Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug                                                          Den 28. marts 2006
og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

./.      Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering orienterende notat om IPPC forslag til ændring af specifikationerne for metylbromid-behandling i den internationale plantebeskyttelsesstandard for træemballage i international handel.

 

 

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Marie Louise Flach de Neergaard


 


Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Plantedirektoratet/ Departementets 2. afdeling, 2. kontor

Sags.nr.: 409

Den 28. marts 2006

FVM 348

 

 

 

 

 

 

 

 

Orienterende notat til Folketingets Europaudvalg

 

om IPPC forslag til ændring af specifikationerne for metylbromid-behandling i den internationale plantebeskyttelsesstandard for træemballage i international handel

               

‘Proposed revision to Methyl Bromide (MB) Fumigation Schedule of Annex I of ISPM No. 15 (Guidelines for regulating wood packaging materials in international trade.)’. Fast-Track Standard Setting Process June 2005, fra IPPC Sekretariatet.

 

Baggrund

De kontraherende parter til den Internationale Plantebeskyttelseskonvention (International Plant Protection Convention, IPPC, i FAO- regi) vedtog i 2002 en international standard for behandling og mærkning af træemballage anvendt i international samhandel (International Standard for Phytosanitary Measures, ISPM), nr. 15: ”Guidelines for regulating wood packaging material in international trade”. Standardens formål er at skabe internationale rammer for at hindre spredningen af planteskadegørere, som udgør en trussel mod skove.

 

Standarden er især rettet mod fyrrevednematoden, som kan forårsage omfattende visnedød i fyrretræer. Nematoden er udbredt i Nordamerika, samt i Østasien, hvor store fyrretræs-arealer er uddøde. Nematoden blev i slutningen af 1990’erne indslæbt til Portugal, hvor den har bredt sig og hærget store arealer af Strandfyr. Plantesundhedsmyndighederne i Portugal har siden med støtte fra det øvrige EU kæmpet med at udrydde nematoden.

 

Standarden ISPM nr. 15 godkender to alternative behandlingsmetoder: Træet skal enten være varmebehandlet eller være behandlet med metylbromid, efter tids/doserings-specifikationer angivet i standarden. Hertil indeholder ISPM nr. 15 en passus om, at landene supplerende kan kræve træ til træemballage afbarket, såfremt dette findes teknisk retfærdiggjort. (EU har oprindeligt indføjet, men senere udskudt et sådant krav).

 

ISPM No.15’s behandlings-specifikationer er indarbejdet i EU’s fælles plantesundhedsmæssige importregler. I Danmark er bestemmelserne implementeret i Bekendtgørelse om indførsel af planter og planteprodukter m.m., og finder endvidere anvendelse i Bekendtgørelse om certificering af virksomheder som fremstiller træemballage m.v.

 

Træemballage anvendes og genanvendes i meget stort omfang i international handel. Kun varmebehandling og metylbromid-behandling er effektive metoder til at forhindre, at skadegørere indslæbes i forbindelse med træemballage. Varmebehandling er endnu ikke en realistisk mulighed for en række udviklingslande.

 

Brug af metylbromid er siden 1998 forbudt i Danmark, men træemballage og træ hertil behandlet i andre lande i overenstemmelse med den internationale standard kan importeres til Danmark. Montreal-protokollen til begrænsning af gasser, der kan skade ozonlaget, begrænser brug af metylbromid. Disse begrænsninger gælder dog ikke for behandling af træemballage.

 

Revision af standard ISPM nr. 15 ”Guidelines for regulating wood packaging material in international trade”.

Siden vedtagelsen af ISPM nr. 15 har forskningsresultater vist, at den eksisterende metylbromid-specifikation ikke giver tilstrækkelig effektiv beskyttelse mod fyrrevednematoden. Et teknisk panel under IPPC har derfor stillet forslag om en mindre justering af standardens specifikationer for metylbromid-behandling. Behandlingstiden skal forlænges fra 16 til 24 timer, og koncentrationen af metylbromid opretholdes i den forlængede behandlingstid. Selve doseringen af aktivstof pr. rum-enhed (g/m3) er derimod uændret.

 

Den forlængede behandlingstid giver i sig selv ikke anledning til øget anvendelse eller øget udslip af metylbromid. Kravet om øget behandlingstid med opretholdelse af koncentrationen vil sammen med den generelt faldende markeds-tilgængelighed af metylbromid yderligere være et incitament til at sikre tætte rum til behandlingen. Plantedirektoratet har hørt Miljøstyrelsen, som ikke har indvendinger mod den foreslåede justering af standarden.

 

Med vedtagelsen øges beskyttelsesniveauet overfor en række planteskadegørere, som ved indslæbning med importeret træemballage ville kunne anrette stor skade på skove i og uden for Danmark.

 

EU har erkendt, at mange udviklingslande i øjeblikket ikke har reelle alternativer til metylbromidbehandlingen. Alene at kræve varmebehandling ville således være en handelshindring for U-landene.

 

Samlet set er der således ikke grundlag for at modsætte sig justeringen af standarden.

 

Imidlertid forskes der i alternativer til metylbromid-behandling. Plantedirektoratet og de nederlandske myndigheder har taget initiativ til og opnået, at EU og den al-europæiske plantebeskyttelsesorganisation EPPO ved den forestående forhandling af justeringen af ISPM 15  arbejder for en beslutning i IPPC-regi om, at der med den påfølgende revision (i 2008) af standarden udarbejdes tekst om metoder til at minimere anvendelsen af metylbromid og forhindre udslip af gassen i forbindelse med behandling af træemballage. Plantedirektoratets sonderinger peger på, at den Nordamerikanske plantebeskyttelsesorganisation NAPPO vil tilslutte sig en sådan beslutning. 

 

Justering af standarden forventes vedtaget på partsmødet i FAO’s IPPC i april 2006. Folketinget vil blive orienteret om udfaldet af forhandlingerne i IPPC.