MILJØstyrelsen                                                                                                   14. december 2005

Kemikalienheden                                                                                                  MAS

 

 

GRUNDNOTAT

 

Udkast til Kommissions beslutning om anvendelse af det ozonlagsnedbrydende stof methylbromid til kritiske anvendelser (anvendelser, hvor der ikke findes anvendelige alternativer).

 

 

1. Status

Ovennævnte forslag til Kommissionsbeslutning skal behandles den 20. december 2005 i forvaltningskommiteen for forordning 2037/2000 om stoffer, der nedbryder ozonlaget. Forslaget foreligger kun på engelsk.

 

Beslutningen skal tages i overenstemmelse med forvaltningsproceduren og forudsætter derfor, at medlemsstaterne ikke manifesterer et blokerende mindretal imod. I så fald kan Rådet med et kvalificeret flertal omgøre Kommissionens beslutning. Beslutningen er i overensstemmelse med Montreal Protokollens bestemmelser om beskyttelse af ozonlaget.

 

Produktion, import, eksport, markedsføring og anvendelse af ozonlagsnedbrydende stoffer har i EU været reguleret siden 1991, pt. ved forordning 2037/2000 om stoffer, der nedbryder ozonlaget. Methylbromid anvendes især i landbrug og gartneri som desinfektions- og bekæmpelsesmiddel. I Danmark har denne anvendelse af methylbromid været forbudt siden 1995.

 

 

2.  Formål og indhold

Formålet med beslutningen er i overensstemmelse med forordningens artikel 3 stk. 2, at definere de ’kritiske anvendelser’, hvor der ikke findes anvendelige alternativer til methylbromid, og fastlægge de mængder af methylbromid, som kan bruges hertil i 2006. Danmark har ikke behov for methylbromid til kritiske anvendelser.

 

Forekomsten af andre skadevoldere og andre dyrkningsforhold end i Danmark er blandt andet årsagen til, at methylbromid kan være nødvendig i andre lande. I det foreliggende beslutningsforslag er det især forskellige former for anvendelser indenfor gartneri, som for eksempel desinfektion af jordbærplanter, beskyttelse af drivhustomater og lignende, hvor anvendelsen af methylbromid vurderes at være nødvendig.

 

Forslaget udgør EUs implementering af beslutninger, som forventes at blive truffet på det 17. partsmøde under Montrealprotokollen, som afholdes fra den 12. – 16. december 2005.

 

3.  Nærhedsprincippet & proportionalitetsprincippet

Forslaget har ingen relevans for nærhedsprincippet & proportionalitetsprincippet

 

4. Konsekvenser for Danmark

Forslaget har ingen lovgivningsmæssige eller økonomiske og administrative konsekvenser for Danmark.

 

Forslaget indebærer at der tillades et begrænset udslip af methylbromid til atmosfæren. Da nedbrydningen af ozonlaget er et globalt miljøproblem, påvirkes også beskyttelsesniveauet negativt i Danmark i mindre omfang. Det vurderes dog at forslaget søger at begrænse forbruget så meget som muligt.

 

5. Høring

Forslaget har ikke været udsendt i høring.

 

Sagen har været forelagt Miljøspecialudvalget. Greenpeace finder det tvivlsomt, at der ikke skulle være alternativer til anvendelsen af methylbromid i medlemsstaterne og anbefaler regeringen ikke at støtte Kommissionens forslag. Det Økologiske RÃ¥d mener, at der findes egene alternativer til visse anvendelser af methylbromid og anbefaler regeringen at arbejde for, at anvendelsen af methylbromid ophører til de formÃ¥l, hvor der i nabolande er fundet egnede alternativer. ForbrugerrÃ¥det tilslutter sig indstillingen fra Greenpeace. Dansk Industri støtter indstillingen i rammenotatet.Â