Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug                                                   Den 10. januar 2006

og Fiskeri

 

 

 

 

./.       Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat om nærhedsprincippet vedr. Kommissionens forslag til Rådets forordning om økologisk produktion samt mærkning af økologiske produkter samt ændring af Rådets forordning (EØF) nr. 2092/91 af 24. juni 1991 om økologisk produktionsmetode for landbrugsprodukter og om angivelse heraf på landbrugsprodukter og levnedsmidler.

 

 

 

 

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Marie Louise Flach de Neergaard


 

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Departementet 2.1.

Sagsnr.:

Den 9. januar 2006

EMFJ

FVM 324

 

 

 

 

 

 

 

Notat om nærhedsprincippet  til Folketingets Europaudvalg

 

om Kommissionens forslag til Rådets forordning om økologisk produktion samt mærkning af økologiske produkter samt ændring af Rådets forordning (EØF) nr. 2092/91 af 24. juni 1991 om økologisk produktionsmetode for landbrugsprodukter og om angivelse heraf på landbrugsprodukter og levnedsmidler

KOM (2005)671 endelig

 

Kommissionen har ved KOM (2005) 671 af 21. december 2005 fremsendt forslag til Rådets forordning om økologisk produktion samt mærkning af økologiske produkter samt ændring af Rådets forordning (EØF) nr. 2092/91 af 24. juni 1991 om økologisk produktionsmetode for landbrugsprodukter og om angivelse heraf på landbrugsprodukter og levnedsmidler. Forslaget er fremsendt til Rådet den 23. december 2005 i engelsk sprogversion. Forslaget foreligger endnu ikke på dansk.

 

Forslaget er fremsat med hjemmel i TEF artikel 37 og kan vedtages af Rådet med kvalificeret flertal efter høring af Europa-Parlamentet.

 

Kommissionen har begrundet fremsættelsen af forslaget med, at det er en opfølgning af den Europæiske Aktionsplan for økologiområdet fra juni 2004.

 

Kommissionen har derfor fremsat et forslag til rådsforordning, hvis væsentligste indhold er, at:

 

·        Det sikres, at formÃ¥l og principper gælder ensartet pÃ¥ alle niveauer af den økologiske produktion.

·        Kød kun kan markedsføres som økologisk pÃ¥ fællesskabsplan, nÃ¥r det stammer fra dyr, der fra fødsel er opdrættet i det økologiske produktionssystem.

·        Det præciseres, at GMO-mærkede produkter ikke ogsÃ¥ kan mærkes som økologiske.

·        Der skal udformes et fælles EU-logo for økologi, og der stilles forslag om obligatorisk mærkning med ”EU-økologisk” pÃ¥ varer, der ikke bærer EU-logoet.

·        Medlemsstaterne tilrettelægger kontrollen i overensstemmelse med den generelle kontrolforordning og pÃ¥ grundlag af en risikovurdering.

·        Det foreslÃ¥s, at Kommissionen bistÃ¥s af en forvaltningskomité. Efter de gældende regler er der nedsat en forskriftkomité.

·        En overgangsordning pÃ¥ importomrÃ¥det samt udvikling af permanente importregler, der medfører adgang til fællesskabet for økologiske produkter, som lever op til Codex-kravene eller er ækvivalente med EU-reglerne.

 

Der er ikke redegjort for nærhedsprincippet, idet der er tale om revision af en eksisterende retsakt, og da ændringerne primært omfatter præciseringer heraf.