Bekendtgørelse om folkekirkens uddannelser for præster.
I medfør af §§ 2 - 5 i lov nr. 309 af 16. maj 1990 om folkekirkens institutioner til uddannelse og efteruddannelse og § 1, stk. 3, i lov nr. 310 af 16. maj 1990 om ansættelse i stillinger i folkekirken m. v. fastsættes:
§ 1. I denne bekendtgørelse anvendes udtrykkene â€fagudvalget for folkekirkens uddannelsesinstitutioner†og â€bestyrelsen†om den permanente arbejdsgruppe og den bestyrelse vedrørende folkekirkens uddannelsesinstitutioner for præster, der er nævnt i §§ 3 og 4 i lov nr. 309 af 16. maj 1990 om folkekirkens institutioner til uddannelse og efteruddannelse for præster.
Kapitel 1
Bestyrelsen
§ 2. Folkekirkens uddannelsesinstitutioner for præster ledes af en bestyrelse på 6 medlemmer, der sammensættes således:
1) En repræsentant for Kirkeministeriet.
2) To biskopper, udpeget af kirkeministeren efter indstilling fra biskopperne.
3) To medlemmer, udpeget af Den danske Præsteforening.
4) En repræsentant for Landsforeningen af Menighedsrådsmedlemmer.
Stk. 2. Medlemmerne beskikkes for 3 år. Genbeskikkelse kan finde sted.
Stk. 3. Hvis et medlem på grund af sygdom eller af en anden grund er forhindret i at deltage i bestyrelsens møder gennem længere tid, udpeges en midlertidig repræsentant som medlem af bestyrelsen i fraværsperioden.
§ 3. Kirkeministeren udpeger bestyrelsens formand og næstformand.
Stk. 2. Bestyrelsen repræsenteres udadtil af formanden eller i dennes fravær af næstformanden.
Kapitel 2
Bestyrelsens møder m.v.
§ 4. Bestyrelsens beslutninger træffes i møder, dog kan bestyrelsen beslutte, at fortsat behandling af sager fra bestyrelsesmøderne kan ske ved skriftlig procedure.
Stk. 2. Bestyrelsens beslutninger træffes ved almindeligt stemmeflertal. Ved stemmelighed er formandens stemme afgørende.
Stk. 3. Afstemning sker således, at det klart fremgår, hvorledes det enkelte medlem har stemt.
§ 5. Bestyrelsen er beslutningsdygtig, når mindst 4 medlemmer er tilstede.
Stk. 2. Hvis der er færre end 4 medlemmer tilstede, kan der dog træffes beslutning i sager, som ikke uden væsentlig ulempe kan udsættes eller som ikke giver anledning til tvivl. Fraværende medlemmer skal så vidt muligt have lejlighed til at udtale sig, inden der træffes beslutning.
Stk. 3. En beslutning, der udsættes på grund af manglende beslutningsdygtighed, kan afgøres i næste bestyrelsesmøde, selvom bestyrelsen ikke er beslutningsdygtig i henhold til stk. 1.
Stk. 4. Formanden aflægger beretning om sager, der er afgjort efter stk. 2 og stk. 3 på førstkommende bestyrelsesmøde.
§ 6. Der afholdes bestyrelsesmøde hvert kvartal. Møderne ledes af formanden og i dennes forfald af næstformanden.
Stk. 2. Formanden bestemmer tid og sted for møderne og fastsætter udkast til dagsordenen. På dagsordenen skal optages indkomne forslag fra bestyrelsesmedlemmer og fra Kirkeministeriet. Forslagene skal være formanden i hænde inden 7 dage før mødets afholdelse.
Stk. 3. Bestyrelsesmøderne skal indkaldes med mindst 14 dages varsel. Formanden kan dog indkalde til møde med kortere varsel, når der foreligger sager, der kræver hurtig afgørelse.
Stk. 4. Ekstraordinære møder afholdes, når formanden finder det nødvendigt, eller mindst 2 medlemmer begærer det.
§ 7. Formanden sørger for, at dagsordenen og skriftligt materiale, der ønskes fremlagt på bestyrelsesmøderne, så vidt muligt er medlemmerne i hænde senest 7 dage før hvert møde.
Stk. 2. Bestyrelsens referater indføres i en protokol, der underskrives af de medlemmer, der har deltaget i mødet. Bestyrelsens beslutninger skal fremgå af referaterne med angivelse af, hvordan det enkelte medlem har stemt. Ethvert medlem, der har deltaget i mødet, kan forlange sin afvigende mening kort tilført protokollen, såfremt denne ikke fremgår tydeligt af referatet.
Stk. 3. Kirkeministeriet varetager sekretariatsfunktionen for bestyrelsen og eventuelle udvalg.
§ 8. Uddannelsesinstitutionernes rektorer deltager i bestyrelsens møder uden stemmeret og har ret til at deltage i forhandlingerne, medmindre bestyrelsen i det enkelte tilfælde træffer anden beslutning.
Stk. 2. Under en rektors forfald kan bestyrelsen tillade, at en fastansat lærer ved samme uddannelsesinstitution deltager i bestyrelsens møder som rektors stedfortræder.
§ 9. Bestyrelsen træffer beslutning om, hvorvidt et medlem har en sådan interesse i en sag, at den pågældende er udelukket fra at deltage i forhandling og afstemning i sagen. Et medlem skal underrette bestyrelsen, hvis der foreligger forhold, som kan give anledning til tvivl om vedkommendes habilitet.
Stk. 2. Et medlem, der er erklæret inhabilt, skal forlade mødelokalet under forhandling og afstemning i den pågældende sag.
Stk. 3. Bestemmelserne i stk. 1 og 2 finder tilsvarende anvendelse for rektorerne og disses stedfortrædere, jf. § 8.
Kapitel 3
Bestyrelsens kompetence og opgaver
§ 10. Bestyrelsen har den overordnede ledelse af folkekirkens uddannelsesinstitutioner for præster.
Stk. 2. Bestyrelsen påser, at institutionerne lever op til kravet om undervisning m.v. på videnskabeligt niveau.
§ 11. Bestyrelsen afgiver indstilling til kirkeministeren om ændringer og ajourføringer af studieordningen for uddannelsesinstitutionerne.
Stk. 2. Bestyrelsen kan ikke afgive indstilling i henhold til stk. 1, før det i § 15 nævnte faglige udvalg har afgivet en udtalelse.
Kapitel 4
Ansættelse af rektorer og fastansatte lærere m.v.
§ 12. Bestyrelsen afgiver indstilling til kirkeministeren om ansættelse af rektorer for uddannelsesinstitutionerne.
Stk. 2. Bestyrelsen kan ikke afgive indstilling i henhold til stk. 1, før det i § 15 nævnte faglige udvalg har afgivet en skriftlig begrundet udtalelse om ansøgernes faglige kvalifikationer.
§ 13. Rektors indstilling om ansættelse i faste lærerstillinger indsendes med bestyrelsens indstilling til kirkeministeren.
Stk. 2. Det i § 15 nævnte faglige udvalg skal afgive en skriftlig begrundet udtalelse om ansøgernes faglige kvalifikationer og de øvrige uddannelsesinstitutioners mulighed for at anvende ansøgerne, inden rektor træffer beslutning om indstilling.
§ 14. Andet personale ansættes af rektor.
Kapitel 5
Fagudvalget for de folkekirkelige uddannelsesinstitutioner
§ 15. Kirkeministeren nedsætter fagudvalget for de folkekirkelige uddannelsesinstitutioner med følgende sammensætning:
1) Rektorerne for folkekirkens uddannelsesinstitutioner for præster.
2) To medlemmer udpeget efter indstilling fra hvert af de teologiske fakulteter.
3) Et medlem udpeget efter indstilling fra Danmarks Pædagogiske Universitet.
4) Et medlem udpeget af bestyrelsen. Dette medlem må ikke være ansat ved de teologiske fakulteter eller ved uddannelsesinstitutionerne.
Stk. 2. De i stk. 1, nr. 2 – 4, nævnte medlemmer beskikkes for 3 år. Genbeskikkelse kan finde sted.
Stk. 3. Kirkeministeren udpeger formanden for fagudvalget blandt de i stk. 1, nr. 1, nævnte rektorer for 3 år. Genudpegning kan finde sted.
§ 16. Fagudvalget skal:
1) koordinere det videst mulige samarbejde mellem universiteterne og de folkekirkelige uddannelser,
2) løbende foreslå tilpasninger af de folkekirkelige uddannelser,
3) stå til rådighed for særlige opgaver, der pålægges af bestyrelsen,
4) afgive udtalelser om de faglige kvalifikationer hos ansøgere til rektorater og faste lærerstillinger, jf. §§ 12 og 13, og
5) afgive udtalelser vedrørende forslag til ændring og ajourføring af studieordningen, jf. § 11.
Stk. 2. Fagudvalget skal holde møde mindst 2 gange årligt. Formanden indkalder til møderne.
Kapitel 6
Budget og regnskab
§ 17. Bestyrelsen er budget- og regnskabsansvarlig.
Stk. 2. En af Kirkeministeriet valgt stiftsadministration varetager de budget- og regnskabsmæssige opgaver for bestyrelsen, og udarbejder på grundlag af forslag fra rektorerne forslag til budget for uddannelsesinstitutionernes samlede virksomhed. Herudover varetager stiftsadministrationen lønudbetalinger for institutionerne gennem FLØS.
Stk. 3. Bestyrelsen indsender budgettet til Kirkeministeriet senest den 15. marts i året før budgetåret.
Stk. 4. Bestyrelsen fastlægger rammerne for driften af hver enkelt institution indenfor budgettet, når dette er godkendt af Kirkeministeriet.
§ 18. Rektor for hver enkelt institution er ansvarlig for overholdelse af det budget, der er fastsat af bestyrelsen.
Stk. 2. Rektor fremlægger opgørelse over den forløbne del af regnskabsåret ved hvert af de kvartalsvise bestyrelsesmøder, jf. § 6. Samtidig afgiver rektor beretning om institutionens virksomhed i den forløbne periode.
§ 19. Regnskabsåret følger kalenderåret.
Stk. 2. Hver rektor udarbejder årsregnskab for den enkelte institution og indsender det underskrevne regnskab til den i § 17, stk. 2, nævnte stiftsadministration. På grundlag heraf udarbejder stiftsadministrationen en samlet årsopgørelse for alle institutionerne bilagt de underskrevne regnskaber for institutionerne.
Stk. 3. Årsopgørelsen underskrives af formanden på bestyrelsens vegne, og årsopgørelsen med de underskrevne regnskaber indsendes til Kirkeministeriet senest den 1. marts i året efter regnskabsåret.
Afsnit II
Folkekirkens Institut for Præsteuddannelse.
Kapitel 7
Formål
§ 20. Folkekirkens Institut for Præsteuddannelse har til formål på videnskabeligt grundlag at give teologiske kandidater en praktisk teologisk uddannelse som forberedelse til arbejdet som præst i folkekirken, og ved efteruddannelsen at styrke nyansatte præsters forudsætninger for arbejdet som præst i folkekirken.
Stk. 2. Efteruddannelsen af provster skal særligt forberede provsterne til provstestillingens vejledende og administrative funktioner.
Kapitel 8
Adgangsbetingelser
§ 21. Teologiske kandidater fra et dansk universitet har adgang til den forberedende uddannelse i praktisk teologi.
Stk. 2.  Rektor kan indføre begrænsning i adgangen, hvis et meget stort antal søger om optagelse.
Stk. 3. Rektor kan give adgang til andre, der forbereder sig på arbejdet som præst i folkekirken, end de i stk. 1 nævnte.
§ 22. Præster, der ansættes første gang i folkekirken, har adgang til efteruddannelsen.
Stk. 2. Rektor kan give adgang til andre præster end de i stk. 1. nævnte.
§ 23. Den forberedende uddannelse i praktisk teologi omhandler præstens embede og arbejdsopgaver og indeholder følgende fag: Homiletik, kateketik, liturgik, hymnologi, sjælesorg, kirke- og samfundskundskab, kirkemusik, kommunikation i kirkerummet, messesang, tale og sang-undervisning.
Stk. 2. Uddannelsen varer i alt 17 uger, svarende til et semester.
§ 24. Efteruddannelsen af nyansatte præster behandler følgende emner:
1) den praktiske teologis fagområder, homiletik, liturgik, pædagogik, sjælesorg, ledelse og administration,
2) de øvrige teologiske hoveddiscipliner, særligt med henblik på arbejdet som præst, og
3) orientering om aktuelle kirkelige, kulturelle og samfundsmæssige forhold.
Stk. 2. Uddannelsen består af 4 internatkurser af en uges varighed indenfor 5 år.
§ 25. Uddannelsernes indhold godkendes af bestyrelsen efter indstilling af fagudvalget for folkekirkens uddannelsesinstitutioner.
Stk. 2. Rektorerne er ansvarlige for tilrettelæggelse af undervisningen.
Kapitel 10
Deltagelse i undervisningen.
§ 26. Der skal fremlægges attest for deltagelse i den forberedende uddannelse inden ansættelse som præst i medfør af § 1 stk. 1, nr. 1, i lov nr. 310 af 16. maj 1990 om ansættelse i stillinger i folkekirken m.v.
Stk. 2. De i § 22, stk. 1, nævnte præster i folkekirken skal have deltaget i efteruddannelsens 4 ugekurser inden 5 år efter ansættelsen.
Stk. 3. Præster, der ansættes i vikariater eller i stillinger pÃ¥ overenskomstvilkÃ¥r med en beskæftigelseskvote pÃ¥ under 50%, er undtaget fra bestemmelsen i stk. 2.Â
§ 27. Rektor kan under særlige omstændigheder helt eller delvist dispensere fra bestemmelserne i § 26.
Stk. 2. Dispensation kan være betinget af, at ansøgeren underkaster sig en prøve i et opgivet pensum.
§ 28. Der er mødepligt til undervisningen.
Stk. 2. Rektor kan under særlige omstændigheder godkende fravær fra enkelte undervisningstimer.
§ 30. Rektorerne tilrettelægger kurserne i samarbejde med et kursusudvalg for provster. Uddannelsen består normalt af et antal kurser af en uges varighed.
Kapitel 12
Ledelse af Folkekirkens Institut for Præsteuddannelse
§ 31. Folkekirkens Institut for Præsteuddannelse har to afdelinger i henholdsvis København og Århus.
Stk. 2. Hver afdeling ledes af en rektor, der er ansvarlig overfor bestyrelsen. Rektor har ansvaret for tilrettelæggelse og gennemførelse af undervisningen m. v. på videnskabeligt grundlag og har desuden den daglige pædagogiske, administrative og økonomiske ledelse af den del af uddannelserne, der er tilknyttet hver afdeling.
Kapitel 13
Andre bestemmelser
§ 32. Rektor kan beslutte, at de kursusdeltagere, der deltager i efteruddannelsen efter § 22, stk. 2, helt eller delvist selv skal afholde udgifterne til ophold og undervisning, såfremt de ikke er ansat som præst i folkekirken.
Afsnit III
Teologisk Pædagogisk Center Løgumkloster
Kapitel 14
Formål
§ 33. Teologisk Pædagogisk Center Løgumkloster har til formål at styrke almenteologisk, praktisk-teologisk og pædagogisk virksomhed i folkekirken. Det skal på videnskabeligt grundlag give almenteologisk, praktisk-teologisk og pædagogisk efteruddannelse, herunder også orientering i samfundsvidenskabelige, filosofiske, litterære og kunstneriske forhold med henblik på varetagelse af kirkens opgaver i det moderne samfund.
Kapitel 15
Opgaver
§ 34. Teologisk Pædagogisk Center Løgumkloster skal på videnskabeligt grundlag:
1) undervise i almenteologiske og praktisk-teologiske fag samt hertil relevante fagområder,
2) udøve og formidle praktisk-teologisk og pædagogisk udviklingsvirksomhed samt fungere som folkekirkens videns-, rådgivnings- og koordineringscenter indenfor praktisk-teologi og pædagogik,
3) samarbejde med beslægtede institutioner og organisationer i Danmark og understøtte folkekirkens kontakt med skoleverdenen, og
4) centeret skal varetage de mellemkirkelige og internationale forbindelser på det pædagogiske område på folkekirkens vegne.
Kapitel 16
Indhold og tilrettelæggelse
§ 35. Opgaver og undervisning for Teologisk Pædagogisk Center Løgumkloster fastsættes i løbende programmer, der udarbejdes af rektor. Program meddeles bestyrelsen og sendes til fagudvalget for de folkekirkelige uddannelsesinstitutioner til orientering.
Stk. 2. Undervisningen kan tilrettelægges som internatkurser eller som dagskurser, der kan afholdes på centerets hjemsted eller andetsteds. Kurserne kan tilrettelægges som egne kurser eller som kurser i samarbejde med andre. Ved internatkurser skal kursisterne tage fast ophold på kursusstedet i kursusperioden, medmindre andet er fastsat i de nævnte programmer.
Stk. 3. Der kan nedsættes arbejdsgrupper til løsning af særlige opgaver, afholdes kurser og seminarer for udpegede deltagere og gennemføres kursusrækker med præster og andre med særlige uddannelsesbehov.
Kapitel 17
Adgangsbetingelser
§ 36. Præster og undervisere i folkekirken, samt ledere og medarbejdere i det frivillige kirkelige arbejde har adgang til at deltage i undervisningen på Teologisk Pædagogisk Center Løgumkloster.
Stk. 2. Rektor kan give adgang til andre end de i stk. 1 nævnte.
Kapitel 18
Ledelse af Teologisk Pædagogisk Center Løgumkloster
§ 37. Teologisk Pædagogisk Center Løgumkloster ledes af en rektor, der er ansvarlig overfor bestyrelsen. Rektor har ansvaret for gennemførelsen af undervisningen m. v. på videnskabeligt grundlag og har desuden den daglige pædagogiske, administrative og økonomiske ledelse af centeret.
Stk. 2. Rektor kan udpege en af lektorerne på centeret til at varetage administrative opgaver efter rektors nærmere bestemmelse.
Kapitel 19
Andre bestemmelser
§ 38. Undervisning m.v. i henhold til de nævnte programmer er gratis.
Stk. 2. Teologisk Pædagogisk Center Løgumkloster afholder ikke udgifter til undervisningsmaterialer.
Stk. 3. For folkekirkens præster afholdes udgifterne til kost og logi af centeret. Præsterne refunderer centeret et beløb på 65 kr. pr. døgn for kost. Beløbet kan pris-og lønreguleres.
Stk. 4. Ved korterevarende kurser kan rektor fravige bestemmelsen om refusion for udgifter til kost i stk. 3.
Stk. 5. Rektor kan i særlige tilfælde lade centeret afholde udgifter til kost og logi til andre end de i stk. 3 nævnte kursister.
Afsnit IV
Klageadgang og ikrafttræden
§ 39. Klager over rektorernes afgørelser efter denne bekendtgørelse indgives til den pågældende rektor. Hvis klageren ikke får medhold og fastholder klagen, indsender rektor klagen sammen med sin udtalelse til bestyrelsen.
Stk. 2. Fristen for indgivelse af klager er 4 uger fra den dag, hvor afgørelsen er meddelt klageren.
§ 40. Denne bekendtgørelse træder i kraft den 1. juni 2006.
Stk. 2. Samtidig ophæves Kirkeministeriets bekendtgørelser nr. 42 af 17. januar 1991 om styrelse af folkekirkens institutioner til uddannelse og efteruddannelse af præster, nr. 395 af 16. juni 1993 om efteruddannelse af nyansatte præster, nr. 397 af 16. juni 1993 om uddannelse på pastoralseminarierne og nr. 309 af 3. maj 2001 om Teologisk Pædagogisk Center Løgumkloster.
Kirkeministeriet, den  2006
Bertel Haarder
/Steffen Brunés