Til

Folketingets Præsidium

. november 2005

 

 

 

 

UDKAST til

Resumé af Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris studietur til Brasilien den 21. – 27. august 2005.

 

Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri aflagde i dagene 21. – 27. august 2005 besøg i Brasilien. Programmet og deltagerlisen er optrykt som bilag 1 til dette resumé.

 

 

Mandag den 22. august 2005

Udvalget indledte sit besøg i Brasilien med et møde med koncern-direktør Mogens Granborg fra Danisco Sugar, som orienterede om sukker-produktion, forarbejdning af sukker i Brasilien og Danisco´s globale rolle i sukkerproduktion og forarbejdning. Danisco er en af verdens førende producenter inden for fødevareingredienser og andre forbrugsprodukter. Gruppen tæller ca. 10.000 ansatte fordelt på mere end 40 lande og havde i 2004/05 en omsætning på 17,8 mia. kr.

 

Mogens Granborg fortalte om Daniscos brede teknologiske fundament og produktportefølje som inkluderer emulgatorer, enzymer, stabilisatorer, kulturer, aromaer, sukker og sødemidler så som xylitol og fruktose. Størstedelen at disse ingredienser fremstilles af naturlige råvarer. Daniscos produkter anvendes fortrinsvis i fødevareindustrien til for eksempel at forbedre strukturen i brød og is, men anvendes også i foderstoffer, rengøringsprodukter, tekstiler og plastik. Danisco er tillige en af de største og mest effektive sukkerproducenter i Europa. Mogens Granborg orienterede især om ingrediensdelens stigende betydning i koncernen og tilsvarende om sukkerproduktionens stagnerende betydning.

 

Derudover orienterede Mogens Granborg om Danisco’s syn på Kommissions reform forslag til EU’s sukkermarkedsordning, som ville få store konsekvenser for Danisco i form af fabrikslukninger, tab på 250-400 mio. kr. og ville have store konsekvenser for roedyrkningen i en række lande. For Brasiliens vedkommende vurderedes eksporten af sukker dog at stige markant i de kommende år som følge af afviklingen af EU´sukkermarkedsordninger.

 

Herefter rejste udvalget til Foz de Iguacu i Paraná staten. Efter en studietur i lokalområdet hvor udvalget så på vulkansk jord, vegetation, dyreliv, vandfald m.m., holdt udvalget møde med Dr. Newton Pohl Ribas fra Paraná-statens landbrugsministerium. Dr. Newton Pohl Ribas orienterede om status og perspektiver for økologisk landbrug og brug af gmoér i Paraná og i Brasilien. Han oplyste, at Paraná-staten var den vigtigste producent af afgrøder i Brasilien, og at 20,6 pct. af Brasiliens landbrugsbedrifter var placeret i regionen.  Delstaten opretholdt, som den eneste Brasilianske stat, en række regelsæt, der tilskyndede til gmo-fri produktion. Delstatens udskibningshavn i byen Paranágua, som var landets største udskibningshavn, var således også gmo-fri. Der var etableret 28 sanitære grænseområder, hvor grænserne til andre delstater var lukket, og hvor sojabønneproduktionen kontinuerligt blev testet for gmoér.

 

Ligeledes var økologisk landbrug et fokusområde for delstaten. Brasilien figurerede i visse opgørelser som værende landet med verdens næststørste areal med økologisk landbrug. Dette skyldtes dog nok, at man i 2004 havde indlagt store dele af Amazonas-området, som værende økologisk og dermed havde forøget det økologiske areal fra 800.000 hektar til 6,5 mio. hektar.

 

Udvalget var efterfølgende vært for en middag med deltagelse af Dr. Newton Pohl Ribas og to af hans medarbejdere.

 

Tirsdag den 23. august

Dagen startede med et besøg hos Frimesa, som var en andelsejet virksomhed. Virksomheden var grundlagt i 1977 og bestod af 5 andelsbevægelser, som var gået sammen. Det var den største virksomhed i Paraná inden for mælkeforarbejdning og var det 6. største mejeri i Brasilien. Andelsforetagenet industrialiserede produktionen fra mere end 8.000 mælke- og svineproducenter i 12 fabriksenheder. Virksomheden havde 2.256 ansatte og havde 25.313 andelshavere. Frimesa havde forpligtet sig til altid at stræbe efter forbedringer, og investerede derfor konstant i uddannelsesprogrammer mv. og søgte konstant at sikre, at deres produkter blev behandlet af personer, der var bevist om, at kvalitet var fundamental i alle processens faser.

 

Udvalget fik en rundtur på svineslagteriet og en orientering om produktionen på slagteriet. Der blev anvendt dansk udstyr på slagteriet, og ledelsen havde været på besøg i Danmark. På svineslagteriområdet slagtede Frimesa dagligt 1.500 svin og producerede 160 tons forarbejdede produkter pr. dag. Produktionen forventedes at vokse til håndtere 4.500 svin pr. dag. Arbejderne i produktionen var ikke ansat på akkord løn, men havde en fast løn på ca. 200 dollars om måneden.

 

Derefter rejste udvalget til Sao Paulo, hvor udvalget havde møde med datterselskabsdirektør Zacarias Karacristo, Danisco Brasil. I Sydamerika er Danisco kun engageret i ingrediensproduktionen, og har altså ikke aktier i sukkerproduktionen. Danisco har 250 ansatte i Brasilien og var netop af ansatte vurderet som værende blandt de 150 bedste farmere i Brasilien. Ole Andersen fra Danisco fortalte ligeledes, at Danisco havde besluttet at deltage i udviklingen af produkter, som kan indgå i functional foods. Virksomheden ønske ikke at indgå i debatten om functional foods, men følte at de havde et ansvar for at deltage i udviklingen, når der blev udviklet eksempelvis zylitol, som styrker mundhygiejnen, og som kunne indgå i functional foods.

 

Udvalget fik lejlighed til at smage forskellige produkter med ingredienser udviklet af Danisco.

 

Hefter havde landbrugsrådet inviteret udvalget til at deltage i en middag for udstillere, indbudte kunder, handelskammeret samt repræsentanter for de Brasilianske myndigheder, som blev afholdt i anledning af åbningen næste dag af den danske stand på udstillingen TechnoCarne næste dag.

 

Onsdag den 24. august

Udvalget startede dagen med et besøg hos Unica, som er brancheforeningen af sukkerrøresfabrikanter i Sao Paulo. Her fortalte General Secretary Fernando Moreira Ribeiro, at Unica repræsenterer forretningsområderne sukkerrør, sukker og alkohol i Staten Sao Paulo. Medlemmerne af Unica er inddelt i tre kategorier,

 

Unica blev dannet i 1997 og samlede en række sektororganisationers arbejde i én eneste organisation, og styrkede derved dialogen med regeringen og samfundet. Unica var i dag anerkendt som nationalt referencecenter og indhentede og samlede en række statistiske data om brasiliansk sukkerrørs-, sukker- og alkoholproduktion.

 

Unica repræsenterede mere end 60 pct. af den brasilianske produktion og kæmpede for åbninger på udenlandske markeder for sukker og alkohol samt holdt sig informeret om fremskridt inden for sektorens teknologiske områder.

 

Udvalget udvekslede herefter synspunkter om sukker- og æthanolproduktion og eksport, konsekvenserne af EU’s tilskudsnedsættelse og anvendelsen af bioenergi.

 

Fernando Moreira Ribeiro orienterde i særdeleshed om ethalonanvendelsen i Brasilien. I 2006 forventede man således, at 80 pct. af de solgte biler i Brasilien ville anvende flex-fuel-teknologien, hvor den enkelte bil både kan køre på alm. benzin og på ren ethanol og på en blanding heraf. I Brasilien var der et påbud om at blande op til 25 pct. ethanol i den benzin, som anvendes som brændstof til transport.  Der var sket meget store fremskridt på dette område set i lyset af, at den første bil med flex-fuel-teknologien var blevet solgt i 2003. Ethanolproduktionen var en ny teknologi og promoveringen af ethanol var en af Unica´s store udfordringer, som dog var noget lettet i forbindelse med de stigende oliepriser. Prisen på ethanol var rent markedsstyret, og der blev ikke ydet tilskud til produktionen. Der var ikke konstateret miljømæssige problemer med at anvende ethanol. Det var billigt at producere, miljøvenligt, der blev ikke anvendt mange pesticider, og det var godt for handelsbalancen i Brasilien. Og så var der ved et indput på 1 enhed sukkerrør et output på 8,3 enhed ethanol.

 

Herefter besøget udvalget Cargill som blandt andet er international leverandør af fødevarer og landbrugsprodukter. Virksomheden havde 120.000 ansatte i 59 lande og havde været i Brasilien gennem de sidste 40 år, hvor det var en af landets førende fødevareleverandører. Virksomheden, der havde sit hovedsæde i Sao Paulo, var repræsenteret i 18 Brasilianske stater gennem industrienheder og havde kontorer i omkring 170 brasilianske byer, med en samlet stab på ca. 22.500 medarbejdere.

 

Hos Cargill orienterede senior vice president Lee Skold om svine- og fjerkræsproduktionen I Brasilien. I 1982 havde Cargill købt den første virksomhed med kyllingeproduktion i Brasilien. Der var fulgt flere opkøb efter, og i første halvdel af 2005 opkøbte Cargill Seara, der med et årligt salgstal på over 800 mio. dollars og en medarbejderstab på mere end 15.000, var Brasiliens tredjestørste fjerkræ- og svinekødsproducent. Oprindelig var firmaet grundlagt i 1956 og var den første brasilianske virksomhed, der eksporterede kyllingekød til Europa. I dag solgte firmaet kyllinge- og svinekød og forarbejdede produkter til mere end 70 lande og var Brasiliens tredje største eksportør inden for disse kategorier. Seara havde i alt 9 fabrikker i Brasilien og havde salgsrepræsentanter i Tokio, Amsterdam, Singapore, Buenos Aires, Dubai og Moskva. 20 pct. af kyllingekødsproduktionen og 20 pct. af svinekødsproduktionen blev eksporteret. Resten blev forbrugt i Brasilien.

 

Forespurgt oplyste Lee Skold, at

 

Videre orienterede afdelingschef Ingo Kalder kort om sojaproduktionen i Brasilien, som der var i stor vækst. Markedet for soja var voksende i Brasilien, men den største del af produktionen gik til eksport. Da der var 25 pct. større udbytte ved at producere gmo-majs, så Cargill inden mulighed for at stoppe udviklingen i produktionen af gmo-majs. I dag var stort set 100 pct. af soja-produktionen i Brasilien gmo-majs, selv om udviklingen i Paraná staten dog var lidt forinket på dette område. Der var nemlig en konflikt mellem den føderale lovgivning i Paraná og den nationale lovgivning i relation til muligheden for at anvende gmo-majs i produktionen. Det var dog efter hans vurdering kun et spørgsmål om tid, før lovgivningen tillod gmo-produktion i Paraná.

 

Om eftermiddagen overværede udvalget, at fødevareminister Hans Christian Schmidt åbnede den danske stand på TecnoCarne-udstillingen og overværede åbningen af et dansk seminar om bl.a. teknologi i slagtnings- og forarbejdningsprocessen. Udvalget besøgte flere stande på messen herunder en række danske virksomheders stande.

 

Endelig fik udvalget en introduktion til kaffeproduktion i Brasilien ved direktør John Wolters fra Comexim. Brasilien er verdens største kaffeproducent og den største kaffeeksportør. Dog er Brasilien kun verdens 2. største kaffekonsument. John Walters familie, som stammede fra Danmark, havde etableret sig som kaffeproducent i Brasilien i 1960, og havde langsomt vokset sig større. I 1995 kunne Conexim således indvie ny produktionsfaciliteter, og virksomheden rådede i dag over 27 sorteremaskiner. Dette havde gjort fabrikken i stand til at producere op til 50.000 sække eksportkaffe og at lagre op til 100.000 sække. Udvalget afsluttede med at prøvesmage en vidunderlig kaffe.

                                                                                                                              

Torsdag den 25. august

Om torsdagen rejste udvalget til Brasilia, hvor turen straks gik til Kongressen, hvor udvalget mødtes med landbrugsudvalgene fra Kongressens to kamre (Deputerkammeret og Senatet), og hvor udvalgene havde gensidig udveksling af synspunkter vedrørende bl.a. gmo’er, ethanolproduktion, økologi og andelsbevægelsen. I den forbindelse understregede fødevareminister Hans Christian Schmidt, at man fra dansk side ønskede, at Brasilien fik forbedret markedsadgangen og toldbarrierer blev nedbragt, hvorved bl.a. sukkerhandelen ville blive liberaliseret. Familie- og forbrugerminister Lars Barfoed understregede vigtigheden af sunde fødevarer og fødevaresikkerhed. Dette skulle understøttes af en ernæringspolitik. Christian H. Hansen bragte emner som økologi, gmo’er, dyrevelfærd, fødevarekvalitet og fiskeri på banen. De Brasilianske medlemmer af Kongressen, så omfordeling af økonomiske ressourcer landene imellem og internt i landene som væsentlige problemer og hindringer for udvikling af lande som Brasilien. Fra Brasiliansk side blev det understreget, at skabelse af arbejdspladser havde høj prioritet for landet.

 

Herefter havde udvalget møde med landbrugsminister Roberto Rodrigues, som indledte mødet med at rose Danmark og den danske andelsbevægelse, som han var blevet meget imponeret af i forbindelse med et tidligere besøg i Danmark. Derefter opsummerede han situationen i brasiliansk landbrug. Han oplyste, at landbrugsproduktionen udgjorde en 1/3 af BNP i Brasilien, som dermed var en meget vigtig sektor i Brasilien, og som sørgede for overskud på den Brasilianske handelsbalance. Udsviklingen i det brasilianske landbrug og i agroindustrien havde det seneste tiår været nærmest eksplosiv, og Brasilien var nu verdens største eksportør af oksekød, fjerkræ, sukker, orangejuice og kaffe. Dertil kom produktionen af majs, svinekød, bomuld og ethanol, som også var stor og i stadig vækst. Brasilien forventede tillige en stor stigning i den samlede produktion fremover.

 

Imidlertid var der også problemer i Brasilien. Især havde Brasilien problemer med investeringer i infrastruktur. Udbygningen af infrastrukturen var nødvendig for udvikling af landbrugsproduktionen. Og det var typisk lige så dyrt at fragte varer inden for Brasiliens grænser, som det var at sende varer videre til kunder i Europa, Rusland og Kina.

 

Landbrugsministeren var temmelig skeptisk med hensyn til løsning af et andet af Brasiliens store problemer nemlig markedsadgang. Han udtrykte således stor bekymring for, at Europa, USA og Asien ville blokere for afskaffelse af toldbarrierer og opretholdelse af protektionismen af egen produktion.

 

Derefter var der indlæg af ressortansvarlige chefer vedrørende gmo’er, sanitære forhold og standarder, andelsbevægelse, biobrændsel og økologi.

 

Fredag den 26. august

 

På studieturens sidste dag besøgte udvalget Embrapa, som er Det Brasilianske Landbrugsforskningsselskab. Det er en offentlig forskningsinstitution under det brasilianske ministerium for Landbrug, Kvæg og Forsyninger og havde som mission at levere realistiske løsninger til en bæredygtig udvikling af landbruget med fokus på agrobusiness. Dette skete ved at skabe, tilpasse og overføre viden og teknologi til fordel for de forskellige dele af det brasilianske samfund. Embrapa samarbejde med andre private forskningsinstitutioner som f.eks. Monsanto.

 

Embrapa arbejdede gennem 37 forskellige forskningscentre og var til stede i næste alle stater i Brasilien. Embrapa havde særlig fokus på udviklingen af agrobusiness, bæredygtig udvikling og støtte familielandbruget. Da befolkningen ville forøges væsentligt især på den sydlige halvkugle, var der stor fokus på at skabe jobs og på at anvende bioteknologien. Der var en omfattende produktion af gmo-afgrøder i Brasilien, og i dag var der 8 mio. producenter, der producerede gmo-afgrøder i Brasilien. Embrapas forskning var meget markedsorienteret, og det var derfor ikke grundforskning der var i højsædet. Dog var grænsen mellem at anvende forskning og grundforskning især på gmo-området udvisket. Man var ikke bekymret for gmo-afgrødernes påvirkning af biodiversiteten, idet man kunne observere flere insekter, der hvor der var gmo-afgrøder, end der, hvor der ikke var gmo-afgrøder. Dette skyldtes, at man ikke anvendte så mange pesticider på gmo-afgrøder.

 

Emprapa anså bioteknologien for et yderst vigtigt redskab, som menneskeheden ikke skulle lægge til side. Embrapa havde således en yderst pragmatisk holdning til anvendelsen af gmoér og bioteknologi.

Udvalget afsluttede studieturen med et besøg på en lokal mønsterfarm, som producerede zebu kødkvæg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilag 1

 

Program og deltagerliste for

Fødevareudvalgets studierejse til Brasilien

21.-27. august 2005

 

 

Deltagere:

 

Følgende medlemmer af Folketingets fødevareudvalg er tilmeldt studieturen:

Christian H. Hansen (DF), formand

Karsten Nonbo (V)
Torsten Schack Pedersen (V)
Inger Støjberg (V)
Joan Erlandsen (V)
Allan Niebuhr (KF)  
Martin Lidegaard (RV)
Jens Peter Vernersen (S)
Mette Gjerskov (S)
Elisabeth Geday (RV)
Ole Glahn (RV)  
Poul Henrik Hedeboe (SF)
Troels Ravn (S)
Karen Hækkerup (S)
Martin Henriksen (DF)
Kristen Touborg (SF)   
 

Fra sekretariatet deltager:

udvalgssekretær Eva Esmarch og

kontorkonsulent Tommy Jørgensen

 

Fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri deltager:

Fødevareminister Hans Christian Schmidt

Ministersekretær Agnete Sigurd

Pressekoordinator Mette Thorn

 

 

Fra Ministeriet for familie- og forbrugeranliggender deltager:

Minister Lars Barfoed

Departementchef Henrik Nepper-Christensen

Ministersekretær Lilian Noer

 

 

Desuden deltager Translantør Bo Buchholzer

 

 

 

 

 

 

 

Besøgsprogram                                                          

 

Ugedag og tidspunkt

Aktivitet

 

 

Søndag den 21. august

 

19:45

Afrejse fra Danmark med Varig RG 8757

 

 

Mandag den 22. august

 

05:40

Ankomst Sao Paulo

 

07:30-08:30

Indlæg om sukker-produktion v. koncern-direktør Mogens Granborg, Danisco Sugar i lufthavnen

 

09:20

Afrejse til Foz de Iguaçu med Varig RG 2166

 

12:10

Ankomst til Foz de Iguaçu

Modtagelse ved Ambassadør Christian Kønigsfeldt  (CK) og Handelsrådgiver/Sektorekspert Anders Kjær Adamsen (AKA) 

 

13:00

Check-in på

Hotel Bourbon Cataratas Resort & Convention Center

Rod. Das Cataratas km 2,5

85853-000 - Foz do Iguaçu - Paraná

Tel:  (+55) 45 3529-0123

Fax: (+55) 45 3529-0000

www.bourbon.com.br

 

13:45-14:45

Frokost med briefing af  Christian Kønigsfeldt og Anders Kjær Adamsen

 

14:45-18:00

Studietur i lokalområdet m. guide; vulkansk jord, vegetation, dyreliv, vandfald mv.

 

Afgang fra hotellets lobby

 

19:00-19:45

Indlæg om status og perspektiver for økologisk landbrug samt brug af gmo i Brasilien

Gæstetaler (Paraná-staten er den eneste brasilianske delstat, der fortsat forbyder brug af gmo)

 

Mødelokale Ipé på hotellet

 

19:50

Afgang fra hotel til restaurant

 

20:00-23:00

Middag

 

Churrascaria Rafain

Av. das Cataratas, 1.749, km 6,5

85853-000 – Foz do Iguaçu - Paraná

Tel: (+55) 45 3523-1177

www.rafainchurrascaria.com.br

Parana delstatens landbrugssekretær (minister) er inviteret

Fødevareudvalget er vært ved middagen

 

 

 

Tirsdag den 23. august

 

07:45

Afgang fra hotel til Frimesa

 

09:00-10:30 

Besøg hos Frimesa

Frimesa er et andelsejet svineslagteri med bl.a. dansk udstyr

 

Frimesa

Rua Bahia, 159

85870-000 - Medianeira - Paraná

www.frimesa.com.br

 

10:30

Afgang fra Frimesa til Suimar

 

10:45-11.20

Besøg hos Suimar

Svineproducent, besøg i stald.

Suimar v. Ivanir Martelli

Av. Brasilia s/n (prolongamento)

POB 85884-000

Medianeira, Paraná

Tel: 045 264 2812

11:20

Afgang til hotel

 

12:30

 

 

13:00

Ankomst til hotel Bourbon Ressort

Mulighed for bad samt check-out

 

Frokost på hotellet

 

13:45

Afgang fra hotel til lufthavn

 

15:00

Afrejse til Sao Paulo med  JJ 3030

 

16:25

Ankomst til Guarulhos-lufthavnen

 

18:00

Check-in på

Hotel Renaissance

Al. Santos, 2.233

01419-002 – São Paulo – SP

Tel:  (+55) 11 3069-2233

Fax: (+55) 11 3069-3344

www.marriottbrasil.com

 

19:00-19:45

Mødelokale på hotellet

Prøvesmagninger og indlæg ved datterselskabsdirektør Zacarias Karacristo, Danisco Brasil m.fl.

 

20:15

Afgang til middag

 

20:30-23:00

Udstillermiddag med udstillere, indbudte kunder/emner, handelskammeret samt brasilianske myndigheder

 

Landbrugsrådet er vært ved middag for ministre og udvalg

 

10-års jubilæet for Scanvægt i Brasilien vil blive markeret

Forventet antal deltagere 150-200 personer

Restaurant

Vento Haragano

Av. Rebouças, 1.001

Jardim Paulista

Tel: (+55) 11 3083-4265

www.ventoharagano.com.br

 

 

Onsdag den 24. august

 

09:00

Afgang fra hotel til Unica

 

09:30-11:00

Besøg Unica - brancheforeningen af sukkerrørsfabrikanter

 

Hovedemne: sukker- og ethanolproduktion og eksport, herunder konsekvenser af afviklingen af EU’s markedsordning for sukker i et brasiliansk perspektiv samt anvendelse af biomasse til fremstilling af energi

 

Deltagelse af formanden for Unica, Hr. Eduardo do Carvalho og General Secretary Fernando Moreira Ribeiro

 

Mødet afholdes i Unica’s bestyrelseslokale

 

Unica

Av. Brig. Faria Lima, 2.179 – 9º andar

01452-000 – São Paulo – SP

Tel:  (+55) 11 3812-2100

Fax: (+55) 11 3812-1416

 

11:00

Afgang til Cargill

 

11:30-13:00

Besøg Cargill/Seara HQ, Sao Paulo med frokost

 

Hovedemner: soja-, svine- og fjerkræproduktion og –eksport

 

Tilstedeværelse af Cargill CEO Sergio Barroso og Seara CEO Sergio Rial

 

Cargill/Seara

Av. Morumbi, 8.234
04703-002 - São Paulo - SP

Tel: (+55) 11 5099-3311

www.cargill.com.br

 

13:00-13:45

Let frokost

Cargill er vært samme sted

 

14:00

Afgang fra Cargill til TecnoCarne

 

15:00-17:30

TecnoCarne

 

Åbning af dansk stand, åbning af dansk seminar, rundgang og besøg hos øvrige danske udstillere

 

15:00 Officiel åbning af stand

 

15:30 Officiel åbning af seminar (Mogno-lokalet)

 

16:00 Rundgang til andre udstillere (m. CK og AKA)

 

17:00 Afslutning

 

Se også separat program for TecnoCarne aktiviteterne

 

http://www.feriasalimentarias.com/main/oblea.asp?id_feria=560

 

Centro de Exposições Imigrantes’

Rod. dos Imigrantes, km.1,5
04329-900 - São Paulo - SP
Tel:  (+55) 11 5073-7799
Fax: (+55) 11 5058-9400

www.centroimigrantes.com.br

 

17:30

Afgang til hotel

 

18:45

Ankomst til hotel

 

19:15-20:00

Indlæg om kaffeproduktion i Brasilien v. direktør John Wolters, Comexim og kaffebørsen

 

Mødelokale på hotellet

 

20:00

Afgang til restaurant Figueira Rubaiyat

 

20:15-22:30

Middag

Fødevareministeren og Ministeren for Familie- og Forbrugeranliggender er værter ved middagen.

 

Restaurante Figueira Rubaiyat

Rua Haddock Lobo, 1.738

01414-002 -  São Paulo - SP

www.rubaiyat.com.br

 

22:30

Afgang til hotel

 

 

Torsdag, den 25. august

 

07:00

Afgang til Guarulhos-lufthavnen

 

09:15

Afrejse til Brasilia med Varig RG 2266

 

10:55

Ankomst Brasilia og afgang til Kongressen

 

11:30

Møde med landbrugsudvalgene fra Kongressens to kamre (Deputéretkammeret og Senatet)

 

Møde med Deputéret-kammerets formand

Deputéretkammerets udvalgslokaler

 

12:50

Afgang til restaurant Tribo

 

13:00-14:30

Frokost

 

Restaurant Oca da Tribo

SCES, trecho 2, próximo ao Clube de Meditação Amigo, em frente a Agepol

Brasília – DF   

Tel. (+55) 61 3226-9880

 

15:30-16:00

Møde med landbrugs-minister Roberto Rodrigues

 

Minister Rodrigues indleder mødet med velkomst og en opsummering af situationen i brasiliansk landbrug

 

Landbrugsministeriet

Ministerio da Agricultura, Pecuária e Abastecimento

Esplanada dos Ministérios – Bl. D – térreo

Auditório do Conselho Nacional de Política Agrícola (CNPA)

www.agricultura.gov.br

 

16:30-17:30

Landbrugsministeriet

 

Indlæg af ressortansvarlige chefer vedrørende gmo, sanitære forhold og standarder, andelsbevægelse, biobrændsel og økologi samt debat

 

17.35

Afgang til Hotel Meliá Brasilia

 

18:00

Check-in på

 

Hotel Meliá Brasília

SHS Qd. 6 – Bl. D

70316-000 – Brasília – DF

Tel: (+55) 61 3218-4700

Fax: (+55) 61 3218-4705

www.solmelia.com

 

19:45

Afgang fra hotel til ambassadørens residens

 

20:00-23:00

Middag i ambassadørens residens

 

Værter Pia og Christian Kønigsfeldt - med forventet deltagelse af kongresmedlemmer mv.

 

Ambassadørens residens

SES – Av. das Nações, Qd. 806, lote 26

70416-900 – Brasília – DF

 

23:00

Afgang til hotel

 

 

Fredag den 26. august

 

08:45

Afgang fra hotel til møde med Embrapa

 

09:00-10:00

Møde med Embrapa (svarer til Landbrugets Rådgivningscenter)

 

10:00

Afgang fra møde til besøg på farm

 

11:00-16:00

Besøg på farm med frokost

 

Zebu kødkvæg, kunst-vanding mv.

 

Rundvisning i Brasilia på tilbageturen

 

16:45

Check-out og afgang til lufthavn

 

18:30

Afgang til Sao Paulo med VARIG RG 2267

 

20:10

Ankomst til Sao Paulo (Guarulhos) og transfer til oversøisk flyforbindelse ved Generalkonsul Henrik Petersen og Vice-konsul Steffen Skjoldager

 

22:30

Afgang til København med VARIG RG 8752

 

 

Lørdag den 27. august

 

 

 

19:45

Ankomst til CPH via London med SK 506