Notat

20. april 2006

6. kontor

 

Referat fra uformelt økonomi- og finansministermøde den 7.-8. april 2006 i Wien  

Dagsordenspunkt:                                     Den økonomiske situation og finansiel stabilitet

 

Ministrene drøftede den seneste internationale økonomiske udvikling. Der var enighed om, at konjunkturudsigterne overordnet er positive, og at der er tegn på stigende vækst. Budgetsituationen i de enkelte EU-lande ser ligeledes generelt set ud til at være forbedret i forhold til forventningerne, ikke mindst i 2005. For så vidt angår globale ubalancer og variationen i oliepriserne var ministrene enige om at følge situationen nøje.

 

Ministrene var ligeledes enige om vigtigheden af, at medlemslandene – i lyset af de lyse konjunkturudsigter – får gennemført de nødvendige strukturreformer og konsolideret de offentlige finanser.

 

Der blev endvidere gjort status over den finansielle stabilitet i EU. Det er vurderingen, at den finansielle situation i Europa er god med få umiddelbare risikofaktorer.

 

Formandskabet orienterede om de tre tilsynskomitéers[1] arbejde med konvergens og samarbejde mellem nationale tilsynsmyndigheder i den finansielle sektor i EU. Der var opbakning til arbejdet med at udvikle de grænseoverskridende finansielle tilsyn, herunder at styrke tilsynskonvergensen. Finansielt tilsyn ventes behandlet igen på ECOFIN den 5. maj 2006.   

 

Endelig godkendte ministrene den fælles EU-udtalelse forud for forårsmødet i IMFC i april 2006, og der var en kort drøftelse af spørgsmålet om ændringer i medlemslandenes kvote- og stemmefordeling i IMF.

 

Dagsordenspunkt:                                     Globalisering

 

Ministrene drøftede forskellige aspekter af globalisering med udgangspunkt i indlæg fra tre virksomhedsledere. I fokus var bl.a. hvordan man sikrer et attraktivt erhvervsklima i Europa, og hvordan man sikrer en lige fordeling af gevinsterne og udfordringerne ved globalisering. Storbritannien og Sverige præsenterede endvidere et fælles papir om globaliseringens sociale dimension.

 

Ministrene fremhævede, at globaliseringen giver anledning til et betydeligt gevinstpotentiale for virksomheder og forbrugere. Der var enighed om, at liberalisering og åbne markeder ikke bør hindres, at forskning, innovation og uddannelse samt omstillingsevne bør fremmes, at udvikling af det indre marked har høj prioritet, og at administrative byrder bør nedbringes.

 

Dagsordenspunkt:                                     Rådets (ECOFIN) arbejdsmetoder

 

Ministrene hilste EFC’s (den økonomiske og finansielle komité) oplæg til tilpasning af ECOFIN’s arbejdsmetoder velkommen, herunder bl.a. forslagene om henholdsvis flere strategiske drøftelser (en tidligere involvering af ministre) og bredere dagsordener samt jævnlige afrapporteringer fra eurogruppen. 

 

Dagsordenspunkt:                                     En fælles selskabsskattebase i EU (CCCTB) og ”Home State Taxation”

 

Kommissionen gjorde status for arbejdet med en konsolideret fælles selskabsskattebase (CCCTB) i EU og ministrene udvekslede synspunkter om den generelle holdning til sagen.

 

En række lande så perspektiver i spørgsmålet, mens andre udtrykte skepsis over for CCCTB. Arbejdet er teknisk meget kompliceret og vil strække sig over en årrække. Der er fortsat væsentlige udeståender om bl.a. afgrænsning af en base, fordelingen af den fælles selskabsskattebase mellem landene og behovet for en revisionsklausul.

 

Sagen ventes behandlet på ECOFIN den 7. juni 2006.

 

Dagsordenspunkt:                                     Iværksætteri

 

Ministrene drøftede iværksætteri med udgangspunkt i en præsentation ved direktøren for Ewing Marion Kauffman Foundation (en amerikansk fond med speciale i iværksætteri og uddannelse). Drøftelsen fokuserede på, dels hvordan iværksætteri kan bidrage til vækst og innovation, dels hvordan ”iværksættervenlige” politikker kan fremmes.

 

 



[1] De 3 tilsynskomiteer er såkaldte niveau 3-komitéer: CEBS – Committee of European Banking Supervisors (Den europæiske tilsynskomite for banktilsyn), CEIOPS – Committee of European Insurance and Occupational Pension Supervisors (Den europæiske tilsynskomite for forsikrings- og arbejdsmarkedspensionsordninger) og CESR – Committee of European Securities Regulators (Den europæiske tilsynskomite for værdipapirer).