Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug                                                  Den 3. juli 2006
og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

./.       Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering besvarelse af spørgsmål fra Folketingets   Europaudvalg vedrørende forslag til Rådets forordning om ændring af forordning (EØF) nr. 2771/75 og (EØF) nr. 2777/75 for så vidt angår anvendelsen af undtagelsesforanstaltninger til støtte for markedet, udbedt den 30. juni 2006.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Marie Louise Flach de Neergaard


Folketinget – Europaudvalget

København, den 3. juli 2006

FVM 373

 

 

 

Folketingets Europaudvalg har d. 30. juni 2006 anmodet om besvarelse af følgende spørgsmål vedr. KOM (2006) 153 – forslag til Rådets forordning om ændring af forordning (EØF) nr. 2771/75 og (EØF) nr. 2777/75 for så vidt angår anvendelsen af undtagelsesforanstaltninger til støtte for markedet:

 

Spørgsmål:

”Ministeren bedes redegøre for, hvordan han mener at have mandat til at søge erhvervsstøtte til fjerkræerhvervet pga. fugleinfluenza?”

 

Svar:

På mødet i Europaudvalget den 21. april 2006 forud for rådsmødet (landbrug og fiskeri) den 25. april 2006 forelagde fødevareministeren Kommissionens forslag til rådsforordning om undtagelsesforanstaltninger for æg og fjerkræ m.h.p. forhandlingsoplæg. Ved denne lejlighed fik fødevareministeren mandat til at tilslutte sig forslaget, idet regeringen ville arbejde for:

I den forbindelse oplyste fødevareministeren, at såfremt man fra dansk side besluttede sig for at anmode om undtagelsesforanstaltninger, ville ministeren orientere udvalget herom.

 

Endvidere blev Kommissionens forventede forslag om godkendelse af ansøgninger fra 14 andre medlemsstater om undtagelsesforanstaltninger til støtte for fjerkræmarkedet forelagt for Europaudvalget ved notater oversendt den 15. juni 2006. I notaterne oplystes bl.a., at regeringen agtede at stemme for forslagene til undtagelsesforanstaltninger, idet man ville arbejde for, at forslag indeholdt foranstaltninger, der var målrettede og omkostningseffektive, samt at forslag indeholdt midlertidige foranstaltninger. Det fremgik videre af notaterne, at regeringen ville stemme imod forslag om destruktion af slagtefjerkræ samt om eksport af fjerkrækød som fødevarehjælp. Endelig oplystes, at den danske fjerkræbranche havde henvendt sig med ønsket om at se på mulighederne for at indgive en ansøgning.

 

Europaudvalget blev orienteret om den danske ansøgning om fjerkræstøtte ved notat oversendt den 29. juni 2006.

 

Fødevareministeriet er i færd med at fremsende et aktstykke til Finansudvalget.

 

Spørgsmål:

”Ministeren bedes redegøre for, hvorfor der i forbindelse med støtte til erhvervet pga. fugleinfluenza lægges op til en national finansiering, som for halvdelens vedkommende skal dækkes af staten, når det oprindeligt var regeringens holdning, at den nationale medfinansiering udelukkende skulle dækkes af erhvervet?”

 

Svar:

I lyset af den kritiske situation, som branchen befinder sig i som følge af udbruddet af fugleinfluenza, vurderes det, at fjerkræerhvervet ikke selv vil kunne løfte hele opgaven med at tilpasse den danske produktion til markedet. På den baggrund har man besluttet at anmode om at lade staten bidrage til den nationale medfinansiering.

 

Spørgsmål:

”Ministeren bedes redegøre for, hvilke forbrugerreaktioner han lægger til grund for erhvervsstøtteordningen vedrørende fugleinfluenza, herunder redegøre for præcis hvilket omfang forbrugerreaktionerne har?” 

 

Svar:

Den 18. maj 2006 indtraf et udbrud af fugleinfluenza i en hobbybesætning på Fyn. Som følge heraf valgte en række tredjelande, herunder Sydkorea, øjeblikkeligt at lukke deres markeder for afsætning af dansk produceret fjerkrækød. Efterfølgende er der ikke umiddelbart nogen udsigt til, at disse markeder genåbnes for afsætning af dansk produceret fjerkrækød.

 

Den danske fjerkræsektor er generelt en stærkt eksportorienteret sektor. Fjerkræbranchen oplyser, at eksportandelen af dansk produceret fjerkrækød i 2005 udgjorde ca. 58 pct. svarende til en samlet eksportværdi på mere end 1,5 mia. kr., hvoraf eksporten til lande udenfor EU udgjorde i størrelsesordenen 400 mio. kr.

 

Spørgsmål:

”Ministeren bedes redegøre for, hvad der har fået ham til at skifte mening siden mødet i Europaudvalget, hvor han fremførte, at regeringen ikke ville søge erhvervsstøtte til fjerkræerhvervet pga. fugleinfluenza”.

 

Svar:

Siden forelæggelsen for Europaudvalget den 21. april 2006 er Danmark den 18. maj 2006 blevet ramt af et udbrud af fugleinfluenza i en hobbybesætning på Fyn. Denne udvikling har medført en ny kritisk situation i erhvervet, hvor det vurderes, at branchen ikke selv er i stand til at løfte hele opgaven med at foretage den nødvendige tilpasning af produktionen til markedet.