Stormgade 2-6 1470 København K T 33 95 13 10 F 33 92 13 11 www.minff.dk [email protected] Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri MINISTEREN 09.12.2005 J.nr. 436-44 ./. Til udvalgets orientering fremsender jeg vedlagt regeringens Handlingsplan for bedre dyrevelfærd af 8. december 2005, som er bliver offentliggjort i da  g. Med venlig hilsen Lars Barfoed
Justitsministeriet Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender 8. december 2005 Handlingsplan for bedre dyrevelfærd Dyr skal have ordentlige forhold i besætningerne i landbruget og under tran sport, og der skal gribes ind mod uforsvarlig behandling af dyr. Der er de senere år gennemført en række initiativer til at forbedre dyrenes ve  lfærd: Frekvensen af velfærdsbesøg i besætningerne er øget fra 2 til 5 pct. fra 2004, og vurderingen af dyrs transportegnethed er generelt blevet skærpet i foråret 2005. Fra 2007 stilles endvidere krav om uddannelse af transportører og chauffører samt krav om godkendelse af køretøjer til lange dyretranspo  rter. Som følge af aftalen mellem regeringen og Dansk Folkep arti af 27. maj 2005 om bl.a. Fødevarestyrelsens nye struktur har der været nedsat en arbejdsgruppe under Min  i- steriet for Familie- og Forbrugeranliggender med deltagelse af Justitsministeriet, som har undersøgt dyrevelfærdskontrollen samt dyrlægernes kontr   ol, ansvar og rolle i for- bindelse med dyretransporter. Arbejdsgruppens rapport blev offentliggjort og drøftet med dyreværnsorganis  ationer og erhvervet den 14. oktober. I aftalen om finansloven for 2006 mellem regeringen og Dansk Folkeparti indgår fø l- gende initiativer fra rapporten: ”Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om, at der skal etableres et dyrevelfærdsrejsehold. Det får til opgave at styrke og ensarte kontrol- indsatsen. Dyrevelfærdsrejseholdet skal bl.a. koordinere kontrolindsa t- sen, gennemfør e landsdækkende kampagner, i nformationsvirksomhed til landmænd, praktiserende dyrlæger m.fl. Herudover skal re  jseholdet bistå politi og anklagemyndighed i forbindelse med store dyreværnssa- ger, hvor rettighedsfrakendelse overfor landmænd eller dyretransport ø- rer indgår. Der anvendes 4 mio. kr. årligt til formålet. Parterne er desuden enige om at indføre krav om egenkontrolprogram for dyrevelfærd i besætningerne. Den konkrete udmøntning af initiativet vil blive drøftet med erhvervet. Herefter vil det kunne af gøres, om initi a- tivet kræver ny lo vgivning.
3. Side 3/3 Fødevarestyrelsen vil på systematisk vis give besætninger, hvortil der er givet flere end én alvorlig indskærpelse og besætninger med særlige typer af uforsvarlig behandling af dyr højeste prioritet ved planlægn  ing af opfølgende ko ntrolbesøg.” Som opfølgning på rapporten agter regeringen inden for Fødevarestyrelsens nuv  æ- rende økonomiske rammer at gennemføre følgende yderligere initiativer til styrkelse af indsatsen for bedre dyrevelfærd: Dyrevelfærd skal indgå  i de offentligt godkendte sundhedsrådgivningsaftaler i besætningerne, hvilket bl.a. indebærer, at privat  -praktiserende dyrlæger a f- lægger hyppige besøg i besætningerne. De privat   -praktiserende dyrlæger inddrages hermed som rådgivere om velfærdsforhold, og kan samtidig vejlede besætningsejerne om dokumentation og procedurer til sikring af dyrevelfæ  r- den. Fødevarestyrelsen drøfter den konkrete udmøntning af initiativet med e   r- hvervet bl.a. med henblik på at begrænse omkostningerne mest muligt. Justitsministeriet igangsætter i samarbejde med Fødevarestyre  lsen et arbejde med henblik på at undersøge muligheden for, at fødevaremy  ndighederne kan udstede administrative bøder for overtrædelser af dyr  eværnslovgivningen, hvor det efter overtrædelsernes karakter vurderes  relevant. Fødevarestyrelsen gennemfører et pilotprojekt om anvendelse af data for a  n- tallet af indleverede dyr fra besæ tninger til destruktionsanstalter. Et højt antal indleverede dyr kan indikere dårlig trivsel i besætningen. Resultaterne af pi- lotprojektet  vurderes i relation til en risikobaseret udpegning af besætninger i velfærdsko ntrollen. Resultaterne af politiets kontrol af dyretransporter rapporteres til Justitsmini- steriet. Justitsministeriet overvejer i lyset af udviklingen i andelen af overtræ- delser behovet for yderligere initiativer, herunder eventuelt en udvidet adgang til i de groveste tilfælde at fratage transportører retten til at udføre d   y- retransporter.