Folketingets Udvalg for
Fødevarer, Landbrug                                                     Den
26. september 2006
og Fiskeri
./.     Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering referat af møde i Rådet (landbrug og fiskeri) den 18. september 2006
Med venlig hilsen
Marie Louise Flach de Neergaard
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
2.1. Kontoret for europapolitik og internationale anliggender / MLFN
Den 22. september 2006
FVM 390
Referat af møde i Rådet (landbrug og fiskeri) den 18. september 2006
1. Meddelelse om reform af vinsektoren
Med udgangspunkt i en række spørgsmål fra formandskabet havde Rådet en drøftelse af de grundlæggende elementer i en fremtidig vinreform. På spørgsmålet om, hvilken reformmodel der foretrækkes, var der en klar hældning til en grundlæggende reform (option 2). Kun få lande mente, at den grundlæggende reform kunne kombineres med afkobling (option 3).
Meningerne omkring begrænsning af nyplantningsrettigheder som middel til at forbedre konkurrenceevnen var spredte uden deciderede præferencer, hvorimod der var en overvejende modstand mod rydning. Mange lande pegede på anvendelsen af nationale konvolutter, og en række lande ønskede plantningsrettighederne forlænget til efter 2013. Meningerne om anvendelsen af markedsforanstaltninger i form af destillation og intervention f.eks. var spredte.
Vedrørende spørgsmålet om en eventuel overførsel af midler fra markedsforanstaltninger (søjle I) til landdistriktsprogrammer (søjle II) var der navnlig modstand mod en sådan overførsel blandt producentlandene, som lagde vægt på, at midlerne skulle forbeholdes vinsektoren i form af nationale konvolutter og uden landdistriktsforordningens afgrænsninger.
Kommissionen fremhævede, at EU fortsat skal være førende indenfor vin, og at der er et stærkt behov for tiltag indenfor kvalitetsforbedring og markedsføring. Rydning vil være en frivillig ordning og skal være en hjælp til dem, der forlader ordningen. Endelig blev det nævnt, at reformen ikke ville være fuldt ud implementeret før i 2013.
2. Forslag om reform af banansektoren
Punktet var udgået fra dagsordnen.
3. Forslag om ændring af forordningen om mælkeafgifter
Punktet blev vedtaget som a-punkt.
4. Forslag om ændring TAC/kvoterne for 2006
Punktet var ikke på dagsordenen.
5. Forslag om markedsføring af plantebeskyttelsesmidler
6. (a) Meddelelse om temastrategi for bæredygtig anvendelse af pesticider
   (b) Forslag til rammedirektiv om anvendelse af pesticider
7. Forslag om markedsføring af GMO-majs
Der henvises til særskilt referat fra miljøministeriet.
Under eventuelt tog Danmark EU’s skolemælksordning op og redegjorde for det danske forslag til smidiggørelse af ordningen, således at den kommer i overensstemmelse med det enkelte medlemslands ernæringsmålsætninger og ikke er proportional med mælkens fedtindhold. Den danske anmodning blev støttet af en lang række lande. Kun enkelte lande ønskede at bibeholde skolemælksordningen, som den er. Kommissionen medgav, at tiden er en anden i forhold til dengang skolemælksordningen blev etableret, og at EU bør respondere på den moderne livsstil, herunder fedmeproblemet. Kommissionen er derfor i gang med at overveje mulighederne for at revidere ordningen.