Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

Ministeren

 

 

 

 

Den 9. februar 2006

 

J.nr.: 428-1


Vedr. ernæringsmærket – status og den videre proces

 

./.          Som det sikkert er udvalget bekendt har detailhandlen og Landbrugsraadet via en pressemeddelelse 26. januar meldt sig ud af forhandlingerne om ernæringsmærket. Der henvises i den forbindelse til vedlagte kopi af mit brev til detailhandlen og Landbrugsraadet.

 


Drøftelserne fortsætter nu med FødevareIndustrien og Forbrugerrådet, og det er med disse parter aftalt, at arbejdet med ernæringsmærkningsordningen gøres færdigt på baggrund af de kriterier, der ligger i ministeriets forslag fra december 2005. Det indbefatter en ordning, hvor fødevarerne er opdelt i 10 grupper, og hvor der for hver gruppe er opstillet grænser for indholdet af relevante næringsstoffer som fedt, mættet fedt, sukker og fibre. Foruden fastlæggelsen af selve det grafiske udtryk udestår nogle tekniske spørgsmål i forbindelse med den endelige fastlæggelse af kriterierne for mærkningen. Blandt andet er der et arbejde i gang med at afdække behovet for eventuelt også at inddrage salt i mærkningen. Når det er på plads, vil der blive udarbejdet en bekendtgørelse, som vil blive notificeret til Europa Kommissionen. Det er forventningen, at det vil kunne ske i løbet af august 2006. I forbindelse med notifikationen følger en standstill-periode på minimum 3 måneder, hvorfor en bekendtgørelse om ernæringsmærkning forventes at kunne træde i kraft ved årets udgang.

 

Samtidig vil vi fra dansk side, i overensstemmelse med beretningen over forslag til folketingsbeslutning B 5 om ernæringsmærkning af alle fødevarer, fortsætte arbejdet for at få gennemført en ernæringsmærkningsordning på EU-plan.

 

Det er under alle omstændigheder væsentligt, at arbejdet med ernæringsmærkningsordningen i Danmark gøres færdigt. Derved opnås en mulighed for at bruge mærket i DK, og samtidig sikres en solid platform at forhandle ud fra, når en fælles mærkningsordning skal drøftes med de øvrige EU-medlemslande.

 

 

 

Lars Barfoed

 

                 / Lars Korsholm