Folketingets Fødevareudvalg
På opfordring skal jeg hermed redegøre for problemerne omkring øremærkning af ammekvæg.
Jeg har en besætning på ca. 30 ammekøer + opdræt. Dyrene går på et område på 50 ha afvekslende natur med skov, eng, søer og vandløb.
Jeg har for 9 år siden indgået en aftale med Fyns amt om miljøvenlig drift hvor arealet skal afgræsses.
Jeg har kunnet konstatere at dyrene bliver mere og mere "naturlige" jo længere de har gået frit. Dyrene "passer på sig selv" og vil ikke klappes eller berøres på anden måde. Der er offentlig adgang (Spor i landskabet) men i den situation skaber det ingen problemer at der er mange mennesker på marken.
Problemerne opstår når jeg fanger en nyfødt kalv og prøver at øremærke den.
Koen forsvarer dens kalv og jager mig væk fra kalven. Det er ikke uden risiko for den der skal øremærke. Risikoens omfang kan ses på en optagelse som TV2 Fyn har lavet. www.tv2fyn.dk  klik på net-tv. Vælg 8/8 kl. 19.30.
Se: landmand sætter livet på spil for EU regler, 2 min 18 sek.
Jeg havde besluttet mig for at afvikle besætningen til vinter når dyrene kan fanges, men muligheden for at få dispensation vil få mig til at fortsætte med ammekøer. Køer passer bedre ind i dansk natur end en flok får.
Hvad skal der gøres og hvad er problemstillingen set fra min synsvinkel:
Med de store bøder (træk i støtten) man kan få for nogle manglende øremærker, vil det være meget svært at få landmænd til at udsætte kvæg på de mange naturarealer der er og kommer i Danmark. Min nabo der har en stor malkebesætning har i mange år haft kvier på 3 mindre enge på min ejendom. I år ville han ikke have besværet når der samtidig er en stor risiko for manglende øremærker.
(det er nemt at miste et øremærke når dyret klør sig på et træ)
Reglerne burde være sådan at der kan fås dispensation fra reglerne om øremærker, således at kalve først behøver at blive øremærket om vinteren.
Ligeledes er det nødvendigt at ældre dyr der mister et øremærke først skal have erstatningsmærke om vinteren.
Reglen om dispensation skal kunne gives til dyr der går på naturarealer uanset størrelsen på arealet. Det er omstændighederne på arealet der skal kunne udløse en dispensation, ikke kun størrelsen af arealet.
For at gøre ordningen administrerbart kan der indføres en bagatelgrænse på arealet. Er arealet meget lille vil der alligevel ikke gå dyr hele året.
Hvornår skal dyrene så være mærket. Jeg forestiller mig at landmanden en gang om året ringer til den lokale fødevareregion og siger "nu er alle dyr mærket" så kan der udføres kontrol hvis det ønskes.
Dyr der slagtes eller sælges skal selvfølgelig være korrekt øremærket.
Alternativt kan indføres en længere frist for isætning af nye- og erstatningsmærker således at det er muligt at vente med mærkning til dyrene vinterfodres ( 1. november til 31. marts )
Hvis udvalget har lyst/tid vil jeg meget gerne vise rundt på min ejendom.
Man kan komme samlet eller enkeltvis.
Mvh
Lars Voldsgaard
Solevadvej 74
5690 Tommerup