Stormgade 2-6
1470 København K
T 33 95 13 10
F 33 95 13 11
www.minff.dk
[email protected]
Folketinget - Sundhedsudvalget
MINISTEREN
Den 2. marts 2006
J.nr.: 428
-3
Folketingets sundhedsudvalg har i skrivelse af 7. februar 2006 (SUU alm. del - Spørgsmål
255) anmodet om min besvarelse af følgende spørgsmål:
Spørgsmål 255:
Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22. januar 2006 fra SlankeDoktor.dk
vedrørende varedeklarationer på fødevarer, jf. alm. del
ministerens holdning til indførelse af tilsvarende fødevaredeklarationer som de amerikanske.
Svar:
Jeg skal indledningsvis oplyse, at mærkning af fødevarer, herunder angivelse af
næringsdeklarationer er EU -harmoniserede retsområder. Heraf følger, at reglerne skal
anvendes på samme måde i alle EU -medlemslande, herunder Storbritannien og Danmark. Det
medfører endvidere, at et lovgivningsarbejde som det foreslåede skal foregå i EU regi.
En revision af EU-mærkningsreglerne, herunder reglerne for angivelse af
næringsdeklarationer, er annonceret fra EU -Kommissionen. Det forventes, at EU-
Kommissionen i 2007 udsender forslag til revision af de gældende regler.
De fælles EU -mærkningsregler kræver i dag, at mærkningen skal være let læselig og klart
synlig. Denne regel er indsat for at undgå, at der skal fastsættes specifikke krav til
bogstavstørrelser, farve og baggrund for de enkelte mærkningsoplysninger, afpasset efter
pakningens størrelse m.v. Et sådant regelsæt vil være overordentligt omfattende og pålægge
virksomhederne store omkostninger. Det er vigtigt at afveje alle lovgivningsmæssige krav til
mærkning i forhold til mærkningens overskuelighed, omkostningerne for virksomhederne og
værdien af oplysningerne for forbrugeren.
Det har imidlertid vist sig, at forbrugernes forventninger til mærkningens læsbarhed og
synlighed for ofte ikke opfyldes, hvorfor dette spørgsmål er et af emnerne ved den kommende
revision af mærkningsreglerne.
Med hensyn til angivelse af alle ingredienser og deres mængde kan jeg oplyse, at som
reglerne er nu, skal alle ingredienser, med nogle få undtagelser, angives. De få undtagelser der
er for ingrediensmærkning vil næppe have nogen ernæringsmæssig værdi. Et krav om at alle
ingredienser uanset betydning skal mængdeangives, vil gøre indpakningen uoverskuelig for
forbrugerne, og vil i øvrigt udgøre en uforholdsmæssig omkostning for pro
ducenterne. Som
det er i dag, skal ingredienser mængdeangives, hvis de er væsentlige for at karakterisere