Dato: 06-04-2006

Arkivnummer: 232-102838

 

 

 

 

Miljøminister Connie Hedegaard

Miljøministeriet

Højbro Plads 4

1200 København K

 

 

 

 

 

Kære Connie

 

Medierne har de sidste par uger beskæftiget sig med landbrugets manglende interesse i at udlægge randzoner langs søer og vandløb med henblik på reduktion af fosfortab fra landbrugsarealer til vandmiljøet. Frivilligt udlæg af randzoner var netop et af virkemidlerne i Vandmiljøplan III, som forudsætter 30.000 ha 10 meters randzoner udlagt inden 2009 og yderligere 20.000 ha inden 2015. Som udgangspunkt skal de finansieres af MVJ-midler.

 

Samtidigt med landbrugets manglende interesse for ordningen har en nylig rapport fra Fødevareøkonomisk Institut på Landbohøjskolen vist, at der ikke er de 50.000 ha til rådighed langs søer og vandløb, som VMP III forudsætter, men snarere i størrelsesordenen 35.000 ha.

 

Det fremgår af pressen at et tværministerielt udvalg nu skal se nærmere på denne problematik, hvilket Danmarks Naturfredningsforening hilser velkomment.

 

Det ligger foreningen på sinde, at kommissoriet for dette udvalg får en tilstrækkelig styrke til ikke blot at kunne pege på, hvor svaghederne ligger i denne del af VMP III´s fosforindsats, men også til at kunne sammensætte alternative løsninger, som vil sikre at VMP III´s fosformål kan nås.

 

Når vi pointerer betydningen heraf, skyldes det, at den forudsatte midtvejsevaluering af VMP III i 2008 ligger for sent til at staten kan tage højde for svagheder i fosforindsatsen i forbindelse med den udmelding om de væsentligste vandforvaltningsmæssige opgaver, som efter Miljømålsloven skal foreligge senest 22. juni 2007.

 

Efter foreningens opfattelse er det helt centralt at man i 2007 har overblik nok til at kunne afgøre om de frivillige elementer i vandmiljøplanerne ser ud til at ville virke som forudsat, eller om der skal tænkes i andre baner.

 

Vi skal derfor bede om at blive holdt orienteret om det tværministerielle udvalgs kommissorium og arbejde.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Poul Henrik Harritz                                                                           Gunver Bennekou

Præsident                                                                                      Direktør

 

 

cc. Fødevareminister Hans Christian Schmidt, Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg, Folketingets Fødevareudvalg