Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Direktoratet for FødevareErhverv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redegørelse om

Innovationsloven for 2005

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udviklings- og Forskningskontoret

 

Marts 2006


Redegørelse om Innovationsloven for 2005

 

Redegørelse om Innovationsloven for 2005........................................................... 2

1     Forord...................................................................................................................................... 3

2     Sammenfatning.................................................................................................................. 4

3     Innovationsloven – formål og strategi........................................................... 6

3.1     Innovationsloven i strategisk perspektiv..................................................... 7

3.2     Ændring af innovationsloven.............................................................................. 7

3.3     Kobling til andre indsatsområder i Fødevareministeriet..................... 9

3.4     Innovationsloven og fødevareforskningen............................................... 9

4     Bevillinger i 2005.............................................................................................................. 10

5     Udstedte tilsagn............................................................................................................. 12

5.1     Primære jordbrug........................................................................................................ 16

5.2     Forsøgsfiskeri.............................................................................................................. 17

5.3     Forarbejdning af jordbrugs- og fiskeriprodukter.................................. 17

5.4     Økologiske udviklingsprojekter...................................................................... 18

5.5     Forskning og udvikling inden for fiskerisektoren................................ 19

6     Sammenligning med redegørelserne fra de tidligere år.................. 19

Bilag 1: Innovationslovens udvalg............................................................................ 21

Bilag 2: Udstedte tilsagn 2005 under innovationsloven............................... 22

 

 


1         Forord

Fødevareministeriet afgiver en årlig redegørelse til Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri om anvendelsen af bevillingerne under innovationsloven, lov nr. 421 af 31. maj 2000, som trådte i kraft 16. maj 2001.

 

Denne redegørelse omfatter perioden 1. januar - 31. december 2005 og er den 5. redegørelse om innovationsloven, og dækker således finansloven for 2005.

 

Redegørelsen indeholder en opgørelse over modtagne ansøgninger og bevilgede tilsagn. Redegørelsen beskriver tilskudsmidlernes fordeling på antal tilsagn og i mio. kr. samt fordelingen af ansøgningerne efter bl.a. virksomhedstyper og projekternes samarbejdsprofil.

 

Derudover redegøres der indledningsvis for innovationsloven i et strategisk perspektiv. Der beskrives forslaget om ændring af innovationsloven, som var til 1. behandling i Folketinget den 3. februar 2006 og som er under behandling i Folketingets Fødevareudvalg. Såfremt lovforslaget vedtages bliver denne redegørelse den sidste under den nuværende innovationslov, idet lovændringen forventes at træde i kraft 15. juni 2006.

 

Sidst i redegørelsen vurderes betydningen af innovationsloven i forhold til de opstillede mål for innovation i fødevaresektoren.

 

 

 


2         Sammenfatning

Innovationsloven løfter samlet set innovationsindsatsen i fødevaresektoren og giver især de små og mellemstore fødevarevirksomheder en håndsrækning til at skabe højere værditilvækst gennem øget kvalitet på produktions-, produkt- og afsætningsniveau.

 

Samtidig bidrager innovationsloven med sin brugerdrevne platform og erhvervsnære tilgang til forskning og innovation til at bygge bro mellem fødevarevirksomhedernes behov for viden og forskning på den ene side og de danske forskningskompetencer på den anden side.

 

I tråd med de erhvervspolitiske ambitioner i regeringsgrundlaget ”Nye mål” fra februar 2005 og Globaliseringsrådets drøftelser om større videnspredning og innovation samt flere iværksættere støtter innovationsloven en produkt-, proces- og markedsinnovation på fødevareområdet, som ellers ikke ville have fundet sted eller først ville have fundet sted på et senere tidspunkt.

 

Der har været stor interesse for innovationsloven i 2005, hvor der indkom 317 ansøgninger med et samlet projektbudget på 579 mio. kr. I de 317 ansøgninger blev der tilsammen søgt om tilskud på 328,4 mio. kr., svarende til 57 pct. af det samlede projektbudget. Der blev udstedt 176 tilsagn, svarende til 56 pct. af de modtagne ansøgninger. De 176 projekter, der fik tilsagn om tilskud, havde et samlet projektbudget på knap 327 mio. kr. og modtog tilsammen tilsagn om tilskud på 150,9 mio. kr., svarende til 46 pct. af det samlede projektbudget.

 

Af 176 udstedte tilsagn er 79 givet til samarbejdsprojekter med i alt 247 deltagere. Af de udstedte tilsagn udgør tilsagn til samarbejdsprojekterne 45 pct. Samlet tilgodeser de 176 tilsagn i alt 344 deltagere i form af virksomheder, forskningsinstitutioner, brancheforeninger mv. 

 

97 projekter har fået tilsagn over 750.000 kr., svarende til 55 pct. af de udstedte tilsagn, og disse projekter har tilsammen fået 130 mio. kr., svarende til 85 pct. af tilsagnsmidlerne. Heraf har de 79 samarbejdsprojekter fået tildelt 72 pct. af tilsagnsmidlerne.

 

Innovationsloven bidrager til at øge innovationsindsatsen, ikke mindst blandt jordbrugere og små og mellemstore virksomheder. Knap hver tredje deltager, der har fået tilsagn, er jordbruger eller falder i kategorien små og mellemstore virksomheder (SMV). Den positive effekt på innovationsindsatsen forstærkes gennem samarbejdsprojekter, hvor partnerskaber opstår og udvikles og hvor der foregår betydelig udveksling af viden og kompetence mellem projektdeltagerne i og mellem de forskellige led i værdikæden.

 

Lovens intention om at øge innovationsindsatsen blandt jordbrugere og små og mellemstore virksomheder vurderes at være realiseret.

 

 


3         Innovationsloven – formÃ¥l og strategi

Innovationsloven[1] har til formål at fremme udvikling og fornyelse inden for det primære jordbrug, den primære fiskerisektor, inden for forarbejdning og forædling af jordbrugs- og fiskeriprodukter samt til kollektiv markedsføring og fremme af økologi gennem innovations-, forsknings- og udviklingsprojekter med henblik på at:

1)      sikre, at de fødevarer, der produceres er sunde og af høj kvalitet,

2)      styrke konkurrenceevnen,

3)      fremme udviklingen af nye produkter med højt innovationsindhold, herunder non-food produkter,

4)      bevare jordbrugs- og fiskerierhvervenes ressourcegrundlag og sikre miljø, dyrevelfærd og gode arbejdsbetingelser,

5)      forbedre forbrugernes mulighed for at fÃ¥ relevante og pÃ¥lidelige oplysninger om produkternes egenskaber og produktionsforhold.

Hensigten med innovationsloven er at tilskynde små og mellemstore virksomheder[2] (SMV’er) til en målrettet innovationsindsats og at bidrage til at udvikle netværk og samarbejde mellem virksomheder og forskningsinstitutioner for at styrke overførsel af ny viden.

Der kan ydes tilskud til projekter, som har nyhedsværdi, og hvor investeringer i et projekt indebærer en økonomisk risiko for virksomheden. Lovens hensigt er at støtte produkt-, proces- og markedsinnovation, som ellers ikke ville have fundet sted eller først ville have fundet sted på et senere tidspunkt. Loven giver således mulighed for at yde tilskud til projekter inden for følgende områder:

·        innovation, forskning og udvikling i det primære jordbrug (lovens kapitel 2)

·        forsøgsfiskeri, innovation, forskning og udvikling i den primære fiskerisektor (lovens kapitel 3)

·        innovation, forskning og udvikling til forarbejdning og forædling af jordbrugs- og fiskeriprodukter (lovens kapitel 4)

·        fremme af økologiske udviklingsprojekter inden for jordbrug m.v. (lovens kapitel 5).

3.1        Innovationsloven i strategisk perspektiv

 

Innovationsloven er med sin erhvervsnære tilgang til forskning og innovation sammen med en stærk brugerdreven platform en ordning, der kan være med til at sikre Danmark eksport af fødevarer, vækst og beskæftigelse samtidig med, at forbrugerne sikres nye sunde og ernæringsrigtige fødevarer.

 

De positive effekter af innovationslovens virke fra 2001 til 2003 er dokumenteret i en evaluering af loven, som Innovationsudvalget i efteråret 2004 besluttede at iværksætte.

 

Evalueringen viser, at innovationsindsatsen i de deltagende virksomheder er forøget betydelig som følge af de bevilligede projekter. Dertil kommer, at især samarbejdsprojekterne, der involverer forskningsinstitutioner, bygger bro mellem fødevarevirksomhedernes behov for viden og forskning på den ene side og de danske forskningskompetencer på den anden side, samt at projekterne især i en landdistriktssammenhæng skaber beskæftigelse i de områder at Danmark, som ellers har svært ved at tiltrække arbejdspladser.

 

Innovationsudvalget har på baggrund af evalueringen udpeget fire områder, som udvalget vil arbejde videre med for at optimere lovens effekt. De fire områder er:

·        Erhvervsinitieret forskning

·        Styrket innovationsaktivitet og innovationskapacitet

·        Samspillet med det EU-medfinansierede landdistriktsprogram – bÃ¥de pÃ¥ det korte sigt (2006) og det lange sigt (2007-2013)

·        Administrative tiltag

 

Innovationsudvalget arbejder løbende på opfølgningen på evalueringen samt på at tilpasse udvalgets tilskudsstrategi til ændrede vilkår og indsigt.

3.2        Ændring af innovationsloven

På baggrund af erfaringerne med innovationsloven siden 2001, evalueringen af loven samt regeringens ønske om at fremme innovationsindsatsen har Fødevareministeren fremsat forslag til ændring af innovationsloven (L 150).

 

Lovforslaget, som var til 1. behandling i Folketinget den 3. februar 2006, har til formål dels at forenkle loven, dels at styrke især små og mellemstore virksomhedernes muligheder for at innovere yderligere. Med ændringsforslaget skal innovationsloven fremme og styrke virksomhedernes innovationskompetence samt bidrage til en mere strategisk og fokuseret indsats ved at:

·        udvide lovens formÃ¥l med mulighed for tilskud til opbygning af innovationskompetencer,

·        give ministeren adgang til at udmelde særlige temaer samt ændre udvalgsstrukturen, og

·        fokusere indsatsen vedrørende markedsføring sÃ¥ledes, at der kun kan ydes tilskud til testmarkedsføring og kampagner.

 

Forslaget om at kunne yde tilskud til opbygning af innovationskompetence kan være med til at få opbygget innovationslysten og innovationskulturen i mange flere virksomheder. Forslaget skaber mulighed for at få tilskud til at opbygge virksomhedernes strategiske procedure for innovation, således at virksomhedernes ledelser prioriterer innovation og medarbejdere belønnes for at få gode ideer og tanker.

 

Forslaget om at udbyde særlige temaer og ændringer af udvalgsstrukturen vil bidrage til at styrke den tværgående innovationsindsats. Samtidig styrkes Innovationsudvalgets kompetence til at behandle integrerede projekter inden for henholdsvis jordbrug og fiskeri og de tilhørende forarbejdningssektorer. Ved at overføre behandling af ansøgninger fra det primære fiskeri til Innovationsudvalget, vil projekter, der vedrører det primære fiskeri, kunne vurderes i sammenhæng med fangst/opdræt og forarbejdning. Behandlingen af innovationsprojekter ud fra en værdikædebetragtning kan skabe større værditilvækst i sektoren, f.eks. i forhold til nye råvarer fra havet og udnyttelse af havets ressourcer på nye måder til gavn for såvel fiskere, fiskeindustri og forbrugere.

Forslaget om integrerede projekter skal ligeledes ses som en mulighed for at styrke de små virksomheders mulighed for at samarbejde med andre virksomheder, herunder også store virksomheder. Herved styrkes de små og mellemstore virksomheders mulighed for at komme på udviklingstoget.

 

I fødevaresektoren har globaliseringens konkurrencepres allerede ført til omfattende strukturændringer i det primære landbrug med færre og større landbrugsbedrifter. Det samme ses i forarbejdningssektoren, hvor fusioner, virksomhedsopkøb og alliancer har medført færre og større virksomheder.

 

Dette medfører, at vi i dag har danske fødevarevirksomheder, som er bedre rustet til den internationale konkurrence. Men samtidig kan det blive sværere for små, måske nye, virksomheder at skabe og afprøve sine idéer i det små, og dermed langsomt skabe en lille virksomhed. I dag kræver det langt mere forberedelsestid og større produktionskapacitet at udvikle nye produkter og få dem ind på supermarkedernes hylder.

Lovforslaget tager højde for denne udvikling ved at søge at fremme samarbejde mellem små og store virksomheder, samtidig med at ordningen stadig er åben for den lille nye virksomhed, der måske for første gang søger et innovationslovsprojekt.

En styrkelse af de erhvervsinitierede samarbejdsprojekter er vigtig, fordi globaliseringen og liberaliseringen af verdenshandlen, som er drivkraften bag den hastige strukturudvikling, outsourcing og internationalisering inden for fødevaresektoren, nødvendiggør et offentlig-privat-samarbejde om udvikling af fremtidens produkter, virksomheder og arbejdspladser.

3.3        Kobling til andre indsatsomrÃ¥der i Fødevareministeriet

Innovation indgår også i det EU-medfinansierede landdistriktsprogram. I 2006 er der afsat 100 millioner kroner til at støtte fødevarevirksomheders udvikling af produktion, nye produkter og processer. Heraf er de 50 millioner kroner som noget nyt målrettet til innovative investeringer.

Denne mulighed vil sammen med mulighederne under innovationsloven gøre det lettere at rejse kapital til fødevaresektorens forarbejdningsvirksomheder i de områder af Danmark, som har svært ved at finde risikovillig kapital, ligesom det kan bidrage til at skabe og fastholde arbejdspladser.

Regionalt er fødevaresektoren en af de erhvervssektorer, som har det største potentiale for at kunne ”skubbe til” væksten i landdistrikterne – herunder yderområderne.

Innovation forventes også at blive et fokusområde i det nye landdistriktsprogram og i det kommende fiskeriprogram. Begge programmer skal udformes i 2006, og kommer til at gælde fra 2007-2013.

3.4        Innovationsloven og fødevareforskningen

Den strategiske forskning og frembringelse af ny forskningsbaseret viden, som koordineres af bl.a. Det Rådgivende Udvalg for Fødevareforskning, Det Strategiske Forskningsråd og Højteknologifonden, er afgørende for at udbygge den danske fødevaresektors stærke og unikke kompetencer i kæden fra forskning og udvikling til praktisk anvendelse af ny viden og teknologi.

 

Innovationsloven søger at skabe øget sammenhæng mellem forskning og innovation. Værdien af innovationsloven ligger bl.a. i, at den har fokus på erhvervsinitierede forskningsprojekter, hvor dels eksisterende og ny forskningsbaseret viden omsættes i konkrete produktionsprocesser, produkter eller markedsstrategier. Projekterne er unikke i det offentlige system, fordi det her er virksomhederne, som identificerer forskningsfeltet og derefter inddrager den forskningskompetence, der er behov for.

 

Disse samarbejdsprojekter er vigtige, fordi forskningsinstitutionerne og virksomhederne her tilegner sig en forståelse af hinandens ”kultur” og sprog og derved sammen bliver bedre til at skabe og udvikle nye ideer.

4         Bevillinger i 2005

Innovationsloven havde i 2005 en samlet ramme på 184,9 mio. kr. til disposition til udstedelse af tilsagn. På finansloven for 2005 var afsat 126 mio. kr. til innovation, forskning og udvikling inden for fødevare-, jordbrugs-, og fiskerisektoren. De 126. mio. kr. dækker over en udgiftsbevilling på 131,6 mio. kr. og en bogført indtægtsbevilling på 5,6 mio. kr. Der blev derudover overført 27,9 mio. kr. fra 2004. Endelig udgjorde årets tilbagebetalinger 5,8 mio. kr. og annullerede tilsagn udstedt i tidligere år 25,2 mio. kr. Af bevillingen er 31,5 mio. kr. reserveret til økologi, hvoraf 23,5 mio. kr. er videreført fra 2004. Det fremgår af tabel 1.

Tabel 1: Bevillingsramme for 2005, mio. kr.

 

 

 

 

Overført bevilling fra 2004

Bevilling 2005

Disponerede midler i 20051

Saldo ultimo 2005

Innovation

25,5

121,1

141,9

24,6

 

   Heraf "øremærket midler"

 

 

 

 

 

    Kvalitetsfremme & eksport af økologi

23,5

5,0

10,9

18,6

 

    Økologiens Hus

0

3,0

3,0

0,0

 

   Øremærkede midler i alt

23,5

8,0

13,9

18,6

 

Budgetterede overførselsindtægter

 

-5,6

 

3,42

 

Indtægter fra annullerede tilsagn og tilbagebetalte tilskud

 

31,03

 

2,64

 

Administration

 

 

 

0,25

 

I alt, kap. 2, 4 og 5

25,5

146,7

141,9

24,8

 

F&U af fisk

0,1

7,5

7,6

0

 

Forsøgsfiskeri, kap. 3

1,9

3,0

2,1

2,9

 

I alt

27,9

157,0

151,6

27,7

 

Noter:

1.        I de foregÃ¥ende Ã¥r er de disponerede midler i redegørelserne opgjort pÃ¥ tilsagnenes beslutningsdato. I Ã¥r ændredes dette til tilsagnets udstedelsesdato. Dette betyder, at der i redegørelsen for 2004 er inkluderet tilsagn, som det blev besluttet at give i 2004, men som først blev udstedt i 2005. De tilsagn, der var med i redegørelsen for 2004 er ikke talt med igen. Disse tilsagn androg 5,6 mio. kr.

2.        Reserverede midler til formandsbemyndigelser, hvor tilsagn endnu ikke er afgivet

3.        Indtægter bestÃ¥r af annullerede beløb pÃ¥ 25,2mio. kr. og tilbagebetalte tilsagn pÃ¥ 5,8 mio. kr.

4.        Udisponerede midler fra annulleringer af tilsagn

5.        0,1 mio. kr. er anvendt til opdateringer af den elektroniske tilskudsadministration i BTAS og 0,1 mio. kr. er anvendt til evalueringen af innovationsloven.

 

I 2005 blev der disponeret midler for 151,6 mio. kr., mod 158,8 mio. kr. året før. Der er udstedt tilsagn for 141,9 mio. kr. inden for ordningens hovedområde: det primære jordbrug og forarbejdning af fødevarer. Heraf udgør øremærket økologi 13,9 mio. kr. Inden for forsøgsfiskeri og ordningen forskning og udvikling af fisk er der udstedt hhv. 2,1 mio. kr. og 7,6 mio. kr. i tilsagn.

 

Ved årets afslutning var der 27,7 mio. kr. i uforbrugte midler, som ventes overført til 2006. De uforbrugte midler vedrører overvejende øremærkede midler til indsatsområdet ”kvalitetsfremme og eksport af økologi”. Derudover er det kun mindre beløb, der forventes overført til 2006.


5         Udstedte tilsagn

I 2005 modtog Direktoratet for FødevareErhverv 317 ansøgninger med et samlet budget for projekterne på 579,1 mio. kr. Ansøgningerne søgte tilsammen om tilskud for 328,4 mio. kr. Det svarer til en ansøgt tilskudsgrad på 57 pct. Af de modtagne ansøgninger er 144 inden for det primære jordbrug (kapitel 2), 113 ansøgninger inden for forarbejdning og forædling af jordbrugs- og fiskeriprodukter (kapitel 4), 34 ansøgninger inden for økologisk jordbrug (kapitel 5), 20 ansøgninger inden for forsøgsfiskeri (kapitel 3) og 6 ansøgninger inden for forskning og udvikling inden for fiskerisektoren. Af tabel 2 fremgår, at ansøgninger inden for økologi og forskning og udvikling inden for fiskerisektoren har en betydelig højere ansøgt tilskudsgrad end gennemsnittet. Det skyldes, at det kan søges op til 100 pct. tilskud til visse økologiprojekter, og at projekterne inden for forskning og udvikling inden for fiskerisektoren er forskningsbaserede og derfor kan søge en højere tilskudsprocent.

Der blev udstedt 176 tilsagn for tilsammen 150,9 mio. kr[3]. De bevilgede tilsagn har et samlet projektbudget på 322,1 mio. kr., svarende til gennemsnitligt 47 pct. i tilskud. Den gennemsnitlige bevilgede tilskudsprocent er 10 pct. lavere end den ansøgte tilskudsprocent. Der er udstedt 101 tilsagn til 84,1 mio. kr. inden for det primære jordbrug. Tilsvarende er der udstedt 51 tilsagn til 48,7 mio. kr. inden for forarbejdning af jordbrugs- og fiskeriprodukter, 14 tilsagn til 9,1 mio. kr. inden for økologisk jordbrug, 7 tilsagn til 2,1 mio. kr. inden for forsøgsfiskeri og 3 tilsagn til 6,9 mio. kr. inden for forskning og udvikling inden for fiskerisektoren.

Tabel 2: Bevilgede tilsagn 2005, mio. kr.

 

Ansøgninger

Tilsagn

 

Antal ansøg-ninger

Ansøgt tilskud

Ansøgnings-
budget

Ansøgt tilskuds-procent

Antal tilsagn

Udstedte tilsagn

Projekt-budget

Bevilget tilskuds-procent

Primært jordbrug

144

160,0

300,3

53

 

101

84,1

182,9

46

Forarbejdning

113

118,2

212,5

56

51

48,7

110,1

45

Økologi

34

21,0

27,3

77

14

9,1

15,6

59

I alt

290

299,2

540,1

55

166

141,9

308,6

46

Forsøgsfiskeri

20

10,2

14,0

73

7

2,1

2,9

73

F&U af fisk

6

19,0

25,0

76

3

6,91

10,6

65

Totalt

317

328,4

579,1

57

176

150,9

322,1

47

Note 1: Under F&U fisk er et tilsagn efterfølgende blevet reduceret med 700.000 kr. Derfor er tilsagnsopgørelsen lavere end opgørelsen i bevillingsoversigten i tabel 1.

De udstedte tilsagn kan opgøres efter projekternes karakter. Har projekterne karakter af at være et udviklingsprojekt, har projektet intet eller kun et mindre forskningsindhold. Forskningsbaserede projekter indeholder overvejende omkostninger til forskning. Markedsføringsprojekter er relateret til testmarkedsføring og generisk markedsføring. 119 af de 176 udstedte tilsagn er givet til udviklingsprojekter, 55 til forskningsbaserede projekter og 2 til projekter, der vedrører markedsføring.

 

Projekterne inden for forskning er oftest mere omfangsrige og har en længere projektperiode end udviklings- og markedsføringsprojekter. Derved bliver tilsagnene også større. Af figur 1 fremgår fordelingen af de udstedte tilsagn på områderne det primære jordbrug, forarbejdning, økologi, forskning og udvikling af fisk og forsøgsfiskeri. Inden for alle områder - med undtagelse af området F&U fisk - udgør udviklingsprojekter hovedparten af de udstedte tilsagn. Kommercielle økologiprojekter indgår i kategorierne primære jordbrug og forædling. Kategorien økologi indeholder alene informationsprojekter og græsrodsprojekter.

 

Med henvisning til tabel 3 på næste side er 79 af de projekter, der hat fået tilsagn, organiseret som samarbejdsprojekter, hvilket svarer til 45 pct. af alle udstedte tilsagn. Samarbejdsprojekterne tegner sig for 116,0 mio. kr. af de udstedte tilsagn, svarende til 76 pct. af de samlede bevilgede midler i 2005.

 

 

 

 

Tabel 3: Deltagere i udstedte tilsagn 2005

 

Antal enkelt projekt

Antal SP

Antal tilsagn

Deltagere i SP

Deltagere i tilsagn

Deltagere pr. SP

Primær jordbrug

52

49

101

140

192

2,9

Forarbejdning

28

23

51

80

108

3,5

Økologi

14

0

14

0

14

0,0

F&U fisk

0

3

3

13

13

4,3

Forsøgsfiskeri

3

4

7

14

17

3,5

I alt

97

79

176

247

344

3,1

Note: SP = samarbejdsprojekter

 

 

 

Samarbejdsprojekterne fremmer vidensdeling og samarbejde mellem forskningsinstitutioner, jordbrugere og virksomheder m.fl., og derved skaber de synergi mellem forskningsinstitutioner, jordbrugere og virksomheder. Det tager oftest også længere tid før samarbejdsprojekter skaber resultater, der kan omsættes til kommercielle succes’er. Grunden er at innovationen i samarbejdsprojekter ofte er knyttet helt eller delvis til forskning og at projekterne omfatter flere projektaktører. Dette er i modsætning til enkeltprojekter, der oftest er mere markedsnære og virksomhedsinitierede.

 

I de 79 samarbejdsprojekter medvirker tilsammen 247 deltagere. Gennemsnitligt er der 3,1 deltagere pr. samarbejdsprojekt, som gennemsnitligt hver har modtaget 470.242 kr. i tilsagn. Til sammenligning har enkeltprojekterne i gennemsnit modtaget 362.493 kr. Sammen med de 97 enkeltprojekter er der bevilget tilsagn til 344 deltagere i form af virksomheder, forskningsinstitutioner, brancheforeninger mv. i 2005.

 

Det må betragtes som en succes for ordningen, at knap halvdelen af alle tilsagn er givet til jordbrugere og SMV’ere, som vist i figur 2. Jordbrugerne tegner sig for 18 pct. af tilsagnene og SMV’ere for 29 pct. 10 pct. af tilsagnene er udstedt til store virksomheder, 28 pct. til forskningsinstitutionerne, mens andre institutioner har modtaget 15 pct. Fordelingen af tilsagnsmidlerne (figur 3) viser, at jordbrugere og SMV’ere er bevilget 26 pct., store virksomheder 3 pct., forskningsinstitutionerne 63 pct., mens andre institutioner har modtaget 8 pct. På den baggrund anses lovens intentioner om at fremme de små og mellemstore virksomheders innovation for at være opfyldt. Samtidig kobler loven forskning og virksomhedsudvikling tættere sammen.

I 2005 modtog 114 virksomheder for første gang tilsagn fra innovationsloven. Det er positivt, at så mange førstegangsansøgere benytter ordningen, og det er udtryk for at loven er tiltrækkende også for nye ansøgere inden for fødevaresektoren.

Inden for områderne primærjordbrug, forædling og forsøgsfiskeri, hvor der ved tilsagn på over 750.000 kr. er et krav om tilbagebetaling ved kommerciel udnyttelse af projektet, er der udstedt 79 tilsagn under 750.000 kr. De udgør 45 pct. af alle tilsagn og er tildelt i alt 22,9 mio. kr. eller 15 pct. af tilsagnsmidlerne. Der blev udstedt 97 tilsagn over 750.000 kr., svarende til 55 pct., med et samlet tilsagnsbeløb på 130,0 mio. kr., svarende til 85 pct. Af de projekter, der har fået tilsagn større end 750.000 kr. er 79 samarbejdsprojekter, som har fået tildelt 118,0 mio. kr., svarende til 72 pct. af tilsagnsmidlerne. Der er sket en stigning i samarbejdsprojekternes andel af projekttilsagnene i forhold til 2004, hvor de udgjorde 31 pct. af antallet og 76 pct. af tilsagnene. For de fleste tilsagn over 750.000 kr. er der krav om tilbagebetaling ved kommerciel udnyttelse af projektet. I 2005 blev der tilbagebetalt 5,8 mio. kr. som følge af kommercielle indtægter i tidligere støttede projekter.

5.1        Primære jordbrug

Der er modtaget 144 ansøgninger under det primære jordbrug, hvoraf 101 fik tilsagn om tilskud på i alt 84,1 mio. kr. Der er udstedt tilsagn på 70 pct. af ansøgningerne.

 

Under det primære jordbrug blev der bevilget 50 tilsagn på 10,6 mio. kr. til jordbrugsbedrifter og 46 tilsagn på 13,2 mio. kr. til SMV’ere. Der er i gennemsnitlig ydet tilsagn på 415.400 kr. til enkeltprojekterne.

 

Fig. 4: Relativ projektdeltagelse samt relativ andel af tilsagn fordelt på virksomhedstyper

 

I figur 4 viser søjlen til venstre den relative projektdeltagelse fordelt på virksomhedstyper, mens søjlen til højre viser den relative beløbsandel af tilskud fordelt på virksomhedstyper under det primære jordbrug. Halvdelen af alle udstedte tilsagn under det primære jordbrug er udstedt til jordbrug og små og mellemstore virksomheder. Disse har fået 24 pct. af de midler, der er udstedt til det primære jordbrug. 28 pct. af tilsagn udstedt til deltagere under det primære jordbrug er udstedt til forskningsinstitutioner, som har fået tildelt 67 pct. af de midler der samlet er udstedt til det primære jordbrug jf. fig. 4.

 

Virksomheder kan modtage op til 45 pct. i tilskud. For virksomheder i landdistrikterne kan dog opnås tilskud på 50 pct. I en del tilfælde bliver tilskudssatsen fastsat lavere, fordi projektet ud fra en helhedsvurdering og en prioritering af midlerne ikke har opnået topkarakter.

 

Forskningsinstitutioner deltager i 53 samarbejdsprojekter. Af de 101 projekter der fik tilsagn om tilskud inden for det primære jordbrug, var der 27 økologiske projekter, som i alt fik tilsagn om 6,5 mio. kr. i tilskud.

5.2        Forsøgsfiskeri

I 2005 er der modtaget 20 ansøgninger under ordningen vedrørende forsøgsfiskeri. 7 projekter med et samlet projektbudget på 2,9 mio. kr. har modtaget tilsagn på et samlet beløb på 2,1 mio. kr. Den gennemsnitlige tilskudsprocent er 73. Af de resterende 13 ansøgninger har 5 modtaget tilskud i starten af 2006, mens 8 projekter har fået afslag.

 

I 2005 modtog 2 ansøgninger fra private fiskere tilsagn. Herudover modtog 2 ansøgninger fra Danmarks Fiskeriundersøgelser tilsagn og de resterende 3 godkendte ansøgninger omfattede bl.a. samarbejde mellem private virksomheder, fiskere og Danmarks fiskeriforening. 

5.3        Forarbejdning af jordbrugs- og fiskeriprodukter

Under forarbejdning og forædling af jordbrugs- og fiskeriprodukter er der modtaget 113 ansøgninger, hvoraf 51 fik tilsagn for 48,7 mio. kr. Der er udstedt tilsagn til 45 pct. af ansøgningerne. De 51 projekter, der fik tilsagn, har et samlet projektbudget på 110,1 mio. kr., og fordeler sig på 108 deltagere.

 

I figur 5 på næste side viser søjlen til venstre den relative projektdeltagelse fordelt på virksomhedstyper, mens søjlen til højre viser den relative andel af tilskud fordelt på virksomhedstyper under forarbejdning af jordbrugs- og fiskeriprodukter.

 

Næsten 1 ud af 2 deltagere er små og mellemstore virksomheder. 50 deltagere (46 pct.) i kategorien små og mellemstore virksomheder har fået tilsagn om tilskud på i alt 17,9 mio. kr. (18 pct.), 19 store virksomheder (18 pct.) har fået tilsagn om tilskud på i alt 1,9 mio. kr. (4 pct.), 32 forskningsinstitutioner (30 pct.) har fået tilsagn om tilskud i på i alt 28,6 mio. kr. (58 pct.) af tilsagnsmidlerne, mens 7 øvrige institutioner (6 pct.) har fået tilsagn om tilskud på i alt 0,3 mio. kr. (1 pct.).

 

Fig. 5: Relativ projektdeltagelse samt relativ andel af tilsagn fordelt på virksomhedstyper

 

Af de 51 projekter, der fik tilsagn, er 23 samarbejdsprojekter, som er tildelt 38,0 mio. kr., mod 12,6 mio. kr. til 28 enkeltprojekter. Samarbejdsprojekter er omfattet af krav om tilbagebetaling af tilskud[4]. Enkeltprojekterne har gennemsnitligt fået tilsagn på 451.900 kr. mod gennemsnitligt 475.700 kr., pr. deltager i samarbejdsprojekterne. Tilsagnenes størrelse på samarbejdsprojekterne varierer betydeligt mere end enkeltprojekterne.

 

Blandt de bevilgede projekter var 24 tilsagn større end 750.000 kr. Af disse gik 20 af tilsagnene til samarbejdsprojekter. De 24 projekter er tilsammen bevilget tilsagn for 29,5 mio. kr., svarende til 60 pct. af de bevilgede midler under forarbejdning.

 

Af de 51 projekter var 5 økologiske projekter, som fik udstedt tilsagn for 0,9 mio. kr.

5.4        Økologiske udviklingsprojekter

Under kapitel 5 kan der ydes tilskud til informationsvirksomhed, udarbejdelse af undervisnings- og informationsmateriale, undervisning og kursusafholdelse, markforsøg, græsrodsforskning og andre ikke kommercielle foranstaltninger, som er af særlig betydning for udvikling af økologisk jordbrugsproduktion, herunder non-food.

 

Økologiske informationsprojekter

Der er i 2005 ydet tilskud til 9 projekter med et samlet tilskud på 6,2 mio. kr. Der kan ydes op til 100 pct. tilskud til projekter vedrørende information og undervisning.

 

Økologiens Hus

Der er bevilget 3,0 mio. kr.[5] til 6 projekter under Økologiens Hus, som omfatter informationsvirksomhed mv. inden for økologi.

5.5        Forskning og udvikling inden for fiskerisektoren

Der var afsat 7,5 mio. kr. til forskning og udvikling inden for forarbejdning af fisk på finansloven for 2005. For at udmønte midlerne iværksatte Direktoratet for FødevareErhverv – som en del af innovationsloven – programmet ”Erhvervsinitieret forskning og udvikling inden for forarbejdning af fisk, 2005”.

Programmets overordnede formÃ¥l var: 

•   at styrke konkurrenceevnen i forarbejdningsindustrien ud fra et globalt perspektiv

•   at styrke erhvervet gennem forskning, der tager udgangspunkt i forarbejdningsvirksomhedernes nuværende og fremtidige behov

•   at fremme samarbejde på tværs af virksomheder og forskningsinstitutioner

 

Direktoratet for FødevareErhverv modtog 6 ansøgninger med et samlet budget på 25,0 mio. kr. og et samlet ansøgt tilskud på 19,0 mio.kr. Ansøgningerne blev sendt til forskningsfaglig vurdering i Programkomitéen for Fødevarer og Sundhed under Det Strategiske Forskningsråd (DSF) inden behandlingen i Innovationsudvalget.

 

Der blev bevilget 3 tilsagn på i alt 6,9 mio. kr. med en gennemsnitlig tilskudsprocent på 65 pct. Da der er tale om forskningsprojekter, er tilskudsprocenten højere end ved projekter under innovationslovens frie midler.

 

6         Sammenligning med redegørelserne fra de tidligere Ã¥r

Beløbsmæssigt er de samlede bevilgede tilsagn under innovationsloven næsten uændrede i 2005 i forhold til 2004. Fordelingen af de bevilgede midler har dog ændret sig på nogle punkter. Samarbejdsprojekternes andel af de bevilgede projekter er således steget fra 34 pct. i 2004 til 45 pct. i 2005. Specielt inden for det primære jordbrug, som er præget af mange små virksomheder, er der sket en stigning i antal projekter, hvor virksomheder er gået i samarbejde med én eller flere forskningsinstitutioner. Dette forhold afspejles også i, at forskningsinstitutionerne beløbsmæssigt har fået en stigende andel af de samlede midler i 2005 i forhold til 2004. I 2005 har forskningsinstitutionerne fået tildelt 63 pct. af de samlede midler og i 2004 fik de 39 pct. af de samlede midler. Samarbejdsprojekterne indebærer, at der i stigende grad etableres kontaktflader mellem forskningsinstitutionerne og erhvervsvirksomheder med en dertil knyttet videnoverførsel.

 

Selvom forskningsinstitutionerne har fået tildelt en større andel af midlerne er antallet af projekter fra små og mellemstore virksomheder og jordbrugsbedrifter i 2005 bibeholdt på samme niveau som i 2004 – nemlig knap halvdelen af alle tildelte tilsagn. Endvidere er det samlede tilsagn tildelt store virksomheder faldet fra 7 pct. i 2004 til 3 pct. i 2005.

 

Ansøgerne har søgt om procentuelt højere tilskud i 2005 (57 pct.) i forhold til 2004 (52 pct.), men den bevilgede tilskudsprocent er uændret (47 pct.). Det afspejler at Innovationsudvalgets tilskudsstrategi følges, herunder at der stilles skærpede krav til projekternes nyhedsværdi, innovationsindhold og relevans, hvis en ansøger tidligere har modtaget tilskud under innovationsloven. Dette indebærer, at små og mellemstore virksomheder, som søger flere gange, og hvor projekterne udviklingsmæssigt har fællestræk med tidligere bevilgede projekter, får reduceret tilskuddet således, at kun de dele af ansøgningen, som har nyhedsværdi opnår tilskud.

 

Udbygning af samarbejdsfladerne mellem erhverv og forskningsinstitutioner er i overensstemmelse med innovationslovens formål om at stimulere erhvervsinitieret forskning.

Udviklingen falder ligeledes i tråd med de foreslåede ændringer af innovationsloven med henblik på i større omfang at kunne yde tilskud til større integrerede projekter i værdikæden.

 


Bilag 1: Innovationslovens udvalg

Der er nedsat fire udvalg under innovationsloven, der deltager i vurderingen af ansøgninger om tilskud.

 

Innovationsudvalget

Innovationsudvalget træffer afgørelse om tildeling af tilskud til projekter under innovationslovens kapitel 4 vedrørende forarbejdning og forædling af jordbrugs- og fiskeriprodukter. Udvalget er også rådgivende for ministeren vedrørende den samlede innovations-, forsknings- og udviklingsindsats inden for lovens område. Udvalgets medlemmer er udpeget af fødevareministeren og består af 18 medlemmer, heraf er 8 personligt udnævnt af fødevare­ministeren. Fødevareministeren fastsætter udvalgets forretningsorden mv. for udvalgets arbejde.

 

Det Rådgivende Udvalg for det Primære Jordbrug

Udvalgets opgave er primært at rådgive om tildeling af tilskud til projekter under innovationslovens kapitel 2 vedrørende innovation, forskning og udvikling m.v. i det primære jordbrug. Udvalgets 10 medlemmer er udpeget af fødevareministeren. Formanden for udvalget er den til enhver tid udnævnte repræsentant fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Fødevare­ministeren fastsætter udvalgets forretningsorden for udvalgets arbejde.

 

Det Rådgivende Udvalg for Forsøgsfiskeri

Det Rådgivende Udvalg for forsøgsfiskeri giver faglig bistand ved behandlingen af ansøgninger om tilskud til projekter under innovationslovens kapitel 3 vedrørende forsøgsfiskeri, akvakultur, innovation, forskning og udvikling m.v. i den primære fiskerisektor. Fødevareministeren udnævner udvalgets 11 medlemmer og fastsætter udvalgets forretningsorden og de nærmere regler for udvalgets arbejde. Formanden for udvalget er den til enhver tid udnævnte repræsentant fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

 

Det Økologiske Fødevareråd[6]

Det Økologiske Fødevareråd rådgiver om tilskud i forbindelse med økologiprojekter under innovationslovens kapitel 2, 4 og 5. Derudover er Rådets opgave at fremme, følge og vurdere udviklingsmulighederne for dansk økologisk jordbrugsproduktion. Det Økologiske Fødevareråd består dels af 15 egentlige medlemmer, der er udpeget af ministeren, og dels af særligt sagkyndige fra forskellige myndigheder og organisationer, der udpeges af Rådets formand. Formanden for udvalget er den til enhver tid udnævnte repræsentant fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Forretningsordenen for Rådet er fastsat i henhold til § 5, stk. 5, i Økologiloven.

Bilag 2: Udstedte tilsagn 2005 under innovationsloven

 

Tilskudsmodtager

Projekttitel

Udstedt tilsagn, kr.

 

Primær jordbrug

 

 

 

A/S Knud Jepsen

Væksthusgartneri - Udvikling af nyt dyrkningskoncept til potteplanter fremstillet uden brug af kemiske hjælpestoffer

       750.000

 

Aeromatic Aalborg ApS

Lugtreduktion, ozonering af gylle

    160.425

 

Agro Waste Water Treatment A/S

Biologisk metode til kvælsstoffiksering og lugtfjernelse i gylle

    587.698

 

Aksel MÃ¥nsson

Frostsikring af salat i efterårsmånederne - udvikling af et nyt dyrkningskoncept

    118.757

 

AniCare I/S

Forebyggelse eller behandling af skuldersår på farende grisesøer

    315.000

 

Axel MÃ¥nsson A/S-Gartneriet

HortiBot - en plantepleje robot til frilandsgartneri

            -  

 

Bara Mineraler

Udvikling af dyrkningsmedier der forbedrer holdbarheden af prydplanter

            -  

 

Bent Erik Jensen

Udvikling af økologisk pæredyrkning

      44.383

 

Bent Juhl Jensen

Guzmania - udvikling af dyrkningsteknik

      233.400

 

Bilanx v/John Erik Hansen

Additiver - Foderkomponenter til naturlig stimulering af immunforsvaret hos svin.

    879.312

 

Billeslund A/S

Dansk kvalitets jordskok året rundt

      25.217

 

Bio Aqua A/S

Reduktion af lugtemission fra gyllefraktion ved anvendelse af ozon

    239.812

 

Birkeland A/S

Svin - Brunststimulerings- og insemineringsbøjle til større sobesætninger

    460.098

 

Borregaard Bioplant ApS

Plantekvalitet, stress, klima og skadedyr - prydplantepakken

            -  

 

Borregaard Bioplant ApS

Biologisk Skadedyrbekæmpelse. Miljørigtig og forbedret produktionsmetode for produktet "Thripsrovmider" (Amblyseius sp) og "Jordrovmider" (Hypoaspis ps) til brug for biologisk bekæmpelse af trisp, sørgemyg, vandfluer m.v. i gartnerierhvervet

    215.572

 

Brenntag Nordic Holding A/S

Kvalitet af prydplanter på friland - prydplantepakken

      19.425

 

Brian Madsen

Kvæg - Mobilt AMS til brug på malkekvæg der afgræsser bl.a. miljøgræs

    169.650

 

Brøste A/S

Væksthusplanter - sammehæng mellem mikronæringsstoffer og Aqua Hort

    82.600

 

Carlsberg Bryggerierne A/S

Genskabe grundlaget for humle produktionen i Danmark med specifikke danske smags- og dufteegenskaber

            -  

 

Carlsberg Forskningscenter

Accelereret udvikling af langsomt voksende prydplanter med henblik på eksportmarkeder

    179.599

 

CC Natur

Dyrkningsmetoder - Udvikling af dyrkningsmetoder til økologisk rullegræs

      74.531

 

Christen Olsen

Grøn Basilikum - udvikling af ny produktionsmetode for at undgå "sorte" blade i vinterhalvåret

    200.000

 

Clean Air Innovation Aps.

Lugtreduktion, ozonering af gylle

    212.670

 

CMN Maskintec A/S

Maskine til kamdyrkning af majs

    370.080

 

Danespo A/S

MÃ¥lrettet lokal produktion af kvalitets bagekartofler til det nordiske marked

    268.258

 

Danespo A/S

Udvikling af et nyt værktøj til forædling af økologiske kartofler med høj naturlig skimmelresistens vha. DNA markører

      40.800

 

 

 

Tilskudsmodtager

 

 

Projekttitel

 

 

Udstedt tilsagn, kr.

 

Danmark Jordbrugsforskning

Udvikling af dyrkningsmetoder som øger prydplanters forsvar overfor svampesygdomme og derved forbedrer kvaliteten og holdbarhed - prydplantepakken

    614.430

 

Danmark Jordbrugsforskning

Udvikling af ny holdbarhedsmålemetode - Prydplantepakken

    944.089

 

Danmark Jordbrugsforskning

Kvalitet af prydplanter på friland - prydplantepakken

 2.189.617

 

Danmark Jordbrugsforskning

Vejen til bedre holdbarhed - prydplantepakken

 1.157.545

 

Danmark Jordbrugsforskning

Udvikling af dyrkningsmedier der forbedrer holdbarheden af prydplanter

 1.240.754

 

Danmark Jordbrugsforskning

DNA baseret selektion til forbedring af sygdomsresistens, frugtbarhed, kalveoverlevelse og produktion i dansk malkekvæg FASE 3-5

 8.810.990

 

Danmarks Fødevareforskning

Campylobacter, reduktion af Campylobacter i slagtefjerkræ ved bakteriofag-intervention

 1.276.208

 

Danmarks Fødevareforskning

Fjerkræ, Fluekoncept_2005 - forbedret strategi mod Campylobacter

    679.982

 

Danmarks Fødevareforskning

Modellering af Salmonella Dublin-smittespredning mellem danske malkekvægbesætninger

    381.108

 

Danmarks Fødevareforskning

Etablering og evaluering af test-strategier til overvågnng af paratuberkulose i danske malkekvægbesætninger

    366.744

 

Danmarks Fødevareforskning

Svin - vaccineudvikling med formålet at forebygge halthed forårsaget af Mycoplasma hyosynoviae

 1.920.000

 

Danmarks Jordbrugs Forskning

Økologisk æbledyrkning - konsekvenser ved omlægning

            -  

 

Danmarks Jordbrugs Forskning

Forbedring af prydplanters holdbarhed og kvalitet ved hjælp af kontrolleret stress (kontrolleret stress) - prydplantepakken

 3.468.189

 

Danmarks Jordbrugs Forskning

Grundstammer til vin, tilpasset danske klimazoner og jordbudstyper

    422.486

 

Danmarks Jordbrugs Forskning

Dansk kvalitets jordskok året rundt

    200.022

 

Danmarks Jordbrugs Forskning

Genskabe grundlaget for humle produktionen i Danmark med specifikke danske smags- og dufteegenskaber

    454.609

 

Danmarks Jordbrugs Forskning

Hindbær og brombær - beskyttet økologisk produktion med lang høstsæson

    680.754

 

Danmarks Jordbrugsforskning

Effekt af et nyt D-vitamin produkt samt fastlæggelse af behovet for D-vitamin for søers reproduktion, produktivitet og sundhed

    1.859.098

 

Danmarks JordbrugsForskning

Forbedrede reproduktionsresultater i økologiske sohold

        249.144

 

Danmarks Jordbrugsforskning

Svin, Mobil autonom "fodermyre" til økologisk husdyrhold og friland

    420.000

 

Danmarks JordbrugsForskning

Plantekvalitet, stress, klima og skadedyr - prydplantepakken

            -  

 

Danmarks JordbrugsForskning

Fjerkræ, Fluekoncept_2005 - forbedret strategi mod Campylobacter

    184.140

 

Danmarks JordbrugsForskning

Svin, forbedret mikrobiel og ernæringsmæssig kvalitet af fermenteret vådfoder ved anvendelse af starterkultur

 1.484.301

 

Danmarks Jordbrugsforskning

HortiBot - en plantepleje robot til frilandsgartneri

 1.278.885

 

Danmarks Jordbrugsforskning

Plantebeskyttelse - Aktiv og intelligent bomstabilisering for marksprøjter.

    273.123

 

Danmarks Jordbrugsforskning

Temperaturmåling og fysiologi i CAM-planter - Teknologiudvikling

    206.151

 

Tilskudsmodtager

Projekttitel

Udstedt tilsagn, kr.

 

Danmarks Jordbrugsforskning

Teknik til dyrkning af landbrugsafgrøder på kamme

    728.905

 

Danmarks JordbrugsForskning

Genetiske indikatorer for sundhed og produktion hos malkekvæg baseret på fysiologiske og immunologiske målinger

    391.025

 

Danmarks JordbrugsForskning

Development of functional markers for genes controlling seed yeld in ryegrass (Lolium perenne L.) - FRØMARK

 3.683.240

 

Danmarks JordbrugsForskning

Genomscan til identificering af gener for sundheds-, produktkvalitets- og produktionsegenskaber i de danske svineracer - fase 4

 5.953.448

 

Danmarks JordbrugsForskning

Stresstolerante allétræer

      63.742

 

Danmarks JordbrugsForskning

Udvikling af cikorierødder som en funktionel afgrøde for økologisk svineproduktion

    537.103

 

Danmarks JordbrugsForskning

Operationel sprøjtning af enkeltplanter

 1.026.659

 

Danmarks Jordbrugsforskning

Operationel sprøjtning af enkeltplanter

 1.170.842

 

Dansk Landbrugsrådg. Landcentret

Dyrkningsmetoder - Kamdyrkning af majs

      56.250

 

Dansk Landbrugsrådg. Landcentret

Mælkeproduktion - Operationel vurdering af dyrevelfærd

    173.117

 

Dansk Landbrugsrådg. Landcentret

Digitalisering - Udvikling af digital rammeløsning til kontrol af kvalitetskoncepter i landbrug og fødevareproduktion

    257.338

 

Dansk Landbrugsrådg. Landcentret

Procesudstyr - Forbedring af arbejdsmiljø i kartoffelproduktionen

      68.355

 

Dansk Planteforædling A/S

Development of functional markers for genes controlling seed yeld in ryegrass (Lolium perenne L.) - FRØMARK

 1.580.081

 

Dansk Planteskoleejerforening

Kvalitet af prydplanter på friland - prydplantepakken

            -  

 

Dansk Planteskoleejerforening

Ny teknologi til klassificering og sortering indenfor gartnerierhvervet

    881.370

 

Dansk Slagtefjerkræ A/S

Campylobacter, reduktion af Campylobacter i slagtefjerkræ ved bakteriofag-intervention

            -  

 

Dansk Slagtefjerkræ A/S

Fjerkræ, Fluekoncept_2005 - forbedret strategi mod Campylobacter

      71.540

 

Dansk Vin Center

Grundstammer til vin, tilpasset danske klimazoner og jordbudstyper

    185.852

 

Danske Slagterier

The effects of vaccination with combined Porcilis PRRS Vet and Porcilis M Hyp Vet in pigs

    649.550

 

Danske Slagterier

Svin, forbedret mikrobiel og ernæringsmæssig kvalitet af fermenteret vådfoder ved anvendelse af starterkultur

    336.366

 

Danske Slagterier

Reduktion af lugtemission fra gyllefraktion ved anvendelse af ozon

    160.188

 

Danske Slagterier

Effekt af vaccination af søer med Hyoresp r Vet og Pleurostar TM APP

    400.000

 

Danske Slagterier

Genomscan til identificering af gener for sundheds-, produktkvalitets- og produktionsegenskaber i de danske svineracer - fase 4

 1.650.572

 

Danske Slagterier

Svin - vaccineudvikling med formålet at forebygge halthed forårsaget af Mycoplasma hyosynoviae

    385.269

 

Tilskudsmodtager

Projekttitel

Udstedt tilsagn, kr.

 

Dlf-Trifolium A/S

Landbrugsmaskiner/-udstyr - Udstyr og metode til ensilering af roer

       2.100

 

DSH Faglige Center

Økologisk, proteinrig majsensilage

      50.502

 

DSH Faglige Center

Grovfoderproduktion, forbedret kvalitet og udbytte ved hjælp af sensorstyret gødskning og høst

    142.155

 

DSM Nutritional Products A/S

D-vitamin er et essentielt næringsstof af stor betydning for kalcium og fosfor absorption. Projektets formål er at undersøge den biologiske effekt af et nyt D-vitamin produkt, HY-D, i foderet til drægtige og diegivende søer

 2.700

 

Dybdahl Agroteknik A/S

Fjerkræ, Fluekoncept_2005 - forbedret strategi mod Campylobacter

        -

 

Dyrenes Beskyttelse

Mælkeproduktion - Operationel vurdering af dyrevelfærd

      10.937

 

Eco-Dan A/S

HortiBot - en plantepleje robot til frilandsgartneri

      52.483

 

Egehøj Champignon Veflinge A/S

Champignon - testmarkedsføring - nyt dyrkningssubstrat

    432.000

 

Elmegaard Andersen ApS

Undersøgelse af hortikulturelle egenskaber af tre transgene Campanula-arter med henblik på produktion og videre forædling

            -  

 

Envo-Dan Aps

Landbrugsmaskiner/-udstyr - Udvikling af kombinationsredskab til ukrudtsbekæmpelse

    390.240

 

Erling Lund I/S

Udvikling af metoder og værktøjer til forædling og selektion

      42.750

 

Ex-Plant Holding A/S

Potteplanter - Udvikling af plantegødning af potteplanter (Solasicum eller Capsicanum, Solanum x Capsicum/Sapsicum x Solanum) ved hjælp af nye forædlingsteknikker

    284.688

 

F. Poulsen Engineering ApS

Udnyttelse af termisk præcisionslugning i økologisk løgavl

    132.750

 

Fangel Bioenergi ApS

Udvikling af fuldgødsningskoncept for afgasset serareret gyllevæske

    312.750

 

Fejø Forsøgsplantage AmbA

Økologisk æbledyrkning - konsekvenser ved omlægning

    250.000

 

Flemming Jørgensen

Frugtavlsmaskiner - Udvikling af multimaskine og dyrkningskoncept for frugtavlen

    190.575

 

Garneriet Inger Marienlund

Udnyttelse af termisk præcisionslugning i økologisk løgavl

    122.805

 

Gartneriejer Dan Bredskov

Væksthusplanter - sammehæng mellem mikronæringsstoffer og Aqua Hort

    126.0000

 

Gartneriet Abildgaard

Udvikling af metoder og værktøjer til forædling og selektion

      42.750

 

Gartneriet Helios/Jens Juel Larsen

Temperaturmåling og fysiologi i CAM-planter - Teknologiudvikling

      66.430

 

Gartneriet Hjortebjerg I/S

Udvikling af metoder og værktøjer til forædling og selektion

    180.000

 

Gartneriet Hjortebjerg I/S

Potteplanter - Udvikling af en fuldautomatisk rengøringsstation til blomstercontainere

    250.875

 

Gartneriet Rosa A/S

Udvikling af dyrkningsmetoder som øger prydplanters forsvar overfor svampesygdomme og derved forbedrer kvaliteten og holdbarhed - prydplantepakken

            -  

 

Gartneriet Thoruplund A/S

Undersøgelse af hortikulturelle egenskaber af tre transgene Campanula-arter med henblik på produktion og videre forædling

            -  

 

Gartneriet Timmermann A/S

Kulturudviklingsprojekt af Lewisia

    233.800

 

Tilskudsmodtager

Projekttitel

Udstedt tilsagn, kr.

 

Gasa Group Denmark A/S

Accelereret udvikling af langsomt voksende prydplanter med henblik på eksportmarkeder

      55.860

 

Gert Ladegård - Jensen

Forbedrede reproduktionsresultater i økologiske sohold

    6.300

 

Graff Kristensen A/S

Tissue Cuttings som en metode til udvikling af in vitro teknik med henblik på forbedret sideskudsbrydning samt udvikling af test for nye vira

    758.052

 

Green Agro

Dyrkningsmetoder- udvikling og afprøvning af dyrkningssystem med faste kørespor

    309.335

 

Groupe Unique ApS

Potteplanter - Udvikling af nyskabende kontaktparametre, der tilføjer danske potteplanter nye værdier ogdimensioner og skaber merværdi for forbrugerne og detailleddet i Europa

    659.623

 

Grønning Smede og Maskinforretning

Landbrugsmaskiner/-udstyr: Inden- og udengårds foderblanding og transport til svineproduktionen

    301.940

 

Gyldensteen Grønt I/S

Landbrugsmaskiner/-udstyr: Automatisk løgafskalning

    388.098

 

Hardi International A/S

Plantebeskyttelse - Aktiv og intelligent bomstabilisering for marksprøjter.

    621.250

 

Hardi International A/S

Operationel sprøjtning af enkeltplanter

      55.930

 

Harsø Maskiner A/S

Landbrugsmaskiner/-udstyr - Nedfældning af gylle vha. profileret rulleskær

    169.987

 

Henrik Refsgaard Olsen

Økologisk dyrkning og anvendelse af sorthavre til

 

 

Holdens Planteskole A/S

Planteskoleplanter - containerproduktion af store hækplanter

      62.100

 

Højgårds Maskinfabrik

Landbrugsmaskiner/-udstyr: Gyllepumpe til gylle fra sandholdig strøelse

    109.000

 

Ideals

Svin, Mobil autonom "fodermyre" til økologisk husdyrhold og friland

      80.000

 

Institut for Jordbrugsvidenskab

Undersøgelse af hortikulturelle egenskaber af tre transgene Campanula-arter med henblik på produktion og videre forædling

    825.000

 

Institut for Jordbrugsvidenskab

Dyrkningsmetoder - Kamdyrkning af majs

     476.731

 

Intelligent Insect Control DK ApS

Insekticidimprægnerede insektnet til frilandsproduktion af højværdiafgrøder

    211.500

 

Intervet Danmark A/S

The effects of vaccination with combined Porcilis PRRS Vet and Porcilis M Hyp Vet in pigs

    681.200

 

IPM Management A/S

Testmarkedsføring af strålevarmesystem til grøntsagsgartnerier

    281.745

 

Jarnved K/S Svanholm Gods/Landbrug

Økologisk fåreavl - Selektion ud fra immuniseringsevne

      386.250

 

Karl Schmidt

Forbedrede reproduktionsresultater i økologiske sohold

       6.300

 

Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole

Mælkeproduktion, større dyrevelfærd og arbejdsglæde i den primære mælkeproduktion - sikkerhedstesning og legalisering af nye produkter mod mælkefeber

    810.700

 

Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole

Forbedring af prydplanters holdbarhed og kvalitet ved hjælp af kontrolleret stress (kontrolleret stress) - prydplantepakken

 2.278.496

 

Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole

Udvikling af dyrkningsmetoder som øger prydplanters forsvar overfor svampesygdomme og derved forbedrer kvaliteten og holdbarhed - prydplantepakken

    469.050

 

Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole

Plantekvalitet, stress, klima og skadedyr - prydplantepakken

    598.352

 

Tilskudsmodtager

Projekttitel

Udstedt tilsagn, kr.

 

Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole

Vejen til bedre holdbarhed - prydplantepakken

    924.136

 

Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole

Modellering af Salmonella Dublin-smittespredning mellem danske malkekvægbesætninger

      25.200

 

Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole

Etablering og evaluering af test-strategier til overvågning af paratuberkulose i danske malkekvægbesætninger

      25.200

 

Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole

Ny teknologi til klassificering og sortering indenfor gartnerierhvervet

    787.983

 

Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole

Genskabe grundlaget for humle produktionen i Danmark med specifikke danske smags- og dufteegenskaber

    278.874

 

Kverneland Kerteminde A/S

Teknik til dyrkning af landbrugsafgrøder på kamme

      59.941

 

KVL

Udvikling af ny holdbarhedsmålemetode - Prydplantepakken

      56.036

 

KVL

Svin, forbedret mikrobiel og ernæringsmæssig kvalitet af fermenteret vådfoder ved anvendelse af starterkultur

    364.918

 

KVL

Stresstolerante allétræer

 2.012.505

 

Kvægavlsforeningen Dansire

Genetiske indikatorer for sundhed og produktion hos malkekvæg baseret på fysiologiske og immunologiske målinger

            -  

 

Kvægavlsforeningen Dansire

DNA-baseret selektion til forbedring af sygdomsresistens, frugtbarhed, kalveoverlevelse og produktion i dansk malkekvæg FASE 3-5

    360.047

 

Landbofor.Nordjyl.LandboNord

Digitalisering - Udvikling af digital rammeløsning til kontrol af kvalitetskoncepter i landbrug og fødevareproduktion

      53.663

 

Landbrugets Kartoffelfond

MÃ¥lrettet lokal produktion af kvalitets bagekartofler til det nordiske marked

    218.160

 

Landbrugets Kartoffelfond

Udvikling af et nyt værktøj til forædling af økologiske kartofler med høj naturlig skimmelresistens vha. DNA markører

    691.571

 

Lars Goul Nielsen

Landbrugsmaskiner- og udstyr - Udvikling af kamformer til dyrkning af majs

    214.673

 

Lars Tiedemann Sørensen

Udvikling af cikorierødder som en funktionel afgrøde for økologisk svineproduktion

      51.500

 

Leif Jørgen Pedersen

Dansk kvalitets jordskok året rundt

      25.135

 

Lennart Ahlefeldt-Laurvig

HortiBot - en plantepleje robot til frilandsgartneri

            -  

 

Maskinfabrikken Schaumann

Frugtavl, drypfri koncentrattågesprøjte til forstøvning af sprøjtevæsker i den moderne frugtavlsindustri

        165.000

 

Maskinfabrikken Thyregod A/S

Landbrugsmaskiner/-udstyr - Udstyr og metode til ensilering af roer

    161.775

 

Mejeriforeningen

Modellering af Salmonella Dublin-smittespredning mellem danske malkekvægbesætninger

            -  

 

Mejeriforeningen

Etablering og evaluering af test-strategier til overvågnng af paratuberkulose i danske malkekvægbesætninger

            -  

 

Merial A/S

Effekt af vaccination af søer med Hyoresp r Vet og Pleurostar TM APP

            -  

 

Molekylærbiologisk Institut

Campylobacter, reduktion af Campylobacter i slagtefjerkræ ved bakteriofag-intervention

    216.314

 

Morten Krebs

Potteplanter, artsafprøvning og udvikling af dyrkningsmetode for cyperipedium, resulterende i udarbejdelse af dyrkningsvejledning, hvor orkideernes minimumstemperatur også er fastlagt

    122.275

 

Tilskudsmodtager

Projekttitel

Udstedt tilsagn, kr.

 

NextUs A/S

Fællles medicinregistrering for landmænd og dyrlæger

    348.374

 

Niels Odder Jensen

Udvikling af økologisk biavl i Danmark

    284.357

 

Novartis Danmark A/S

Effekt af vaccination af søer med Hyoresp r Vet og Pleurostar TM APP

            -  

 

OK- Miljø A/S

Fjerkræ, Fluekoncept_2005 - forbedret strategi mod Campylobacter

    795.413

 

Ole Kolind Nielsen

MÃ¥lrettet lokal produktion af kvalitets bagekartofler til det nordiske marked

      48.150

 

Overdahl Kedler Aps

Landbrugsmaskiner/udstyr - automatisk halmindfyring

    284.118

 

Peder Madsen

Dyrkning af økologiske asier

      25.706

 

Per Andersen

Mælkeproduktion - Operationel vurdering af dyrevelfærd

       4.525

 

Per Kølster

Genskabe grundlaget for humle produktionen i Danmark med specifikke danske smags- og dufteegenskaber

    216.923

 

Petersgaard A/S

Dyrkningsmetoder: Udvikling af dyrkningskoncept for morkelsvampe på friland og i væksthus.

    447.030

 

Pindstrup Mosebrug A/S

Udvikling af dyrkningsmedier der forbedrer holdbarheden af prydplanter

            -  

 

Pomi Aps

Udvikling af ballepakkevogn, der kan pakke firkantede bigballer i plastfolie i samme arbejdsgang som selve presningen elektronisk styret fra føresædet

    389.731

 

Producentfor. For Prydplanter

Forbedring af prydplanters holdbarhed og kvalitet ved hjælp af kontrolleret stress (kontrolleret stress) - prydplantepakken

            -  

 

Producentfor. For Prydplanter

Udvikling af dyrkningsmetoder som øger prydplanters forsvar overfor svampesygdomme og derved forbedrer kvaliteten og holdbarhed - prydplantepakken

            -  

 

Producentfor. For Prydplanter

Plantekvalitet, stress, klima og skadedyr - prydplantepakken

            -  

 

Producentfor. For Prydplanter

Udvikling af ny holdbarhedsmålemetode - Prydplantepakken

            -  

 

Producentfor. For Prydplanter

Kvalitet af prydplanter på friland - prydplantepakken

            -  

 

Producentfor. For Prydplanter

Vejen til bedre holdbarhed - prydplantepakken

            -  

 

Producentfor. For Prydplanter

Udvikling af dyrkningsmedier der forbedrer holdbarheden af prydplanter

            -  

 

Rohde„S A/S

Accelereret udvikling af langsomt voksende prydplanter med henblik på eksportmarkeder

    229.632

 

Senmatic A/S

Forbedring af prydplanters holdbarhed og kvalitet ved hjælp af kontrolleret stress (kontrolleret stress) - prydplantepakken

            -  

 

Senmatic A/S

Temperaturmåling og fysiologi i CAM-planter - Teknologiudvikling

      78.899

 

Spigro ApS

Udvikling af metoder og værktøjer til forædling og selektion

      42.750

 

Stormøllen A/S

Mælkeproduktion, større dyrevelfærd og arbejdsglæde i den primære mælkeproduktion - sikkerhedstesning og legalisering af nye produkter mod mælkefeber

    320.580

 

Stroco Agro ApS

Landbrugsmaskiner/-udstyr: Udvikling af harveteknik til at forebygge harvesål og jordkompression

    330.750

 

Tilskudsmodtager

Projekttitel

Udstedt tilsagn, kr.

 

Svend Ove Rasmussen

Medicinplanteproduktion - Udvikling af produktionsmetode til dyrkning af optimal råvare af Rhoqioca Rosen, Rosenrod, med focus på Aurogap Certific

    125.000

 

Syddansk Universitet

Vejen til bedre holdbarhed - prydplantepakken

    868.259

 

T&O Stelectric A/S

Plantebeskyttelse - Aktiv og intelligent bomstabilisering for marksprøjter.

    225.000

 

Tropica Aquarium Plants A/S

Mosproduktion - udvikling af dyrkningsmetoder til produktion af laverestående planter

    230.108

 

Tufco IOT/SDU

Temperaturmåling og fysiologi i CAM-planter - Teknologiudvikling

      68.167

 

Turbovent A/S

Procesudstyr - Forbedring af arbejdsmiljø i kartoffelproduktionen

      70.965

 

Vejle Amts Familielandbrug

Udvikling, miljøvenlig metode til forbedring af klovsundhed hos malkekøer. Rådgivning herom

      43.821

 

Vestergaard Frandsen Crop Science

Fjerkræ, Fluekoncept_2005 - forbedret strategi mod Campylobacter

      21.657

 

virksomhed

projekttitel

 tilsagn

 

Vitroform

Stresstolerante allétræer

      77.160

 

Vitus Bering Danmark

HortiBot - en plantepleje robot til frilandsgartneri

    212.024

 

Yding Grønt A/S

Zoonoer - udvikling af sikrngssystem mod levering salater med sygdomsfremkaldende bakterier

        279.675

 

Yding Grønt A/S

Udvikling af et nyt dyrkningskoncept for hjertesalat og romaine - med fokus på udvikling af rationel maskinel høst samt forbedring af kvalitet og konkurrenceevne

    257.600

 

Yding Smedje

Produktmodning af række-damper til rækkekulturer

    367.245

 

Øksenæbbegaard Aps

Hindbær og brombær - beskyttet økologisk produktion med lang høstsæson

      27.600

 

Østerkrog Gartneri I/S

Bønner - udvikling af ny dyrkningsteknik

    100.339

 

Aage Christensen

Procesudstyr - Forbedring af arbejdsmiljø i kartoffelproduktionen

      70.875

 

Forarbejdning

 

 

 

AgroFerm

Optimeret produktion af lysin - fase 2

 

 

Aktieselskabet Beauvais

Varmebehandlede vegetabilske produkter, forbedrede sensoriske teksturegenskaber og indflydelse af strukturgivende komponenter

      76.250

 

Akv Langholt A.M.B.A.

Varmebehandlede vegetabilske produkter, forbedrede sensoriske teksturegenskaber og indflydelse af strukturgivende komponenter

      41.805

 

ARDO A/S

Varmebehandlede vegetabilske produkter, forbedrede sensoriske teksturegenskaber og indflydelse af strukturgivende komponenter

      76.750

 

Arla Foods amba

Brug af Lactobacillus helveticus til udvikling af nye, spændende faste og halvfaste ostesorter

            -  

 

Arla Foods amba

Nye veje til optimeret ostekvalitet - "small talk" og funktionelle komponenter

            -  

 

Arla Foods amba

Starterkulturers fysiologiske og genetiske status som indikator for modningsforløb i ost

            -  

 

Arla Foods amba

synerese i løbegeler: Forståelse og kvantificering

            -  

 

Arla Foods amba

Lysinitieret oxidation i lavfedt-oste - betydning af aminosyre- og proteinoxidation

            -  

 

AT Grønt ApS

Grøntsagsprodukter - Udvikling af GrovGrønt - et nyt grøntsagskoncept

    186.750

 

 

 

Tilskudsmodtager

 

 

Projekttitel

 

 

Udstedt tilsagn, kr.

 

Bilka A/S

Undersøgelse af forbrugernes prisviden før, under og efter købet af fødevarer - med fokus på betydningen for samspillet mellem tilbud, besparelser og normalpriser

    106.488

 

BioCentrum-DTU, MFG

Starterkulturers fysiologiske og genetiske status som indikator for modningsforløb i ost

 1.125.000

 

Bioneer A/S

Optimeret produktion af lysin - fase 2

     956.735

 

Bioneer A/S

Varmetolerence hos skimmelsvampe – løsning på et kendt problem

     337.410

 

Bisca A/S

Varmetolerence hos skimmelsvampe – løsning på et kendt problem

       60.320

 

Bornholms A/S

Fiskeprodukter - Udvikling af sund og ernæringsrigtig fiskesnack til børn

    718.765

 

Dairy Fruit A/S

Varmetolerence hos skimmelsvampe – løsning på et kendt problem

       59.500

 

Dan Cake A/S

Varmetolerence hos skimmelsvampe – løsning på et kendt problem

       68.250

 

Danisaco A/S

Varmetolerence hos skimmelsvampe – løsning på et kendt problem

       52.325

 

Danmark Jordbrugsforskning

Kødprodukter - Udvikling af standardiserede analysemetoder for kød, nyudvikling af hurtigmetode til kødforarbejdningsindustrien

    168.467

 

Danmark Jordbrugsforskning

Udvikling af "den virtuelle slagter"

    302.710

 

Danmark Jordbrugsforskning

Lysinitieret oxidation i lavfedt-oste - betydning af aminosyre- og proteinoxidation

 1.301.375

 

Danmarks Fødevareforskning

Udvikling af brugerfinansieret sundt og fleksibelt skolemadskoncept

    326.844

 

Danmarks Jordbrugsforskning

Udvikling proces og udstyr (EVAC-125) til produktion af koncentreret naturligt E-vitamin, samt udvikling af naturligt E-vitaminprodukt til brug i industrielt fremstillet foder

    478.671

 

Danmarks Jordbrugsforskning

Varmebehandlede vegetabilske produkter, forbedrede sensoriske teksturegenskaber og indflydelse af strukturgivende komponenter

 1.042.823

 

Danmarks Jordbrugsforskning

Svinekød - optimal mørhed gennem trinvis køling

    473.000

 

Danmarks Jordbrugsforskning

Udvikling af "den virtuelle slagter"

     350.047

 

DAT-Schaub AmbA

Automatisk fraslåning af smaltarme.

      57.750

 

DTU, IMM

Udvikling af "den virtuelle slagter"

 1.667.133

 

EmPower ApS

Sundhed og ernæring - Forundersøgelse - udvikling af ernæringskorrekt Aronia-drik

    125.000

 

Espen Nielsen

Mobilt Økologisk Fjerkræslagteri

 1.292.175

 

Evilec ApS

Udvikling proces og udstyr (EVAC-125) til produktion af koncentreret naturligt E-vitamin, samt udvikling af naturligt E-vitaminprodukt til brug i industrielt fremstillet foder

    246.600

 

FORCE Technology

Dekontaminering af svineslagtekroppe, fødevaresikkerhed

    462.960

 

FS Food ApS

Udvikling af brugerfinansieret sundt og fleksibelt skolemadskoncept

    126.990

 

Gaiagrain

Hvid Hvede - Produktudvikling i Danmark

            -  

 

GALLA FOOD ApS

Mejeriprodukter - Udvikling af ernæringsrigtige specialprodukter til diabetikere.

    383.183

 

 

Tilskudsmodtager

 

Projekttitel

 

Udstedt tilsagn, kr.

 

Grønt Center, Råhavegård

Hvid Hvede - Produktudvikling i Danmark

    518.550

 

Handelshøjskolen i Århus

Undersøgelse af forbrugernes prisviden før, under og efter købet af fødevarer - med fokus på betydningen for samspillet mellem tilbud, besparelser og normalpriser

    657.013

 

Hammerum Stainless A/S

Udvikling af batch koger/køler til fødevareindustrien

    371.000

 

Heibergs Dessertcirkus ApS

Appelsin Chili Sorbet

      67.500

 

Hovedorg. - Dansk Industri

Perspektiver for og udvikling af den danske fødevarekæde (phase 2)

            -  

 

Højgården Maskiner Aps.

Anvendelse af Robot- og visionsudstyr i fjerkræslagteri

 2.345.250

 

Institut for Plantebiologi

Funktionelle kartoffelfibre til levnedsmidler mv.

 1.199.845

 

ISIS ApS

Mejeriprodukter, Markedsudvikling - sukkerfri, fedtfattig is.

    321.784

 

Jesma Vejeteknik A/S

Nyt højteknologisk anlæg til kontinuerlig præcis vejning og dosering…..

     582.887

 

Joan Thorlin

Spegepølser fra Sydhavsøerne

      55.900

 

Justsen Energiteknik A/S

Udvikling af ny teknologi til forædling af æggeskaller og æggebakker fra ægproduktindustrien

    269.238

 

Kartoffelmelsfabr. Midtjylland

Funktionelle kartoffelfibre til levnedsmidler mv.

    226.422

 

Kartoffelmelsfabr. Sønderjylla

Funktionelle kartoffelfibre til levnedsmidler mv.

    276.831

 

Karup Kartoffelmelfabrik Amba.

Funktionelle kartoffelfibre til levnedsmidler mv.

    430.764

 

Kims A/S

Varmebehandlede vegetabilske produkter, forbedrede sensoriske teksturegenskaber og indflydelse af strukturgivende komponenter

      76.250

 

Kokken & køkkenhaven ApS

Internationalisering af Økologisk Suppekoncept

    160.000

 

KONCEPTOR

Hulmedyrkning etablering af en humlehave, udvikling af miljøvenlige dyrknings-, opbindings- og høstteknikker samt udvikling af special-øl med egnspræg

    344.286

 

Kræftens Bekæmpelse

Udvikling af sundere snackprodukter til mødeservering og mellemmåltider på arbejdspladser

    301.358

 

KVL

Brug af Lactobacillus helveticus til udvikling af nye, spændende faste og halvfaste ostesorter

 2.127.040

 

KVL

Nye veje til optimeret ostekvalitet - "small talk" og funktionelle komponenter

 1.306.494

 

KVL

Kødprodukter - Udvikling af standardiserede analysemetoder for kød, nyudvikling af hurtigmetode til kødforarbejdningsindustrien

    146.500

 

KVL

Starterkulturers fysiologiske og genetiske status som indikator for modningsforløb i ost

 1.125.000

 

KVL

Karakterisering  og eliminering af gær i traditionelle danske kødprodukter

    572.214

 

KVL

synerese i løbegeler: Forståelse og kvantificering

 1.985.000

 

KVL

Lysinitieret oxidation i lavfedt-oste - betydning af aminosyre- og proteinoxidation

 1.089.129

 

KVL - Fødevareøkonomisk Institut

Perspektiver for og udvikling af den danske fødevarekæde (phase 2)

 3.333.346

 

 

Tilskudsmodtager

 

Projekttitel

 

Udstedt tilsagn, kr.

 

LSG Sky Chefs Danmark A/S

Udvikling af brugerfinansieret sundt og fleksibelt skolemadskoncept

    125.370

 

Løgismose Mejeri A/S

Mejeriprodukter - Udvikling af frisk, økologisk komælks-mozzarella

    477.315

 

Mejeriet Grambogård I/S

Basis-ost til specialvidereforarbejdning. Udvikling af en basis-ost, som til enhver tid kan viderebehandles til diverse specialoste, efter kundens særlige ønsker

    283.158

 

Mejeriforeningen

Brug af Lactobacillus helveticus til udvikling af nye, spændende faste og halvfaste ostesorter

            -  

 

Mejeriforeningen

Nye veje til optimeret ostekvalitet - "small talk" og funktionelle komponenter

            -  

 

Mejeriforeningen

Starterkulturers fysiologiske og genetiske status som indikator for modningsforløb i ost

            -  

 

Mejeriforeningen

Synerese i løbegeler: Forståelse og kvantificering

            -  

 

Mejeriforeningen

Lysinitieret oxidation i lavfedt-oste - betydning af aminosyre- og proteinoxidation

            -  

 

Millstone Industries

Brød, Nem tilberedning uden opvask

    665.059

 

Nakskov Mill Foods A/S

Hvid Hvede - Produktudvikling i Danmark

            -  

 

Nopalax Denmark A/S

Udvikling af sundt fiskepålæg

    314.313

 

Real Pizza Products A/S

Grøntsagsprodukter - Udvikling af økologiske færdigretter med fokus på sundhed, velsmag og pris

      92.375

 

RetNemt.dk ApS

Kødprodukter - udvikling af nyt måltidskoncept "RetNemt.dk"

    477.972

 

Robert Damkjær A/S

Kødprodukter - Udvikling af standardiserede analysemetoder for kød, nyudvikling af hurtigmetode til kødforarbejdningsindustrien

    154.080

 

Rose Poultry A/S

Anvendelse af Robot- og visionsudstyr i fjerkræslagteri

 1.226.075

 

Rynkeby Foods A/S

Varmetolerence hos skimmelsvampe – løsning på et kendt problem

      62.125

 

Ryon Petersen

Danskernes stigende forbrug af fåremælksost, muligheden for at udvikle et smagsmæssigt unikt produkt samt det manglende udbud af et danskproduceret alternativ til de udenlandske foremælksoste er baggrunden for, at Elmegaarden vil udvikle en fast fåremælks

    182.585

 

Sanovo Environmetal Solutions A/S

Udvikling af ny reknologi til forødling af æggeskaller og æggebakker fra ægproduktindustrien

    395.750

 

Sanovo Foods A/S

udvikling af ny teknologi til forædling af æggeskaller og æggebakker fra ægproduktindustrien

    786.833

 

Skolemadsrådgivning ApS

Udvikling af brugerfinansieret sundt og fleksibelt skolemadskoncept

    812.700

 

Slagteriernes Forskningsinst.

Dekontaminering af svineslagtekroppe, fødevaresikkerhed

 2.176.293

 

Slagteriernes Forskningsinst.

Dekontaminering af svineslagtekroppe, fødevaresikkerhed

    925.014

 

Slagteriernes Forskningsinst.

Automatisk fraslåning af smaltarme

    584.470

 

Slagteriernes Forskningsinst.

Karakterisering og eliminering af gær i traditionelle danske kødprodukter

      44.972

 

Slagteriernes Forskningsinst.

Karakterisering og eliminering af gær i traditionelle danske kødprodukter

    501.481

 

Slagteriernes Forskningsinst.

Svinekød - optimal mørhed gennem trinvis køling

    285.792

 

 

Tilskudsmodtager

 

Projekttitel

 

Udstedt tilsagn, kr.

 

Slagteriernes Forskningsinst.

Svinekød - optimal mørhed gennem trinvis køling

    105.523

 

Slagteriernes Forskningsinst.

Udvikling af den virtuelle slagter

    891.390

 

Sonja Høegh

KirsebærKompaniet

    308.800

 

Super Gros A/S

Perspektiver for og udvikling af den danske fødevarekæde (phase 2)

            -  

 

Svane Trading ApS

LowCarp safter/drikke

    238.050

 

Svane Trading ApS

Udvikling og testmarkedsføring af økologisk sorbet som tørvare

    236.250

 

Søgaard Bryghus ApS

Korn- og frøprodukter - Udvikling af Egtvedpigens

     240.242

 

T. O. Montage A/S

Udvikling af roterende turbo dyse jet mundstykker integrerbar i CO2-Cip anlæg til levnedsmiddelindustrien

    633.713

 

Tasty Foods ApS

Grøntsagsprodukter - Udvikling af en "clean label" glace

    296.100

 

Thise Mejeri Amba

Brug af Lactobacillus helveticus til udvikling af nye, spændende faste og halvfaste ostesorter

            -  

 

Thise Mejeri AmbA

Perspektiver for og udvikling af den danske fødevarekæde (phase 2)

            -  

 

Tholstrup Cheese Holding A/S

Nye veje til optimeret ostekvalitet - "small talk" og funktionelle komponenter

    122.850

 

Tholstrup Cheese Holding A/S

Lysinitieret oxidation i lavfedt-oste - betydning af aminosyre- og proteinoxidation

            -  

 

Tholstrup Pastella A/S

Hvid Hvede - Produktudvikling i Danmark

            -  

 

Tican

Perspektiver for og udvikling af den danske fødevarekæde (phase 2)

            -  

 

Trykko Pack A/S

Produktudviklings indenfor fødevareemballage med henblik på at skabe ny økologisk og biologisk nedbrydelig emballage til færdigretter samt frugt og grønt

    669.375

 

Valsemøllen A/S

Hvid Hvede - Produktudvikling i Danmark

            -  

 

Vilsund Muslinge Industri A/S

Nordsø - krabbeprodukter til Skandinaviske og Nordeuropæiske markeder

    578.000

 

Visiana

Udvikling af "den virtuelle slagter"

     139.950

 

Ørbæk Mostfabrik A/S

Udvikling af sunde frugtsmoothies baseret på dansk ukoncentreret æblemost

    341.100

 

 

 

 

 

Økologi

 

 

 

Økologisk Landsforening

Økologi - en vej til rent vand

806.324,8

 

Stengården

Ergonomisk vurdering af forbedret arbejdsplads i små alsidige grønsagsproduktioner

17.820,6

 

Økologisk Landsforening

Besøg økologiske gårde - året rundt

845.900

 

Økologisk Landsforening

Ny fleksibel platform for økologioplysning på Internettet

591.500

 

Økologisk Landsforening

Analyse af informationsaktiviteter

252.925

 

Økologisk Landsforening

Økologi for børn - en lækkerbisken for skolerne

340.350

 

Dansk Landbrugsrådg. Landcentret

Økologiske markforsøg 2006-2008

3.654.575

 

 

Tilskudsmodtager

 

Projekttitel

 

Udstedt tilsagn, kr.

 

Jens Nicolaj Nicolajsen

Landbrugsmaskiner/-udstyr: Automatisk kvægvægt til dyr på græsarealer

145.500

 

Danmarks Aktive Forbrugere

Økologi helt konkret

116.625

 

Herning Kommune

Økologiske fødevarer i Herning Kommune

947.661

 

Danmarks Statistik

Indsamling af data til belysning af omsætningen af økologiske produkter i detail- og udenrigshandlen.

891.000

 

Jørgen Sønderby

Ny strategi for arbejdskørsler i økologisk kløvergræs baseret på GPS sporfølgningssystemer

245.493

 

Farre Grovfoder Forsyning Amba

Økologisk majsfrø forspires og overfladebehandles for at forbedre dens konkurrenceevne overfor svampe, ukrudt og fugleangreb.

130.313

 

Hammershøj Frilandsgartneri A/S

Udvikling af ny strategi for dyrkning af økologiske jordskokker

99.979

 

 

 

 

Forsøgsfiskeri

 

 

 

HG 15 Luanda

Selektivt vodfiskeri med firkantsmasker

54.100

 

Jens Frich

Tungefiskeri i Nordsøen med garn med 2 maskestørrelser

50.000

 

Danmarks Fiskeriforening

Pilkefiskeri i Skagerrak m.v.

5.946

 

Danmarks Fiskeriundersøgelser

Moniteringsfiskeri efter sperling i den nordlige Nordsø

1.066.047

 

Danmarks Fiskeriundersøgelser

Optimering af fangstværdien af jomfruhummer

332.052

 

OSR-Consulting

Rentabel udnyttelse af fiskeindvolde

328.700

 

Hirtshals Fiskeriforening

Undersøgelse af mængde, kvalitet og sammenhæng af bestanden af muslinger og snegle

255.225

 

 

 

 

Forskning og udvikling af fisk

 

 

Aquapri Denmark A/S

Ultra Lav Tmeperatur (ULT) Forsyningskæde for akvakultur produkter baseret på Ørred og Ørredkaviar

1.225.669

 

Danmarks Fødevareforskning

Smoking of trout - The influence of process parameters on product quality

1.846.094

 

Danmarks Fiskeriundersøgelser

Superfrysning af fisk - optimering af kvalitet og økonomi

3.809.531

 

 

 

 

 

 

 



[1] Lov nr. 421 af 31. maj 2000 om tilskud til fremme af innovation, forskning og udvikling m.v. i fødevare-, jordbrugs- og fiskerisektoren og bekendtgørelse nr. 318 af 7. maj 2001 om tilskud til fremme af innovation, forskning og udvikling m.v. i fødevare-, jordbrugs- og fiskerisektoren.

[2] Små og mellemstore virksomheder defineres i overensstemmelse med EU’s rammebestemmelser for statsstøtte: 1) mindre end 250 medarbejdere og enten 2) omsætning mindre end 300 mio. kr. eller 3) balancen mindre end 200 mio. kr. eller 4) en eller flere store virksomheder må maksimalt eje 25 pct. af virksomheden. 

[3] Udvalgenes beslutning eller anbefaling om at yde tilskud til projekterne samt tilskuddenes størrelser sker ud fra en helhedsvurdering af ansøgningerne. De centrale elementer i vurderingen er projekternes nyhedsværdi, innovationsindhold og relevans samt projekternes betydning for virksomhedernes udviklingsstrategier, herunder bidrag til kompetenceopbygning i virksomhederne.

[4] For tilskud bevilget til SMV’er er der ikke krav om tilbagebetaling af det ydede tilskud, når tilskuddet er mindre end 750.000 kr. Hvis tilskuddet til disse typer af ansøgere er større end 750.000 kr. er der i lighed med tilskud bevilget til forskningsinstitutioner, store virksomheder og brancheorganisationer krav om, at tilskuddet skal tilbagebetales, hvis projektets resultater udnyttes kommercielt. Tilbagebetalingskravet beregnes i form af en afgift på den omsætning, som er skabt via projektets resultater. Tilbagebetalte tilskudsmidler fra de succesrige projekter tilbageføres løbende til bevillingsrammen.

[5] Tilsagn til Forening for Biodynamsik Jordbrug på 150.000 kr. indgår ikke i samlede oversigter. Ansøgningen blev godkendt i 2004 men udbetalt i 2005.

[6] Udvalget er nedsat i medfør af Økologilovens § 5, stk. 1, Lov nr. 118 af 3. marts 1999.