Text Box: PRESSEMEDDELELSE

 

 

 

20. april 2006

 

Ny energianalyse fra Folketinget:

Danmark verdensmester i energieffektivitet

 

Efter aftale med Folketingets Energiudvalg har økonomigruppen i Folketinget i sam-arbejde med 2. udvalgssekretariat udarbejdet en minianalyse om Danmarks energi-effektivitet og Kyotoprotokollen. Sidstnævnte drejer sig om CO2-emissioner. Analysen er også udarbejdet til brug for Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg og Europa-udvalg.

 

Tallene viser, at Danmark (sammen med Japan) er verdensmester i energieffektivitet. Vi er det land, der udnytter energien bedst muligt og kan producere det højeste brutto-nationalprodukt (BNP) pr. forbrugt energienhed.

 

”Man kan sige, at vi er det land i verden, der kører længst på literen”, udtaler formanden for Energiudvalget Eyvind Vesselbo (V), der fortsætter:

 

”Det har længe været kendt, at vi i de sidste år er verdensmestre i at få mest muligt ud af energien. Tallene viser også, at Danmark siden 1973 har haft en næsten uafbrudt stigning i energieffektiviteten på gennemsnitlig 2,1 pct. om året. Hvert år har samfundet altså kunnet ”køre 2,1 pct. længere på literen”. Det er også her, at verdensrekorden ligger. Der er sket en afkobling mellem økonomisk vækst, beskæftigelse og energiforbrug i Danmark til gavn for velfærdsudviklingen. Og med de høje oliepriser der er gældende nu, er det et stort aktiv for samfundet”.    

 

Analysen gennemgår også de vigtigste økonomisk-politisk beslutninger, der er vedtaget af regering og Folketing på energi- og miljøpolitikkens område, og som i dag har gjort os til den mest energibevidste nation.

 

Eyvind Vesselbo tilføjer: ”Med de priser der er på energi nu og med muligheden for en yderligere skærpelse fremover, er dansk økonomi godt rustet til at modstå pris-presset takket være vores store investeringer i energieffektivitet.

 

”Jeg noterer tillige, at det har været et godt forår for dansk økonomi. I marts kom vi øverst på listen over EU-lande, der er bedst til at gennemføre Lissabon-processens krav til økonomiske reformer. Endvidere udnævnte det anerkendte tidsskrift The Economist os til verdens bedste land at gøre forretning i. Og i april står det klart, at vi er verdens mest effektive energiland”.

 

Analysen viser dog også, at det kniber med at få bragt CO2-emissionerne helt ned på Kyoto-protokollens måltal. Men der er fremskridt med at nedbringe CO2-emissionerne, der viser en klart faldende tendens igennem de sidste år.

 

Yderligere information fås ved henvendelse til:

Formanden for Folketingets Energiudvalg Eyvind Vesselbo (V), tlf.: 33 37 45 55 eller chefkonsulent Niels Hoffmeyer tlf.: 33 37 36 02.