12. april 2006

 

Forsvarets Dag                                                                                                                            

 

Forsvarets Dag gennemføres på permanent indrettede rekrutteringscentre på Høvelte Kaserne, Antvorskov Kaserne, Flyvestation Aalborg, Beredskabscenter Herning og Bülows Kaserne i Fredericia. Der deltager ca. 50 unge mænd og kvinder ved hvert arrangement, og der er indledningsvis planlagt ca. 120 arrangementer om året ved hvert center. Desuden gennemføres Forsvarets Dag et antal dage om året på Almegårds Kaserne på Bornholm.  

 

På Forsvarets Dag gennemføres der samtidigt session, idet den tidligere sessionsvirksomhed er integreret i Forsvarets Dag. Alle unge mænd bliver indkaldt til Forsvarets Dag efter samme retningslinjer, som de tidligere blev indkaldt til session. Alle unge kvinder bliver efter de samme retningslinjer inviteret til Forsvarets Dag.

 

Forud for mødet tilsendes deltagerne diverse materiale som indeholder oplysninger om, hvad der skal ske under Forsvarets Dag, de forskellige muligheder, der er for at aftjene værnepligten, samt de efterfølgende uddannelsesmuligheder.

 

Dagen indledes med, at alle deltagerne samles, og der gives de nødvendige instruktioner vedrørende dagens praktiske forløb. Der gives desuden en række oplysninger om værnepligten, ligesom der vises to film om henholdsvis forsvarets opgaver og om de forskellige muligheder for at aftjene værnepligten. Endelig gennemføres der også en skriftlig sessionsprøve.

 

Herefter gennemføres en individuel behandling af den enkelte deltager. Denne omfatter en syns- og høreprøve, en lægeundersøgelse og en samtale ved sessionslederen, hvor deltagerne på baggrund af de forskellige prøveresultater får afklaret, hvorvidt de er egnet til værnepligtstjeneste. Ved sessionslederen trækker de mandlige deltagere desuden et lodnummer, som er afgørende for, hvorvidt de uden frivillighed bliver indkaldt til værnepligtstjeneste. I tilknytning hertil foregår der en individuel vejledning af den enkelte, der i omfang og indhold afhænger af den enkeltes ønsker og interesser.  

 

Under denne fase af dagen kan de værnepligtige, når de ikke er beskæftiget med en af ovenstående aktiviteter, opholde sig i et opholds-/udstillingslokale, hvor der er forskellige udstillingsstande med diverse oplysninger om forsvaret, redningsberedskabet og hjemmeværnet. Desuden er centrets medarbejdere til rådighed, såfremt de unge har spørgsmål mv.

 

De unge har i vid udstrækning mulighed for umiddelbart på Forsvarets Dag at få afklaret, hvorvidt de indkaldes til værnepligt, ligesom de har mulighed for at indgå en aftale om værnepligt. Der er ved disse aftaler om værnepligt indarbejdet en tidsbegrænset mulighed for, at den unge kan annullere en allerede indgået aftale.

 

Dagen afsluttes individuelt, når den enkelte deltager har været igennem samtlige programpunkter, og vedkommende er fuldt afklaret.

 

De hidtidige tilbagemeldinger fra de unge, som har været på Forsvarets Dag, har overvejende været meget positive. Det er dog endnu for tidligt at opgøre effekten af Forsvarets Dag i relation til antallet af værnepligtige, der indgår aftale om værnepligt, herunder betydningen af Forsvarets Dag for rekruttering til forsvaret og redningsberedskabet generelt.