Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug                                                              Den 7. april 2006
og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

./.      Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering grundnotat om meddelelse fra Kommissionen til Rådet og Europa-Parlamentet om forbedring af fiskerierhvervets økonomiske situation.

 

 

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Marie Louise Flach de Neergaard


 

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

2.4./2.1.

7. april 2006

BDE/MLNI

F:\2AFD_1KT\FVM\2006\FVM 352 Grundnotat fiskeriets øko. situation.doc

FVM 352

 

 

 

 

 

 

 

Grundnotat til Folketingets Europaudvalg

 

Meddelelse fra Kommissionen til Rådet og Europa-Parlamentet om forbedring af fiskerierhvervets økonomiske situation.

 

KOM (2006) 103

 

Resumé

Kommissionens meddelelse gennemgår mulighederne for at træffe både kortsigtede og langsigtede foranstaltninger for at løse fiskerierhvervets aktuelle økonomiske vanskeligheder. På kort sigt kan der gøres brug af disponible instrumenter og ressourcer til brændstofbesparende fiskeredskaber, anskaffelse af udstyr til bedre brændstofeffektivitet, samt til udskiftning af brændstofbesparende motorer. Som langsigtede foranstaltninger nævnes muligheder for en forbedret fiskeriforvaltning, bedre overholdelse af reglerne for fiskeriforvaltning, bedre markedsføring og organisering af markederne, samt fremme af forskning i brændstofeffektive og mere miljøvenlige fangstmetoder.

 

Baggrund

Kommissionen har ved KOM (2006) 103 fremsendt meddelelse til Rådet og Europa-Parlamentet om forbedring af fiskerierhvervets økonomiske situation. Meddelelsen er oversendt til Rådet i dansk sprogversion den 14. marts 2006.

 

Meddelelsen forventes sat på dagsordenen for det kommende rådsmøde (landbrug og fiskeri) den 25. april 2006 med henblik på drøftelse.

 

Nærhedsprincippet

Der er ikke redegjort for nærhedsprincippet, idet der alene er tale om en meddelelse.

 

Formål og indhold

Kommissionen fremhæver, at fiskerierhvervet er i økonomiske vanskeligheder med faldende indtjening og stigende omkostninger.

 

På den baggrund mener Kommissionen, at der må træffes både kort- og langsigtede foranstaltninger for at løse fiskerierhvervets aktuelle økonomiske vanskeligheder.

 

På kort sigt må der gøres brug af de disponible instrumenter og ressourcer for at redde og omstrukturere den del af sektoren, der kan gøres rentabel gennem strukturændringer.

 

Kommissionen fremhæver, at der kan gives statsstøtte til visse former for modernisering og udrustning af fartøjer, hvis det sker som et led i en rednings- og omstruktureringsplan, der er godkendt af Kommissionen. Kommissionen foreslår følgende muligheder:

-       førstegangsudskiftning af fiskeredskaber, der resulterer i mindre brændstofkrævende fangstmetoder,

-       anskaffelse af udstyr til forbedring af brændstofeffektiviteten sÃ¥som økonometre,

-       én maskinudskiftning pÃ¥ følgende betingelser:

-       den nye maskine mÃ¥ højst have samme effekt som den gamle for fartøjer under 12 m med trukne redskaber,

-       den nye maskine har mindst 20 pct. mindre effekt end den gamle for fartøjer pÃ¥ højest 24 m eller

-       den nye maskine har mindst 20 pct. mindre effekt end den gamle og skal kombineres med anvendelse af mindre brændstofkrævende fangstmetoder for trawlere over 24 m.

I tilfælde af at en ejer har flere fartøjer, vil kravet om reduktion af maskineffekt gælde for det samlede antal fartøjer set under et. Oplægning af et fartøj uden offentlig støtte vil også blive modregnet den krævede reduktion. Kommissionen mener, at der primært skal ydes omstruktureringsstøtte til trawlere. Medlemslandene skal anmelde disse ordninger til Kommissionen senest to år efter offentliggørelsen af denne meddelelse.

 

Kommissionen afviser samtidig direkte kompensation for de stigende brændstofpriser, da der ellers ville være tale om driftsstøtte. Kommissionen vurderer ligeledes, at en garantiordning mod pludselige stigninger i driftsomkostningerne ikke er en farbar mulighed, da en sådan ordning ville kræve tilbagebetaling af al offentlig støtte på markedsvilkår.

 

Det er også nødvendigt at undersøge mulighederne i mere langsigtede foranstaltninger og initiativer.

 

I den forbindelse nævnes muligheder for en forbedret fiskeriforvaltning, bedre overholdelse af reglerne for fiskeriforvaltning, bedre markedsføring og organisering af markederne, samt fremme af forskning i brændstofeffektive og mere miljøvenlige fangstmetoder.

 

Udtalelser

Europa-Parlamentet er endnu ikke fremkommet med en udtalelse.

 

Konsekvenser

Meddelelsen har ingen lovgivningsmæssige, statsfinansielle, samfundsøkonomiske eller administrative konsekvenser.

 

Høring

I §5-udvalget (fiskeri) den 3. april 2006 fremførte Danmarks Fiskeriforening, at det var vigtigt at have de samme regler for statsstøtte i hele EU.

 

Dansk Fisk understregede, at de langsigtede foranstaltninger er interessante, herunder især en vurdering af hvordan den nuværende markedsordning fungerer og behovet for etablering af et adfærdskodeks.

 

WWF fremførte, at overfiskeri er det grundlæggende problem, og derfor udtrykte man principiel modstand mod modernisering af fartøjer og udskiftning af motorer.

 

Regeringens foreløbige generelle holdning

Fra dansk side hilser man meddelelsen velkommen, idet den udgør et godt initiativ til at identificere muligheder for at afhjælpe fiskeriets vanskelige økonomiske situation.

 

Danmark lægger vægt på, at eventuelle hjælpeforanstaltninger til fiskere kan anvendes ensartet og ikke forrykker konkurrenceevnen internt i EU. Danmark støtter en målrettet indsats mod mere brændstofbesparende fiskerier, samt udvikling af selektive fisketeknikker. En fortsat reduktion af fartøjskapaciteten skønnes også nødvendig for at komme overkapaciteten i sektoren til livs. Danmark planlægger for tiden en ophugningsrunde i konsumfiskeriet på op imod 10 pct. af kapaciteten for at gøre flåden mere rentabel.

 

Generelle forventninger til andre landes holdning

Generelt forventes det, at medlemslandene vil være positive over for meddelelsen.

 

Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg

Kommissionens meddelelse har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.