Folketinget — Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Christiansborg, den 8. marts 2006
Program for
høring om fugleinfluenza og forbrugerreaktioner
den 15. marts 2005, kl. 9.00-12.00 i Pro D på Christiansborg
Udbredelsen af fugleinfluenza i Europa og forbrugernes markante fravalg af fjerkrækød i flere europæiske lande giver anledning til bekymring. Det giver ubehagelige minder om situationen med kogalskab i de tidligere stadier, hvor der på trods af begrænset forbrugerrisiko, alligevel udvikledes en situation i nogle EU-lande, hvor forbrugernes utryghed medførte, at markedet faldt sammen, og det blev nødvendigt med massive investeringer for at genskabe tilliden. Det er en situation, som ikke skal gentage sig. Både fordi det skader et meget væsentligt erhverv, og fordi det forringer forbrugernes tillid til både fødevareproducenter og fødevaremyndigheder.
Det er baggrunden for, at Folketingets Fødevareudvalg afholder en høring om fugleinfluenza med fokus på forbrugersikkerhed og -tillid. Hensigten er, at der som resultat af høringen kan sættes fokus på forbrugernes fødevaretryghed og iværksættes de nødvendige initiativer.
Program
9.00 - 9.05    Velkomst ved formand for Fødevareudvalget Christian H. Hansen
Blok 1: Sundheds- og veterinæreksperter
9.05 -  9.10    Veterinærdirektør Preben Willeberg – danske initiativer og kort forklaring omkring fugleinfluenzaens udbredelse
9.10Â -Â 9.15Â Â Â Â NN, WHO
9.15 - 9.20    Medicinaldirektør Jens Kristian Gøtrik – WHO’s anbefalinger og Pandemiplanen
9.20 - 9.35    Spørgsmål
Blok 2: Erhvervet/hobbyerhvervet
9.35 - 9.40   Afdelingschef Thorkil Ambrosen, Det Danske Fjerkræraad
9.40 - 9.45    Formand Willy Littau, Danmarks Fjerkræavlerforening for Raceavl
9.45 - 9.55    Spørgsmål
9.55Â - 10.25Â Â Â Pause
Â
Blok 3: Folk med Viden og erfaring om forbrugerreaktioner
10.25 - 10.30Â Â Minister for familie- og forbrugeranliggender Lars Barfoed
10.30 - 10.35  Professor Peter Sandøe, Center for Bioetik og Risikovurdering, om risikoopfattelse/risikokommunikation
10.35 - 10.40  Lektor Bent Halkier, Institut for kommunikation på RUC, om forbrugertillid
10.40 - 10.45  Gitte Gross, Forbrugerrådet
10.45 - 10.50  Direktør Jørgen Schlundt/Ph. D Peter K. Ben Embarek, Departement of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, WHO
10.50 - 11.55  Spørgsmål
11.55 - 12.00  Afslutning ved formand for Fødevareudvalget Christian H. Hansen