Kirkeministeren
Frederiksholms Kanal 21
Postboks 2123
1015 København K
www.km.dk

Telefon  3392 3390
Telefax  3392 3913
e-post    [email protected]

Dokument nr. 292757

Dato: 6. juli 2006

Morten V. Hansen

Rustkammervej 70

4180 Sorø

 

 

 

 

Kære Morten V. Hansen

 

Tak for dit åbne brev til mig og Folketingets Kirkeudvalg.

Som det fremgår af indledningen til arbejdsgruppens forslag, har arbejdsgruppen været meget opmærksomme på de høringssvar, der er kommet og på de synspunkter, der er kommet frem under debatmøderne. Som det imidlertid også fremgår, har der nogle steder været modsatrettede synspunkter, som arbejdsgruppen har været nødt til at afveje mod hinanden.

Dette har netop været tilfældet omkring ny Sorø Kommune, hvor der har været modsatrettede synspunkter i høringssvarene og under debatmøderne. Under debatmødet i Ringsted blev det således bl.a. fremført, at man bør gå i retning af større og ikke mindre provstier, men at afklaring af opgavefordelingen dog ville være en forudsætning for en nærmere stillingtagen til størrelsen af provstierne.

Fra et stort antal af menighedsrådene i ny Sorø Kommune og Kalundborg Provstiudvalg er der i høringssvar blevet givet udtryk for, at man ønsker et mindre og selvstændigt Sorø Provsti, herunder af hensyn til at bevare en tæt kontakt til provstiet og et udvidet samarbejde.

Heroverfor står, at andre menighedsråd har ønsket et Ringsted-Sorø Provsti bl.a. ud fra den betragtning, at Ringsted ingen tilknytning har til Fakse, som de alternativt skulle dele provsti med. Ringsted-Sorø Provstiudvalg har givet udtryk for, at ny Sorø Kommune er for lille til at udgøre et selvstændigt provsti, idet et provsti bl.a. af hensyn til muligheden for ansættelse af en velkvalificeret provstisekretær bør være af en vis størrelse.

Det er disse synspunkter, arbejdsgruppen har været nødt til at afveje overfor hinanden. Og dette er baggrunden for arbejdsgruppens forslag om opretholdelsen af Ringsted-Sorø Provsti. De forhold, som arbejdsgruppen har lagt vægt på i sit arbejde med provstiforslagene, er nærmere beskrevet i indledningen til arbejdsgruppens forslag. Af afsnittet om provstiernes størrelse kan man endvidere se de talmæssige begrundelser for, hvorfor arbejdsgruppen har vurderet, at et selvstændigt Sorø Provsti ikke ville have en tilstrækkelig størrelse.

Jeg synes dette er gode og saglige begrundelser. Det er beklageligt, at jeres ønsker dermed ikke imødekommes. Men jeg håber, at I i alle tilfælde vil få mulighed for et godt samarbejde mellem sognene inden for den nye Sorø kommune.

Med venlig hilsen

 

Bertel Haarder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kopi til Folketingets Kirkeudvalg