Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Direktoratet for FødevareErhverv
Innovationsloven for 2005
Udviklings- og Forskningskontoret
Marts 2006
Redegørelse om Innovationsloven for 2005........................................................... 2
1Â Â Â Â Forord...................................................................................................................................... 3
2Â Â Â Â Sammenfatning.................................................................................................................. 4
3    Innovationsloven – formål og strategi........................................................... 6
3.1Â Â Â Â Innovationsloven i strategisk perspektiv..................................................... 7
3.2    Ændring af innovationsloven.............................................................................. 7
3.3    Kobling til andre indsatsområder i Fødevareministeriet..................... 9
3.4    Innovationsloven og fødevareforskningen............................................... 9
4Â Â Â Â Bevillinger i 2005.............................................................................................................. 10
5Â Â Â Â Udstedte tilsagn............................................................................................................. 12
5.1    Primære jordbrug........................................................................................................ 16
5.2    Forsøgsfiskeri.............................................................................................................. 17
5.3Â Â Â Â Forarbejdning af jordbrugs- og fiskeriprodukter.................................. 17
5.4    Økologiske udviklingsprojekter...................................................................... 18
5.5Â Â Â Â Forskning og udvikling inden for fiskerisektoren................................ 19
6    Sammenligning med redegørelserne fra de tidligere år.................. 19
Bilag 1: Innovationslovens udvalg............................................................................ 21
Bilag 2: Udstedte tilsagn 2005 under innovationsloven............................... 22
Â
Fødevareministeriet afgiver en årlig redegørelse til Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri om anvendelsen af bevillingerne under innovationsloven, lov nr. 421 af 31. maj 2000, som trådte i kraft 16. maj 2001.
Denne redegørelse omfatter perioden 1. januar - 31. december 2005 og er den 5. redegørelse om innovationsloven, og dækker således finansloven for 2005.
Redegørelsen indeholder en opgørelse over modtagne ansøgninger og bevilgede tilsagn. Redegørelsen beskriver tilskudsmidlernes fordeling på antal tilsagn og i mio. kr. samt fordelingen af ansøgningerne efter bl.a. virksomhedstyper og projekternes samarbejdsprofil.
Derudover redegøres der indledningsvis for innovationsloven i et strategisk perspektiv. Der beskrives forslaget om ændring af innovationsloven, som var til 1. behandling i Folketinget den 3. februar 2006 og som er under behandling i Folketingets Fødevareudvalg. Såfremt lovforslaget vedtages bliver denne redegørelse den sidste under den nuværende innovationslov, idet lovændringen forventes at træde i kraft 15. juni 2006.
Sidst i redegørelsen vurderes betydningen af innovationsloven i forhold til de opstillede mål for innovation i fødevaresektoren.
Innovationsloven løfter samlet set innovationsindsatsen i fødevaresektoren og giver især de små og mellemstore fødevarevirksomheder en håndsrækning til at skabe højere værditilvækst gennem øget kvalitet på produktions-, produkt- og afsætningsniveau.
Samtidig bidrager innovationsloven med sin brugerdrevne platform og erhvervsnære tilgang til forskning og innovation til at bygge bro mellem fødevarevirksomhedernes behov for viden og forskning på den ene side og de danske forskningskompetencer på den anden side.
I trÃ¥d med de erhvervspolitiske ambitioner i regeringsgrundlaget â€Nye mÃ¥l†fra februar 2005 og GlobaliseringsrÃ¥dets drøftelser om større videnspredning og innovation samt flere iværksættere støtter innovationsloven en produkt-, proces- og markedsinnovation pÃ¥ fødevareomrÃ¥det, som ellers ikke ville have fundet sted eller først ville have fundet sted pÃ¥ et senere tidspunkt.
Der har været stor interesse for innovationsloven i 2005, hvor der indkom 317 ansøgninger med et samlet projektbudget på 579 mio. kr. I de 317 ansøgninger blev der tilsammen søgt om tilskud på 328,4 mio. kr., svarende til 57 pct. af det samlede projektbudget. Der blev udstedt 176 tilsagn, svarende til 56 pct. af de modtagne ansøgninger. De 176 projekter, der fik tilsagn om tilskud, havde et samlet projektbudget på knap 327 mio. kr. og modtog tilsammen tilsagn om tilskud på 150,9 mio. kr., svarende til 46 pct. af det samlede projektbudget.
Af 176 udstedte tilsagn er 79 givet til samarbejdsprojekter med i alt 247 deltagere. Af de udstedte tilsagn udgør tilsagn til samarbejdsprojekterne 45 pct. Samlet tilgodeser de 176 tilsagn i alt 344 deltagere i form af virksomheder, forskningsinstitutioner, brancheforeninger mv.Â
97 projekter har fået tilsagn over 750.000 kr., svarende til 55 pct. af de udstedte tilsagn, og disse projekter har tilsammen fået 130 mio. kr., svarende til 85 pct. af tilsagnsmidlerne. Heraf har de 79 samarbejdsprojekter fået tildelt 72 pct. af tilsagnsmidlerne.
Innovationsloven bidrager til at øge innovationsindsatsen, ikke mindst blandt jordbrugere og små og mellemstore virksomheder. Knap hver tredje deltager, der har fået tilsagn, er jordbruger eller falder i kategorien små og mellemstore virksomheder (SMV). Den positive effekt på innovationsindsatsen forstærkes gennem samarbejdsprojekter, hvor partnerskaber opstår og udvikles og hvor der foregår betydelig udveksling af viden og kompetence mellem projektdeltagerne i og mellem de forskellige led i værdikæden.
Lovens intention om at øge innovationsindsatsen blandt jordbrugere og små og mellemstore virksomheder vurderes at være realiseret.
Innovationsloven[1] har til formål at fremme udvikling og fornyelse inden for det primære jordbrug, den primære fiskerisektor, inden for forarbejdning og forædling af jordbrugs- og fiskeriprodukter samt til kollektiv markedsføring og fremme af økologi gennem innovations-, forsknings- og udviklingsprojekter med henblik på at:
1) sikre, at de fødevarer, der produceres er sunde og af høj kvalitet,
2) styrke konkurrenceevnen,
3) fremme udviklingen af nye produkter med højt innovationsindhold, herunder non-food produkter,
4) bevare jordbrugs- og fiskerierhvervenes ressourcegrundlag og sikre miljø, dyrevelfærd og gode arbejdsbetingelser,
5) forbedre forbrugernes mulighed for at få relevante og pålidelige oplysninger om produkternes egenskaber og produktionsforhold.
Hensigten med innovationsloven er at tilskynde små og mellemstore virksomheder[2] (SMV’er) til en målrettet innovationsindsats og at bidrage til at udvikle netværk og samarbejde mellem virksomheder og forskningsinstitutioner for at styrke overførsel af ny viden.
Der kan ydes tilskud til projekter, som har nyhedsværdi, og hvor investeringer i et projekt indebærer en økonomisk risiko for virksomheden. Lovens hensigt er at støtte produkt-, proces- og markedsinnovation, som ellers ikke ville have fundet sted eller først ville have fundet sted på et senere tidspunkt. Loven giver således mulighed for at yde tilskud til projekter inden for følgende områder:
· innovation, forskning og udvikling i det primære jordbrug (lovens kapitel 2)
· forsøgsfiskeri, innovation, forskning og udvikling i den primære fiskerisektor (lovens kapitel 3)
· innovation, forskning og udvikling til forarbejdning og forædling af jordbrugs- og fiskeriprodukter (lovens kapitel 4)
· fremme af økologiske udviklingsprojekter inden for jordbrug m.v. (lovens kapitel 5).
Innovationsloven er med sin erhvervsnære tilgang til forskning og innovation sammen med en stærk brugerdreven platform en ordning, der kan være med til at sikre Danmark eksport af fødevarer, vækst og beskæftigelse samtidig med, at forbrugerne sikres nye sunde og ernæringsrigtige fødevarer.
De positive effekter af innovationslovens virke fra 2001 til 2003 er dokumenteret i en evaluering af loven, som Innovationsudvalget i efteråret 2004 besluttede at iværksætte.
Evalueringen viser, at innovationsindsatsen i de deltagende virksomheder er forøget betydelig som følge af de bevilligede projekter. Dertil kommer, at især samarbejdsprojekterne, der involverer forskningsinstitutioner, bygger bro mellem fødevarevirksomhedernes behov for viden og forskning på den ene side og de danske forskningskompetencer på den anden side, samt at projekterne især i en landdistriktssammenhæng skaber beskæftigelse i de områder at Danmark, som ellers har svært ved at tiltrække arbejdspladser.
Innovationsudvalget har på baggrund af evalueringen udpeget fire områder, som udvalget vil arbejde videre med for at optimere lovens effekt. De fire områder er:
· Erhvervsinitieret forskning
· Styrket innovationsaktivitet og innovationskapacitet
· Samspillet med det EU-medfinansierede landdistriktsprogram – både på det korte sigt (2006) og det lange sigt (2007-2013)
· Administrative tiltag
Innovationsudvalget arbejder løbende på opfølgningen på evalueringen samt på at tilpasse udvalgets tilskudsstrategi til ændrede vilkår og indsigt.
På baggrund af erfaringerne med innovationsloven siden 2001, evalueringen af loven samt regeringens ønske om at fremme innovationsindsatsen har Fødevareministeren fremsat forslag til ændring af innovationsloven (L 150).
Lovforslaget, som var til 1. behandling i Folketinget den 3. februar 2006, har til formål dels at forenkle loven, dels at styrke især små og mellemstore virksomhedernes muligheder for at innovere yderligere. Med ændringsforslaget skal innovationsloven fremme og styrke virksomhedernes innovationskompetence samt bidrage til en mere strategisk og fokuseret indsats ved at:
· udvide lovens formål med mulighed for tilskud til opbygning af innovationskompetencer,
· give ministeren adgang til at udmelde særlige temaer samt ændre udvalgsstrukturen, og
· fokusere indsatsen vedrørende markedsføring således, at der kun kan ydes tilskud til testmarkedsføring og kampagner.
Forslaget om at kunne yde tilskud til opbygning af innovationskompetence kan være med til at få opbygget innovationslysten og innovationskulturen i mange flere virksomheder. Forslaget skaber mulighed for at få tilskud til at opbygge virksomhedernes strategiske procedure for innovation, således at virksomhedernes ledelser prioriterer innovation og medarbejdere belønnes for at få gode ideer og tanker.
Forslaget om at udbyde særlige temaer og ændringer af udvalgsstrukturen vil bidrage til at styrke den tværgående innovationsindsats. Samtidig styrkes Innovationsudvalgets kompetence til at behandle integrerede projekter inden for henholdsvis jordbrug og fiskeri og de tilhørende forarbejdningssektorer. Ved at overføre behandling af ansøgninger fra det primære fiskeri til Innovationsudvalget, vil projekter, der vedrører det primære fiskeri, kunne vurderes i sammenhæng med fangst/opdræt og forarbejdning. Behandlingen af innovationsprojekter ud fra en værdikædebetragtning kan skabe større værditilvækst i sektoren, f.eks. i forhold til nye råvarer fra havet og udnyttelse af havets ressourcer på nye måder til gavn for såvel fiskere, fiskeindustri og forbrugere.
Forslaget om integrerede projekter skal ligeledes ses som en mulighed for at styrke de små virksomheders mulighed for at samarbejde med andre virksomheder, herunder også store virksomheder. Herved styrkes de små og mellemstore virksomheders mulighed for at komme på udviklingstoget.
I fødevaresektoren har globaliseringens konkurrencepres allerede ført til omfattende strukturændringer i det primære landbrug med færre og større landbrugsbedrifter. Det samme ses i forarbejdningssektoren, hvor fusioner, virksomhedsopkøb og alliancer har medført færre og større virksomheder.
Dette medfører, at vi i dag har danske fødevarevirksomheder, som er bedre rustet til den internationale konkurrence. Men samtidig kan det blive sværere for små, måske nye, virksomheder at skabe og afprøve sine idéer i det små, og dermed langsomt skabe en lille virksomhed. I dag kræver det langt mere forberedelsestid og større produktionskapacitet at udvikle nye produkter og få dem ind på supermarkedernes hylder.
Lovforslaget tager højde for denne udvikling ved at søge at fremme samarbejde mellem små og store virksomheder, samtidig med at ordningen stadig er åben for den lille nye virksomhed, der måske for første gang søger et innovationslovsprojekt.
En styrkelse af de erhvervsinitierede samarbejdsprojekter er vigtig, fordi globaliseringen og liberaliseringen af verdenshandlen, som er drivkraften bag den hastige strukturudvikling, outsourcing og internationalisering inden for fødevaresektoren, nødvendiggør et offentlig-privat-samarbejde om udvikling af fremtidens produkter, virksomheder og arbejdspladser.
Innovation indgår også i det EU-medfinansierede landdistriktsprogram. I 2006 er der afsat 100 millioner kroner til at støtte fødevarevirksomheders udvikling af produktion, nye produkter og processer. Heraf er de 50 millioner kroner som noget nyt målrettet til innovative investeringer.
Denne mulighed vil sammen med mulighederne under innovationsloven gøre det lettere at rejse kapital til fødevaresektorens forarbejdningsvirksomheder i de områder af Danmark, som har svært ved at finde risikovillig kapital, ligesom det kan bidrage til at skabe og fastholde arbejdspladser.
Regionalt er fødevaresektoren en af de erhvervssektorer, som har det største potentiale for at kunne â€skubbe til†væksten i landdistrikterne – herunder yderomrÃ¥derne.
Innovation forventes også at blive et fokusområde i det nye landdistriktsprogram og i det kommende fiskeriprogram. Begge programmer skal udformes i 2006, og kommer til at gælde fra 2007-2013.
Den strategiske forskning og frembringelse af ny forskningsbaseret viden, som koordineres af bl.a. Det Rådgivende Udvalg for Fødevareforskning, Det Strategiske Forskningsråd og Højteknologifonden, er afgørende for at udbygge den danske fødevaresektors stærke og unikke kompetencer i kæden fra forskning og udvikling til praktisk anvendelse af ny viden og teknologi.
Innovationsloven søger at skabe øget sammenhæng mellem forskning og innovation. Værdien af innovationsloven ligger bl.a. i, at den har fokus på erhvervsinitierede forskningsprojekter, hvor dels eksisterende og ny forskningsbaseret viden omsættes i konkrete produktionsprocesser, produkter eller markedsstrategier. Projekterne er unikke i det offentlige system, fordi det her er virksomhederne, som identificerer forskningsfeltet og derefter inddrager den forskningskompetence, der er behov for.
Disse samarbejdsprojekter er vigtige, fordi forskningsinstitutionerne og virksomhederne her tilegner sig en forstÃ¥else af hinandens â€kultur†og sprog og derved sammen bliver bedre til at skabe og udvikle nye ideer.
Innovationsloven havde i 2005 en samlet ramme på 184,9 mio. kr. til disposition til udstedelse af tilsagn. På finansloven for 2005 var afsat 126 mio. kr. til innovation, forskning og udvikling inden for fødevare-, jordbrugs-, og fiskerisektoren. De 126. mio. kr. dækker over en udgiftsbevilling på 131,6 mio. kr. og en bogført indtægtsbevilling på 5,6 mio. kr. Der blev derudover overført 27,9 mio. kr. fra 2004. Endelig udgjorde årets tilbagebetalinger 5,8 mio. kr. og annullerede tilsagn udstedt i tidligere år 25,2 mio. kr. Af bevillingen er 31,5 mio. kr. reserveret til økologi, hvoraf 23,5 mio. kr. er videreført fra 2004. Det fremgår af tabel 1.
Tabel 1: Bevillingsramme for 2005, mio. kr. |
|
|
|
|||||
|
Overført bevilling fra 2004 |
Bevilling 2005 |
Disponerede midler i 20051 |
Saldo ultimo 2005 |
||||
Innovation |
25,5 |
121,1 |
141,9 |
24,6 |
|
|||
  Heraf "øremærket midler" |
|
|
|
|
|
|||
   Kvalitetsfremme & eksport af økologi |
23,5 |
5,0 |
10,9 |
18,6 |
|
|||
   Økologiens Hus |
0 |
3,0 |
3,0 |
0,0 |
|
|||
  Øremærkede midler i alt |
23,5 |
8,0 |
13,9 |
18,6 |
|
|||
Budgetterede overførselsindtægter |
|
-5,6 |
|
3,42 |
|
|||
Indtægter fra annullerede tilsagn og tilbagebetalte tilskud |
|
31,03 |
|
2,64 |
|
|||
Administration |
|
|
|
0,25 |
|
|||
I alt, kap. 2, 4 og 5 |
25,5 |
146,7 |
141,9 |
24,8 |
|
|||
F&U af fisk |
0,1 |
7,5 |
7,6 |
0 |
|
|||
Forsøgsfiskeri, kap. 3 |
1,9 |
3,0 |
2,1 |
2,9 |
|
|||
I alt |
27,9 |
157,0 |
151,6 |
27,7 |
|
|||
Noter: 1. I de foregående år er de disponerede midler i redegørelserne opgjort på tilsagnenes beslutningsdato. I år ændredes dette til tilsagnets udstedelsesdato. Dette betyder, at der i redegørelsen for 2004 er inkluderet tilsagn, som det blev besluttet at give i 2004, men som først blev udstedt i 2005. De tilsagn, der var med i redegørelsen for 2004 er ikke talt med igen. Disse tilsagn androg 5,6 mio. kr. 2. Reserverede midler til formandsbemyndigelser, hvor tilsagn endnu ikke er afgivet 3. Indtægter består af annullerede beløb på 25,2mio. kr. og tilbagebetalte tilsagn på 5,8 mio. kr. 4. Udisponerede midler fra annulleringer af tilsagn 5. 0,1 mio. kr. er anvendt til opdateringer af den elektroniske tilskudsadministration i BTAS og 0,1 mio. kr. er anvendt til evalueringen af innovationsloven.
|
||||||||
I 2005 blev der disponeret midler for 151,6 mio. kr., mod 158,8 mio. kr. året før. Der er udstedt tilsagn for 141,9 mio. kr. inden for ordningens hovedområde: det primære jordbrug og forarbejdning af fødevarer. Heraf udgør øremærket økologi 13,9 mio. kr. Inden for forsøgsfiskeri og ordningen forskning og udvikling af fisk er der udstedt hhv. 2,1 mio. kr. og 7,6 mio. kr. i tilsagn.
Ved Ã¥rets afslutning var der 27,7 mio. kr. i uforbrugte midler, som ventes overført til 2006. De uforbrugte midler vedrører overvejende øremærkede midler til indsatsomrÃ¥det â€kvalitetsfremme og eksport af økologiâ€. Derudover er det kun mindre beløb, der forventes overført til 2006.
I 2005 modtog Direktoratet for FødevareErhverv 317 ansøgninger med et samlet budget for projekterne på 579,1 mio. kr. Ansøgningerne søgte tilsammen om tilskud for 328,4 mio. kr. Det svarer til en ansøgt tilskudsgrad på 57 pct. Af de modtagne ansøgninger er 144 inden for det primære jordbrug (kapitel 2), 113 ansøgninger inden for forarbejdning og forædling af jordbrugs- og fiskeriprodukter (kapitel 4), 34 ansøgninger inden for økologisk jordbrug (kapitel 5), 20 ansøgninger inden for forsøgsfiskeri (kapitel 3) og 6 ansøgninger inden for forskning og udvikling inden for fiskerisektoren. Af tabel 2 fremgår, at ansøgninger inden for økologi og forskning og udvikling inden for fiskerisektoren har en betydelig højere ansøgt tilskudsgrad end gennemsnittet. Det skyldes, at det kan søges op til 100 pct. tilskud til visse økologiprojekter, og at projekterne inden for forskning og udvikling inden for fiskerisektoren er forskningsbaserede og derfor kan søge en højere tilskudsprocent.
Der blev udstedt 176 tilsagn for tilsammen 150,9 mio. kr[3]. De bevilgede tilsagn har et samlet projektbudget på 322,1 mio. kr., svarende til gennemsnitligt 47 pct. i tilskud. Den gennemsnitlige bevilgede tilskudsprocent er 10 pct. lavere end den ansøgte tilskudsprocent. Der er udstedt 101 tilsagn til 84,1 mio. kr. inden for det primære jordbrug. Tilsvarende er der udstedt 51 tilsagn til 48,7 mio. kr. inden for forarbejdning af jordbrugs- og fiskeriprodukter, 14 tilsagn til 9,1 mio. kr. inden for økologisk jordbrug, 7 tilsagn til 2,1 mio. kr. inden for forsøgsfiskeri og 3 tilsagn til 6,9 mio. kr. inden for forskning og udvikling inden for fiskerisektoren.
Tabel 2: Bevilgede tilsagn 2005, mio. kr. |
||||||||
|
Ansøgninger |
Tilsagn |
||||||
|
Antal ansøg-ninger |
Ansøgt tilskud |
Ansøgnings- |
Ansøgt tilskuds-procent |
Antal tilsagn |
Udstedte tilsagn |
Projekt-budget |
Bevilget tilskuds-procent |
Primært jordbrug |
144 |
160,0 |
300,3 |
53
|
101 |
84,1 |
182,9 |
46 |
Forarbejdning |
113 |
118,2 |
212,5 |
56 |
51 |
48,7 |
110,1 |
45 |
Økologi |
34 |
21,0 |
27,3 |
77 |
14 |
9,1 |
15,6 |
59 |
I alt |
290 |
299,2 |
540,1 |
55 |
166 |
141,9 |
308,6 |
46 |
Forsøgsfiskeri |
20 |
10,2 |
14,0 |
73 |
7 |
2,1 |
2,9 |
73 |
F&U af fisk |
6 |
19,0 |
25,0 |
76 |
3 |
6,91 |
10,6 |
65 |
Totalt |
317 |
328,4 |
579,1 |
57 |
176 |
150,9 |
322,1 |
47 |
Note 1: Under F&U fisk er et tilsagn efterfølgende blevet reduceret med 700.000 kr. Derfor er tilsagnsopgørelsen lavere end opgørelsen i bevillingsoversigten i tabel 1. |
De udstedte tilsagn kan opgøres efter projekternes karakter. Har projekterne karakter af at være et udviklingsprojekt, har projektet intet eller kun et mindre forskningsindhold. Forskningsbaserede projekter indeholder overvejende omkostninger til forskning. Markedsføringsprojekter er relateret til testmarkedsføring og generisk markedsføring. 119 af de 176 udstedte tilsagn er givet til udviklingsprojekter, 55 til forskningsbaserede projekter og 2 til projekter, der vedrører markedsføring.
Projekterne inden for forskning er oftest mere omfangsrige og har en længere projektperiode end udviklings- og markedsføringsprojekter. Derved bliver tilsagnene også større. Af figur 1 fremgår fordelingen af de udstedte tilsagn på områderne det primære jordbrug, forarbejdning, økologi, forskning og udvikling af fisk og forsøgsfiskeri. Inden for alle områder - med undtagelse af området F&U fisk - udgør udviklingsprojekter hovedparten af de udstedte tilsagn. Kommercielle økologiprojekter indgår i kategorierne primære jordbrug og forædling. Kategorien økologi indeholder alene informationsprojekter og græsrodsprojekter.
Med henvisning til tabel 3 på næste side er 79 af de projekter, der hat fået tilsagn, organiseret som samarbejdsprojekter, hvilket svarer til 45 pct. af alle udstedte tilsagn. Samarbejdsprojekterne tegner sig for 116,0 mio. kr. af de udstedte tilsagn, svarende til 76 pct. af de samlede bevilgede midler i 2005.
Tabel 3: Deltagere i udstedte tilsagn 2005 |
||||||
|
Antal enkelt projekt |
Antal SP |
Antal tilsagn |
Deltagere i SP |
Deltagere i tilsagn |
Deltagere pr. SP |
Primær jordbrug |
52 |
49 |
101 |
140 |
192 |
2,9 |
Forarbejdning |
28 |
23 |
51 |
80 |
108 |
3,5 |
Økologi |
14 |
0 |
14 |
0 |
14 |
0,0 |
F&U fisk |
0 |
3 |
3 |
13 |
13 |
4,3 |
Forsøgsfiskeri |
3 |
4 |
7 |
14 |
17 |
3,5 |
I alt |
97 |
79 |
176 |
247 |
344 |
3,1 |
Note: SP = samarbejdsprojekter |
|
|
Samarbejdsprojekterne fremmer vidensdeling og samarbejde mellem forskningsinstitutioner, jordbrugere og virksomheder m.fl., og derved skaber de synergi mellem forskningsinstitutioner, jordbrugere og virksomheder. Det tager oftest også længere tid før samarbejdsprojekter skaber resultater, der kan omsættes til kommercielle succes’er. Grunden er at innovationen i samarbejdsprojekter ofte er knyttet helt eller delvis til forskning og at projekterne omfatter flere projektaktører. Dette er i modsætning til enkeltprojekter, der oftest er mere markedsnære og virksomhedsinitierede.
I de 79 samarbejdsprojekter medvirker tilsammen 247 deltagere. Gennemsnitligt er der 3,1 deltagere pr. samarbejdsprojekt, som gennemsnitligt hver har modtaget 470.242 kr. i tilsagn. Til sammenligning har enkeltprojekterne i gennemsnit modtaget 362.493 kr. Sammen med de 97 enkeltprojekter er der bevilget tilsagn til 344 deltagere i form af virksomheder, forskningsinstitutioner, brancheforeninger mv. i 2005.
Det må betragtes som en succes for ordningen, at knap halvdelen af alle tilsagn er givet til jordbrugere og SMV’ere, som vist i figur 2. Jordbrugerne tegner sig for 18 pct. af tilsagnene og SMV’ere for 29 pct. 10 pct. af tilsagnene er udstedt til store virksomheder, 28 pct. til forskningsinstitutionerne, mens andre institutioner har modtaget 15 pct. Fordelingen af tilsagnsmidlerne (figur 3) viser, at jordbrugere og SMV’ere er bevilget 26 pct., store virksomheder 3 pct., forskningsinstitutionerne 63 pct., mens andre institutioner har modtaget 8 pct. På den baggrund anses lovens intentioner om at fremme de små og mellemstore virksomheders innovation for at være opfyldt. Samtidig kobler loven forskning og virksomhedsudvikling tættere sammen.
I 2005 modtog 114 virksomheder for første gang tilsagn fra innovationsloven. Det er positivt, at så mange førstegangsansøgere benytter ordningen, og det er udtryk for at loven er tiltrækkende også for nye ansøgere inden for fødevaresektoren.
Inden for områderne primærjordbrug, forædling og forsøgsfiskeri, hvor der ved tilsagn på over 750.000 kr. er et krav om tilbagebetaling ved kommerciel udnyttelse af projektet, er der udstedt 79 tilsagn under 750.000 kr. De udgør 45 pct. af alle tilsagn og er tildelt i alt 22,9 mio. kr. eller 15 pct. af tilsagnsmidlerne. Der blev udstedt 97 tilsagn over 750.000 kr., svarende til 55 pct., med et samlet tilsagnsbeløb på 130,0 mio. kr., svarende til 85 pct. Af de projekter, der har fået tilsagn større end 750.000 kr. er 79 samarbejdsprojekter, som har fået tildelt 118,0 mio. kr., svarende til 72 pct. af tilsagnsmidlerne. Der er sket en stigning i samarbejdsprojekternes andel af projekttilsagnene i forhold til 2004, hvor de udgjorde 31 pct. af antallet og 76 pct. af tilsagnene. For de fleste tilsagn over 750.000 kr. er der krav om tilbagebetaling ved kommerciel udnyttelse af projektet. I 2005 blev der tilbagebetalt 5,8 mio. kr. som følge af kommercielle indtægter i tidligere støttede projekter.
Der er modtaget 144 ansøgninger under det primære jordbrug, hvoraf 101 fik tilsagn om tilskud på i alt 84,1 mio. kr. Der er udstedt tilsagn på 70 pct. af ansøgningerne.
Under det primære jordbrug blev der bevilget 50 tilsagn på 10,6 mio. kr. til jordbrugsbedrifter og 46 tilsagn på 13,2 mio. kr. til SMV’ere. Der er i gennemsnitlig ydet tilsagn på 415.400 kr. til enkeltprojekterne.
Fig. 4: Relativ projektdeltagelse samt relativ andel af tilsagn fordelt på virksomhedstyper
I figur 4 viser søjlen til venstre den relative projektdeltagelse fordelt på virksomhedstyper, mens søjlen til højre viser den relative beløbsandel af tilskud fordelt på virksomhedstyper under det primære jordbrug. Halvdelen af alle udstedte tilsagn under det primære jordbrug er udstedt til jordbrug og små og mellemstore virksomheder. Disse har fået 24 pct. af de midler, der er udstedt til det primære jordbrug. 28 pct. af tilsagn udstedt til deltagere under det primære jordbrug er udstedt til forskningsinstitutioner, som har fået tildelt 67 pct. af de midler der samlet er udstedt til det primære jordbrug jf. fig. 4.
Virksomheder kan modtage op til 45 pct. i tilskud. For virksomheder i landdistrikterne kan dog opnås tilskud på 50 pct. I en del tilfælde bliver tilskudssatsen fastsat lavere, fordi projektet ud fra en helhedsvurdering og en prioritering af midlerne ikke har opnået topkarakter.
Forskningsinstitutioner deltager i 53 samarbejdsprojekter. Af de 101 projekter der fik tilsagn om tilskud inden for det primære jordbrug, var der 27 økologiske projekter, som i alt fik tilsagn om 6,5 mio. kr. i tilskud.
I 2005 er der modtaget 20 ansøgninger under ordningen vedrørende forsøgsfiskeri. 7 projekter med et samlet projektbudget på 2,9 mio. kr. har modtaget tilsagn på et samlet beløb på 2,1 mio. kr. Den gennemsnitlige tilskudsprocent er 73. Af de resterende 13 ansøgninger har 5 modtaget tilskud i starten af 2006, mens 8 projekter har fået afslag.
I 2005 modtog 2 ansøgninger fra private fiskere tilsagn. Herudover modtog 2 ansøgninger fra Danmarks Fiskeriundersøgelser tilsagn og de resterende 3 godkendte ansøgninger omfattede bl.a. samarbejde mellem private virksomheder, fiskere og Danmarks fiskeriforening.Â
Under forarbejdning og forædling af jordbrugs- og fiskeriprodukter er der modtaget 113 ansøgninger, hvoraf 51 fik tilsagn for 48,7 mio. kr. Der er udstedt tilsagn til 45 pct. af ansøgningerne. De 51 projekter, der fik tilsagn, har et samlet projektbudget på 110,1 mio. kr., og fordeler sig på 108 deltagere.
I figur 5 på næste side viser søjlen til venstre den relative projektdeltagelse fordelt på virksomhedstyper, mens søjlen til højre viser den relative andel af tilskud fordelt på virksomhedstyper under forarbejdning af jordbrugs- og fiskeriprodukter.
Næsten 1 ud af 2 deltagere er små og mellemstore virksomheder. 50 deltagere (46 pct.) i kategorien små og mellemstore virksomheder har fået tilsagn om tilskud på i alt 17,9 mio. kr. (18 pct.), 19 store virksomheder (18 pct.) har fået tilsagn om tilskud på i alt 1,9 mio. kr. (4 pct.), 32 forskningsinstitutioner (30 pct.) har fået tilsagn om tilskud i på i alt 28,6 mio. kr. (58 pct.) af tilsagnsmidlerne, mens 7 øvrige institutioner (6 pct.) har fået tilsagn om tilskud på i alt 0,3 mio. kr. (1 pct.).
Fig. 5: Relativ projektdeltagelse samt relativ andel af tilsagn fordelt på virksomhedstyper
Af de 51 projekter, der fik tilsagn, er 23 samarbejdsprojekter, som er tildelt 38,0 mio. kr., mod 12,6 mio. kr. til 28 enkeltprojekter. Samarbejdsprojekter er omfattet af krav om tilbagebetaling af tilskud[4]. Enkeltprojekterne har gennemsnitligt fået tilsagn på 451.900 kr. mod gennemsnitligt 475.700 kr., pr. deltager i samarbejdsprojekterne. Tilsagnenes størrelse på samarbejdsprojekterne varierer betydeligt mere end enkeltprojekterne.
Blandt de bevilgede projekter var 24 tilsagn større end 750.000 kr. Af disse gik 20 af tilsagnene til samarbejdsprojekter. De 24 projekter er tilsammen bevilget tilsagn for 29,5 mio. kr., svarende til 60 pct. af de bevilgede midler under forarbejdning.
Af de 51 projekter var 5 økologiske projekter, som fik udstedt tilsagn for 0,9 mio. kr.
Økologiske informationsprojekter
Der er i 2005 ydet tilskud til 9 projekter med et samlet tilskud på 6,2 mio. kr. Der kan ydes op til 100 pct. tilskud til projekter vedrørende information og undervisning.
Økologiens Hus
Der er bevilget 3,0 mio. kr.[5] til 6 projekter under Økologiens Hus, som omfatter informationsvirksomhed mv. inden for økologi.
Der var afsat 7,5 mio. kr. til forskning og udvikling inden for forarbejdning af fisk pÃ¥ finansloven for 2005. For at udmønte midlerne iværksatte Direktoratet for FødevareErhverv – som en del af innovationsloven – programmet â€Erhvervsinitieret forskning og udvikling inden for forarbejdning af fisk, 2005â€.
Programmets overordnede formål var:
•  at styrke konkurrenceevnen i forarbejdningsindustrien ud fra et globalt perspektiv
•  at styrke erhvervet gennem forskning, der tager udgangspunkt i forarbejdningsvirksomhedernes nuværende og fremtidige behov
•  at fremme samarbejde på tværs af virksomheder og forskningsinstitutioner
Direktoratet for FødevareErhverv modtog 6 ansøgninger med et samlet budget på 25,0 mio. kr. og et samlet ansøgt tilskud på 19,0 mio.kr. Ansøgningerne blev sendt til forskningsfaglig vurdering i Programkomitéen for Fødevarer og Sundhed under Det Strategiske Forskningsråd (DSF) inden behandlingen i Innovationsudvalget.
Der blev bevilget 3 tilsagn på i alt 6,9 mio. kr. med en gennemsnitlig tilskudsprocent på 65 pct. Da der er tale om forskningsprojekter, er tilskudsprocenten højere end ved projekter under innovationslovens frie midler.
Beløbsmæssigt er de samlede bevilgede tilsagn under innovationsloven næsten uændrede i 2005 i forhold til 2004. Fordelingen af de bevilgede midler har dog ændret sig på nogle punkter. Samarbejdsprojekternes andel af de bevilgede projekter er således steget fra 34 pct. i 2004 til 45 pct. i 2005. Specielt inden for det primære jordbrug, som er præget af mange små virksomheder, er der sket en stigning i antal projekter, hvor virksomheder er gået i samarbejde med én eller flere forskningsinstitutioner. Dette forhold afspejles også i, at forskningsinstitutionerne beløbsmæssigt har fået en stigende andel af de samlede midler i 2005 i forhold til 2004. I 2005 har forskningsinstitutionerne fået tildelt 63 pct. af de samlede midler og i 2004 fik de 39 pct. af de samlede midler. Samarbejdsprojekterne indebærer, at der i stigende grad etableres kontaktflader mellem forskningsinstitutionerne og erhvervsvirksomheder med en dertil knyttet videnoverførsel.
Selvom forskningsinstitutionerne har fået tildelt en større andel af midlerne er antallet af projekter fra små og mellemstore virksomheder og jordbrugsbedrifter i 2005 bibeholdt på samme niveau som i 2004 – nemlig knap halvdelen af alle tildelte tilsagn. Endvidere er det samlede tilsagn tildelt store virksomheder faldet fra 7 pct. i 2004 til 3 pct. i 2005.
Ansøgerne har søgt om procentuelt højere tilskud i 2005 (57 pct.) i forhold til 2004 (52 pct.), men den bevilgede tilskudsprocent er uændret (47 pct.). Det afspejler at Innovationsudvalgets tilskudsstrategi følges, herunder at der stilles skærpede krav til projekternes nyhedsværdi, innovationsindhold og relevans, hvis en ansøger tidligere har modtaget tilskud under innovationsloven. Dette indebærer, at små og mellemstore virksomheder, som søger flere gange, og hvor projekterne udviklingsmæssigt har fællestræk med tidligere bevilgede projekter, får reduceret tilskuddet således, at kun de dele af ansøgningen, som har nyhedsværdi opnår tilskud.
Udbygning af samarbejdsfladerne mellem erhverv og forskningsinstitutioner er i overensstemmelse med innovationslovens formål om at stimulere erhvervsinitieret forskning.
Udviklingen falder ligeledes i tråd med de foreslåede ændringer af innovationsloven med henblik på i større omfang at kunne yde tilskud til større integrerede projekter i værdikæden.
Der er nedsat fire udvalg under innovationsloven, der deltager i vurderingen af ansøgninger om tilskud.
Innovationsudvalget
Innovationsudvalget træffer afgørelse om tildeling af tilskud til projekter under innovationslovens kapitel 4 vedrørende forarbejdning og forædling af jordbrugs- og fiskeriprodukter. Udvalget er ogsÃ¥ rÃ¥dgivende for ministeren vedrørende den samlede innovations-, forsknings- og udviklingsindsats inden for lovens omrÃ¥de. Udvalgets medlemmer er udpeget af fødevareministeren og bestÃ¥r af 18 medlemmer, heraf er 8 personligt udnævnt af fødevareÂministeren. Fødevareministeren fastsætter udvalgets forretningsorden mv. for udvalgets arbejde.
Det Rådgivende Udvalg for det Primære Jordbrug
Udvalgets opgave er primært at rÃ¥dgive om tildeling af tilskud til projekter under innovationslovens kapitel 2 vedrørende innovation, forskning og udvikling m.v. i det primære jordbrug. Udvalgets 10 medlemmer er udpeget af fødevareministeren. Formanden for udvalget er den til enhver tid udnævnte repræsentant fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. FødevareÂministeren fastsætter udvalgets forretningsorden for udvalgets arbejde.
Det Rådgivende Udvalg for Forsøgsfiskeri
Det Rådgivende Udvalg for forsøgsfiskeri giver faglig bistand ved behandlingen af ansøgninger om tilskud til projekter under innovationslovens kapitel 3 vedrørende forsøgsfiskeri, akvakultur, innovation, forskning og udvikling m.v. i den primære fiskerisektor. Fødevareministeren udnævner udvalgets 11 medlemmer og fastsætter udvalgets forretningsorden og de nærmere regler for udvalgets arbejde. Formanden for udvalget er den til enhver tid udnævnte repræsentant fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Det Økologiske Fødevareråd[6]
Det Økologiske Fødevareråd rådgiver om tilskud i forbindelse med økologiprojekter under innovationslovens kapitel 2, 4 og 5. Derudover er Rådets opgave at fremme, følge og vurdere udviklingsmulighederne for dansk økologisk jordbrugsproduktion. Det Økologiske Fødevareråd består dels af 15 egentlige medlemmer, der er udpeget af ministeren, og dels af særligt sagkyndige fra forskellige myndigheder og organisationer, der udpeges af Rådets formand. Formanden for udvalget er den til enhver tid udnævnte repræsentant fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Forretningsordenen for Rådet er fastsat i henhold til § 5, stk. 5, i Økologiloven.
|
Tilskudsmodtager |
Projekttitel |
Udstedt tilsagn, kr. |
||
|
Primær jordbrug |
|
|
||
|
A/S Knud Jepsen |
Væksthusgartneri - Udvikling af nyt dyrkningskoncept til potteplanter fremstillet uden brug af kemiske hjælpestoffer |
      750.000 |
||
|
Aeromatic Aalborg ApS |
Lugtreduktion, ozonering af gylle |
   160.425 |
||
|
Agro Waste Water Treatment A/S |
Biologisk metode til kvælsstoffiksering og lugtfjernelse i gylle |
   587.698 |
||
|
Aksel MÃ¥nsson |
Frostsikring af salat i efterårsmånederne - udvikling af et nyt dyrkningskoncept |
   118.757 |
||
|
AniCare I/S |
Forebyggelse eller behandling af skuldersår på farende grisesøer |
   315.000 |
||
|
Axel MÃ¥nsson A/S-Gartneriet |
HortiBot - en plantepleje robot til frilandsgartneri |
           -  |
||
|
Bara Mineraler |
Udvikling af dyrkningsmedier der forbedrer holdbarheden af prydplanter |
           -  |
||
|
Bent Erik Jensen |
Udvikling af økologisk pæredyrkning |
     44.383 |
||
|
Bent Juhl Jensen |
Guzmania - udvikling af dyrkningsteknik |
     233.400 |
||
|
Bilanx v/John Erik Hansen |
Additiver - Foderkomponenter til naturlig stimulering af immunforsvaret hos svin. |
   879.312 |
||
|
Billeslund A/S |
Dansk kvalitets jordskok året rundt |
     25.217 |
||
|
Bio Aqua A/S |
Reduktion af lugtemission fra gyllefraktion ved anvendelse af ozon |
   239.812 |
||
|
Birkeland A/S |
Svin - Brunststimulerings- og insemineringsbøjle til større sobesætninger |
   460.098 |
||
|
Borregaard Bioplant ApS |
Plantekvalitet, stress, klima og skadedyr - prydplantepakken |
           -  |
||
|
Borregaard Bioplant ApS |
Biologisk Skadedyrbekæmpelse. Miljørigtig og forbedret produktionsmetode for produktet "Thripsrovmider" (Amblyseius sp) og "Jordrovmider" (Hypoaspis ps) til brug for biologisk bekæmpelse af trisp, sørgemyg, vandfluer m.v. i gartnerierhvervet |
   215.572 |
||
|
Brenntag Nordic Holding A/S |
Kvalitet af prydplanter på friland - prydplantepakken |
     19.425 |
||
|
Brian Madsen |
Kvæg - Mobilt AMS til brug på malkekvæg der afgræsser bl.a. miljøgræs |
   169.650 |
||
|
Brøste A/S |
Væksthusplanter - sammehæng mellem mikronæringsstoffer og Aqua Hort |
   82.600 |
||
|
Carlsberg Bryggerierne A/S |
Genskabe grundlaget for humle produktionen i Danmark med specifikke danske smags- og dufteegenskaber |
           -  |
||
|
Carlsberg Forskningscenter |
Accelereret udvikling af langsomt voksende prydplanter med henblik på eksportmarkeder |
   179.599 |
||
|
CC Natur |
Dyrkningsmetoder - Udvikling af dyrkningsmetoder til økologisk rullegræs |
     74.531 |
||
|
Christen Olsen |
Grøn Basilikum - udvikling af ny produktionsmetode for at undgå "sorte" blade i vinterhalvåret |
   200.000 |
||
|
Clean Air Innovation Aps. |
Lugtreduktion, ozonering af gylle |
   212.670 |
||
|
CMN Maskintec A/S |
Maskine til kamdyrkning af majs |
   370.080 |
||
|
Danespo A/S |
MÃ¥lrettet lokal produktion af kvalitets bagekartofler til det nordiske marked |
   268.258 |
||
|
Danespo A/S |
Udvikling af et nyt værktøj til forædling af økologiske kartofler med høj naturlig skimmelresistens vha. DNA markører |
     40.800 |
||
|
Tilskudsmodtager |
Projekttitel |
Udstedt tilsagn, kr. |
||
|
Danmark Jordbrugsforskning |
Udvikling af dyrkningsmetoder som øger prydplanters forsvar overfor svampesygdomme og derved forbedrer kvaliteten og holdbarhed - prydplantepakken |
   614.430 |
||
|
Danmark Jordbrugsforskning |
Udvikling af ny holdbarhedsmålemetode - Prydplantepakken |
   944.089 |
||
|
Danmark Jordbrugsforskning |
Kvalitet af prydplanter på friland - prydplantepakken |
 2.189.617 |
||
|
Danmark Jordbrugsforskning |
Vejen til bedre holdbarhed - prydplantepakken |
 1.157.545 |
||
|
Danmark Jordbrugsforskning |
Udvikling af dyrkningsmedier der forbedrer holdbarheden af prydplanter |
 1.240.754 |
||
|
Danmark Jordbrugsforskning |
DNA baseret selektion til forbedring af sygdomsresistens, frugtbarhed, kalveoverlevelse og produktion i dansk malkekvæg FASE 3-5 |
 8.810.990 |
||
|
Danmarks Fødevareforskning |
Campylobacter, reduktion af Campylobacter i slagtefjerkræ ved bakteriofag-intervention |
 1.276.208 |
||
|
Danmarks Fødevareforskning |
Fjerkræ, Fluekoncept_2005 - forbedret strategi mod Campylobacter |
   679.982 |
||
|
Danmarks Fødevareforskning |
Modellering af Salmonella Dublin-smittespredning mellem danske malkekvægbesætninger |
   381.108 |
||
|
Danmarks Fødevareforskning |
Etablering og evaluering af test-strategier til overvågnng af paratuberkulose i danske malkekvægbesætninger |
   366.744 |
||
|
Danmarks Fødevareforskning |
Svin - vaccineudvikling med formålet at forebygge halthed forårsaget af Mycoplasma hyosynoviae |
 1.920.000 |
||
|
Danmarks Jordbrugs Forskning |
Økologisk æbledyrkning - konsekvenser ved omlægning |
           -  |
||
|
Danmarks Jordbrugs Forskning |
Forbedring af prydplanters holdbarhed og kvalitet ved hjælp af kontrolleret stress (kontrolleret stress) - prydplantepakken |
 3.468.189 |
||
|
Danmarks Jordbrugs Forskning |
Grundstammer til vin, tilpasset danske klimazoner og jordbudstyper |
   422.486 |
||
|
Danmarks Jordbrugs Forskning |
Dansk kvalitets jordskok året rundt |
   200.022 |
||
|
Danmarks Jordbrugs Forskning |
Genskabe grundlaget for humle produktionen i Danmark med specifikke danske smags- og dufteegenskaber |
   454.609 |
||
|
Danmarks Jordbrugs Forskning |
Hindbær og brombær - beskyttet økologisk produktion med lang høstsæson |
   680.754 |
||
|
Danmarks Jordbrugsforskning |
Effekt af et nyt D-vitamin produkt samt fastlæggelse af behovet for D-vitamin for søers reproduktion, produktivitet og sundhed |
   1.859.098 |
||
|
Danmarks JordbrugsForskning |
Forbedrede reproduktionsresultater i økologiske sohold |
       249.144 |
||
|
Danmarks Jordbrugsforskning |
Svin, Mobil autonom "fodermyre" til økologisk husdyrhold og friland |
   420.000 |
||
|
Danmarks JordbrugsForskning |
Plantekvalitet, stress, klima og skadedyr - prydplantepakken |
           -  |
||
|
Danmarks JordbrugsForskning |
Fjerkræ, Fluekoncept_2005 - forbedret strategi mod Campylobacter |
   184.140 |
||
|
Danmarks JordbrugsForskning |
Svin, forbedret mikrobiel og ernæringsmæssig kvalitet af fermenteret vådfoder ved anvendelse af starterkultur |
 1.484.301 |
||
|
Danmarks Jordbrugsforskning |
HortiBot - en plantepleje robot til frilandsgartneri |
 1.278.885 |
||
|
Danmarks Jordbrugsforskning |
Plantebeskyttelse - Aktiv og intelligent bomstabilisering for marksprøjter. |
   273.123 |
||
|
Danmarks Jordbrugsforskning |
Temperaturmåling og fysiologi i CAM-planter - Teknologiudvikling |
   206.151 |
||
|
Tilskudsmodtager |
Projekttitel |
Udstedt tilsagn, kr. |
||
|
Danmarks Jordbrugsforskning |
Teknik til dyrkning af landbrugsafgrøder på kamme |
   728.905 |
||
|
Danmarks JordbrugsForskning |
Genetiske indikatorer for sundhed og produktion hos malkekvæg baseret på fysiologiske og immunologiske målinger |
   391.025 |
||
|
Danmarks JordbrugsForskning |
Development of functional markers for genes controlling seed yeld in ryegrass (Lolium perenne L.) - FRØMARK |
 3.683.240 |
||
|
Danmarks JordbrugsForskning |
Genomscan til identificering af gener for sundheds-, produktkvalitets- og produktionsegenskaber i de danske svineracer - fase 4 |
 5.953.448 |
||
|
Danmarks JordbrugsForskning |
Stresstolerante allétræer |
     63.742 |
||
|
Danmarks JordbrugsForskning |
Udvikling af cikorierødder som en funktionel afgrøde for økologisk svineproduktion |
   537.103 |
||
|
Danmarks JordbrugsForskning |
Operationel sprøjtning af enkeltplanter |
 1.026.659 |
||
|
Danmarks Jordbrugsforskning |
Operationel sprøjtning af enkeltplanter |
 1.170.842 |
||
|
Dansk Landbrugsrådg. Landcentret |
Dyrkningsmetoder - Kamdyrkning af majs |
     56.250 |
||
|
Dansk Landbrugsrådg. Landcentret |
Mælkeproduktion - Operationel vurdering af dyrevelfærd |
   173.117 |
||
|
Dansk Landbrugsrådg. Landcentret |
Digitalisering - Udvikling af digital rammeløsning til kontrol af kvalitetskoncepter i landbrug og fødevareproduktion |
   257.338 |
||
|
Dansk Landbrugsrådg. Landcentret |
Procesudstyr - Forbedring af arbejdsmiljø i kartoffelproduktionen |
     68.355 |
||
|
Dansk Planteforædling A/S |
Development of functional markers for genes controlling seed yeld in ryegrass (Lolium perenne L.) - FRØMARK |
 1.580.081 |
||
|
Dansk Planteskoleejerforening |
Kvalitet af prydplanter på friland - prydplantepakken |
           -  |
||
|
Dansk Planteskoleejerforening |
Ny teknologi til klassificering og sortering indenfor gartnerierhvervet |
   881.370 |
||
|
Dansk Slagtefjerkræ A/S |
Campylobacter, reduktion af Campylobacter i slagtefjerkræ ved bakteriofag-intervention |
           -  |
||
|
Dansk Slagtefjerkræ A/S |
Fjerkræ, Fluekoncept_2005 - forbedret strategi mod Campylobacter |
     71.540 |
||
|
Dansk Vin Center |
Grundstammer til vin, tilpasset danske klimazoner og jordbudstyper |
   185.852 |
||
|
Danske Slagterier |
The effects of vaccination with combined Porcilis PRRS Vet and Porcilis M Hyp Vet in pigs |
   649.550 |
||
|
Danske Slagterier |
Svin, forbedret mikrobiel og ernæringsmæssig kvalitet af fermenteret vådfoder ved anvendelse af starterkultur |
   336.366 |
||
|
Danske Slagterier |
Reduktion af lugtemission fra gyllefraktion ved anvendelse af ozon |
   160.188 |
||
|
Danske Slagterier |
Effekt af vaccination af søer med Hyoresp r Vet og Pleurostar TM APP |
   400.000 |
||
|
Danske Slagterier |
Genomscan til identificering af gener for sundheds-, produktkvalitets- og produktionsegenskaber i de danske svineracer - fase 4 |
 1.650.572 |
||
|
Danske Slagterier |
Svin - vaccineudvikling med formålet at forebygge halthed forårsaget af Mycoplasma hyosynoviae |
   385.269 |
||
|
Tilskudsmodtager |
Projekttitel |
Udstedt tilsagn, kr. |
||
|
Dlf-Trifolium A/S |
Landbrugsmaskiner/-udstyr - Udstyr og metode til ensilering af roer |
      2.100 |
||
|
DSH Faglige Center |
Økologisk, proteinrig majsensilage |
     50.502 |
||
|
DSH Faglige Center |
Grovfoderproduktion, forbedret kvalitet og udbytte ved hjælp af sensorstyret gødskning og høst |
   142.155 |
||
|
DSM Nutritional Products A/S |
D-vitamin er et essentielt næringsstof af stor betydning for kalcium og fosfor absorption. Projektets formål er at undersøge den biologiske effekt af et nyt D-vitamin produkt, HY-D, i foderet til drægtige og diegivende søer |
 2.700 |
||
|
Dybdahl Agroteknik A/S |
Fjerkræ, Fluekoncept_2005 - forbedret strategi mod Campylobacter |
       - |
||
|
Dyrenes Beskyttelse |
Mælkeproduktion - Operationel vurdering af dyrevelfærd |
     10.937 |
||
|
Eco-Dan A/S |
HortiBot - en plantepleje robot til frilandsgartneri |
     52.483 |
||
|
Egehøj Champignon Veflinge A/S |
Champignon - testmarkedsføring - nyt dyrkningssubstrat |
   432.000 |
||
|
Elmegaard Andersen ApS |
Undersøgelse af hortikulturelle egenskaber af tre transgene Campanula-arter med henblik på produktion og videre forædling |
           -  |
||
|
Envo-Dan Aps |
Landbrugsmaskiner/-udstyr - Udvikling af kombinationsredskab til ukrudtsbekæmpelse |
   390.240 |
||
|
Erling Lund I/S |
Udvikling af metoder og værktøjer til forædling og selektion |
     42.750 |
||
|
Ex-Plant Holding A/S |
Potteplanter - Udvikling af plantegødning af potteplanter (Solasicum eller Capsicanum, Solanum x Capsicum/Sapsicum x Solanum) ved hjælp af nye forædlingsteknikker |
   284.688 |
||
|
F. Poulsen Engineering ApS |
Udnyttelse af termisk præcisionslugning i økologisk løgavl |
   132.750 |
||
|
Fangel Bioenergi ApS |
Udvikling af fuldgødsningskoncept for afgasset serareret gyllevæske |
   312.750 |
||
|
Fejø Forsøgsplantage AmbA |
Økologisk æbledyrkning - konsekvenser ved omlægning |
   250.000 |
||
|
Flemming Jørgensen |
Frugtavlsmaskiner - Udvikling af multimaskine og dyrkningskoncept for frugtavlen |
   190.575 |
||
|
Garneriet Inger Marienlund |
Udnyttelse af termisk præcisionslugning i økologisk løgavl |
   122.805 |
||
|
Gartneriejer Dan Bredskov |
Væksthusplanter - sammehæng mellem mikronæringsstoffer og Aqua Hort |
   126.0000 |
||
|
Gartneriet Abildgaard |
Udvikling af metoder og værktøjer til forædling og selektion |
     42.750 |
||
|
Gartneriet Helios/Jens Juel Larsen |
Temperaturmåling og fysiologi i CAM-planter - Teknologiudvikling |
     66.430 |
||
|
Gartneriet Hjortebjerg I/S |
Udvikling af metoder og værktøjer til forædling og selektion |
   180.000 |
||
|
Gartneriet Hjortebjerg I/S |
Potteplanter - Udvikling af en fuldautomatisk rengøringsstation til blomstercontainere |
   250.875 |
||
|
Gartneriet Rosa A/S |
Udvikling af dyrkningsmetoder som øger prydplanters forsvar overfor svampesygdomme og derved forbedrer kvaliteten og holdbarhed - prydplantepakken |
           -  |
||
|
Gartneriet Thoruplund A/S |
Undersøgelse af hortikulturelle egenskaber af tre transgene Campanula-arter med henblik på produktion og videre forædling |
           -  |
||
|
Gartneriet Timmermann A/S |
Kulturudviklingsprojekt af Lewisia |
   233.800 |
||
|
Tilskudsmodtager |
Projekttitel |
Udstedt tilsagn, kr. |
||
|
Gasa Group Denmark A/S |
Accelereret udvikling af langsomt voksende prydplanter med henblik på eksportmarkeder |
     55.860 |
||
|
Gert Ladegård - Jensen |
Forbedrede reproduktionsresultater i økologiske sohold |
   6.300 |
||
|
Graff Kristensen A/S |
Tissue Cuttings som en metode til udvikling af in vitro teknik med henblik på forbedret sideskudsbrydning samt udvikling af test for nye vira |
   758.052 |
||
|
Green Agro |
Dyrkningsmetoder- udvikling og afprøvning af dyrkningssystem med faste kørespor |
   309.335 |
||
|
Groupe Unique ApS |
Potteplanter - Udvikling af nyskabende kontaktparametre, der tilføjer danske potteplanter nye værdier ogdimensioner og skaber merværdi for forbrugerne og detailleddet i Europa |
   659.623 |
||
|
Grønning Smede og Maskinforretning |
Landbrugsmaskiner/-udstyr: Inden- og udengårds foderblanding og transport til svineproduktionen |
   301.940 |
||
|
Gyldensteen Grønt I/S |
Landbrugsmaskiner/-udstyr: Automatisk løgafskalning |
   388.098 |
||
|
Hardi International A/S |
Plantebeskyttelse - Aktiv og intelligent bomstabilisering for marksprøjter. |
   621.250 |
||
|
Hardi International A/S |
Operationel sprøjtning af enkeltplanter |
     55.930 |
||
|
Harsø Maskiner A/S |
Landbrugsmaskiner/-udstyr - Nedfældning af gylle vha. profileret rulleskær |
   169.987 |
||
|
Henrik Refsgaard Olsen |
Økologisk dyrkning og anvendelse af sorthavre til |
|
||
|
Holdens Planteskole A/S |
Planteskoleplanter - containerproduktion af store hækplanter |
     62.100 |
||
|
Højgårds Maskinfabrik |
Landbrugsmaskiner/-udstyr: Gyllepumpe til gylle fra sandholdig strøelse |
   109.000 |
||
|
Ideals |
Svin, Mobil autonom "fodermyre" til økologisk husdyrhold og friland |
     80.000 |
||
|
Institut for Jordbrugsvidenskab |
Undersøgelse af hortikulturelle egenskaber af tre transgene Campanula-arter med henblik på produktion og videre forædling |
   825.000 |
||
|
Institut for Jordbrugsvidenskab |
Dyrkningsmetoder - Kamdyrkning af majs |
    476.731 |
||
|
Intelligent Insect Control DK ApS |
Insekticidimprægnerede insektnet til frilandsproduktion af højværdiafgrøder |
   211.500 |
||
|
Intervet Danmark A/S |
The effects of vaccination with combined Porcilis PRRS Vet and Porcilis M Hyp Vet in pigs |
   681.200 |
||
|
IPM Management A/S |
Testmarkedsføring af strålevarmesystem til grøntsagsgartnerier |
   281.745 |
||
|
Jarnved K/S Svanholm Gods/Landbrug |
Økologisk fåreavl - Selektion ud fra immuniseringsevne |
     386.250 |
||
|
Karl Schmidt |
Forbedrede reproduktionsresultater i økologiske sohold |
      6.300 |
||
|
Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole |
Mælkeproduktion, større dyrevelfærd og arbejdsglæde i den primære mælkeproduktion - sikkerhedstesning og legalisering af nye produkter mod mælkefeber |
   810.700 |
||
|
Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole |
Forbedring af prydplanters holdbarhed og kvalitet ved hjælp af kontrolleret stress (kontrolleret stress) - prydplantepakken |
 2.278.496 |
||
|
Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole |
Udvikling af dyrkningsmetoder som øger prydplanters forsvar overfor svampesygdomme og derved forbedrer kvaliteten og holdbarhed - prydplantepakken |
   469.050 |
||
|
Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole |
Plantekvalitet, stress, klima og skadedyr - prydplantepakken |
   598.352 |
||
|
Tilskudsmodtager |
Projekttitel |
Udstedt tilsagn, kr. |
||
|
Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole |
Vejen til bedre holdbarhed - prydplantepakken |
   924.136 |
||
|
Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole |
Modellering af Salmonella Dublin-smittespredning mellem danske malkekvægbesætninger |
     25.200 |
||
|
Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole |
Etablering og evaluering af test-strategier til overvågning af paratuberkulose i danske malkekvægbesætninger |
     25.200 |
||
|
Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole |
Ny teknologi til klassificering og sortering indenfor gartnerierhvervet |
   787.983 |
||
|
Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole |
Genskabe grundlaget for humle produktionen i Danmark med specifikke danske smags- og dufteegenskaber |
   278.874 |
||
|
Kverneland Kerteminde A/S |
Teknik til dyrkning af landbrugsafgrøder på kamme |
     59.941 |
||
|
KVL |
Udvikling af ny holdbarhedsmålemetode - Prydplantepakken |
     56.036 |
||
|
KVL |
Svin, forbedret mikrobiel og ernæringsmæssig kvalitet af fermenteret vådfoder ved anvendelse af starterkultur |
   364.918 |
||
|
KVL |
Stresstolerante allétræer |
 2.012.505 |
||
|
Kvægavlsforeningen Dansire |
Genetiske indikatorer for sundhed og produktion hos malkekvæg baseret på fysiologiske og immunologiske målinger |
           -  |
||
|
Kvægavlsforeningen Dansire |
DNA-baseret selektion til forbedring af sygdomsresistens, frugtbarhed, kalveoverlevelse og produktion i dansk malkekvæg FASE 3-5 |
   360.047 |
||
|
Landbofor.Nordjyl.LandboNord |
Digitalisering - Udvikling af digital rammeløsning til kontrol af kvalitetskoncepter i landbrug og fødevareproduktion |
     53.663 |
||
|
Landbrugets Kartoffelfond |
MÃ¥lrettet lokal produktion af kvalitets bagekartofler til det nordiske marked |
   218.160 |
||
|
Landbrugets Kartoffelfond |
Udvikling af et nyt værktøj til forædling af økologiske kartofler med høj naturlig skimmelresistens vha. DNA markører |
   691.571 |
||
|
Lars Goul Nielsen |
Landbrugsmaskiner- og udstyr - Udvikling af kamformer til dyrkning af majs |
   214.673 |
||
|
Lars Tiedemann Sørensen |
Udvikling af cikorierødder som en funktionel afgrøde for økologisk svineproduktion |
     51.500 |
||
|
Leif Jørgen Pedersen |
Dansk kvalitets jordskok året rundt |
     25.135 |
||
|
Lennart Ahlefeldt-Laurvig |
HortiBot - en plantepleje robot til frilandsgartneri |
           -  |
||
|
Maskinfabrikken Schaumann |
Frugtavl, drypfri koncentrattågesprøjte til forstøvning af sprøjtevæsker i den moderne frugtavlsindustri |
       165.000 |
||
|
Maskinfabrikken Thyregod A/S |
Landbrugsmaskiner/-udstyr - Udstyr og metode til ensilering af roer |
   161.775 |
||
|
Mejeriforeningen |
Modellering af Salmonella Dublin-smittespredning mellem danske malkekvægbesætninger |
           -  |
||
|
Mejeriforeningen |
Etablering og evaluering af test-strategier til overvågnng af paratuberkulose i danske malkekvægbesætninger |
           -  |
||
|
Merial A/S |
Effekt af vaccination af søer med Hyoresp r Vet og Pleurostar TM APP |
           -  |
||
|
Molekylærbiologisk Institut |
Campylobacter, reduktion af Campylobacter i slagtefjerkræ ved bakteriofag-intervention |
   216.314 |
||
|
Morten Krebs |
Potteplanter, artsafprøvning og udvikling af dyrkningsmetode for cyperipedium, resulterende i udarbejdelse af dyrkningsvejledning, hvor orkideernes minimumstemperatur også er fastlagt |
   122.275 |
||
|
Tilskudsmodtager |
Projekttitel |
Udstedt tilsagn, kr. |
||
|
NextUs A/S |
Fællles medicinregistrering for landmænd og dyrlæger |
   348.374 |
||
|
Niels Odder Jensen |
Udvikling af økologisk biavl i Danmark |
   284.357 |
||
|
Novartis Danmark A/S |
Effekt af vaccination af søer med Hyoresp r Vet og Pleurostar TM APP |
           -  |
||
|
OK- Miljø A/S |
Fjerkræ, Fluekoncept_2005 - forbedret strategi mod Campylobacter |
   795.413 |
||
|
Ole Kolind Nielsen |
MÃ¥lrettet lokal produktion af kvalitets bagekartofler til det nordiske marked |
     48.150 |
||
|
Overdahl Kedler Aps |
Landbrugsmaskiner/udstyr - automatisk halmindfyring |
   284.118 |
||
|
Peder Madsen |
Dyrkning af økologiske asier |
     25.706 |
||
|
Per Andersen |
Mælkeproduktion - Operationel vurdering af dyrevelfærd |
      4.525 |
||
|
Per Kølster |
Genskabe grundlaget for humle produktionen i Danmark med specifikke danske smags- og dufteegenskaber |
   216.923 |
||
|
Petersgaard A/S |
Dyrkningsmetoder: Udvikling af dyrkningskoncept for morkelsvampe på friland og i væksthus. |
   447.030 |
||
|
Pindstrup Mosebrug A/S |
Udvikling af dyrkningsmedier der forbedrer holdbarheden af prydplanter |
           -  |
||
|
Pomi Aps |
Udvikling af ballepakkevogn, der kan pakke firkantede bigballer i plastfolie i samme arbejdsgang som selve presningen elektronisk styret fra føresædet |
   389.731 |
||
|
Producentfor. For Prydplanter |
Forbedring af prydplanters holdbarhed og kvalitet ved hjælp af kontrolleret stress (kontrolleret stress) - prydplantepakken |
           -  |
||
|
Producentfor. For Prydplanter |
Udvikling af dyrkningsmetoder som øger prydplanters forsvar overfor svampesygdomme og derved forbedrer kvaliteten og holdbarhed - prydplantepakken |
           -  |
||
|
Producentfor. For Prydplanter |
Plantekvalitet, stress, klima og skadedyr - prydplantepakken |
           -  |
||
|
Producentfor. For Prydplanter |
Udvikling af ny holdbarhedsmålemetode - Prydplantepakken |
           -  |
||
|
Producentfor. For Prydplanter |
Kvalitet af prydplanter på friland - prydplantepakken |
           -  |
||
|
Producentfor. For Prydplanter |
Vejen til bedre holdbarhed - prydplantepakken |
           -  |
||
|
Producentfor. For Prydplanter |
Udvikling af dyrkningsmedier der forbedrer holdbarheden af prydplanter |
           -  |
||
|
Rohde„S A/S |
Accelereret udvikling af langsomt voksende prydplanter med henblik på eksportmarkeder |
   229.632 |
||
|
Senmatic A/S |
Forbedring af prydplanters holdbarhed og kvalitet ved hjælp af kontrolleret stress (kontrolleret stress) - prydplantepakken |
           -  |
||
|
Senmatic A/S |
Temperaturmåling og fysiologi i CAM-planter - Teknologiudvikling |
     78.899 |
||
|
Spigro ApS |
Udvikling af metoder og værktøjer til forædling og selektion |
     42.750 |
||
|
Stormøllen A/S |
Mælkeproduktion, større dyrevelfærd og arbejdsglæde i den primære mælkeproduktion - sikkerhedstesning og legalisering af nye produkter mod mælkefeber |
   320.580 |
||
|
Stroco Agro ApS |
Landbrugsmaskiner/-udstyr: Udvikling af harveteknik til at forebygge harvesål og jordkompression |
   330.750 |
||
|
Tilskudsmodtager |
Projekttitel |
Udstedt tilsagn, kr. |
||
|
Svend Ove Rasmussen |
Medicinplanteproduktion - Udvikling af produktionsmetode til dyrkning af optimal råvare af Rhoqioca Rosen, Rosenrod, med focus på Aurogap Certific |
   125.000 |
||
|
Syddansk Universitet |
Vejen til bedre holdbarhed - prydplantepakken |
   868.259 |
||
|
T&O Stelectric A/S |
Plantebeskyttelse - Aktiv og intelligent bomstabilisering for marksprøjter. |
   225.000 |
||
|
Tropica Aquarium Plants A/S |
Mosproduktion - udvikling af dyrkningsmetoder til produktion af laverestående planter |
   230.108 |
||
|
Tufco IOT/SDU |
Temperaturmåling og fysiologi i CAM-planter - Teknologiudvikling |
     68.167 |
||
|
Turbovent A/S |
Procesudstyr - Forbedring af arbejdsmiljø i kartoffelproduktionen |
     70.965 |
||
|
Vejle Amts Familielandbrug |
Udvikling, miljøvenlig metode til forbedring af klovsundhed hos malkekøer. Rådgivning herom |
     43.821 |
||
|
Vestergaard Frandsen Crop Science |
Fjerkræ, Fluekoncept_2005 - forbedret strategi mod Campylobacter |
     21.657 |
||
|
virksomhed |
projekttitel |
 tilsagn |
||
|
Vitroform |
Stresstolerante allétræer |
     77.160 |
||
|
Vitus Bering Danmark |
HortiBot - en plantepleje robot til frilandsgartneri |
   212.024 |
||
|
Yding Grønt A/S |
Zoonoer - udvikling af sikrngssystem mod levering salater med sygdomsfremkaldende bakterier |
       279.675 |
||
|
Yding Grønt A/S |
Udvikling af et nyt dyrkningskoncept for hjertesalat og romaine - med fokus på udvikling af rationel maskinel høst samt forbedring af kvalitet og konkurrenceevne |
   257.600 |
||
|
Yding Smedje |
Produktmodning af række-damper til rækkekulturer |
   367.245 |
||
|
Øksenæbbegaard Aps |
Hindbær og brombær - beskyttet økologisk produktion med lang høstsæson |
     27.600 |
||
|
Østerkrog Gartneri I/S |
Bønner - udvikling af ny dyrkningsteknik |
   100.339 |
||
|
Aage Christensen |
Procesudstyr - Forbedring af arbejdsmiljø i kartoffelproduktionen |
     70.875 |
||
|
Forarbejdning |
|
|
||
|
AgroFerm |
Optimeret produktion af lysin - fase 2 |
|
||
|
Aktieselskabet Beauvais |
Varmebehandlede vegetabilske produkter, forbedrede sensoriske teksturegenskaber og indflydelse af strukturgivende komponenter |
     76.250 |
||
|
Akv Langholt A.M.B.A. |
Varmebehandlede vegetabilske produkter, forbedrede sensoriske teksturegenskaber og indflydelse af strukturgivende komponenter |
     41.805 |
||
|
ARDO A/S |
Varmebehandlede vegetabilske produkter, forbedrede sensoriske teksturegenskaber og indflydelse af strukturgivende komponenter |
     76.750 |
||
|
Arla Foods amba |
Brug af Lactobacillus helveticus til udvikling af nye, spændende faste og halvfaste ostesorter |
           -  |
||
|
Arla Foods amba |
Nye veje til optimeret ostekvalitet - "small talk" og funktionelle komponenter |
           -  |
||
|
Arla Foods amba |
Starterkulturers fysiologiske og genetiske status som indikator for modningsforløb i ost |
           -  |
||
|
Arla Foods amba |
synerese i løbegeler: Forståelse og kvantificering |
           -  |
||
|
Arla Foods amba |
Lysinitieret oxidation i lavfedt-oste - betydning af aminosyre- og proteinoxidation |
           -  |
||
|
AT Grønt ApS |
Grøntsagsprodukter - Udvikling af GrovGrønt - et nyt grøntsagskoncept |
   186.750 |
||
|
Tilskudsmodtager |
Projekttitel |
Udstedt tilsagn, kr. |
||
|
Bilka A/S |
Undersøgelse af forbrugernes prisviden før, under og efter købet af fødevarer - med fokus på betydningen for samspillet mellem tilbud, besparelser og normalpriser |
   106.488 |
||
|
BioCentrum-DTU, MFG |
Starterkulturers fysiologiske og genetiske status som indikator for modningsforløb i ost |
 1.125.000 |
||
|
Bioneer A/S |
Optimeret produktion af lysin - fase 2 |
    956.735 |
||
|
Bioneer A/S |
Varmetolerence hos skimmelsvampe – løsning på et kendt problem |
    337.410 |
||
|
Bisca A/S |
Varmetolerence hos skimmelsvampe – løsning på et kendt problem |
      60.320 |
||
|
Bornholms A/S |
Fiskeprodukter - Udvikling af sund og ernæringsrigtig fiskesnack til børn |
   718.765 |
||
|
Dairy Fruit A/S |
Varmetolerence hos skimmelsvampe – løsning på et kendt problem |
      59.500 |
||
|
Dan Cake A/S |
Varmetolerence hos skimmelsvampe – løsning på et kendt problem |
      68.250 |
||
|
Danisaco A/S |
Varmetolerence hos skimmelsvampe – løsning på et kendt problem |
      52.325 |
||
|
Danmark Jordbrugsforskning |
Kødprodukter - Udvikling af standardiserede analysemetoder for kød, nyudvikling af hurtigmetode til kødforarbejdningsindustrien |
   168.467 |
||
|
Danmark Jordbrugsforskning |
Udvikling af "den virtuelle slagter" |
   302.710 |
||
|
Danmark Jordbrugsforskning |
Lysinitieret oxidation i lavfedt-oste - betydning af aminosyre- og proteinoxidation |
 1.301.375 |
||
|
Danmarks Fødevareforskning |
Udvikling af brugerfinansieret sundt og fleksibelt skolemadskoncept |
   326.844 |
||
|
Danmarks Jordbrugsforskning |
Udvikling proces og udstyr (EVAC-125) til produktion af koncentreret naturligt E-vitamin, samt udvikling af naturligt E-vitaminprodukt til brug i industrielt fremstillet foder |
   478.671 |
||
|
Danmarks Jordbrugsforskning |
Varmebehandlede vegetabilske produkter, forbedrede sensoriske teksturegenskaber og indflydelse af strukturgivende komponenter |
 1.042.823 |
||
|
Danmarks Jordbrugsforskning |
Svinekød - optimal mørhed gennem trinvis køling |
   473.000 |
||
|
Danmarks Jordbrugsforskning |
Udvikling af "den virtuelle slagter" |
    350.047 |
||
|
DAT-Schaub AmbA |
Automatisk fraslåning af smaltarme. |
     57.750 |
||
|
DTU, IMM |
Udvikling af "den virtuelle slagter" |
 1.667.133 |
||
|
EmPower ApS |
Sundhed og ernæring - Forundersøgelse - udvikling af ernæringskorrekt Aronia-drik |
   125.000 |
||
|
Espen Nielsen |
Mobilt Økologisk Fjerkræslagteri |
 1.292.175 |
||
|
Evilec ApS |
Udvikling proces og udstyr (EVAC-125) til produktion af koncentreret naturligt E-vitamin, samt udvikling af naturligt E-vitaminprodukt til brug i industrielt fremstillet foder |
   246.600 |
||
|
FORCE Technology |
Dekontaminering af svineslagtekroppe, fødevaresikkerhed |
   462.960 |
||
|
FS Food ApS |
Udvikling af brugerfinansieret sundt og fleksibelt skolemadskoncept |
   126.990 |
||
|
Gaiagrain |
Hvid Hvede - Produktudvikling i Danmark |
           -  |
||
|
GALLA FOOD ApS |
Mejeriprodukter - Udvikling af ernæringsrigtige specialprodukter til diabetikere. |
   383.183 |
||
|
Tilskudsmodtager |
Projekttitel |
Udstedt tilsagn, kr. |
||
|
Grønt Center, Råhavegård |
Hvid Hvede - Produktudvikling i Danmark |
   518.550 |
||
|
Handelshøjskolen i Århus |
Undersøgelse af forbrugernes prisviden før, under og efter købet af fødevarer - med fokus på betydningen for samspillet mellem tilbud, besparelser og normalpriser |
   657.013 |
||
|
Hammerum Stainless A/S |
Udvikling af batch koger/køler til fødevareindustrien |
   371.000 |
||
|
Heibergs Dessertcirkus ApS |
Appelsin Chili Sorbet |
     67.500 |
||
|
Hovedorg. - Dansk Industri |
Perspektiver for og udvikling af den danske fødevarekæde (phase 2) |
           -  |
||
|
Højgården Maskiner Aps. |
Anvendelse af Robot- og visionsudstyr i fjerkræslagteri |
 2.345.250 |
||
|
Institut for Plantebiologi |
Funktionelle kartoffelfibre til levnedsmidler mv. |
 1.199.845 |
||
|
ISIS ApS |
Mejeriprodukter, Markedsudvikling - sukkerfri, fedtfattig is. |
   321.784 |
||
|
Jesma Vejeteknik A/S |
Nyt højteknologisk anlæg til kontinuerlig præcis vejning og dosering….. |
    582.887 |
||
|
Joan Thorlin |
Spegepølser fra Sydhavsøerne |
     55.900 |
||
|
Justsen Energiteknik A/S |
Udvikling af ny teknologi til forædling af æggeskaller og æggebakker fra ægproduktindustrien |
   269.238 |
||
|
Kartoffelmelsfabr. Midtjylland |
Funktionelle kartoffelfibre til levnedsmidler mv. |
   226.422 |
||
|
Kartoffelmelsfabr. Sønderjylla |
Funktionelle kartoffelfibre til levnedsmidler mv. |
   276.831 |
||
|
Karup Kartoffelmelfabrik Amba. |
Funktionelle kartoffelfibre til levnedsmidler mv. |
   430.764 |
||
|
Kims A/S |
Varmebehandlede vegetabilske produkter, forbedrede sensoriske teksturegenskaber og indflydelse af strukturgivende komponenter |
     76.250 |
||
|
Kokken & køkkenhaven ApS |
Internationalisering af Økologisk Suppekoncept |
   160.000 |
||
|
KONCEPTOR |
Hulmedyrkning etablering af en humlehave, udvikling af miljøvenlige dyrknings-, opbindings- og høstteknikker samt udvikling af special-øl med egnspræg |
   344.286 |
||
|
Kræftens Bekæmpelse |
Udvikling af sundere snackprodukter til mødeservering og mellemmåltider på arbejdspladser |
   301.358 |
||
|
KVL |
Brug af Lactobacillus helveticus til udvikling af nye, spændende faste og halvfaste ostesorter |
 2.127.040 |
||
|
KVL |
Nye veje til optimeret ostekvalitet - "small talk" og funktionelle komponenter |
 1.306.494 |
||
|
KVL |
Kødprodukter - Udvikling af standardiserede analysemetoder for kød, nyudvikling af hurtigmetode til kødforarbejdningsindustrien |
   146.500 |
||
|
KVL |
Starterkulturers fysiologiske og genetiske status som indikator for modningsforløb i ost |
 1.125.000 |
||
|
KVL |
Karakterisering og eliminering af gær i traditionelle danske kødprodukter |
   572.214 |
||
|
KVL |
synerese i løbegeler: Forståelse og kvantificering |
 1.985.000 |
||
|
KVL |
Lysinitieret oxidation i lavfedt-oste - betydning af aminosyre- og proteinoxidation |
 1.089.129 |
||
|
KVL - Fødevareøkonomisk Institut |
Perspektiver for og udvikling af den danske fødevarekæde (phase 2) |
 3.333.346 |
||
|
Tilskudsmodtager |
Projekttitel |
Udstedt tilsagn, kr. |
||
|
LSG Sky Chefs Danmark A/S |
Udvikling af brugerfinansieret sundt og fleksibelt skolemadskoncept |
   125.370 |
||
|
Løgismose Mejeri A/S |
Mejeriprodukter - Udvikling af frisk, økologisk komælks-mozzarella |
   477.315 |
||
|
Mejeriet Grambogård I/S |
Basis-ost til specialvidereforarbejdning. Udvikling af en basis-ost, som til enhver tid kan viderebehandles til diverse specialoste, efter kundens særlige ønsker |
   283.158 |
||
|
Mejeriforeningen |
Brug af Lactobacillus helveticus til udvikling af nye, spændende faste og halvfaste ostesorter |
           -  |
||
|
Mejeriforeningen |
Nye veje til optimeret ostekvalitet - "small talk" og funktionelle komponenter |
           -  |
||
|
Mejeriforeningen |
Starterkulturers fysiologiske og genetiske status som indikator for modningsforløb i ost |
           -  |
||
|
Mejeriforeningen |
Synerese i løbegeler: Forståelse og kvantificering |
           -  |
||
|
Mejeriforeningen |
Lysinitieret oxidation i lavfedt-oste - betydning af aminosyre- og proteinoxidation |
           -  |
||
|
Millstone Industries |
Brød, Nem tilberedning uden opvask |
   665.059 |
||
|
Nakskov Mill Foods A/S |
Hvid Hvede - Produktudvikling i Danmark |
           -  |
||
|
Nopalax Denmark A/S |
Udvikling af sundt fiskepålæg |
   314.313 |
||
|
Real Pizza Products A/S |
Grøntsagsprodukter - Udvikling af økologiske færdigretter med fokus på sundhed, velsmag og pris |
     92.375 |
||
|
RetNemt.dk ApS |
Kødprodukter - udvikling af nyt måltidskoncept "RetNemt.dk" |
   477.972 |
||
|
Robert Damkjær A/S |
Kødprodukter - Udvikling af standardiserede analysemetoder for kød, nyudvikling af hurtigmetode til kødforarbejdningsindustrien |
   154.080 |
||
|
Rose Poultry A/S |
Anvendelse af Robot- og visionsudstyr i fjerkræslagteri |
 1.226.075 |
||
|
Rynkeby Foods A/S |
Varmetolerence hos skimmelsvampe – løsning på et kendt problem |
     62.125 |
||
|
Ryon Petersen |
Danskernes stigende forbrug af fåremælksost, muligheden for at udvikle et smagsmæssigt unikt produkt samt det manglende udbud af et danskproduceret alternativ til de udenlandske foremælksoste er baggrunden for, at Elmegaarden vil udvikle en fast fåremælks |
   182.585 |
||
|
Sanovo Environmetal Solutions A/S |
Udvikling af ny reknologi til forødling af æggeskaller og æggebakker fra ægproduktindustrien |
   395.750 |
||
|
Sanovo Foods A/S |
udvikling af ny teknologi til forædling af æggeskaller og æggebakker fra ægproduktindustrien |
   786.833 |
||
|
Skolemadsrådgivning ApS |
Udvikling af brugerfinansieret sundt og fleksibelt skolemadskoncept |
   812.700 |
||
|
Slagteriernes Forskningsinst. |
Dekontaminering af svineslagtekroppe, fødevaresikkerhed |
 2.176.293 |
||
|
Slagteriernes Forskningsinst. |
Dekontaminering af svineslagtekroppe, fødevaresikkerhed |
   925.014 |
||
|
Slagteriernes Forskningsinst. |
Automatisk fraslåning af smaltarme |
   584.470 |
||
|
Slagteriernes Forskningsinst. |
Karakterisering og eliminering af gær i traditionelle danske kødprodukter |
     44.972 |
||
|
Slagteriernes Forskningsinst. |
Karakterisering og eliminering af gær i traditionelle danske kødprodukter |
   501.481 |
||
|
Slagteriernes Forskningsinst. |
Svinekød - optimal mørhed gennem trinvis køling |
   285.792 |
||
|
Tilskudsmodtager |
Projekttitel |
Udstedt tilsagn, kr. |
||
|
Slagteriernes Forskningsinst. |
Svinekød - optimal mørhed gennem trinvis køling |
   105.523 |
||
|
Slagteriernes Forskningsinst. |
Udvikling af den virtuelle slagter |
   891.390 |
||
|
Sonja Høegh |
KirsebærKompaniet |
   308.800 |
||
|
Super Gros A/S |
Perspektiver for og udvikling af den danske fødevarekæde (phase 2) |
           -  |
||
|
Svane Trading ApS |
LowCarp safter/drikke |
   238.050 |
||
|
Svane Trading ApS |
Udvikling og testmarkedsføring af økologisk sorbet som tørvare |
   236.250 |
||
|
Søgaard Bryghus ApS |
Korn- og frøprodukter - Udvikling af Egtvedpigens |
    240.242 |
||
|
T. O. Montage A/S |
Udvikling af roterende turbo dyse jet mundstykker integrerbar i CO2-Cip anlæg til levnedsmiddelindustrien |
   633.713 |
||
|
Tasty Foods ApS |
Grøntsagsprodukter - Udvikling af en "clean label" glace |
   296.100 |
||
|
Thise Mejeri Amba |
Brug af Lactobacillus helveticus til udvikling af nye, spændende faste og halvfaste ostesorter |
           -  |
||
|
Thise Mejeri AmbA |
Perspektiver for og udvikling af den danske fødevarekæde (phase 2) |
           -  |
||
|
Tholstrup Cheese Holding A/S |
Nye veje til optimeret ostekvalitet - "small talk" og funktionelle komponenter |
   122.850 |
||
|
Tholstrup Cheese Holding A/S |
Lysinitieret oxidation i lavfedt-oste - betydning af aminosyre- og proteinoxidation |
           -  |
||
|
Tholstrup Pastella A/S |
Hvid Hvede - Produktudvikling i Danmark |
           -  |
||
|
Tican |
Perspektiver for og udvikling af den danske fødevarekæde (phase 2) |
           -  |
||
|
Trykko Pack A/S |
Produktudviklings indenfor fødevareemballage med henblik på at skabe ny økologisk og biologisk nedbrydelig emballage til færdigretter samt frugt og grønt |
   669.375 |
||
|
Valsemøllen A/S |
Hvid Hvede - Produktudvikling i Danmark |
           -  |
||
|
Vilsund Muslinge Industri A/S |
Nordsø - krabbeprodukter til Skandinaviske og Nordeuropæiske markeder |
   578.000 |
||
|
Visiana |
Udvikling af "den virtuelle slagter" |
    139.950 |
||
|
Ørbæk Mostfabrik A/S |
Udvikling af sunde frugtsmoothies baseret på dansk ukoncentreret æblemost |
   341.100 |
||
|
|
|
|
||
|
Økologi |
|
|
||
|
Økologisk Landsforening |
Økologi - en vej til rent vand |
806.324,8 |
||
|
Stengården |
Ergonomisk vurdering af forbedret arbejdsplads i små alsidige grønsagsproduktioner |
17.820,6 |
||
|
Økologisk Landsforening |
Besøg økologiske gårde - året rundt |
845.900 |
||
|
Økologisk Landsforening |
Ny fleksibel platform for økologioplysning på Internettet |
591.500 |
||
|
Økologisk Landsforening |
Analyse af informationsaktiviteter |
252.925 |
||
|
Økologisk Landsforening |
Økologi for børn - en lækkerbisken for skolerne |
340.350 |
||
|
Dansk Landbrugsrådg. Landcentret |
Økologiske markforsøg 2006-2008 |
3.654.575 |
||
|
Tilskudsmodtager |
Projekttitel |
Udstedt tilsagn, kr. |
||
|
Jens Nicolaj Nicolajsen |
Landbrugsmaskiner/-udstyr: Automatisk kvægvægt til dyr på græsarealer |
145.500 |
||
|
Danmarks Aktive Forbrugere |
Økologi helt konkret |
116.625 |
||
|
Herning Kommune |
Økologiske fødevarer i Herning Kommune |
947.661 |
||
|
Danmarks Statistik |
Indsamling af data til belysning af omsætningen af økologiske produkter i detail- og udenrigshandlen. |
891.000 |
||
|
Jørgen Sønderby |
Ny strategi for arbejdskørsler i økologisk kløvergræs baseret på GPS sporfølgningssystemer |
245.493 |
||
|
Farre Grovfoder Forsyning Amba |
Økologisk majsfrø forspires og overfladebehandles for at forbedre dens konkurrenceevne overfor svampe, ukrudt og fugleangreb. |
130.313 |
||
|
Hammershøj Frilandsgartneri A/S |
Udvikling af ny strategi for dyrkning af økologiske jordskokker |
99.979 |
||
|
|
|
|
||
Forsøgsfiskeri |
|
|
|||
|
HG 15 Luanda |
Selektivt vodfiskeri med firkantsmasker |
54.100 |
||
|
Jens Frich |
Tungefiskeri i Nordsøen med garn med 2 maskestørrelser |
50.000 |
||
|
Danmarks Fiskeriforening |
Pilkefiskeri i Skagerrak m.v. |
5.946 |
||
|
Danmarks Fiskeriundersøgelser |
Moniteringsfiskeri efter sperling i den nordlige Nordsø |
1.066.047 |
||
|
Danmarks Fiskeriundersøgelser |
Optimering af fangstværdien af jomfruhummer |
332.052 |
||
|
OSR-Consulting |
Rentabel udnyttelse af fiskeindvolde |
328.700 |
||
|
Hirtshals Fiskeriforening |
Undersøgelse af mængde, kvalitet og sammenhæng af bestanden af muslinger og snegle |
255.225 |
||
|
|
|
|
||
Forskning og udvikling af fisk |
|
||||
|
Aquapri Denmark A/S |
Ultra Lav Tmeperatur (ULT) Forsyningskæde for akvakultur produkter baseret på Ørred og Ørredkaviar |
1.225.669 |
||
|
Danmarks Fødevareforskning |
Smoking of trout - The influence of process parameters on product quality |
1.846.094 |
||
|
Danmarks Fiskeriundersøgelser |
Superfrysning af fisk - optimering af kvalitet og økonomi |
3.809.531 |
||
|
|
|
|
||
[1] Lov nr. 421 af 31. maj 2000 om tilskud til fremme af innovation, forskning og udvikling m.v. i fødevare-, jordbrugs- og fiskerisektoren og bekendtgørelse nr. 318 af 7. maj 2001 om tilskud til fremme af innovation, forskning og udvikling m.v. i fødevare-, jordbrugs- og fiskerisektoren.
[2] SmÃ¥ og mellemstore virksomheder defineres i overensstemmelse med EU’s rammebestemmelser for statsstøtte: 1) mindre end 250 medarbejdere og enten 2) omsætning mindre end 300 mio. kr. eller 3) balancen mindre end 200 mio. kr. eller 4) en eller flere store virksomheder mÃ¥ maksimalt eje 25 pct. af virksomheden.Â
[3] Udvalgenes beslutning eller anbefaling om at yde tilskud til projekterne samt tilskuddenes størrelser sker ud fra en helhedsvurdering af ansøgningerne. De centrale elementer i vurderingen er projekternes nyhedsværdi, innovationsindhold og relevans samt projekternes betydning for virksomhedernes udviklingsstrategier, herunder bidrag til kompetenceopbygning i virksomhederne.
[4] For tilskud bevilget til SMV’er er der ikke krav om tilbagebetaling af det ydede tilskud, når tilskuddet er mindre end 750.000 kr. Hvis tilskuddet til disse typer af ansøgere er større end 750.000 kr. er der i lighed med tilskud bevilget til forskningsinstitutioner, store virksomheder og brancheorganisationer krav om, at tilskuddet skal tilbagebetales, hvis projektets resultater udnyttes kommercielt. Tilbagebetalingskravet beregnes i form af en afgift på den omsætning, som er skabt via projektets resultater. Tilbagebetalte tilskudsmidler fra de succesrige projekter tilbageføres løbende til bevillingsrammen.
[5] Tilsagn til Forening for Biodynamsik Jordbrug på 150.000 kr. indgår ikke i samlede oversigter. Ansøgningen blev godkendt i 2004 men udbetalt i 2005.
[6] Udvalget er nedsat i medfør af Økologilovens § 5, stk. 1, Lov nr. 118 af 3. marts 1999.