Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 8. november 2005 Til underretning for Folketingets Europaudvalg vedlægges Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris orienterende notat om EU’s beredskabsforanstaltninger vedrørende indhold af ikke-godkendt GMO-majs ”Bt10” i majsfoder fra USA.
2 ORIENTERENDE NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG   om EU’s beredskabsforanstaltninger vedrørende indhold af ikke - godkendt GMO-majs ”Bt10 ” i majsfoder fra USA USA meddelte den 22. marts 2005 EU-kommissionen, at genetisk modificeret majs siden 2001 har været iblandet Bt10  -majs, som ikke er godkendt i hverken EU eller USA. EU’s stå ende komité for fødevarekæden og dyresundhed vedtog den 15. april 2005 Kommissionens forslag til beslutning om, at det fremover kun er tilladt at indføre og markedsføre amerikansk majsfoder til EU, som indeholder eller er fremstillet af GMO-majs, hvis forsendelsen følges af et analyse certifikat, som viser at partiet ikke indeholder BT10 (Kommissionens Beslutning 2005/317/EF). Beslutningen opfordrede endvidere medlemslandene til at kontrollere eksisterende lagre af amerikansk majsfoder for indhold af Bt10. Beslutningen skulle tages op til fornyet vurdering senest 31. oktober 2005. Sagen er blevet forelagt Folketingets Europaudvalg den 21. april 2005 i forbindelse med forelæggelsen af rådsmøde (landbrug og fiskeri) den 26. april 2005 jf. samlenotat oversendt den 15. april 2005 samt revideret samlenotat oversendt den 19. april 2005. Plantedirektoratet har i perioden siden beslutningens vedtagelse udtaget prøver af 22  majsfoderprodukter, hvoraf de fleste stammede fra USA. Enogtyve af prøverne gjaldt eksisterende lagre på foderstofvirksomheder, mens én prøve blev udtaget af en direkte import fra USA, der var ledsaget af certifikat for Bt10-frihed. Ingen af prø verne viste indhold af Bt10. Resultaterne vil blive offentliggjort på Plantedirektoratets hjemmeside. Foranstaltningerne blev vurderet i den Stående Komité for GM fødevarer og foder den 27. oktober 2005. Kun Irland har rapporteret om import af en enkelt skibsladning, der var forurenet med Bt10. De irske myndigheder modtog oplysninger om forureningen inden skibets ankomst. Situationen opstod i de første uger efter vedt agelsen af beslutningen, fordi resultatet af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fisk eri Plantedirektoratet/SFS J.nr.: Den 8. november 2005 Initialer: SVP FVM 310
3 Bt10-analysen først forelå, mens skibet var på vej til E   U. Kommissionens beslutning var derfor ikke overtrådt, og de irske my ndigheder kunne sørge for, at de forurenede produkter ikke blev markedsført. Analysebeviser er nu rutinemæssigt til stede før skibsafgang, hvorfor situationen i   kke skulle kunne gentage sig. Kommissionen lagde ved mødet den 27. oktober op til, at de gældende foranstaltninger videreføres. Begrundelsen herfor var især, at de amerikanske myndigheder ikke har givet Kommissionen tilstrækkelige garantier for fraværet af Bt10 i kommende eksporte  r af majsfoder, og at Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) ikke har modtaget tilstrækkelige o  plysninger fra virksomheden Syngenta til at kunne foretage en fuldstændig risikovurdering og udtale sig endeligt om Bt10’s sikkerhed. Der var bred enighed blandt medlemsstaterne, herunder Danmark, om at videreføre foranstaltningerne.   Foranstaltningerne vil blive drøftet igen i den Stående Komité senest de 31. januar 2006.