KOPI TIL MEDLEMMERNE AF FØDEVAREUDVALGET TIL ORIENTERING

 

 

Fødevareministeriet

Departementet

Att.: Marie Louise Flach de Neergaard

 

 

 

 

Vedr. §2-høring ang. kommissionens sameksistensrapport (GMO-dyrkning)

 

Kommissionens rapport om medlemslandenes indsats i forhold til etablering af lovgivning angående dyrkning af genetisk modificerede afgrøder er kilde til både stolthed og bekymring. Rapporten dokumenterer, at Danmark er et godt stykke foran med etablering af såkaldt ”sameksistens”-regler, der skal reducere spredning af GM-pollen, -udsæd m.m. fra gensplejsede afgrøder og produktioner til konventionelle og økologiske marker.

 

Til gengæld er hverken kommissionen eller de fleste medlemslande nået ret langt i arbejdet med sameksistenslovgivning. Viden mangler. Og tilstræbelser fra flere lande og regioner for etablering af GMO-fri zoner er blevet skudt ned med henvisning til varernes frie bevægelighed.

 

Informationerne i rapporten er meget nyttige. Behandling af rapporten er en oplagt mulighed for Danmark til at pege på de helt nødvendige handlinger fra kommissionen og ministerrådet, hvis spredning af GM-afgrøder skal begrænses.

 

 

Det er afgørende, at EU:

 

 

 

 

 

 

Minimumskrav for ”sameksistenslovgivning” må meget gerne omfatte de vigtigste elementer i den danske GMO-lov, herunder:

 

 

 

Endelig vil vi understrege, at mens Økologisk Landsforening er glad for de mange landvindinger og elementer i den danske sameksistenslovgivning, forventer foreningen ikke, at disse virkemidler vil bremse al spredning. Derfor er yderligere tiltag nødvendige på EU-, nationalt og brancheniveau, hvis landmænd og forbrugere skal have en reel mulighed for at undgå GM-råvarer i væsentlig grad.

 

Foreningen vil også understrege vores modstand mod dyrkning af GM-afgrøder, idet vi ikke mener, at de naturmæssige eller sundhedsmæssige konsekvenser er tilstrækkelig belyst; fordi gensplejsning ikke er nødvendig for en lønsom eller bæredygtig fødevareproduktion; og fordi gensplejsning overskrider etiske grænser.

 

Vi står naturligvis til rådighed for eventuel uddybning af vores vurdering af rapporten, eller gensplejsning.

 

 

Med venlig hilsen

 

Paul Holmbeck

Direktør

Økologisk Landsforening