INSTITUT FOR

MENNESKERETTIGHEDER

STRANDGADE 56 · 1401 KØBENHAVN K TLF. 32 69 88 88

Minister for Flygtninge, Indvandrere og FAX 32 69 88 00

[email protected] Integration WWW.MENNESKERET.DK Indfødsretskontoret WWW.HUMANRIGHTS.DK Holbergsgade 6 1057 København K

DATO

11. april 2006

J.NR.

572.01/11436

Vedrørende ministeriets j. nr. 2002/310-71236

Hermed sendes en kopi af instituttets samtidige brev til Mohammed Kayssi i anledning af hans henvendelse til instituttet om hjælp i en sag om indfødsret.

Mohammed Kayssi har søgt indfødsret i 2002 og 2005, men har fået afslag på sine ansøgninger, allerede fordi han først opfylder kravet om otte års ophold den 1. januar 2007.

Mohammed Kayssi klager nu over, at han ikke kan blive omfattet af overgangsbestemmelsen i den nye indfødsretsaftales § 30, ligesom andre ansøgere som også opfylder opholdskravet den 1. januar 2007, og som også har søgt om indfødsret i 2005. Mohammed Kayssis klage synes at have principiel karakter og oversendes derfor til Integrationsministeriet som en anmodning fra ham om at måtte modtage et svar herpå fra ministeriet.

Mohammed Kayssi blev så sent som i maj 2005 vejledt af ministeriet om, at han først kunne indgive en fornyet ansøgning om indfødsret, 6 måneder før han opfyldte opholdskravet, dvs. først omkring 1. juli 2006. Han ses ikke at være oplyst om muligheden for at kunne indgive ansøgning om indfødsret ca. 18 måneder før opholdskravets opfyldelse, hvilket for hans vedkommende ville have været omkring 1. juli 2005. Spørgsmålet er, om ministeriet ved fastsættelsen af fristen har taget hensyn til, at Mohammed Kayssi allerede har en sag i ministeriet, at ministeriet derfor kan nøjes med 6 måneder til at færdigbehandle ansøgningen, således at ansøgeren kan optages på et lovforslag om indfødsrets meddelelse i foråret 2007?

Spørgsmålet er endvidere, om ikke almindelige fortolkningsprincipper må føre til, at Mohammed Kayssis indfødsretsansøgning skal behandles efter de gamle regler,

INSTITUT FOR MENNESKERETTIGHEDER ER OPRETTET VED LOV AF 6.6.2002 OM ETABLERING AF DANSK CENTER FOR INTERNATIONALE STUDIER OG MENNESKERETTIGHEDER. INSTITUTTET ER ETABLERET SOM NATIONAL MENNESKERETTIGHEDSINSTITUTION I HENHOLD TIL FN'S PARIS PRINCIPPER. INSTITUTTET VIDEREFØRER DE AKTIVITETER, DER SIDEN 1987 BLEV VARETAGET AF DET DANSKE CENTER FOR MENNESKERETTIGHEDER. INSTITUTTET VARETAGER FORSKNING, INFORMATION, UNDERVISNING, DOKUMENTATION OG INTERNATIONALE PROGRAMMER.

jf. overgangsbestemmelsen i indfødsretsaftalens § 30, som må formodes at skulle beskytte alle de ansøgere, som før de nye reglers ikrafttræden har søgt indfødsret, og som har haft en forventning om senest i foråret 2007 at kunne få indfødsret efter de gamle regler.

Det grundlæggende spørgsmål er, om der i relation til overgangsbestemmelsen er nogen objektiv og rimelig grund til at forskelsbehandle de ansøgere, som har søgt indfødsret inden udgangen af 2005, og som har (haft) forventninger om at kunne få indfødsret i perioden frem til foråret 2007.

Det skal bemærkes, at det forhold, at en ansøger ikke har en ”verserende ansøgning” ved udgangen af 2005, ikke synes at kunne begrunde en forskelsbehandling, når årsagen hertil alene er Integrationsministeriets besked til den pågældende om ikke at søge i 2005, men først i 2006. I den foreliggende sag synes der ikke at kunne være tvivl om, at det er ministeriets vejledning, og ikke ansøgerens egne forhold, der har bevirket, at ansøgningen ikke ”verserede”, idet ansøgeren selv gennem henvendelser til ministeriet i 2005 - både før og efter de nye reglers indførelse - har demonstreret sit ønske om at få sin indfødsretssag behandlet hurtigst muligt.

Med venlig hilsen

Eva Ersbøll

Folketingets Indfødsretsudvalg har modtaget kopi af dette brev.