Folketinget — Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Christiansborg, den 13. marts 2006

 

 

 

 

Program for

høring om fugleinfluenza og forbrugerreaktioner

den 15. marts 2005, kl. 9.00-12.00 i Pro D på Christiansborg

 

Udbredelsen af fugleinfluenza i Europa og forbrugernes markante fravalg af fjerkrækød i flere europæiske lande giver anledning til bekymring. Det giver ubehagelige minder om situationen med kogalskab i de tidligere stadier, hvor der pÃ¥ trods af begrænset forbrugerrisiko, alligevel udvikledes en situation i nogle EU-lande, hvor forbrugernes utryghed medførte, at markedet faldt sammen, og det blev nødvendigt med massive investeringer for at genskabe tilliden. Det er en situation, som ikke skal gentage sig. BÃ¥de fordi det skader et meget væsentligt erhverv, og fordi det forringer forbrugernes tillid til bÃ¥de fødevareproducenter og fødevaremyndigheder.

 

Det er baggrunden for, at Folketingets Fødevareudvalg afholder en høring om fugleinfluenza med fokus på forbrugersikkerhed og -tillid. Hensigten er, at der som resultat af høringen kan sættes fokus på forbrugernes fødevaretryghed og iværksættes de nødvendige initiativer.

 

Program

9.00 - 9.05       Velkomst ved formand for Fødevareudvalget Christian H. Hansen

 

Blok 1: Sundheds- og veterinæreksperter

9.05 - 9.10       Veterinærdirektør Preben Willeberg – danske initiativer og kort forklaring omkring fugleinfluenzaens udbredelse

 

9.10 - 9.15       Director Gudjon Magnusson, WHO Regional Office for Europe

 

9.15 - 9.20       Medicinaldirektør Jens Kristian Gøtrik – WHO’s anbefalinger og Pandemiplanen

 

9.20 - 9.35       Spørgsmål

 

 

Blok 2: Erhvervet/hobbyerhvervet

9.35  -  9.40     Afdelingschef Thorkil Ambrosen, Det Danske Fjerkræraad

 

9.40  -  9.45     Formand Willy Littau, Danmarks Fjerkræavlerforening for Raceavl

 

9.45  -  9.55     Spørgsmål

 

9.55  - 10.25    Pause

 

Blok 3: Folk med Viden og erfaring om forbrugerreaktioner

10.25 - 10.30   Minister for familie- og forbrugeranliggender Lars Barfoed

 

10.30 - 10.35   Professor Peter Sandøe, Center for Bioetik og Risikovurdering, om risikoopfattelse/risikokommunikation

 

10.35 - 10.40   Lektor Bente Halkier, Institut for Kommunikation på RUC, om forbrugertillid

 

10.40 - 10.45   Gitte Gross, Forbrugerrådet

 

10.45 - 10.50   Direktør Jørgen Schlundt, Departement of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, WHO

 

10.50 - 11.55   Spørgsmål

 

11.55 - 12.00   Afslutning ved formand for Fødevareudvalget Christian H. Hansen