NOTAT

 

 

Bilag:

Sagsbehandler:

Journal nr: 7.KT. 04-2314-2(358)

 

AFRAPPORTERING TIL DET UDenrigspolitiske nævn om NATO-forsvars­minister­mødet den 7.-8. juni 2006 i Bruxelles                                                                                              13. juni 2006

 

Der afholdtes NATO-forsvarsministermøde den 7.-8. juni 2006 i Bruxelles.

 

I forbindelse med mødet afholdtes endvidere forsvarsminister­­møder i den Nukleare Planlægningsgruppe (NPG), i Forsvarsplanlægningskomiteen (DPC), i NATO-Ukraine Kommissionen og i EAPC-regi (Euro-Atlantic Partnership Council). Endelig afholdtes for første gang et møde mellem NATO-landene og de lande uden for NATO, som bidrager til ISAF-operationen. Den afghanske forsvarsminister Abdul Rahim Wardak deltog ligeledes i dette møde.

 

Et hovedemne på mødet var NATO’s operation i Afghanistan - ISAF. Drøftelsen af ISAF foregik først og fremmest på mødet mellem NATO-landene og de lande uden for NATO, som bidrager til ISAF-operationen. Den afghanske forsvarsminister, Wardak, udtrykte taknemmelighed for NATO’s indsats i Afghanistan, men efterlyste også bedre udrustning til den afghanske hær. Der var generel forståelse for, at der her ligger en relevant opgave. Ligeledes var der bred erkendelse af, at NATO i Afghanistan kan forvente at blive udfordret mere i den kommende tid. Vigtigheden af samtænkning af forskellige organistaioners indsatser i Afghanistan blev understreget fra flere sider. De deltagende ikke-NATO-lande var glade for formatet for mødet.

 

Der var i NATO-kredsen ligeledes en drøftelse af Alliancens øvrige operationer. Der blev peget på vigtigheden af de igangværende statusforhandlinger om Kosovo, og der blev udtrykt ønske om, at NATO efter statusforhandlingernes afslutning overvejede muligheden for ændringer i KFORs struktur, herunder eventuelle muligheder for en forstærket træningsindsats fra NATO’s side. Der var endvidere en kort drøftelse af NATO’s træningsmission i Irak, hvor der var bred enighed om behovet for, at NATO forsætter sit arbejde. Endelig drøftedes situationen i Sudan.

 

Et andet hovedemne på mødet var Alliancens forsatte transformation. Her var NATO Response Force hovedemnet. Der var bred enighed om vigtigheden af, at NRF kan erklæres for en succes i forbindelse med NATO’s topmøde i Riga. Der var ligeledes en drøftelse af spørgsmålet om tilvejebringelse af kapacitet til strategisk lufttransport, øget samarbejde om specialoperationsstyrker, et muligt træningsinitiativ i Mellemøsten samt behovet for øget samtænkning i operationer.

 

Mødet i Den Nukleare Planlægningsgruppe indeholdt bl.a. en orientering om udviklingen på det nukleare område.

 

På mødet i Forsvarsplanlægningskomiteen (DPC) betonedes behovet for fortsat transformation af de væbnede styrker i Alliance-landene. Forsvarsministrene vedtog retningslinjer for Alliancens planlægningsdiscipliner samt opdaterede styrkemål.

 

På EAPC-mødet ytrede en række af Alliancens partnerlande ønske om tættere og tidligere inddragelse i planlægningen og gennemførelsen af Alliancens operationer og stillede en række konkrete forslag i den forbindelse. En række EAPC-lande redegjorde endvidere for status for reformarbejdet i deres lande.

På mødet i NATO-Ukraine kommissionen udtrykte flere NATO-lande forhåbning om, at Ukraine i indeværende år vil kunne opnå medlemskab af MAP (Membership Action Plan), såfremt en ny regering bekræfter Ukraines ønske om NATO-medlemskab. Fra ukrainsk side orienteredes om status for reformarbejdet i de ukrainske væbnede styrker.

Â