Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug                                                      Den 27. januar 2006

og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

 

./.   Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering referat af møde i Rådet (landbrug og fiskeri) den 23.       januar 2006 for så vidt angår de punkter, der hører under Fødevareministeriets, Familie- og forbrugerministeriets og Justitsministeriets ressort.

 

 

 

 

Med venlig hilsen

 

Marie Louise Flach de Neergaard


Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

2.1. Kontoret for europapolitik og internationale anliggender / MLFN

Den 27. januar 2006

FVM 331

 

 

Referat af møde i Rådet (landbrug og fiskeri) den 23. januar 2006 for så vidt angår de punkter, der hører under Fødevareministeriets, Familie- og forbrugerministeriets og Justitsministeriets ressort

 

 

1. Formandskabets arbejdsprogram

Formandskabet redegjorde kort for arbejdsprogrammet for Rådet i 1. halvår 2006. De centrale emner forventes blandt andet at være konsolideringen af CAP-reformen, udviklingen i landdistrikterne, økologi, GMO og sameksistens, fugleinfluenza, WTO-forhandlingerne efter Hong Kong samt Den Europæiske Fiskerifond.

 

2. Handlingsplan for biomasse

Punktet hører under transport- og energiministeriets ressort. Der vil blive fremsendt særskilt referat fra transport- og energiministeriet.

 

3a. Forslag til Rådets forordning om økologisk produktion og mærkning

Kommissæren redegjorde for historikken bag forslagene, og fastslog, at Aktionsplanen for økologiområdet gør en ændring af de juridiske rammer påkrævet. Kommissæren opregnede en række fordele ved forslagene, herunder styrkelsen af rammerne for den økologiske produktion, forbedrede importregler og klarere bestemmelser vedr. GMO.

 

Der var ikke forudset debat om forslaget, og formandskabet afsluttede punktet med at henvise forslaget til behandling i arbejdsgruppe og Specialkomitéen for landbrug (CSA).

 

3b og 3c. Geografiske betegnelser og traditionelle specialiteter

Kommissæren præsenterede de to forslag. Siden 1992 er der godkendt 700 geografiske betegnelser, og yderligere 300 er i behandling. Med de to forslag er det hensigten, at reglerne tilpasses WTO-kravene, idet det i henhold til WTO-panelafgørelsen kræves, at ansøgninger fra 3. lande skal accepteres direkte. For ikke at overbebyrde det administrative system skal reglerne som følge af disse ændringer strømlines og forenkles. Der var ingen bemærkninger fra medlemslandene.

 

4. Cyperns anmodning om statsstøtte

Cypern omtalte hovedlinjerne i anmodningen om godkendelse af ca. 39 mio. euro i statsstøtte til landbruget. Danmark understregede, at man principielt er af den opfattelse, at statsstøtte bør begrænses mest muligt, og at det bør være Kommissionen, der vurderer medlemslandenes statsstøtteordninger, og disses forenelighed med Traktatens regler. Man undlod dog fra dansk side at stemme med henvisning til, at der i den konkrete sag med Tyrkiets invasion i 1974 foreligger nogle ganske særlige omstændigheder samt, med henvisning til at der er tale om opsparede beløb, der kunne være ydet i tidligere år som statsstøtte, hvorved der ikke vil blive udbetalt mere statsstøtte end allerede godkendt iht. Cyperns tiltrædelsestraktat. Med henvisning til Danmarks indlæg afstod Sverige også fra at stemme. Derudover afstod UK og Holland fra at stemme.

 

5. Fællesskabshandlingsplan for dyrebeskyttelse og dyrevelfærd

Kommissionen præsenterede handlingsplanen for dyrebeskyttelse og dyrevelfærd (2006-2010). Idet der alene var tale om en præsentation, var der ingen bemærkninger til substansen i handlingsplanen.

 

 

Under eventuelt drøftede Rådet blandt andet spørgsmålet om nødforanstaltninger til stabilisering af sukkermarkedet, hvor det forventes, at Kommissionen som følge af det forventede overudbud af sukker, vil foreslå en midlertidig nedskæring af kvoten for at lette presset på markedet. Endvidere orienterede Kommissionen om status for aviær influenza.