MILJØstyrelsen                                                                             11. maj 2006
Jura                                                                                                   7034-0236
                                                                                                            LWJ/
Notat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg
Om dansk intervention sag C-14/06: Annullationssøgsmål anlagt af Europa-Parlamentet over for Kommissionens beslutning 2005/717/EF af 13. oktober 2005 (undtagelse af den bromerede flammehæmmer deca-BDE fra forbudet i RoHS-direktivet).
Baggrund
Europa-Parlamentet og Rådets direktiv 2002/95/EF om begrænsning af anvendelsen af visse farlige stoffer i elektrisk og elektronisk udstyr (RoHS-direktivet) indeholder forbud mod anvendelse af en række stoffer, bl.a. den bromerede flammehæmmer deca-BDE, i elektrisk og elektronisk udstyr. Kommissionen har ved beslutning 2005/717/EF af 15. oktober 2005 undtaget brugen af deca-BDE i kunststof (plast) fra forbuddet. Denne anvendelse udgør den væsentligste anvendelse af deca-BDE både i EU og på verdensplan.
Beslutningen blev udstedt af Kommissionen efter udvalgsproceduren i RoHS-direktivet.
Danmark og Europa-Parlamentet har begge anlagt annullationssøgsmål mod beslutningen, primært med den begrundelse at Kommissionen har overskredet sine beføjelser, lagt vægt på ulovlige hensyn og ikke har begrundet beslutningen tilstrækkeligt.
Der foreligger på nuværende tidspunkt oplysning om at i hvert fald Sverige, Finland, Norge og Tyskland formentlig vil intervenere i såvel den danske sag som Parlamentets sag.
Vurdering
Den sag, som Danmark har anlagt, verserer ved Retten i Første Instans, mens Europa-Parlamentets sag verserer ved Domstolen. De to sager kan derfor ikke umiddelbart lægges sammen, selv om de har samme genstand, og det er derfor sandsynligt, at det reelt bliver i Europa-Parlamentets sag, at spørgsmålet bliver afgjort, mens den danske sag bliver sat i bero og først afgjort efterfølgende. Det er derfor vigtigt, at de danske argumenter og synspunkter også bliver gjort gældende i Parlamentets sag.
Regeringen har derfor besluttet at Danmark intervenerer i sagen til støtte for Parlamentet.