Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug & Fiskeri

 

Ministeren

 

 

 

 

Den 19. dec. 2005

 

J.nr.: 428-1

Revideret model for ernæringsmærkning.

 

På baggrund af reaktionerne på den model til en ernæringsmærkningsordning, som jeg fremlagde i august måned, har jeg bedt Fødevarestyrelsen og Danmarks Fødevareforskning om at se på en revideret model for ernæringsmærkning, men hvor principperne er fastholdt.

 

./.         Fødevarestyrelsen og Danmarks Fødevareforskning har nu fremlagt en revideret model, hvor kritikken fra både ernæringseksperter og fødevareerhvervet så vidt muligt er søgt imødekommet. Notat om det ernæringsfaglige grundlag fremsendes hermed til udvalgets orientering.

 

Jeg har frem til den 19. december afholdt møder med erhvervets brancheorganisationer og Forbrugerrådet med henblik på at præsentere modellen for dem.

 

Den reviderede model tager udgangspunkt i principperne i den oprindelige model. Ligesom den oprindelige model vil alle fødevarer kunne mærkes, ordningen giver mulighed for at mærke både de produkter, man kan spise mest af, de produkter man bør spise mindre af samt de produkter, som man bør spise mindst af. Som i den oprindelige model vil ingen fødevarer, som man ikke bør spise ofte på grund af deres ernæringsprofil, kunne blive mærket i den bedste kategori.

 

Til forskel fra den oprindelige model, er forslaget opdelt i 10 produktgrupper, inden for hvilke der er opstillet grænser for indhold af relevante næringsstoffer. Produktgrupperne er inddelt i tre kategorier (”mest, mindre og lidt”). Grænserne for indhold af næringsstoffer varierer afhængig af produktgruppe for at tage højde for det forskellige næringsmæssige bidrag, hver enkelt produktgruppe bidrager med i den samlede kost. Ernæringsmærkningen er derfor i højere grad end det oprindelige forslag baseret på objektivt fastsatte grænser gældende for alle produktgrupper egnet til at støtte de officielle kostråd.

 

For at understøtte de officielle kostråd fuldt ud, er der endvidere nogle få undtagelser inden for grupperne. Blandt andet vil ris og pasta i overensstemmelse med kostrådene være i kategori ”Mest”, sammen med kartofler, hvilket også er sikret for havregryn. Desuden kan kunstigt sødede ikke-alkoholiske drikkevarer kun komme i kategorierne ”mindre” eller ”lidt”, uanset de ikke indeholder sukker, for blandt andet at understøtte kostrådet om så vidt muligt at slukke tørsten i vand. Derudover vil uforarbejdede fisk og uforarbejdet frugt og grønt altid kunne mærkes med ”Mest” uanset indhold af fedt eller sukker. 

 

Jeg håber, at det vil være muligt at indgå en aftale med alle relevante parter baseret på den reviderede model. 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Lars Barfoed