28.08.2006

 

 

 

Orienterende notat til Folketingets Europaudvalg 

 

om EU’s beredskabsforanstaltninger vedrørende indhold af ikke-godkendt GMO-ris ”LL601” i konventionel ris importeret fra USA

 

EU-Kommissionen vedtog den 23. august 2006 særlige beredskabsforanstaltninger som skal sikre, at ris importeret fra USA ikke indeholder genmodificeret LL601-ris. Beredskabsforanstaltningerne skyldes, at de amerikanske myndigheder den 18. august 2006 har oplyst EU-Kommissionen om, at der i 2006 i USA er fundet indhold af genmodificeret LL601-ris i ris af 2005-høst og at denne kontaminerede ris kan have været brugt til fødevarer og foder i USA.

 

Genetisk modificeret ris af typen LL601 er hverken godkendt til fødevare- eller foderbrug eller til dyrkning i USA eller i EU. Risen er udviklet af forædlingsfirmaet Bayer Crop Science og var ifølge det oplyste ikke tiltænkt til markedsføring. Der foreligger ikke nogen ansøgning i henhold til EU’s GMO-regler (forordning 1829/2003) om godkendelse af LL601-ris. Ifølge EU-forordning 1829/2003 må der ikke forekomme spor af ikke-autoriseret genetisk modificeret materiale eller produkter fremstillet heraf i fødevarer eller foder på det europæiske marked. 

 

EU-kommissionen har med skrivelse af 21. august 2006 anmodet de amerikanske myndigheder om yderligere oplysninger vedrørende mulig eksport til EU af den LL601-forurenede ris. Desuden anmoder Kommissionen om en redegørelse fra de amerikanske myndigheder for, hvordan man vil sikre, at den forurenede ris ikke indgår i produkter til eksport til EU. De amerikanske myndigheder har meddelt Kommissionen, at de endnu ikke er i besiddelse af oplysninger om, i hvilket omfang den forurenede ris er indgået i forsyningskæden, herunder i produkter til eksport.

 

EU-kommissionen har desuden bedt de amerikanske myndigheder om at videreformidle den specifikke analysemetode for LL601-ris og at levere referencemateriale til brug ved analysen. Begge dele er i mellemtiden modtaget i EU-Kommissionen fra Bayer Crop Science. Kommissionens Fælles Forskningscenter er i øjeblikket i samarbejde med de amerikanske myndigheder i færd med at teste og validere analysemetoderne.

 

De amerikanske myndigheder har vurderet, at LL601-ris ikke udgør nogen risiko for menneskers eller dyrs sundhed eller for miljøet. De amerikanske myndigheder og Bayer Crop Science har desuden videreformidlet de informationer, de har til rådighed om sikkerheden af LL601-ris. Disse oplysninger er videresendt til Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) til vurdering.

 

Ifølge oplysninger fra toldregistrene importeres ris fra USA hovedsageligt til EU som uforarbejdet ris, dvs. ikke-afskallet og ikke poleret ris, der forarbejdes videre i EU. Størstedelen af risen anvendes til fødevarebrug, medens biprodukterne fra afskalning og polering (ca. 15% af risen) kan indgå i foder. Desuden bruges ris mest i foder til selskabsdyr, for eksempel hunde og katte, og til kyllinger, det sidste mest til ”fritidshøns”. Dette bekræftes af de oplysninger, de danske fødevare- og fodermyndigheder er i besiddelse af vedrørende importeret ris fra USA.

 

På baggrund af ovenstående vedtog Kommissionen den 23. august 2006 midlertidige beredskabsforanstaltninger vedrørende LL601-ris. LL601-ris er en langkornet ris, hvorfor Kommissionen har valgt at begrænse foranstaltningerne til at omfatte dette.

 

Disse foranstaltninger svarer til dem, der blev indført i april 2005 vedrørende indhold af ikke-godkendt Bt10-majs i majsfoder fra USA. Foranstaltningerne vedrørende LL601-ris fastsætter, at alle ladninger af langkornet ris, der importeres til EU og som stammer fra USA skal ledsages af et analysebevis, som dokumenterer, at risen ikke indeholder materiale fra den genetisk modificerede ris, LL601. Beslutningen fastsætter endvidere, at medlemsstaterne skal tage passende foranstaltninger til at sikre, at allerede importerede partier af ris er fri for indhold af LL601.

 

På et indkaldt hastemøde i Kommissionen den 25. august 2006 bekræftede medlemsstaterne enstemmigt de vedtagne foranstaltninger.

 

Nødvendigheden af de indførte foranstaltninger skal ifølge beslutningen revurderes senest den 28. februar 2007.Â