressen rejst tvivl om, hvorvidt disse stoffer kunne være farli- ge for sundheden i de mængder, som blev afgivet. Efterfølgende har andre undersøgelser, ligeledes påvist afgivelse af stoffer til drikkevandet i forskellige koncentrationer. Senest et eksamensprojekt fra 2004, hvor vandkvaliteten til forsyning af øer i det Sydfynske øhav blev undersøgt. På baggrund af den usikkerhed debatten skabte, nedsatte Vandpanelet en ar- bejdsgruppe, der skulle indsamle den eksisterende viden om afsmitning fra plastrør til drikkevand. Vandpanelet er et forum, hvor generelle forhold for vand- forsyningen i Danmark drøftes. Panelet består af repræsentanter for de større vandforsyninger, DANVA (Dansk Vand- og Spildevandsforening), FVD (Forenin- gen af Vandværker i Danmark), embedslægerne, GEUS og Miljøstyrelsen. Ar- bejdsgruppen forelagde sin rapport for Vandpanelet i oktober 2004. Rapporten konkluderede bl.a. at: Der mangler forståelse af de processer, der er styrend e for afsmitningen af organiske stoffer fra drikkevandsrør af plast. Der kan være en målbar afsmitning af nedbrydningsprodukter fra de anvendte anti   - oxidanter fra PE-rør, men hvilke stoffer der afgives, og i hvilke koncentrationer de a f- gives i varierer. En kortlægning af afsmitningen fra det eksisterende ledningsnet er kun mulig ved at gennemføre egentlige analyser på det eksisterende system. Vandpanelet ønskede på denne baggrund, at der blev gennemført en feltundersø- gelse med det formål at kortlægge belastningen i de eksisterende ledningsnet af plast. Miljøstyrelsen har derfor iværksat en feltundersøgelse.
2 Status Feltundersøgelsen er gennemført i 2005 (fra 1. januar til 1. november). Undersøgelsen omfatter for vandforsyningernes ledningsnet følgende: - migrationstest (laboratorietest af afgivelsen af stoffer fra plastrør til drikke- vand) på nye polyethylen (PE) og polyvinylchlorid (PVC) rør efter den gælden- de europæiske standard for test af plastrør til drikkevand (EN 12873-1) - udtagning af vandprøver fra veldefinerede, ibrugværende ledningsstræknin- ger hos udvalgte vandforsyninger - udtagning af rørstykker og migrationstest i laboratoriet fra samme lednings- strækninger - en række kontrolprøver fra vandforsyningen i øvrigt. Migrationstesten i laboratoriet foregår ved betingelser, der kan sammenlignes med ekstreme forhold i vandforsyningernes ledningsnet, lang opholdstid (stille- stående vand i 3 døgn) og hø oC). For plastrør til installationer i bygninger blev der udført migrationstest på to fabrikater af nye PEX - rør. Disse to fabrikater dækker den største del af mar- kedet i Danmark. Der blev ikke gennemført en undersøgelse af eksisterende led- ningsnet i bygninger, da det blev vurderet at være for omfattende at identificere egnede bygninger med PEX-installationer. Undersøgelserne er foretaget for DS-certificerede PE og PVC rør samt VA- godkendte PEX-rør. Dvs. rør der i forvejen har været testet for afgivelse af visse stoffer (målt ved 1) NVOC (organisk bundet kulstof) og 2) summen af en række phenolforbindelser) i forbindelse med certificeringen/godkendelsen. Undersøgelserne omfatter de stoffer, som litteraturen har påvist kunne afgives fra plastrør. Undersøgelsens resultater Rør af polyethylen, PE-rør Resultater fra migrationstesten (laboratorietest) viser, som tidligere fundet, at der afgives stoffer fra både nye og gamle PE-rør, men generelt på et lavt niveau. De stoffer, der afgives er nedbrydningsprodukter af de antioxidanter, som tilsæt- tes for at stabilisere plasten mod ældning. De stoffer, der findes ved migrationstesten i laboratoriet, genfindes generelt ikke ved feltmålinger i det eksisterende ledningsnet.
3 Dog er der i to tilfælde påvist mindre koncentrationer i rør med en lille dimensi- on, hvor vandet har haft en lang opholdstid, og kan være påvirket af en død rør- ende. Dvs. rør der ender blindt, og hvor der kan stå vand i lang tid. På en tilsvarende rørstrækning uden død ende, er der ikke påvist stoffer. Rør af polyvinylchlorid PVC-rør Migrationstestene på nye rør viser, at der ikke sker målbar afgivelse af miljø- fremmede stoffer herunder nedbrydningsprodukter fra antioxidanter og stabilisa- torer. Ved migrationstest af udtagne rørstykker fra ibrugværende ledningsstrækninger er der påvist lave koncentrationer af bly (ca. 0,1 - 0,8 µg/l ). Blykoncentrationerne er langt under grænseværdien for bly i drikkevand på 5 µg/l. Bly har ikke været anvendt som stabilisator i PVC-rør siden 2001. Bly er ikke påvist i vandprøver fra ledningsstrækningerne. I vandprøver udtaget på ledningsnettet er der påvist organotinforbindelser i me- get lave koncentrationer på 0,008 - 0,031 µg/l dibutyltin i et enkelt tilfælde på et rør fra 1999. Der findes ikke en grænseværdi for dibutyltin i drikkevand. Men de fundne koncentrationer er væsentligt lavere end den koncentrationen på 30 µg/l, for hvilken det er påvist at dibutyltin medfører neorotoxiske effekter. Organotin- forbindelser kan have været anvendt som erstatning for bly i en kort periode i slutningen af 90'erne. Fælles for undersøgelsen af PE- og PVC-rør Det er i undersøgelsen bekræftet, at der ikke afgives phthalater fra PE og PVC- rør Migrationstestene i laboratoriet giver målbare koncentrationer af nedbrydnings- produkter fra antioxidanter. De samme koncentrationer kan ikke påvises i felt- målinger af vand fra ledningsnettet. PEX-rør til installationer Undersøgelse af PEX-rør var begrænset til laboratorietest af to produkter. Resul- taterne fra disse test er ikke entydige, det er derfor ikke muligt at drage en egentlig konklusion på baggrund af resultaterne. Miljøstyrelsens vurdering af undersøgelsens resultater og behov for op- følgning Vandforsyningernes ledningsnet af PE- og PVC - rør - Undersøgelsen viser, at der generelt ikke vil være sporbare stoffer i drikkevandet på le d- ningsnettet.
4 - Der er ikke i nogen tilfæl  de fundet afsmitning af phthalater fra rørene. - I sjældne tilfælde kan der måles afsmitning af andre stoffer fra plastrør. - I de få tilfælde, hvor der er målt afsmitning fra rørene, er det i meget små mængder, som ikke er farlige for sundheden. - Der er en generel mangel på toksikologiske data for nedbrydningsprodukterne af antiox i- danterne, men på grundlag af den eksisterende viden vurderer Miljøstyrelsen, at der ikke er grund til sundhedsmæssige betænkeligheder ved anvendelse af de undersøgte pl astrør. - Miljøs tyrelsen finder på den baggrund heller ikke, at der er behov for fastsættelse af græ n- seværdier for stofferne. - Da undersøgelsen er foretaget på DS-certificerede rør, vil Miljøstyrelsen unde r- søge det j uridiske grundlag for at stille krav om, at vandforsyningerne anvender DS- certificerede rør til ledningsnettet. - Miljøstyrelsen finder ikke, at der er behov for ændring af den nuværende danske godke n- delsesordning, da den allerede i høj grad tager højde for afsmitningen fra rørene, og da der er en harmoniseret europæisk godkendelsesordning på vej, som vil erstatte den eksistere   n- de danske ordning. - Miljøstyrelsen bistår Erhvervs  - og Byggestyrelsen i arbejdet med etablering af en harmo- niseret europæisk godkendelsesordning for at få den bedst mulige ordning på europæi sk niveau, herunder for at der stilles krav til afsmitning fra antioxidanternes nedbrydnings- produkter og urenheder. - Derudover arbejder Miljøstyrelsen for, at der stilles krav i den europæiske godkendelse   s- ordning om, at stoffer, der afgives fra plastrør, i kke giver anledning til mikrobiel vækst i ledningsnettet. - Miljøstyrelsen overvejer, om der er behov for vejledning til vandforsyningerne omkring etablering af ledningsnet og materialevalg m.m. så situationer med afsmitning så vidt muligt undgås. Vandpanelet har taget Miljøstyrelsens sundhedsmæssige vurdering til efterretning. Vandpan   e- let er enig i Miljøstyrelsens vurderinger, idet dog en række medlemmer i panelet har opfordret Miljøstyrelsen til at fastsætte grænseværdier for ne dbrydningsprodukterne af antioxidanterne, samt ønsket, at miljøkravene i DS  -certificeringen æn  dres således, at der snarest stilles krav til dokumentationen for afsmitningen af specifikke stoffer ved certificering af rør til drikk e- vandsforsyningen. Desuden opfordrer Vandpanelet producenterne af plastrør til at arbejde målrettet med problemstillingen med henblik på at kunne levere rør med mindst mulig af- smitning. Endvidere opfordrer Vandpanelet rørproducenterne til at gå i dialog med vandforsyningerne og DANVA om, hvilke oplysninger der kan foreligge for afsmitningen af antioxidanter, disses nedbrydningsprodukter og de sundheds- mæssige effekter heraf.
5 Vurdering af undersøgelsen af PEX-rør Datagrundlaget for undersøgelsen er begrænset til laboratorietest af de to fabri- kater, som næsten dækker det danske marked 100%. Der er endnu ikke etableret et tilstrækkeligt datagrundlag for PEX-rørene, og der er derfor behov for at følge op på undersøgelsen. Opfølgningen vil skulle om- fatte en udbygning af laboratorietestene samt en feltundersøgelse af eksisterende installationer tilsvarende undersøgelsen for PE og PVC. Resultaterne af de danske undersøgelser for PEX -rør vil derfor blive præsenteret samlet. Derudover har Folkehelseinstituttet i Norge i år iværksat en undersøgelse af, hvorvidt pro duk- tionsmetoden for PEX-rør har en betydning for a fgivelsen af stoffer. Denne undersøgelse vil kunne supplere og understøtte den danske undersøgelse. Den norske undersøgelse forventes at være afsluttet i slutningen af 2006 og offentliggjort i begy  ndelsen af 2007.