Forslag

 

til

 

Lov om ændring af lov om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler og beredskabsloven

(samling af bemyndigelsesbestemmelser vedr. fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler)

 

§ 1

 

I lov nr. 193 af 24. maj 1972 om fyrværkeri som ændret ved § 74 i lov nr. 1054 af 23. december 1992 og § 8 i lov nr. 458 af 10. juni 2003 og lov nr. 1060 af 9. november 2005 foretages følgende ændringer:

 

1. § 1, stk. 4, affattes således:
”Stk. 4. Økonomi- og erhvervsministeren kan fastsætte regler om, at pyrotekniske artikler, der er beregnet til anvendelse som udløsermekanisme i sikkerhedsudstyr og selvoppusteligt redningsudstyr, er undtaget fra § 1, stk. 1.”

2. I § 2, stk. 1, indsættes efter ”Fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler må ikke”: ” opbevares,”.


3. I § 2 indsættes efter stk. 1 som nyt stykke:

”Stk. 2. Placering, indretning og brug af virksomheder og steder, hvor der opbevares, anvendes eller fremstilles fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler, må ikke ske uden kommunalbestyrelsens tilladelse.”


Stk. 2-4 bliver herefter stk. 3-5.

 

4. I § 2, stk. 4, der bliver stk. 5, ændres ” stk. 1, 2 og 3.” til: ” stk. 1-4.”

 

5. I § 2a, stk. 1, § 2a, stk. 3 og § 2a, stk. 4, indsættes efter ” tilladelse til at”: ”opbevare eller”.

 

6. I § 2a, stk. 3  indsættes efter ”konkursbehandling”: ”eller likvidation, jf. dog stk. 4.”

 

7. I § 2a, stk. 4, indsættes efter ”konkursbehandling”: ”eller likvidation”, og som 4. pkt. .indsættes:

”Sikkerhedsstyrelsen kan forlænge denne periode således, at virksomheden eller erhvervet kan videreføres i op til et år i alt.”

 

8. I § 2a, stk. 5, indsættes efter ”Den myndighed, der har meddelt en godkendelse efter § 1, stk. 2, jf. stk. 1, en tilladelse til at”: ”opbevare eller”.

 

9. I § 3, nr. 1, indsættes før ”overdragelse”: ”opbevaring,”.

 

10. I § 3, nr. 2, indsættes efter ”i forbindelse med”: ”opbevaring,”.

 

11. I § 3, nr. 3, indsættes efter ”pyrotekniske artikler,”: ”herunder krav om fremlæggelse af dokumentation for godkendt transportklassifikation,”.

 

12. I § 3, nr. 5, indsættes efter ”uddannelse”: ”, herunder krav om efteruddannelse”.

 

13. § 3, nr. 11, ophæves.

 

14. I § 3 indsættes efter nr. 9 som nye numre:

”10) kontrol med transportklassifikation af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, der opbevares eller fremstilles,

11) placering, indretning og brug af virksomheder og steder, hvor der opbevares, anvendes eller fremstilles fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler,

12) foranstaltninger, der er nødvendige for at forebygge eller formindske brandfare og til at sikre forsvarlige rednings- og slukningsmuligheder i tilfælde af brand ved opbevaring, anvendelse, håndtering og fremstilling af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, herunder brandvagt i forbindelse med anvendelse af fyrværkeri,”.

 

Nr. 10 bliver herefter nr. 13.

 

15. Efter § 3 indsættes:

”§ 3a. Sikkerhedsstyrelsen fører kontrol og tilsyn med lovens overholdelse.

Stk. 2. Kommunalbestyrelsen fører kontrol og tilsyn med placering, indretning og brug af virksomheder og steder, hvor der opbevares, anvendes eller fremstilles fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler samt med overdragelse, erhvervelse og anvendelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler.

Stk. 3. Økonomi- og erhvervsministeren kan fastsætte regler om, at kommunalbestyrelsen skal foretage indberetning til Sikkerhedsstyrelsen om kontrol og tilsyn efter stk. 2.”

Stk. 4. Økonomi- og erhvervsministeren kan fastsætte regler om kontrol med lovens overholdelse, herunder om Sikkerhedsstyrelsens og kommunalbestyrelsens adgang til at meddele påbud, som er nødvendige for at sikre overholdelse af loven eller bestemmelser fastsat i medfør af loven, eller påbud og forbud som er nødvendige for at formindske risikoen for brand eller anden skade.

 

§ 3b. Såfremt udnyttelse af en tilladelse eller godkendelse skønnes at indebære særlig brandfare eller risiko for personer, ejendom eller miljøet, kan Sikkerhedsstyrelsen eller kommunalbestyrelsen nedlægge forbud mod udnyttelse af godkendelsen eller tilladelsen, indtil faren er afhjulpet.  

Stk. 2. Påbud og forbud meddelt i medfør af stk. 1 har virkning straks. Forbud mod udnyttelse af en tilladelse til fremstilling og opbevaring af fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler meddelt efter stk. 1 skal på begæring af indehaveren af godkendelsen eller tilladelsen indbringes for domstolene af den myndighed, der har truffet afgørelsen.

 

16. I § 4, stk. 2, ændres ”§ 2, stk. 4” til: ”§ 2, stk. 5”.

 

17. I § 5, indsættes efter ”§ 3, stk. 1, nr. 3,”: ” nr. 10 og nr. 12”.

 

18. § 6 affattes således:

”§ 6. Krav om tilladelser eller godkendelser efter denne lov gælder ikke for offentlige myndigheder, såfremt myndighederne ved deres normale virke har behov for indførsel, fremstilling, overdragelse, erhvervelse, anvendelse eller opbevaring af fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler.”

 

19. § 7, stk. 1, affattes således:

”Med bøde eller under skærpende omstændigheder fængsel indtil 2 år straffes den, der

1) overtræder § 1, stk. 1,

2) overtræder § 2 stk., 1-4, eller

3) tilsidesætter oplysningspligten efter § 4, stk. 2.”

 

§ 2

 

I beredskabsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 137 af 1. marts 2004, som ændret ved lov nr. 534 af 24. juni 2005, ved § 2 i lov nr. 1060 af 9. november 2005 og ved § 101 i lov nr. 538 af 8. juni 2006 foretages følgende ændring:

 

1. § 33, stk. 3 og  stk. 4, ophæves.

 

Stk. 5 bliver herefter stk. 3.

 

§ 3

 

Loven træder i kraft den 1. juli 2007.

 

§ 4

 

Regler om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler udstedt i medfør af beredskabsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 137 af 1. marts 2004, som ændret ved lov nr. 534 af 24. juni 2005 og ved § 2 i lov nr. 1060 af 9. november 2005, forbliver i kraft, indtil de ændres eller ophæves.

Stk. 2. Tilladelser om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler meddelt i henhold til beredskabsloven bevarer deres gyldighed, indtil de udløber, ændres eller tilbagekaldes.

 

§ 5

 

Loven gælder ikke for Grønland og Færøerne.

Dog kan § 1 sættes kraft for Grønland ved kongelig anordning med de afvigelser, som de særlige grønlandske forhold tilsiger, og § 2 kan sættes i kraft for Grønland og Færøerne ved kongelig anordning med de afvigelser, som de særlige grønlandske eller færøske forhold tilsiger.

 

 



 

Bemærkninger til lovforslaget

 

Almindelige bemærkninger

 

  1. Baggrund for lovforslaget

 

Formålet med lovforslaget er at samle reglerne om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler i ét regelsæt og, at sikre et højt sikkerhedsniveau.

 

Ved kongelig resolution af 16. januar 2006 er ressortansvaret for sager vedrørende en række bemyndigelser i beredskabsloven til at fastsætte regler om fyrværkeri overført fra forsvarsministeren til økonomi- og erhvervsministeren.

 

Baggrunden for ressortomlægningen er, at ansvarsområdet for fyrværkeri frem til den 16. januar 2006 var delt mellem Forsvarsministeriet og Økonomi- og Erhvervsministeriet således, at sikkerheden ved brandbare oplag af fyrværkeri samt de brandmæssige risici ved anvendelsen hørte under forsvarsministeren, mens sikkerheden ved fyrværkeri som produkt ved anvendelse og håndtering hørte under økonomi- og erhvervsministeren.

 

På nuværende tidspunkt findes reglerne om fyrværkeri i to forskellige love, to forskellige bekendtgørelser samt en teknisk forskrift.

 

Det foreslås at reglerne samles i én lov, nemlig lov om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler.

 

Ved at samle reglerne i ét regelsæt vil disse blive lettere tilgængelige for bl.a. fyrværkerierhvervet og kommunerne.

 

Der forslås herudover indsat yderligere bestemmelser for at ensarte reglerne på fyrværkeriområdet, således at der sker en harmonisering i forhold til de gældende bestemmelser i lov om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler.

 

Endelig foreslås, at der skabes klar hjemmel til at stille krav om efteruddannelse af festfyrværkere.

 

Efter en voldsom ulykke på en fyrværkerivirksomhed i Seest ved Kolding d. 3. november 2004 fremlagde regeringen en 10-punktsplan til forbedring af fyrværkerisikkerheden i Danmark. Som et led i 10-punktsplanen nedsatte regeringen et kulegravningsudvalg, der fik til opgave at undersøge, hvordan reglerne om godkendelse af fyrværkeriprodukter, salg og anvendelse af fyrværkeri, opbevaring, håndtering og transport af fyrværkeriprodukter, myndighedskontrol og sanktioner på fyrværkeriområdet samt de forsikringsmæssige forhold for fyrværkerivirksomheder kunne strammes.

 

Ved ændring af lov om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler i 2005 (lov nr. 1060 af  9. november 2005) blev der indsat bestemmelser som følge af anbefalinger fra kulegravningsudvalget, samt ændringer der havde sammenhæng med regeringens 10-punktsplan til forbedring af fyrværkerisikkerheden i Danmark.

 

Det er ikke intentionen med forslaget at ændre på de regler, der blev indsat ved ændringen i 2005. Formålet er at samle reglerne om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler i én lov og at ensrette reglerne.

 

2. Hovedpunkterne i lovforslaget

 

2.1. Lov om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler

 

Lovforslaget indeholder en række ændringer af lov om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler.

 

Hovedloven er lov om fyrværkeri, lov nr. 193 af 24. maj 1972, jf. Folketingstidende 1971-72, sp. 1825, 2155, 5692, og 5749. Loven er senest ændret ved lov nr. 1060 af 9. november 2005. LF 12 2005-06.

 

Overførelse af ressortansvaret for en række bemyndigelser fra forsvarsministeren til økonomi og erhvervsministeren

 

Ved kongelig resolution af 16. januar 2006 er ressortansvaret for sager vedrørende bemyndigelser i beredskabsloven (lovbekendtgørelse nr. 137 af 1. marts 2004, som ændret ved lov nr. 1060 af 9. november 2005) overført fra forsvarsministeren til økonomi- og erhvervsministeren. Det drejer sig om bemyndigelse efter beredskabslovens §§ 33, 36 og 70 til:

 

1)      at fastsætte regler om ”placering, indretning og brug af virksomheder, hvor der opbevares, anvendes eller fremstilles faste, flydende eller luftformige brandfarlige eller eksplosive stoffer, der i forbindelse med brand eller anden skade kan medføre risiko for personer, ejendom eller miljøet, og opbevaring af faste, flydende eller luftformige brandfarlige eller eksplosive stoffer” for sÃ¥ vidt angÃ¥r fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler, jf. lovens § 33, stk. 1,

2)      at fastsætte regler om ”foranstaltninger der er nødvendige til at forebygge eller formindske brandfare og til at sikre forsvarlige rednings- og slukningsmuligheder i tilfælde af brand” for sÃ¥ vidt angÃ¥r fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, jf. lovens § 33, stk. 2, nr. 2,

3)      at fastsætte regler om ”kontrol med fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler som opbevares eller fremstilles” jf. lovens § 33, stk. 3,

4)      at fastsætte regler om ”at udgifter i forbindelse med kontrol efter stk. 3 skal afholdes af den, der opbevarer eller fremstiller fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler”, jf. lovens § 33, stk. 4,

5)      at fastsætte regler om ”brandsyn efter stk. 1, herunder om pÃ¥bud om afhjælpning af eventuelle mangler” for sÃ¥ vidt angÃ¥r fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, jf. lovens § 36, stk. 2, og

6)      i forskrifter udstedt i medfør af loven at fastsætte:
”straf af bøde, fængsel indtil 4 måneder eller under skærpende omstændigheder fængsel i indtil 2 år for overtrædelse af bestemmelser i forskrifterne eller for undladelse af at efterkomme påbud eller forbud heri” for så vidt angår fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler, jf. lovens § 70, stk. 4.

 

Fyrværkeriloven foreslås ændret således, at disse bemyndigelser føres fra beredskabsloven over i fyrværkeriloven.

 

Med forslaget vil regler om opbevaring af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler blive indsat i fyrværkeriloven og de bemyndigelser, der er fastsat i den gældende lovs § 3, stk. 1, nr. 6, 7, 8, 9 og 10 vil dermed også blive gældende for opbevaring af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler.

 

Dette gælder bl.a. bemyndigelsen til at fastsætte regler, som er nødvendige for at opfylde Danmarks internationale forpligtelser på fyrværkeriområdet. Denne bemyndigelse kan blive aktuel i forbindelse med implementering af Rådets direktiv 96/82/EØF  som ændret ved Rådets direktiv 2003/15/EØF om kontrol med risiko for større uheld med farlige stoffer. Også bemyndigelsen til at fastsætte regler om meddelelse af tilladelser og godkendelser efter loven eller regler fastsat i medfør af loven vil blive gældende for opbevaring.

 

Ligeledes vil forslaget medføre, at hjemlen i fyrværkerilovens § 4, hvorefter Sikkerhedsstyrelsen og kommunalbestyrelsen til enhver tid uden retskendelse mod behørig legitimation har adgang til virksomheder, der fremstiller, indfører eller opbevarer fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler, kommer til at dække loven i sin helhed. Herefter vil også kontrol og tilsyn med placering, indretning og brug af virksomheder og steder, hvor der opbevares, anvendes eller fremstilles fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler være omfattet af bestemmelsen.

 

Betingelser for tilladelse til opbevaring af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler og regler om bortfald og tilbagekaldelse af tilladelse til opbevaring af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler

Det er i dag en betingelse for at opnå godkendelse til at fremstille eller indføre fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler og for at få tilladelse til at overdrage fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler, og for at opnå godkendelse som festfyrværker, at ansøgeren ikke er dømt for strafbart forhold, der begrunder en nærliggende fare for misbrug af godkendelsen eller tilladelsen og, at ansøgeren dokumenterer at være myndig. Herudover skal ansøgeren dokumentere ikke at være under konkursbehandling.

Der stilles ikke efter beredskabsloven samme betingelser for at få en tilladelse til opbevaring af fyrværkeri.

Foruden at ensarte reglerne på fyrværkeriområdet findes der at være et sikkerhedsmæssigt behov for at stille de samme betingelser for en tilladelse til opbevaring af fyrværkeri som for de ovenfor nævnte tilladelser og godkendelser. Der findes f.eks. at være samme risiko for misbrug af tilladelser til opbevaring af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler som for de øvrige tilladelser på fyrværkeriområdet.

 

Det foreslås derfor, at der stilles de samme betingelser for at få tilladelse til opbevaring af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, som der stilles for at få en virksomhedsgodkendelse, en tilladelse til overdragelse af fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler eller en godkendelse som festfyrværker.

Efter de gældende regler i lov om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler bortfalder en godkendelse til at fremstille eller importere fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler og en tilladelse til at overdrage fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler, såfremt indehaveren af godkendelsen eller tilladelsen kommer under konkursbehandling.

 

Efter gældende ret bortfalder en tilladelse til opbevaring ikke, når indehaveren af tilladelsen kommer under konkursbehandling.

 

Der findes at være behov for også at lade en tilladelse til opbevaring bortfalde, såfremt ansøgeren kommer under konkursbehandling, og det foreslås derfor, at en tilladelse til opbevaring bortfalder, hvis indehaveren af tilladelsen kommer under konkursbehandling.

 

Der er således et behov for, at Sikkerhedsstyrelsen og kommunalbestyrelsen har mulighed for at kunne få overblik over, hvilke tilladelser og godkendelser den enkelte virksomhed har, og et behov for at ophørte virksomheder ikke længere er registreret som indehavere af en tilladelse.

 

Herudover foreslås tilføjet, at alle de nævnte tilladelser og godkendelser også betinges af, at virksomheden ikke er under likvidation.

 

Efter de nu gældende regler i lov om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler kan den myndighed, der har meddelt godkendelsen eller tilladelsen efter ansøgning give tilladelse til midlertidig videreførelse af virksomheden eller erhvervet. Sådan tilladelse kan gives i en periode af indtil 3 måneder.

 

Formålet hermed er at give konkursboet mulighed for at afhænde et eventuelt varelager.

 

Fyrværkeri er en sæsonbetonet vare. Det kan derfor være svært at afhænde et varelager på 3 måneder. F.eks. kan det være vanskeligt at sælge nytårsfyrværkeri om sommeren. Virksomheden og myndigheden kan således få det problem, at en opbevaringstilladelse er bortfaldet, og at varelagret ikke er afhændet efter 3 måneder. Der vil dermed eksistere et ulovligt oplag, der ikke kan afhændes.

Det foreslås derfor, at Sikkerhedsstyrelsen efter ansøgning, kan forlænge tilladelsen til at videreføre en virksomhed, der er under konkursbehandling eller likvidation fra de 3 måneder op til et år i alt. Den samlede forlængelsesperiode kan således blive maksimalt et år.

Ved Sikkerhedsstyrelsens behandling af en sådan ansøgning, vil der blive foretaget en konkret vurdering af, hvor lang en periode der er påkrævet for at give virksomheden en rimelig mulighed for at afhænde varelagret.

I og med at der meddeles godkendelse til videreførelse af virksomheden i en periode, vil der også være mulighed for at søge nye tilladelser og godkendelser i denne periode.

Dette kan f.eks. blive aktuelt, hvor en virksomhed der er under konkursbehandling eller likvidation får behov for at flytte sit varelager, f.eks. fordi det hidtidige opbevaringssted sælges eller et lejemål opsiges af udlejer. Det vil således være muligt at få en opbevaringstilladelse et nyt sted.

I dag kan den myndighed, der har meddelt en godkendelse til indførsel eller fremstilling af fyrværkeri, en tilladelse til at overdrage fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler eller en godkendelse som festfyrværker tilbagekalde godkendelsen eller tilladelsen, hvis der foreligger grov eller gentagen overtrædelse af loven, af regler fastsat i medfør af loven eller af vilkår for godkendelsen eller tilladelsen, såfremt det udviste forhold begrunder en nærliggende fare for misbrug af stillingen eller erhvervet.

 

Bestemmelsen om tilbagekaldelse medfører en mulighed for administrativ tilbagekaldelse parallelt med den mulighed, der følger af straffelovens § 79, hvorefter den, som udøver en virksomhed, som kræver en særlig offentlig autorisation eller godkendelse ved dom for strafbart forhold kan frakendes retten til fortsat at udøve den pågældende virksomhed eller til at udøve den under visse former, såfremt det udviste forhold begrunder en nærliggende fare for misbrug af stillingen.

 

Muligheden for administrativ tilbagekaldelse kan f.eks. være aktuel, hvor det strafbare forhold ikke pådømmes ved domstolene, men f.eks. afgøres ved et udenretligt bødeforelæg.

 

Der er efter de gældende regler i beredskabsloven alene adgang til at tilbagekalde en tilladelse til opbevaring af sikkerhedsmæssige årsager. Der er således ikke samme adgang til administrativt at kunne tilbagekalde en tilladelse til opbevaring af fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler som følge af overtrædelse af fyrværkerilovgivningen.

 

Det foreslås derfor indføjet i loven, at også tilladelse til opbevaring af fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler kan tilbagekaldes under samme betingelser som en virksomhedsgodkendelse, en tilladelse til overdragelse eller erhvervelse af fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler, eller en godkendelse som festfyrværker.

 

Der findes at være det samme sikkerhedsmæssige behov for administrativt at tilbagekalde en tilladelse til opbevaring af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, såfremt der foreligger grov eller gentagen overtrædelse af fyrværkerilovgivningen eller vilkårene for tilladelsen.

 

Herudover tilsiger en ensretning af reglerne på fyrværkeriområdet, at adgangen til administrativ tilbagekaldelse er den samme for alle disse godkendelser og tilladelser.

 

Det er hensigten, at tilladelser til opbevaring, der tidligere er givet i henhold til beredskabsloven, med forslaget også omfattes af muligheden for administrativ tilbagekaldelse.

 

Krav om efteruddannelse af festfyrværkere

 

Efter de gældende regler kan økonomi- og erhvervsministeren fastsætte regler om uddannelse og godkendelse af festfyrværkere. Sådanne regler er fastsat i bekendtgørelse nr. 1061 af 10. november 2005 om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler.

 

Der er imidlertid ikke udtrykkelig bemyndigelse til at fastsætte regler om efteruddannelse af festfyrværkere.

 

I dag er det således, at godkendelsen som festfyrværker opretholdes, selv om uddannelsen ikke anvendes i praksis, og selv om festfyrværkeren ikke holder sig ajour med gældende sikkerhedskrav og andre krav i lovgivningen.

 

Festfyrværkere anvender de farligste typer af fyrværkeri, der kun i begrænset omfang kan reguleres ved tekniske krav og standarder. Oftest foregår anvendelsen under overværelse af et større publikum.

 

Da den teknologiske udvikling af det professionelle fyrværkeri til stadighed fører til nye materialer og antændelsesanordninger, er det af sikkerhedsmæssige årsager nødvendigt at kunne fastsætte krav om, at uddannelsen løbende opdateres, således at der sikres et højt sikkerhedsniveau.

 

Et repetitionskursus med undervisning i gældende lovgivning og sikkerhed ved anvendelse af professionelt fyrværkeri vil sikre, at en festfyrværker kontinuerligt vedligeholder sin uddannelse.

 

Det foreslås derfor, at økonomi- og erhvervsministeren bemyndiges til ved fastsættelse af regler om uddannelse af festfyrværkere at kunne fastsætte bestemmelser om efteruddannelse af festfyrværkere.

 

Det er hensigten i henhold til den foreslåede bemyndigelsesbestemmelse at fastsætte regler om efteruddannelse af festfyrværkere, som skal træde i kraft den 1. januar 2008. Reglerne vil omfatte krav om efteruddannelse og bestået prøve. Efteruddannelsen skal gennemføres indenfor 5 år efter, at godkendelsen er meddelt, og efterfølgende hvert 5. år. Manglende efteruddannelse vil medføre bortfald af godkendelsen.

 

Det er endvidere hensigten, at kravet om efteruddannelse også skal gælde for allerede uddannede og godkendte festfyrværkere. Det er hensigten at fastsætte en overgangsordning, således at festfyrværkere som har en godkendelse, som er 4 år gammel eller ældre på tidspunktet for reglernes ikrafttræden, skal gennemføre den krævede efteruddannelse indenfor 2 år.

 

Offentlige myndigheder omfattes af loven

 

Fyrværkeriloven undtager i dag offentlige myndigheder, der anvender fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler som led i deres virksomhed, fra reglerne i loven.

 

Beredskabsloven indeholder ikke en tilsvarende undtagelse for offentlige myndigheder. Derfor skal offentlige myndigheder i dag have en tilladelse til opbevaring af fyrværkeri ligesom alle andre.

 

Da Forsvaret i forbindelse med sit virke fremstiller og anvender fyrværkeri, og da forsvaret i forvejen har stor viden om sikker omgang med eksplosiver, findes det hensigtsmæssigt ligeledes at undtage forsvaret fra lovens formelle krav om tilladelse til fremstilling og oplag af fyrværkeri og pyrotekniske artikler. Ligeledes kan visse offentlige myndigheder, herunder Sikkerhedsstyrelsen og politiet, have særligt behov for enten at anvende fyrværkeri eller have mindre oplag heraf.

 

Det foreslås derfor at ændre den gældende bestemmelse i fyrværkeriloven således, at offentlige myndigheder, der ved deres normale virke har behov for indførsel, fremstilling, overdragelse, erhvervelse, anvendelse eller opbevaring af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, undtages fra lovens krav om, at der skal foreligge en tilladelse til den pågældende aktivitet. Omvendt indebærer forslaget, at eventuelle sikkerhedsmæssige krav, der måtte være stillet enten i loven eller i bestemmelser udstedt i medfør af loven, skal efterleves også af offentlige myndigheder.

 

Strafbestemmelser

 

Ved ændring af fyrværkeriloven i 2005 (lov 1060 af 9. november 2005) blev det anført, at det var intentionen bag forslaget at højne sikkerheden og herunder stramme sanktionerne for overtrædelse af lovgivningen, og det blev forudsat, at der i praksis sker en generel forhøjelse af strafudmålingsniveauet.

 

I bemærkningerne til lovforslaget blev angivet konkrete forslag til bødestørrelser for overtrædelse af reglerne i loven.

 

Med indføjelse af regler om opbevaring i fyrværkeriloven forudsættes, at strafniveauet for overtrædelse af regler om opbevaring af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler hæves og afstemmes med strafniveauet for overtrædelse af fyrværkeriloven i øvrigt.

 

Det er samme sikkerhedsmæssige hensyn, der gør sig gældende for overtrædelse af opbevaringsbestemmelserne som ved overtrædelse af de øvrige bestemmelser.

 

I bemærkningerne til nr. 19. er angivet forslag til konkrete bødestørrelser for overtrædelse af opbevaringsbestemmelserne.

 

De angivne strafniveauer er vejledende, og kan fraviges af domstolene i op- eller nedadgående retning, hvis der i den konkrete sag foreligger skærpende eller formildende omstændigheder.

 

Præciseringer og redaktionelle ændringer af gældende bestemmelser

 

Udover det ovenfor nævnte foreslås enkelte præciseringer og redaktionelle ændringer af gældende bestemmelser. Dette skyldes primært et ønske om at præcisere bestemmelser, der kan give anledning til tvivl med den nuværende udformning.

 

2.2. Beredskabsloven

 

Lovforslaget fremsættes med henblik på at udstede samlede regler om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler. Hovedloven blev vedtaget som lov nr. 1054 af 23. december 1992, jf. Folketingstidende 1992/1993 sp. 2860, 3536, 3938 og 4331. Loven er seneste ændret ved lov om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler nr. 1060 af 9. november 2005.

 

Med forslaget vil regler om placering, indretning og brug af virksomheder, der fremstiller eller opbevarer fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, øvrige oplag af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, regler om anvendelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler og regler om foranstaltninger, der er nødvendige til at forebygge eller formindske brandfare og sikre forsvarlige rednings- og slukningsmuligheder i tilfælde af brand forårsaget af fremstilling, opbevaring eller anvendelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, fremover skulle udstedes med hjemmel i fyrværkeriloven.

 

3. Lovforslagets økonomiske og administrative konsekvenser for stat, amter og kommuner

 

Forslaget har ikke økonomiske eller administrative konsekvenser for stat, amter og kommuner.

 

4. Lovforslagets økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet.

 

Samling af reglerne på fyrværkeriområdet i ét regelsæt, vil lette regelsættets tilgængelighed og dermed medføre beskedne administrative lettelser for fyrværkerierhvervet.

 

Ved udnyttelse af den foreslåede bemyndigelse til at fastsætte krav om efteruddannelse af festfyrværkere vil dette medføre beskedne negative økonomiske konsekvenser for fest- og scenefyrværkere.

 

Der er 350 festfyrværkere, heraf 250 scenefyrværkere, der skal igennem en efteruddannelse hvert 5. år. Der vil således årligt skulle efteruddannes ca. 70 festfyrværkere. Udgiften pr. festfyrværker anslås til maximalt 1.000 kr. De negative økonomiske konsekvenser estimeres således at udgøre ca. 70.000 kr. årligt. De administrative byrder herved udgør under 500 timer årligt.

 

Forslaget har været sendt til Erhvervs- og Selskabsstyrelsens Center for Kvalitet i ErhvervsRegulering med henblik på vurdering af, om forslaget skal forelægges Økonomi- og Erhvervsministeriets virksomhedspanel. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen vurderer ikke, at forslaget indeholder administrative konsekvenser i et omfang, der berettiger, at forslaget bliver forelagt et virksomhedspanel. Forslaget bør derfor ikke forelægges et af Økonomi- og Erhvervsministeriets virksomhedspaneler.

 

5. Lovforslagets administrative konsekvenser for borgerne.

 

Lovforslaget har ingen administrative konsekvenser for borgerne.

 

6. Lovforslagets miljømæssige konsekvenser.

 

Lovforslaget har ingen miljømæssige konsekvenser.

 

7. Forholdet til EU-retten

 

Der er ingen relevante EU-retlige aspekter ved forslaget.

 

8. Høring

 

Lovforslaget har været sendt til høring hos følgende myndigheder og organisationer m.v.:

Aalborg Fyrværkerifabrik, ABC Teltudlejning, Advokatrådet, AGO A/S, Apollo, Amtsrådsforeningen, Arbejdstilsynet, Balls of Fire, BE Import, Beredskabsstyrelsen, Beskæftigelsesministeriet, Brightstar Fireworks A/S, CIRIUS, Cowi Consult, C. Søndergård Papir, Danmarks Jægerforbund, Danmarks Tapet- og Farvehandlerforening, Danmarks Statistik, Dansk Handel og Service, Dansk Industri, Dansk Pyro Art, Dansk Sprængteknisk Forening, Dansk Supermarked, Dansk Scene Fyrværkeri, DSK – De Samvirkende Købmænd, Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, Euro 2000, Erhvervs- og Byggestyrelsen, Finansministeriet, Finanstilsynet, Forbrugerrådet, Forbrugerstyrelsen, Force Technology, Foreningen af Kommunale Beredskabschefer, Foreningen af Politimestre i Danmark, Foreningen af Små Teatre, Forsikring og Pension, Forsvarets Eksplosivstofkommission, Forsvarsministeriet, Frederiksberg Kommune, FyrværCo, Fyrværkeribrancheforeningen, Fyrværkerifabrikken Jylland, Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger, Færøernes Lagting, Grønlands Hjemmestyre, Gertsen og Olufsen, H.C. Andersen Festfyrværkeri A/S, HTS - Handel, Transport og Serviceerhvervene, Håndværksrådet, Ilbjerg Fyrværkerifabrik, Image 2000 v/Peter Kristensen, Importa, Indenrigs- og Sundhedsministeriet, J.S. Trading, JKC Festfyrværkeri, Justitsministeriet, Jysk Kotillionfabrik, Konkurrencestyrelsen, Kommunernes Landsforening, Københavns Kommune, Københavns Politi, Landsorganisationen I Danmark, Lars Hoffmann Barfod, Larsens Fyrværkeri, LCH Import, Magic, Mermaid Fireworks, Midtjysk Pibe- og papir import, Miljøministeriet, Miljøstyrelsen, Møllers Fyrværkeri, Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender, Nordlys, N.P. Johnsen, Odense festfyrværkeri, P. Weiling & Co., Pablo Diversity ApS, Poulsens Fyrværkerifabrik ApS, Proline, Pyro Tec ApS, Pyrodan Fyrværkerifabrik ApS, Rigsadvokaten, Rigspolitichefen, Starlight Festfyrværkeri, Skatteministeriet, Statens Byggeforskningsinstitut, Statsministeriet, Sundhedsstyrelsen, Søfartsstyrelsen, Teaterteknikerforbundet, Teknologisk Institut, Thinghøjgård, Transport- og Energiministeriet, Udenrigsministeriet, Undervisningsministeriet, Uni-Safe A/S, Ulykkesanalysegruppen, Viking A/S, Zebra A/S. 

 

 

Vurdering af lovforslagets konsekvenser

 

 

Positive konsekvenser/mindre udgifter

Negative konsekvenser/merudgifter

Økonomiske konsekvenser for stat, amt og kommuner

Ingen

Ingen

Administrative konsekvenser for stat, amt og kommuner

Ingen

Ingen

Økonomiske konsekvenser for erhvervslivet

 

Forslaget giver økonomi- og erhvervsministeren bemyndigelse til at fastsætte krav om efteruddannelse af festfyrværkere.

 

Udnyttelse af bemyndigelsen vil medføre beskedne negative økonomiske konsekvenser for fest- og scenefyrværkere. Den økonomiske konsekvens estimeres at udgøre maximalt 70.000 kr. årligt.

 

Administrative konsekvenser for erhvervslivet

Beskedne administrative lettelser som følge af lettelse af regelsættets tilgængelighed.

Udnyttelse af bemyndigelsen til at fastsætte bestemmelser om efteruddannelse af festfyrværkere vil medføre beskedne administrative byrder for fest- og scenefyrværkere på under 500 timer årligt.

 

Miljømæssige konsekvenser

Ingen

Ingen

Forholdet til EU-retten

Der er ingen EU-retlige aspekter forbundet med forslaget.

 

 

 

Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser

 

Til § 1

 

Til nr. 1

 

I medfør af den gældende lovs § 1, stk. 4 er pyrotekniske artikler, der er beregnet til anvendelse som udløsermekanisme i sikkerhedsudstyr og selvoppusteligt redningsudstyr, undtaget fra bestemmelserne i loven.

 

Som eksempel på udstyr, som artiklerne kan indgå i, kan nævnes airbags og selvoppustelige redningsflåder.

 

Det foreslås, at pyrotekniske artikler, der er beregnet til anvendelse som udløsermekanisme i sikkerhedsudstyr og selvoppusteligt redningsudstyr omfattes af reglerne i loven, men at økonomi- og erhvervsministeren bemyndiges til at fastsætte regler om, at disse artikler er undtaget fra kravet i lovens § 1, stk. 1, om at fremstilling, montering og indførsel kræver tilladelse fra Sikkerhedsstyrelsen eller den styrelsen bemyndiger dertil.

 

Med lovforslaget vil regler om opbevaring af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler blive fastsat med hjemmel i fyrværkeriloven.

 

Regler om opbevaring af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler bliver i dag udstedt med hjemmel i den gældende beredskabslovs § 33, stk. 1. De pågældende artikler er dermed ikke undtaget fra de nugældende regler om opbevaring.

 

Da der fortsat findes et behov for, at pyrotekniske artikler beregnet som udløsermekanisme i sikkerhedsudstyr og selvoppusteligt redningsudstyr omfattes af reglerne for opbevaring, foreslås det, at den generelle regel om, at artiklerne er undtaget fra lovens bestemmelser ændres til en bestemmelse om, at økonomi- og erhvervsministeren kan bestemme, at artiklerne kan undtages fra § 1, stk. 1.

 

Baggrunden for at undtage disse artikler fra bestemmelserne i loven var oprindeligt, at der ikke fandtes behov for, at de pågældende artikler var underlagt de regler om sikkerhed ved anvendelsen, der gælder i medfør af den gældende fyrværkerilov.

 

Det er hensigten i bekendtgørelsesform at undtage artiklerne fra kravet om tilladelse til indførsel, fremstilling og montering.

 

Den foreslåede ændring medfører således ingen ændring af den gældende retstilstand.

 

Til nr. 2

 

Det foreslås at der i lovens § 2, stk. 1, indsættes en bestemmelse om, at fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler ikke må opbevares uden kommunalbestyrelsens tilladelse.

 

§ 2, stk. 1 vil med forslaget omfatte de forhold der kræver kommunalbestyrelsens tilladelse, nemlig opbevaring, overdragelse, erhvervelse og anvendelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler.

 

Efter bekendtgørelse 1068 af 9. november 2005 § 10, stk. 2, der er fastsat med hjemmel i beredskabslovens § 33, stk. 1, må fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler heller ikke i dag opbevares uden kommunalbestyrelsens tilladelse.

 

Forslaget er begrundet i ressortoverførslen fra forsvarsministeren til økonomi- og erhvervsministeren og medfører således ingen ændring af den gældende retstilstand.

 

Til nr. 3

 

Det foreslås, at indsætte en bestemmelse om, at placering, indretning og brug af virksomheder og steder, hvor der opbevares, anvendes eller fremstilles fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, kræver kommunalbestyrelsens tilladelse.

 

Regler om placering, indretning og brug af bygninger og arealer i det fri, hvor der opbevares, anvendes eller fremstilles pyrotekniske artikler findes i dag i bekendtgørelse 1068 af 9. november 2005 om fremstilling, opbevaring og anvendelse m.v. af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, der er fastsat med hjemmel i den gældende beredskabslovs § 33, stk. 1. I beredskabslovens § 33, stk. 1 er dog alene anført, at der kan fastsættes regler om placering indretning og brug af virksomheder, hvor der opbevares, anvendes eller fremstilles fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler.

 

Det foreslås derfor, at det i lov om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler præciseres, at også placering, indretning og brug af andre steder end virksomheder, hvor der opbevares, anvendes eller fremstilles fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler, kræver kommunalbestyrelsens tilladelse.

 

Der kan være tale om opbevaring på arealer, der ikke tilhører en virksomhed, f. eks. en privatpersons opbevaring af nytårsfyrværker i større mængder end dem, der er undtaget fra kravet om kommunalbestyrelsens tilladelse til opbevaring efter bekendtgørelse 1068 af 9. november 2005.

 

Forslaget er begrundet i ressortoverførslen fra forsvarsministeren til økonomi- og erhvervsministeren og medfører således ingen ændring af den gældende retstilstand.

 

Til nr. 4

 

Det foreslås, at økonomi- og erhvervsministerens bemyndigelse udvides således, at der er mulighed for at fastsætte undtagelser fra bestemmelsen om, at fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler ikke må opbevares uden kommunalbestyrelsen tilladelse, og fra at placering, indretning og brug af virksomheder og steder, hvor der opbevares, anvendes eller fremstilles fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler, kræver kommunalbestyrelsens tilladelse.

 

Der findes i den nu gældende beredskabslovs § 33, stk. 1 hjemmel til at fastsætte regler om placering, indretning og brug af virksomheder, hvor der opbevares, anvendes eller fremstilles fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler. Der er hermed også mulighed for at fastsætte undtagelser til disse regler.

 

Den gældende hjemmel har eksempelvis været udnyttet til at undtage mindre mængder af de mindst farlige fyrværkeriartikler fra kravet om opbevaringstilladelse, f.eks. privates opbevaring af mindre mængder konsumfyrværkeri jf. bekendtgørelse 1068 af 9. november 2005 § 10, stk. 3 og stk. 4.

 

Der tilsigtes således ikke med forslaget nogen ændring af den gældende retstilstand.

 

Til nr. 5

 

Det foreslås, at tilladelse til opbevaring af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler gives under de samme betingelser som for godkendelse til fremstilling og indførsel af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler og tilladelse til overdragelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler eller for godkendelse som festfyrværker.

 

Det er efter § 2a i den gældende fyrværkerilov en betingelse for at få en tilladelse til fremstilling eller indførsel af fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler, en tilladelse til overdragelse af fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler eller for at blive godkendt som festfyrværker, at ansøgeren ikke er dømt for strafbart forhold, der begrunder en nærliggende fare for misbrug af tilladelsen. For virksomheder gælder dette både for virksomheden og virksomhedens indehaver eller administrerende direktør.

 

Det er ligeledes en betingelse, at ansøgeren er myndig.

Der stilles ikke efter beredskabsloven samme betingelser for at få en tilladelse til opbevaring af fyrværkeri.

Baggrunden for at foreslå, at disse betingelser ligeledes skal gælde for tilladelse til opbevaring af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, er, foruden at ensarte reglerne på fyrværkeriområdet, at der er et sikkerhedsmæssigt behov for at stille de samme betingelser for en tilladelse til opbevaring af fyrværkeri som for de oven for nævnte tilladelser og godkendelser.

Der er således også, for så vidt angår opbevaring af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, et behov for at sikre, at tilladelser ikke meddeles, såfremt der er risiko for, at tilladelsen vil blive misbrugt. Der vil således ud fra sikkerhedsmæssige betragtninger være behov for at kunne give afslag på en opbevaringstilladelse med den begrundelse, at ansøgeren er dømt for overtrædelse af bestemmelser af betydning for sikkerheden på fyrværkeriområdet.

 

Bestemmelsen i § 2a, stk. 2, om at nægtelse af de nævnte godkendelser eller tilladelser, med den begrundelse, at ansøgeren ikke opfylder betingelsen i stk. 1, på begæring af ansøgeren eller myndigheden skal indbringes for domstolene af anklagemyndigheden, er uændret og vil med lovforslaget også blive gældende for afslag på tilladelse til opbevaring af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler.

 

Til nr. 6

 

Det foreslås i § 2a, stk. 3, at det bliver en betingelse for at opnå tilladelse til opbevaring af fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler, at ansøgeren kan dokumentere ikke at være under konkursbehandling eller likvidation. Der foreslås endvidere indsat en henvisning til § 2a, stk. 4, hvorefter der er mulighed for at få tilladelse til at videreføre en virksomhed der er under konkursbehandling i en begrænset periode.

 

Efter den gældende fyrværkerilovs § 2a, stk. 3, skal ansøgere om tilladelse til indførsel, fremstilling og overdragelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler dokumentere, at de ikke er under konkursbehandling.

 

Tilsvarende er ikke efter beredskabsloven gældende for ansøgere til opbevaringstilladelser. 

 

Det foreslås derfor at kravet også skal gælde opbevaringstilladelser.

 

Der findes at være det samme sikkerhedsmæssige behov for at stille kravet til ansøgere om opbevaringstilladelser som for de øvrige nævnte godkendelser og tilladelser.

 

Det foreslås herudover, at det for alle de i bestemmelsen nævnte tilladelser og godkendelser bliver en betingelse for at opnå tilladelsen eller godkendelsen, at virksomheden ikke under likvidation.

 

Ved likvidation er virksomheden, ligesom når den er under konkursbehandling, i en nedlukningsfase, og det er derfor af sikkerhedsmæssig betydning, at virksomheden ikke påtager sig nye opgaver og for eksempel importerer eller fremstiller flere varer, der skal opbevares under sikkerhedsmæssigt forsvarlige forhold.

Der kan dog forekomme situationer, hvor en virksomhed, der er under konkursbehandling eller likvidation, får behov for at flytte sit varelager, fx fordi det hidtidige opbevaringssted sælges eller et lejemål opsiges af udlejer.

Der foreslås derfor i § 2a, stk. 3 tilføjet en henvisning til § 2a stk. 4, hvorefter kommunalbestyrelsen kan give tilladelse til videreførelse af virksomheden eller erhvervet i op til 3 måneder, og Sikkerhedsstyrelsen kan forlænge perioden i op til 1 år, når en virksomhed kommer under konkursbehandling eller likvidation.

Når tilladelsen til at videreføre virksomheden eller erhvervet er forlænget, vil der hermed også være mulighed for at få en ny opbevaringstilladelse til et andet opbevaringssted, selv om virksomheden er under konkursbehandling.

Til nr. 7

 

Det foreslås, at bestemmelsen i den gældende lovs § 2a, stk. 4, om at tilladelse til indførsel og fremstilling og til overdragelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler bortfalder, såfremt indehaveren af tilladelsen kommer under konkursbehandling, ændres således, at dette også gælder for tilladelse til opbevaring af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler.

 

Kravene om, at ansøgeren skal være myndig og ikke må være under konkursbehandling, og om bortfald af godkendelser og tilladelser i tilfælde af at indehaveren kommer under konkursbehandling er bestemmelser, der også forekommer i anden lovgivning om tilladelser i forbindelse med erhvervsudøvelse.

 

Der findes ikke i den gældende beredskabslov en tilsvarende regel.

 

Der findes at være samme behov for at lade en tilladelse til opbevaring bortfalde, såfremt ansøgeren kommer under konkursbehandling, som for de øvrige nævnte tilladelser.

 

Herudover foreslås tilføjet, at alle de nævnte tilladelser og godkendelser også bortfalder, hvis virksomheden kommer under likvidation.

 

Som nævnt oven for under bemærkningerne til nr. 6 er virksomheden ved likvidation i en nedlukningsfase, og det er derfor af sikkerhedsmæssig betydning, at virksomheden ikke påtager sig nye opgaver og for eksempel importerer eller fremstiller flere varer, der skal opbevares.

 

Der er desuden et behov for, at Sikkerhedsstyrelsen og kommunalbestyrelsen har mulighed for at kunne få overblik over, hvilke tilladelser og godkendelser den enkelte virksomhed har, og et behov for at ophørte virksomheder ikke længere er registreret som indehavere af en tilladelse.

 

Efter lov om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler § 2a, stk. 4, 3. pkt. kan den myndighed, der har meddelt godkendelsen eller tilladelsen, dog efter ansøgning give tilladelse til midlertidig videreførelse af virksomheden eller erhvervet. Sådan tilladelse kan gives i en periode af indtil 3 måneder.

 

Det foreslås, at Sikkerhedsstyrelsen efter ansøgning kan forlænge denne periode således, at der kan gives tilladelse til videreførelse af virksomheden i op til 1 år, inklusiv de 3 måneder der kan meddeles efter § 2a, stk. 4, 3. pkt.

 

Det forudsættes at være i særlige tilfælde, at tilladelsen til videreførelse af virksomheden eller erhvervet kan forlænges fra 3 måneder til 1 år.

 

Sikkerhedsstyrelsen har det overordnede ansvar for fyrværkerisikkerheden i Danmark. Derfor findes Sikkerhedsstyrelsen at være den myndighed, der bør tage stilling til forlængelse ud over 3 måneder, idet det findes at være af væsentlig betydning, at sådanne ansøgninger administreres ensartet.

 

Muligheden for via en midlertidig videreførelse af virksomheden at afhænde et eventuelt varelager vil med lovforslaget også komme til at gælder for tilladelser til opbevaring.

 

Med bestemmelsen tages der højde for, at fyrværkeri er en sæsonbetonet vare, hvilket er nærmere omtalt under punkt 2.1. i lovforslagets almindelige bemærkninger.

Ved behandlingen af en ansøgning om en sådan videreførelse i op til 1 år forudsættes Sikkerhedsstyrelsen at ville foretage en konkret vurdering af, hvor lang en periode der er påkrævet for at give virksomheden en rimelig mulighed for at afhænde varelagret.

Til nr. 8

 

I § 2a, stk. 5, foreslås tilføjet, at tilladelse til opbevaring af fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler kan tilbagekaldes under samme betingelser som en virksomhedsgodkendelse, en tilladelse til overdragelse eller erhvervelse af fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler, eller en godkendelse som festfyrværker.

 

Efter den gældende lovs § 2a, stk. 5, kan den myndighed, der har meddelt en godkendelse til indførsel eller fremstilling af fyrværkeri, en tilladelse til at overdrage fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler eller en godkendelse som festfyrværker tilbagekalde godkendelsen eller tilladelsen, hvis der foreligger grov eller gentagen overtrædelse af loven, af regler fastsat i medfør af loven eller af vilkår for godkendelsen eller tilladelsen, såfremt det udviste forhold begrunder en nærliggende fare for misbrug af stillingen eller erhvervet.

 

En afgørelse om tilbagekaldelse skal på begæring af indehaveren af godkendelsen eller tilladelsen indbringes for domstolene af anklagemyndigheden efter fremgangsmåden i straffelovens § 78, stk. 3.

 

Bestemmelsen medfører en mulighed for administrativ tilbagekaldelse parallel med den mulighed, der følger af straffelovens § 79. Muligheden for administrativ tilbagekaldelse vil f.eks. være aktuel, hvor det strafbare forhold ikke pådømmes ved domstolene, men f.eks. afgøres ved et udenretligt bødeforelæg.

 

Der er efter de gældende regler i beredskabsloven alene adgang til at kunne tilbagekalde en tilladelse til opbevaring af sikkerhedsmæssige årsager. Der er således ikke samme adgang til administrativt at kunne tilbagekalde en tilladelse til opbevaring af fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler som følge af overtrædelse af fyrværkerilovgivningen.

 

Der findes at være det samme sikkerhedsmæssige behov for administrativt at kunne tilbagekalde en tilladelse til opbevaring af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, såfremt der foreligger grov eller gentagen overtrædelse af fyrværkerilovgivningen eller vilkårene for tilladelsen, såfremt det udviste forhold begrunder en nærliggende fare for misbrug af stillingen eller erhvervet.

 

Til nr. 9

 

§ 3 angiver økonomi- og erhvervsministerens bemyndigelse til at fastsætte regler på fyrværkeriområdet.

 

Efter gældende lovs § 3, nr. 1, kan økonomi- og erhvervsministeren fastsætte regler om overdragelse og anvendelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler.

 

Det foreslås anført i § 3, nr. 1, at økonomi- og erhvervsministeren foruden regler om overdragelse og anvendelse kan fastsætte regler om opbevaring af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler.

 

Bemyndigelsen findes i dag i beredskabslovens §§ 33, stk. 1, 36 og 70, stk. 4 og stk. 5.

 

Forslaget er begrundet i ressortoverførslen fra forsvarsministeren til økonomi- og erhvervsministeren, og medfører således ingen ændring af den gældende retstilstand.

 

Til nr. 10

 

Efter lov om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler § 3, nr. 2, kan økonomi- og erhvervsministeren fastsætte regler om anvendelsesklassifikation og tekniske sikkerhedskrav til fyrværkeriartikler og andre pyrotekniske artikler, herunder krav om mærkning og brugervejledning og sikkerhedsinformation i forbindelse med anvendelse og håndtering.

 

Det foreslås tilføjet, at regler med samme indhold kan fastsættes for opbevaring af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler.

 

Med hjemmel i den gældende beredskabslovs § 33, stk. 2, er der i bekendtgørelse om fremstilling, opbevaring og anvendelse m.v. af fyrværkeri fastsat regler om, at der ved levering af konsumfyrværkeri til detailleddet skal medfølge en vejledning om håndtering og opbevaring af fyrværkeriet. Ved enhver overdragelse til forbruger af konsumfyrværkeri skal der udleveres en vejledning om håndtering, anvendelse og opbevaring af fyrværkeriet.

 

Forslaget er begrundet i ressortoverførslen fra forsvarsministeren til økonomi- og erhvervsministeren, og medfører således ingen ændring af gældende retstilstand.

 

Til nr. 11

 

Den gældende lov om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler § 3, nr. 3, vedrører bemyndigelse til at fastsætte regler om krav om prøvning og godkendelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler.

 

Der forslås indsat en præcisering af, at der herunder kan fastsættes krav om fremlæggelse af dokumentation for godkendt transportklassifikation af fyrværkeriartikler.

 

Efter bekendtgørelse nr. 1061 af 10. november 2005 om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler er det allerede i dag således, at der i forbindelse med godkendelse af nytårsfyrværkeri kræves dokumentation for artiklens transportklassifikation.

 

Bestemmelsen om, at der i forbindelse med prøvning og godkendelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler kan kræves fremlagt dokumentation for godkendt transportklassifikation, ønskes indsat i loven som en præcisering af ordningen.

 

Til nr. 12

 

I § 3, nr. 5, foreslås tilføjet, at økonomi- og erhvervsministeren ved fastsættelse af regler om godkendelse og uddannelse af festfyrværkere kan fastsætte krav om efteruddannelse af festfyrværkere.

 

Efter de gældende regler er der ikke bemyndigelse til at fastsætte regler om efteruddannelse af festfyrværkere.

 

Der findes at være sikkerhedsmæssigt behov for en sådan bemyndigelsesbestemmelse.

 

Et repetitionskursus med undervisning og prøve i gældende lovgivning og sikkerhed ved anvendelse af professionelt fyrværkeri vil sikre, at festfyrværkeren kontinuerligt vedligeholder sin uddannelse. Der henvises til punkt. 2.1. i de almindelige bemærkninger.

 

Bestemmelser om efteruddannelse er forekommende i anden lovgivning om tilladelser i forbindelse med erhvervsudøvelse, hvor der er tale om udøvelse af erhverv, hvor kendskab til sikkerhedsmæssige forhold er en forudsætning for udøvelse af erhvervet.  Som eksempel herpå kan nævnes, at førere af køretøjer i en farlig godstransport i henhold til ADR-konventionen, der er implementeret i dansk ret ved bekendtgørelse nr. 437 af 6. juni 2005 om vejtransport af farligt gods, skal være i besiddelse af et certifikat, der skal være erhvervet via deltagelse i kursus og beståelse af eksamen. Certifikatet skal fornyes hvert 5. år ved deltagelse i repetitionskursus og beståelse af eksamen.

 

Til nr. 13

 

Efter § 3, nr. 11, i den gældende lov om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler kan økonomi- og erhvervsministeren fastsætte regler om kontrol med lovens overholdelse og herunder meddele påbud, som er nødvendige for at sikre overholdelse af loven eller af bestemmelser fastsat i medfør af loven. 

 

Det foreslås, at § 3, nr. 11, udgår og at regulering af og kontrol med lovens overholdelse i stedet bliver en del af § 3a. Se nærmere herom neden for under nr. 15.

 

Til nr. 14

 

Det foreslås, at der i § 3, nr. 10, indsættes en bestemmelse om, at økonomi og erhvervsministeren bemyndiges til at fastsætte regler om kontrol med transportklassifikation af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, der opbevares eller fremstilles.

 

Det forudsættes, at der er tale om stikprøvekontrol.

 

Med hjemmel i den gældende beredskabslovs § 33, stk. 3 og stk. 4 er der i dag fastsat tilsvarende regler i bekendtgørelse 1068 af 9. november 2005 om fremstilling, opbevaring og anvendelse m.v. af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler § 17, stk. 1.

 

Forslaget er begrundet i ressortoverførslen fra forsvarsministeren til økonomi- og erhvervsministeren, og medfører ingen ændring af den gældende retstilstand.

 

Bemyndigelse til at fastsætte regler om, at udgiften til tilvejebringelse af dokumentation for prøvningerne i forbindelse med kontrol af transportklassifikationen afholdes af den, der opbevarer eller fremstiller fyrværkeriet foreslås indsat i § 5 og omtales nedenfor under nr. 17.

 

I § 3, stk. 1, nr. 11 og 12, foreslås indsat bemyndigelser til økonomi- og erhvervsministeren til at fastsætte regler om placering, indretning og brug af virksomheder og steder, hvor der opbevares, anvendes eller fremstilles fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler, og regler om foranstaltninger, der er nødvendige for at forebygge eller formindske brandfare og til at sikre forsvarlige rednings- og slukningsmuligheder i tilfælde af brand ved anvendelse, håndtering, fremstilling og opbevaring af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, herunder regler om brandvagt ved anvendelse af fyrværkeri.

 

Tilsvarende bemyndigelse fremgår i dag af beredskabslovens § 33, stk. 1 og stk. 2, nr. 2.

 

Forslaget er begrundet i ressortoverførslen fra forsvarsministeren til økonomi- og erhvervsministeren, og medfører således ingen ændring af gældende retstilstand.

 

Efter forslagets § 2, stk. 2 er det kommunalbestyrelsen der meddeler tilladelse til placering, indretning og brug af virksomheder og steder, hvor der opbevares, anvendes eller fremstilles fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler. Tilladelserne gives ud fra de regler, der fastsættes i medfør af bemyndigelsen i forslagets § 3, nr. 11.

 

Til nr. 15

 

Efter § 3, nr. 11, i den gældende lov om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler kan økonomi- og erhvervsministeren fastsætte regler om kontrol med lovens overholdelse og herunder meddele påbud, som er nødvendige for at sikre overholdelse af loven eller af bestemmelser fastsat i medfør af loven. Denne bestemmelse foreslås ophævet, jf. nærmere herom under bemærkninger til nr. 13.

 

Med indsættelse af § 3a foreslås, at myndighedernes kontrol og tilsynsforpligtelse præciseres.

 

I § 3a, stk. 1 foreslås Sikkerhedsstyrelsens pligt til at føre kontrol og tilsyn med lovens overholdelse anført.

 

Tilsvarende bestemmelse fremgår i dag af bekendtgørelse nr. 1061 af 10. november 2005 om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler § 34, stk. 1, der er fastsat med hjemmel i den gældende lovs § 3, nr. 11.

 

I stk. 2 foreslås en præcisering af kommunalbestyrelsens tilsynsforpligtelse. Efter forslaget fører kommunalbestyrelsen kontrol og tilsyn med virksomheder og personer, der har fået en tilladelse til placering, indretning og brug af virksomheder og steder, hvor der opbevares, anvendes eller fremstilles fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler.

 

Kommunalbestyrelsens pligt til at gennemføre kontrol med brand og eksplosionsfarlige virksomheder og oplag fremgår i dag af bekendtgørelse nr. 411 af 26. maj 2003 om brandsyn og offentliggørelse af resultater af brandsyn foretaget i forsamlingslokaler. Denne bekendtgørelse er fastsat med hjemmel i beredskabslovens § 36.

 

Herudover foreslås også i § 3a, stk. 2, at kommunalbestyrelsen skal føre tilsyn med overdragelse, erhvervelse og anvendelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, hvilket svarer til kommunalbestyrelsens tilsynsforpligtelse, som den i dag er beskrevet i bekendtgørelse nr. 1068 af 9. november 2005 om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler.

 

Der tilsigtes således med det foreslåede i stk. 2 og 3 ingen ændring af den gældende retstilstand.

 

Der er tale om, at både Sikkerhedsstyrelsen og kommunalbestyrelsen er tilsyns- og kontrolmyndighed på de områder, der varetages af kommunalbestyrelsen, idet Sikkerhedsstyrelsen fører kontrol og tilsyn med hele lovens overholdelse.

 

Sikkerhedsstyrelsen kan således vælge at foretage kontrol med de samme områder som kommunalbestyrelsen.  Det er dog nærmere hensigten, at Sikkerhedsstyrelsen har en koordinerende rolle i forhold til kontrol og tilsyn.

 

Det ligger implicit i det forhold, at der er to kontrolmyndigheder på fyrværkeriområdet, at kontrol- og tilsynsaktiviteterne koordineres, og at den samlede kontrol bliver målrettet og effektiv.

 

Det vil således for eksempel kunne aftales, at kontrollen målrettes mod et bestemt område af fyrværkerilovgivningen, eller at Sikkerhedsstyrelsen og kommunalbestyrelsen foretager deres kontrol af visse virksomheder samtidig. Herved vil virksomhederne blive generet mindst muligt af kontrollen. Et samarbejde mellem myndighederne kan endvidere være med til at sikre, at kontrolindsatsen bliver dækkende i forhold virksomhedens samlede aktiviteter.

 

Af hensyn til Sikkerhedsstyrelsens mulighed for at koordinere Sikkerhedsstyrelsens og kommunalbestyrelsens kontrolaktiviteter foreslås i § 3a, stk. 3, indsat en bemyndigelse for økonomi- og erhvervsministeren til at fastsætte regler om, at kommunerne skal foretage indberetning til Sikkerhedsstyrelsen om foretagne kontrol- og tilsynsaktiviteter (kaldet brandsyn).

 

Der findes i dag en tilsvarende pligt for kommunerne til at foretage indberetning af udførte brandsyn i bekendtgørelse nr. 411 af 26. maj 2003 om brandsyn og offentliggørelse af resultater af brandsyn foretaget i forsamlingslokaler.

 

Det er derfor ikke med den foreslåede indberetningspligt for kommunerne hensigten at ændre på den gældende retstilstand. Der vil dog kunne fastsættes regler om indberetning også for kommunalbestyrelsens øvrige kontrolaktiviteter. Dermed sikres Sikkerhedsstyrelsen et bedre grundlag for at kunne koordinere kontrolindsatsen i henhold til § 3a.

 

I § 3a, stk. 4, foreslås bemyndigelse til økonomi- og erhvervsministeren til at fastsætte regler om kontrol med lovens overholdelse, herunder om Sikkerhedsstyrelsens og kommunalbestyrelsens adgang til at meddele påbud, som er nødvendige for at sikre overholdelse af loven eller bestemmelser fastsat i medfør af loven, eller påbud og forbud som er nødvendige for at formindske risikoen for brand eller anden skade.

 

Bemyndigelsen til at fastsætte regler om adgangen til at meddele påbud findes i dag i lovens § 3, nr. 11.

 

Efter bekendtgørelse 1068 af 9. november 2005 om fremstilling, opbevaring, og anvendelse m.v. af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, § 4, stk. 6, der er fastsat med hjemmel i beredskabslovens § 33, stk. 2, nr. 2, kan kommunalbestyrelsen for et nærmere afgrænset geografisk område forbyde eller fastsætte nærmere vilkår for enhver anvendelse af fyrværkeri i det fri i en nærmere angivet periode, såfremt dette på grund af tørke eller andre særlige forhold skønnes nødvendigt for at formindske risikoen for brand eller andre skader.

 

Et sådant generelt forbud vil kunne nedlægges over for enhver og således også på områder, hvor der ikke kræves en tilladelse, og hvor der ikke handles i strid med loven.

 

Der tilsigtes ikke med forslaget i stk. 3 en ændring af den gældende retstilstand, men det vurderes, at adgangen til at nedlægge et sådant generelt forbud bør fremgå af loven.

 

I § 3b, stk. 1, foreslås adgang for Sikkerhedsstyrelsen og kommunalbestyrelsen til at nedlægge forbud mod udnyttelse af en tilladelse eller godkendelse i tilfælde, hvor udnyttelse af tilladelsen eller godkendelsen skønnes at indebære særlig brandfare eller risiko for personer, ejendom eller miljøet.

 

Et sådant forbud vil kun kunne meddeles indtil den særlige brandfare eller risiko er afhjulpet. Som eksempel kan nævnes udbedring af mangler på en virksomhed, der indebærer en væsentlig forøgelse af brandfaren på virksomheden eller forbud mod udnyttelse af en given tilladelse til anvendelse af fyrværkeri, i tilfælde af tørke eller lignende, der gør afbrændingen uforsvarlig.

 

Adgang for kommunalbestyrelsen til at nedlægge forbud eller påbud om afhjælpning af mangler, samt adgang til at forbyde anvendelse af fyrværkeri på grund af ekstraordinære omstændigheder, som f.eks. tørke, findes i dag i bekendtgørelse nr. 411 af 26. maj 2003 om brandsyn og offentliggørelse af resultater af brandsyn foretaget i forsamlingslokaler og i bekendtgørelse nr. 1068 om fremstilling, håndtering, opbevaring og anvendelse m.v. af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler.

 

Det er således ikke med forslaget hensigten at ændre på den gældende retstilstand, men det vurderes, at adgangen til at nedlægge sådanne forbud bør fremgå af loven.

 

Forbud mod fortsat udnyttelse af tilladelse til fremstilling og opbevaring af fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler findes at være så indgribende foranstaltninger, at der foreslås indsat en bestemmelse i § 3b, stk. 2, om, at en sådan afgørelse kan begæres indbragt for domstolene. Det foreslås, at det er den myndighed, der har truffet afgørelsen, der har pligt til at indbringe afgørelsen for domstolene.

 

Der findes ikke i dag en tilsvarende bestemmelse om adgang til domstolsprøvelse i beredskabsloven eller regler udstedt i medfør af denne, men der findes at være tale om så indgribende foranstaltninger, at der bør være adgang til domstolsprøvelse.

 

Til nr. 16

 

Der er tale om en konsekvensændring af, at den nuværende § 2, stk. 4, efter indsættelse af et nyt stk. i § 2, som affattet ved dette lovforslags § 1, nr. 4, er blevet til § 2, stk. 5.

 

Til nr. 17

 

Efter § 5 i den gældende lov om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler kan økonomi- og erhvervsministeren fastsætte regler om, at omkostninger ved undersøgelser i forbindelse med behandling af ansøgninger om virksomhedsgodkendelse, ved teknisk undersøgelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler og i forbindelse med regler om krav om prøvning og godkendelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler afholdes af ansøgeren.

 

Det foreslås, at bemyndigelsen også kommer til at omfatte omkostninger for afprøvninger i forbindelse med kontrol af transportklassifikationen af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler efter § 3, nr. 10.

 

Ved ændringen af fyrværkeriloven i 2005 (lov nr. 1060 af 9. november 2005) blev der indsat bemyndigelse i beredskabsloven til forsvarsministeren til at fastsætte regler om, at udgiften til tilvejebringelse af dokumentation for prøvningerne i forbindelse med kontrol af transportklassifikationen afholdes af den, der opbevarer eller fremstiller fyrværkeriet.

 

Den nærmere bestemmelse findes i dag i bekendtgørelse nr. 1068 af 9. november 2005 om fremstilling, opbevaring, og anvendelse m.v. af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler § 17, stk. 3, der er fastsat med hjemmel i beredskabslovens § 33, stk. 4.

 

Det foreslås, at en tilsvarende bestemmelse indsættes i lov om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler i lovens § 5, der vedrører bemyndigelse til fastsættelse af andre omkostninger.

 

Forslaget er begrundet i ressortoverførslen fra forsvarsministeren til økonomi- og erhvervsministeren, og medfører således ingen ændring af den gældende retstilstand.

 

Det foreslås endvidere, at bemyndigelsen også kommer til at omfatte omkostninger for brandvagt og omkostninger til foranstaltninger, der er nødvendige for at forebygge eller formindske brandfare og til at sikre forsvarlige rednings- og slukningsmuligheder i tilfælde af brand ved opbevaring, anvendelse håndtering og fremstilling af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, jf. § 3, nr. 12.

 

Bestemmelsen tænkes bl.a. anvendt som bemyndigelse til at kræve dækning af kommunalbestyrelsens omkostninger ved placering af brandvagt i forbindelse med anvendelse af fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler.

 

En tilsvarende hjemmel fremgår af beredskabsloven § 35, stk. 4. Det findes imidlertid hensigtsmæssigt, at muligheden herfor tydeligt fremgår af lov om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, således at reglerne på fyrværkeriområdet reguleres i én lov.

 

Der tilsigtes ingen ændring af den gældende retstilstand.

 

Til nr. 18

 

Det foreslås, at krav om tilladelser eller godkendelser efter denne lov ikke skal gælde offentlige myndigheder, såfremt myndighederne ved deres normale virke har behov for indførsel, fremstilling, overdragelse, erhvervelse, anvendelse eller opbevaring af fyrværkeri.

 

Fyrværkerilovens § 1, stk. 4 undtager i dag offentlige myndigheder, der anvender fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler som led i deres virksomhed, fra reglerne i loven.

 

Beredskabsloven indeholder ikke en tilsvarende undtagelse for offentlige myndigheder. Derfor skal offentlige myndigheder i dag have en tilladelse til opbevaring af fyrværkeri ligesom alle andre.

 

Da Forsvaret i forbindelse med sit virke fremstiller og anvender fyrværkeri, og da forsvaret i forvejen har stor viden om sikker omgang med eksplosiver, findes det hensigtsmæssigt at undtage forsvaret fra lovens formelle krav om tilladelse til fremstilling og oplag af fyrværkeri og pyrotekniske artikler. Ligeledes kan visse offentlige myndigheder, herunder Sikkerhedsstyrelsen og politiet, have særligt behov for enten at anvende fyrværkeri eller have mindre oplag heraf.

 

Det foreslås derfor at ændre den gældende bestemmelse i fyrværkeriloven således, at offentlige myndigheder, der ved deres normale virke har behov for indførsel, fremstilling, overdragelse, erhvervelse, anvendelse eller opbevaring af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler undtages fra lovens krav om, at der skal foreligge en tilladelse til den pågældende aktivitet. Omvendt indebærer forslaget, at eventuelle sikkerhedsmæssige krav, der måtte være stillet enten i loven eller i bestemmelser udstedt i medfør af loven, skal efterleves også af offentlige myndigheder.

 

Til nr. 19

 

Det foreslås, at lovens § 7, stk. 1, nyaffattes således, at overtrædelse af lovens § 1, stk. 1, § 2, stk. 1-4, eller tilsidesættelse af oplysningspligten i § 4, stk. 2, straffes med bøde eller under skærpende omstændigheder med fængsel indtil 2 år.

 

Efter § 7, stk. 1 i den gældende fyrværkerilov straffes med bøde eller under skærpende omstændigheder med fængsel indtil 2 år overtrædelse af visse bestemmelser i loven. I regler der udfærdiges i medfør af loven, kan der efter § 7, stk. 2 fastsættes straf af bøde, eller under skærpende omstændigheder fængsel indtil 2 år for overtrædelse af reglerne.

 

Ved kongelig resolution af 16. januar 2006 er bemyndigelsen i henhold til beredskabsloven til i forskrifter udstedt i medfør af loven at fastsætte straf af bøde, fængsel i indtil 4 måneder eller under skærpende omstændigheder fængsel i indtil 2 år for overtrædelse af forskrifterne eller for undladelse af at efterkomme påbud eller forbud heri for så vidt angår fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler overført fra forsvarsministeren til økonomi- og erhvervsministeren.

 

I regler fastsat i medfør af beredskabsloven er hjemlen til at fastsætte straf i form af fængsel i indtil 4 måneder imidlertid ikke udnyttet.

 

Der tilsigtes derfor ingen ændring af den gældende retstilstand ved alene i fyrværkeriloven at anføre, at overtrædelser af loven eller regler fastsat i medfør af loven kan straffes med bøde eller under skærpende omstændigheder med fængsel i indtil 2 år.

 

I bemærkningerne til forslag til lov om ændring af lov om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler i 2005 (lov nr. 1060 af 9. november 2005)og andre pyrotekniske artikler er det til ændringen af § 7 anført, at det i forbindelse med regeringens 10-punktsplan er besluttet at arbejde for en skærpelse af sanktionerne for overtrædelse af fyrværkerilovgivningen.

 

I bemærkningerne er videre anført:

 

” Således forventes det, at der tilstræbes bødestørrelser i et niveau som angivet i følgende eksempler:

 

Indførsel i strid med fyrværkerilovens § 1, stk. 1, jf. § 7, stk. 1, med henblik på videresalg af ikke godkendt nytårsfyrværkeri i en mængde over 250 kg nettoeksplosivstofmængde (NEM) (svarer til indholdet i en varebil): Bøde på ikke under 50.000 kr.

 

Overdragelse af professionelt fyrværkeri til andre end de, der er berettiget til at erhverve det, hvilket er i strid med § 17 i det forslag til bekendtgørelse om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, som er sendt i høring samtidig med loven: Bøde pÃ¥ ikke under 5000 kr., gradueret i øvrigt efter mængde: 10 kg NEM: Bøde pÃ¥ ikke under 7000 kr., 50 kg. NEM: Bøde pÃ¥ ikke under 20.000 kr., 100 kg. NEM: Bøde pÃ¥ ikke under 50.000 kr.

 

Erhvervelse af fyrværkeri uden kommunalbestyrelsens tilladelse i strid med lovens § 2, stk. 1, jf. § 7, stk. 1:

Forbrugere: Bøde på ikke under 2000 kr.

Virksomheder: Bødestørrelse gradueret efter mængde: Fra 250 kg NEM: Bøde på ikke under kr. 50.000 kr. Er der tale om mindre mængder nedsættes bøden forholdsmæssigt.

Anvendelse af fyrværkeri uden kommunalbestyrelsens tilladelse i strid med lovens § 2, stk. 1, jf. § 7, stk. 1:

Forbrugere: Bøde på ikke under 2000 kr.

Virksomheder: Bøde på ikke under 5000 kr.

 

For så vidt angår salg og anvendelse af godkendt nytårsfyrværkeri udenfor den tilladte periode bør der fastsættes bøder, som har en generalpræventiv effekt.

 

Dette forudsætter som udgangspunkt en bødestørrelse på ikke under kr. 2000 i tilfælde af anvendelse. Det bemærkes dog, at såfremt der er tale om en privatpersons anvendelse af meget beskedne mængder, bør der normalt overvejes en noget lavere bødestørrelse på omkring 500-1000 kr. For så vidt angår salg udenfor de angivne perioder, forudsættes en bødestørrelse på ikke under 5000 kr. I denne situation vil ikke som udgangspunkt være grundlag for at lavere bøder, idet der vil være tale om erhvervsdrivende, som dels kan opnå økonomiske fordele ved overtrædelsen, og dels bør være opmærksom på lovgivningen omkring de produkter, den pågældende forhandler.

 

Det bør betragtes som skærpende omstændigheder

– hvis overtrædelsen er begået med forsæt eller grov uagtsomhed, og der er voldt væsentlig skade på personer, ejendom eller miljøet, eller der konkret har været fare for dette

– hvis der er tale om ulovligt salg af meget store mængder fyrværkeri eller meget farligt fyrværkeri

– hvis der ved overtrædelsen er opnået økonomisk gevinst eller besparelse.”

 

Med indføjelse af bestemmelser om opbevaring i fyrværkeriloven forudsættes, at strafniveauet for overtrædelse af regler om opbevaring af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler på tilsvarende måde hæves og afstemmes med strafniveauet for overtrædelse af fyrværkeriloven i øvrigt.

 

Det er samme sikkerhedsmæssige hensyn, der gør sig gældende for overtrædelse af opbevaringsbestemmelserne som ved overtrædelse af de øvrige bestemmelser.

 

Bødestørrelserne bør gradueres efter NEM- vægt, da farligheden af et ulovligt oplag er afhængig af mængden, der opbevares.

 

Der bør derfor tilstræbes bødestørrelser svarende til ulovlig overdragelse af professionelt fyrværkeri med et niveau som angivet i følgende eksempler:

 

Bøde på ikke under 5000 kr., gradueret i øvrigt efter mængde: 10 kg NEM: Bøde på ikke under 7000 kr., 50 kg. NEM: Bøde på ikke under 20.000 kr., 100 kg. NEM: Bøde på ikke under 50.000 kr.

 

Det bør betragtes som skærpende omstændigheder:

 

– hvis overtrædelsen er begået med forsæt eller grov uagtsomhed, og der er voldt væsentlig skade på personer, ejendom eller miljøet, eller der konkret har været fare for dette

– hvis der er tale om ulovligt salg af meget store mængder fyrværkeri eller meget farligt fyrværkeri

– hvis der ved overtrædelsen er opnået eller tilsigtet økonomisk gevinst eller besparelse.

 

Ved ulovlig opbevaring af fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler kan der ofte blive tale om skærpende omstændigheder, idet ukorrekt opbevaring af selv mindre mængder fyrværkeri kan medføre fare for skade på personer og ejendom.

 

 

Til § 2

 

Til nr. 1

 

Det foreslås at ophæve beredskabslovens § 33, stk. 3 og 4.

 

Forslaget fremsættes som følge af, at kompetence til udstedelse af regler på fyrværkeriområdet ved kongelig resolution af 16. januar 2006 samles hos økonomi- og erhvervsministeren.

 

Med forslaget udstedes regler om placering, indretning og brug af virksomheder, der fremstiller eller opbevarer fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, øvrige oplag af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, regler om anvendelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler og regler om foranstaltninger, der er nødvendige til at forebygge eller formindske brandfare og sikre forsvarlige rednings- og slukningsmuligheder i tilfælde af brand forårsaget af fremstilling, opbevaring eller anvendelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, fremover med hjemmel i fyrværkeriloven.

 

Det vil ikke længere være muligt for økonomi- og erhvervsministeren at udstede regler i medfør af beredskabsloven.

 

Hjemlerne i beredskabslovens § 33, stk. 3 og 4, til at fastsætte regler om kontrol med fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, herunder også hjemlen i bestemmelsens stk. 4 til at fastsætte regler om, at udgifter i forbindelse med kontrol skal afholdes af den, der opbevarer eller fremstiller fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, foreslås indsat i lovforslagets § 1, nr. 14.

 

 

Til § 3

 

Det foreslås, at loven skal træde i kraft den 1. juli 2007.

 

 

Til § 4

 

Med hjemmel i beredskabsloven er udstedt flere bekendtgørelser vedrørende fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, herunder tekniske forskrifter. Med denne bestemmelse opretholdes hjemmelsgrundlaget for disse bekendtgørelser.

 

I medfør af samme bekendtgørelser er udstedt forskellige former for tilladelser, for eksempel tilladelser til fremstilling og opbevaring af fyrværkeri. Med bestemmelsen vil disse tilladelser fortsat være gyldige, indtil de udløber efter deres indhold, ændres eller tilbagekaldes.

 

 

Til § 5

 

Den gældende lov om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler gælder ikke for Færøerne og Grønland, men kan ved kongelig anordning sættes i kraft for Grønland med de afvigelser, som de særlige grønlandske forhold tilsiger.

 

Den gældende beredskabslov gælder ikke for Færøerne og Grønland, men kan ved kongelig anordning sættes i kraft for disse landsdele med de afvigelser, som de særlige færøske eller grønlandske forhold tilsiger.

 

Det foreslås derfor, at lovforslagets § 1 kan sættes i kraft for Grønland ved kongelig anordning, som de særlige grønlandske forhold tilsiger, og at § 2 kan sættes i kraft for Grønland og Færøerne ved kongelig anordning med de afvigelser, som de særlige grønlandske eller færøske forhold tilsiger.


Bilag

 

 

Lovforslaget sammenholdt med gældende lov

 

 

Gældende formulering

 

 

Lov om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler

 

 

 

 

 

§ 1. Fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler må ikke fremstilles, herunder monteres, eller indføres uden tilladelse af Sikkerhedsstyrelsen eller den, styrelsen bemyndiger dertil.
 Stk. 2. Tilladelse efter stk. 1 gives som en godkendelse til den, der fremstiller, herunder monterer, eller indfører fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler.
Stk. 3. Ved fyrværkeri i denne lov forstås pyrotekniske artikler, der er konstrueret til at tjene et formål af underholdningsmæssig karakter. Ved pyrotekniske artikler forstås artikler, der indeholder stoffer eller en blanding af stoffer, som er fremstillet med henblik på at frembringe en effekt i form af lys, lyd, varme, gas eller røg eller en kombination af disse, som følge af ikke detonerende, selvforbrændende, eksoterme, kemiske reaktioner.


 Stk. 4. Undtaget fra bestemmelserne i denne lov er pyrotekniske artikler, der er beregnet til anvendelse som udløsermekanisme i sikkerhedsudstyr og selvoppusteligt redningsudstyr.
  

 

 Stk. 5. Til brug ved behandlingen af ansøgninger om tilladelse efter stk. 1 kan forlanges en teknisk undersøgelse af fyrværkeriet eller de andre pyrotekniske artikler. Udgifterne hertil afholdes af ansøgeren.
   Stk. 6. Økonomi- og erhvervsministeren kan fastsætte regler om, at fyrværkeriartikler med begrænset effekt og meget lav risiko, som er beregnet til anvendelse af forbrugere, er undtaget fra stk. 1.

§ 2. Fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler må ikke overdrages, erhverves eller anvendes uden kommunalbestyrelsens tilladelse.
 

 

 

 

 

 

  Stk. 2. Fyrværkeri beregnet til anvendelse af forbrugere mÃ¥ kun sælges i detailsalg i perioden 1. – 31. december.
   Stk. 3. Fyrværkeri beregnet til anvendelse af forbrugere mÃ¥ kun anvendes i perioden 1. december – 5. januar.


   Stk. 4. Økonomi- og Erhvervsministeren kan fastsætte regler om undtagelser fra stk. 1, 2 og 3.

 

 

§ 2 a. Det er en betingelse for at opnå godkendelse i medfør af lovens § 1, stk. 2, jf. stk. 1, for at opnå tilladelse til at overdrage fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler, jf. § 2, stk. 1, og for at opnå godkendelse som festfyrværker efter regler fastsat i medfør af § 3, stk. 1, nr. 5, at:

1)

Ansøgeren ikke er dømt for strafbart forhold, der begrunder en nærliggende fare for misbrug af godkendelsen eller tilladelsen, jf. straffelovens § 78, stk. 2. Er ansøgeren en virksomhed, gælder kravet for såvel virksomheden som virksomheders indehaver eller administrerende direktør.

2)

Ansøgeren dokumenterer at være myndig. Er ansøgeren en virksomhed, skal dokumentation fremlægges for virksomhedens indehaver eller administrerende direktør.


   Stk. 2. Nægtelse af godkendelse eller tilladelse begrundet i, at ansøgeren ikke opfylder betingelsen i stk. 1, nr. 1, skal pÃ¥ begæring af ansøgeren eller af vedkommende myndighed indbringes for domstolene af anklagemyndigheden, jf. straffelovens § 78, stk. 3. Sagen behandles i strafferetsplejens former.


   Stk. 3. Ansøgere om godkendelse i medfør af lovens § 1, stk. 2, jf. stk. 1, eller om tilladelse til at overdrage fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler, jf. § 2, stk. 1, skal, ud over det i stk. 1 anførte, dokumentere, at de ikke er under konkursbehandling.


   Stk. 4. Godkendelse i medfør af lovens § 1, stk. 2, jf. stk. 1, og tilladelse til at overdrage fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler, jf. § 2, stk. 1, bortfalder, sÃ¥fremt indehaveren af godkendelsen eller tilladelsen kommer under konkursbehandling. Den myndighed, der har meddelt godkendelsen eller tilladelsen, kan dog efter ansøgning give tilladelse til midlertidig videreførelse af virksomheden eller erhvervet. SÃ¥dan tilladelse kan gives i en periode af indtil 3 mÃ¥neder.


   Stk. 5. Den myndighed, der har meddelt en godkendelse efter § 1, stk. 2, jf. stk. 1, en tilladelse til at overdrage fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler, jf. § 2, stk. 1, en tilladelse til at erhverve fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler, jf. § 2, stk. 1, eller en godkendelse som festfyrværker, jf. § 3, stk. 1, nr. 5, kan tilbagekalde godkendelsen eller tilladelsen, hvis der foreligger grov eller gentagen overtrædelse af denne lov, af regler udstedt i medfør af denne lov eller af vilkÃ¥r for godkendelsen eller tilladelsen, sÃ¥fremt det udviste forhold begrunder en nærliggende fare for misbrug af stillingen eller erhvervet. Tilbagekaldelsen sker pÃ¥ tid fra 1 til 5 Ã¥r. En afgørelse om tilbagekaldelse, jf. 1. pkt., skal pÃ¥ begæring af indehaveren af godkendelsen eller tilladelsen indbringes for domstolene af anklagemyndigheden efter fremgangsmÃ¥den i straffelovens § 78, stk. 3. Sagen behandles i strafferetsplejens former. Anmodning om indbringelse for domstolene af en afgørelse om tilbagekaldelse har ikke opsættende virkning, medmindre myndigheden eller retten bestemmer dette. Afgørelse om tilbagekaldelse af en godkendelse eller tilladelse, jf. 1. pkt., hvor der for samme forhold straffes ved dom, træffes dog af domstolene, jf. straffelovens § 79.

 

§ 3. Økonomi- og erhvervsministeren kan fastsætte regler om

1)

overdragelse og anvendelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler,

2)

anvendelsesklassifikation og tekniske sikkerhedskrav til fyrværkeriartikler og andre pyrotekniske artikler, herunder krav om mærkning og brugervejledning og sikkerhedsinformation i forbindelse med anvendelse og håndtering,

3)

krav om prøvning og godkendelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler,

4)

forbud imod salg til personer under 18 år af fyrværkeri samt kemikalier, der kan anvendes til fremstilling af fyrværkeri,

5)

uddannelse og godkendelse af festfyrværkere,

6)

meddelelse af tilladelser og godkendelser efter denne lov eller efter regler fastsat i medfør af denne lov, herunder bestemmelser om vilkår,

7)

tilbagekaldelse af tilladelser og godkendelser udstedt i medfør af denne lov eller efter regler fastsat i medfør af denne lov bortset fra i de af § 2a, stk. 5, omfattede tilfælde,

8)

krav om, at en ansøger om godkendelse efter denne lov eller efter regler udstedt i medfør af denne lov har tegnet ansvarsforsikring,

9)

overgangsordninger vedrørende tilladelser og godkendelser meddelt i medfør af denne lov eller efter regler fastsat i medfør af denne lov,

10)

bestemmelser, som er nødvendige for at opfylde Danmarks forpligtelser på fyrværkeriområdet i henhold til EU-retten, og

11)

kontrol med lovens overholdelse, herunder meddelelse af påbud, som er nødvendige for at sikre overholdelse af loven eller af bestemmelser fastsat i medfør af loven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 4. Sikkerhedsstyrelsen og kommunalbestyrelsen har til enhver tid uden retskendelse mod behørig legitimation adgang til virksomheder, der fremstiller, herunder monterer, indfører, opbevarer eller forhandler fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler, og kan i forbindelse hermed for fabrikantens eller importørens regning udtage prøver af fyrværkeriartikler og andre pyrotekniske artikler og underkaste disse en teknisk undersøgelse.

   Stk. 2. Indehavere af en tilladelse eller godkendelse til at fremstille, herunder montere, indføre, opbevare, overdrage, erhverve eller anvende fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler samt forhandlere af fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler, som efter § 2, stk. 4, er undtaget fra kravet om tilladelse i § 2, stk. 1, har efter anmodning fra Sikkerhedsstyrelsen eller kommunalbestyrelsen pligt til at give alle oplysninger, der er nødvendige for kontrollen.

 

§ 5. Økonomi- og erhvervsministeren kan fastsætte regler om, at omkostninger ved undersøgelser efter § 1, stk. 5, og § 4, stk. 1, og afprøvninger og godkendelser efter § 3, stk. 1, nr. 3, skal afholdes af ansøgeren.

 

§ 6. Loven gælder ikke for offentlige myndigheder, der anvender fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler som led i deres virksomhed.

 

 

 

 

§ 6 a. Det Tekniske Sikkerhedsråd, som nedsættes i henhold til kapitel 2 i lov om elektriske stærkstrømsanlæg og elektrisk materiel, rådgiver økonomi- og erhvervsministeren om regler vedrørende produktsikkerhed ved fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler. Rådet rådgiver endvidere Sikkerhedsstyrelsens direktør i forbindelse med styrelsens virksomhed, herunder på det ovennævnte område.

 

§ 7. Med bøde eller under skærpende omstændigheder fængsel indtil 2 år straffes den, der overtræder § 1, stk. 1, og § 2, stk. 1, 2 og 3, eller tilsidesætter oplysningspligten efter § 4, stk. 2.

Stk. 2. I regler, der udfærdiges efter loven, kan der fastsættes straf af bøde eller under skærpende omstændigheder fængsel indtil 2 år for overtrædelse af bestemmelser i reglerne.
    Stk. 3. Der kan pÃ¥lægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.

§ 8. Loven træder i kraft den 1. juli 1972.
   Stk. 2. Lov nr. 18 af 28. januar 1966 om fyrværkeri ophæves.

§ 9. (Ophævet).

§ 10. Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland, men kan ved kongelig anordning sættes i kraft for Grønland med de afvigelser, som de særlige grønlandske forhold tilsiger.

§ 11. Økonomi- og erhvervsministeren kan fastsætte nærmere regler om klageadgang, herunder om afskæring af klager og om, at klager kan indbringes for Erhvervsankenævnet.

 

§ 33. Forsvarsministeren fastsætter regler om

1)   placering, indretning og brug af virksomheder, hvor der opbevares, anvendes eller fremstilles faste, flydende eller luftformige brandfarlige eller eksplosive stoffer og andre stoffer, der i forbindelse med brand eller anden skade kan medføre en risiko for personer, ejendom eller miljøet, og

2)   opbevaring og brug af faste, flydende eller luftformige brandfarlige eller eksplosive stoffer.

Stk. 2. Forsvarsministeren fastsætter regler om

1)   brug af ild og lys og

2)   foranstaltninger, der er nødvendige til at forebygge eller formindske brandfare og til at sikre forsvarlige rednings- og slukningsmuligheder i tilfælde af brand.

Stk. 3. Forsvarsministeren fastsætter regler om kontrol med fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, som opbevares eller fremstilles.

Stk. 4. Forsvarsministeren kan fastsætte regler om, at udgifter i forbindelse med kontrol efter stk. 3 skal afholdes af den, der opbevarer eller fremstiller fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler.

Stk. 5. Forsvarsministeren fastsætter regler om de foranstaltninger, der skal iværksættes for at imødegÃ¥ virkningerne af uheld i nukleare anlæg.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lovforslaget

 

 

 

 

 

§ 1

 

I lov nr. 193 af 24. maj 1972 om fyrværkeri som ændret ved § 74 i lov nr. 1054 af 23. december 1992 og § 8 i lov nr. 458 af 10. juni 2003 og lov nr. 1060 af 9. november 2005 foretages følgende ændringer:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. § 1, stk. 4, affattes således:
”Stk. 4. Økonomi- og erhvervsministeren kan fastsætte regler om, at pyrotekniske artikler, der er beregnet til anvendelse som udløsermekanisme i sikkerhedsudstyr og selvoppusteligt redningsudstyr, er undtaget fra § 1, stk. 1.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. I § 2, stk. 1, indsættes efter ”Fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler må ikke”: ”opbevares,”.

 


3. I § 2 indsættes efter stk. 1 som nyt stykke:

”Stk. 2. Placering, indretning og brug af virksomheder og steder, hvor der opbevares, anvendes eller fremstilles fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler, må ikke ske uden kommunalbestyrelsens tilladelse.”

 

 


Stk. 2-4 bliver herefter stk. 3-5.

 

 

 

 

 

 

 

 

4. I § 2, stk. 4, der bliver stk. 5, ændres ”stk. 1, 2 og 3.” til: ”stk. 1 - 4”

 

 

 

 

 

 

5. I § 2a, stk. 1, § 2a, stk. 3 og § 2a, stk. 4, indsættes efter ” tilladelse til at”: ”opbevare eller”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. I § 2a, stk. 3 indsættes efter ”konkursbehandling”: ”eller likvidation, jf. dog stk. 4.”

 

 

 

 

 

 

7. I § 2a, stk. 4, indsættes efter ”konkursbehandling”: ”eller likvidation”, og som 4. pkt. .indsættes:

”Sikkerhedsstyrelsen kan forlænge denne periode således, at virksomheden eller erhvervet kan videreføres i op til et år i alt.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. I § 2a, stk. 5, indsættes efter ”Den myndighed, der har meddelt en godkendelse efter § 1, stk. 2, jf. stk. 1, en tilladelse til at”: ”opbevare eller”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. I § 3, nr. 1, indsættes før ”overdragelse”: ”opbevaring,”.

 

10. I § 3, nr. 2, indsættes efter ”i forbindelse med”: ”opbevaring,”.

 

 

 

 

 

 

11. I § 3, nr. 3, indsættes efter ”pyrotekniske artikler,”: ”herunder krav om fremlæggelse af dokumentation for godkendt transportklassifikation,”.

 

 

 

 

12. I § 3, nr. 5, indsættes efter ”uddannelse”: ”, herunder krav om efteruddannelse”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13. § 3, nr. 11, ophæves.

 

14. I § 3 indsættes efter nr. 9 som nye numre:

” 10) kontrol med transportklassifikation af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler der, opbevares eller fremstilles,

11) placering, indretning og brug af virksomheder og steder, hvor der opbevares, anvendes eller fremstilles fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler,

12) foranstaltninger, der er nødvendige for at forebygge eller formindske brandfare og til at sikre forsvarlige rednings- og slukningsmuligheder i tilfælde af brand ved opbevaring, anvendelse, håndtering og fremstilling af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, herunder brandvagt i forbindelse med anvendelse af fyrværkeri,”.

 

Nr. 10 bliver herefter nr. 13.

 

15. Efter § 3 indsættes:

”§ 3a. Sikkerhedsstyrelsen fører kontrol og tilsyn med lovens overholdelse.

Stk. 2. Kommunalbestyrelsen fører kontrol og tilsyn med placering, indretning og brug af virksomheder og steder, hvor der opbevares, anvendes eller fremstilles fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler samt med overdragelse, erhvervelse og anvendelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler.

Stk. 3. Økonomi- og erhvervsministeren kan fastsætte regler om, at kommunalbestyrelsen skal foretage indberetning til Sikkerhedsstyrelsen om kontrol og tilsyn efter stk. 2.”

Stk. 4. Økonomi- og erhvervsministeren kan fastsætte regler om kontrol med lovens overholdelse, herunder om Sikkerhedsstyrelsens og kommunalbestyrelsens adgang til at meddele påbud, som er nødvendige for at sikre overholdelse af loven eller bestemmelser fastsat i medfør af loven, eller påbud og forbud som er nødvendige for at formindske risikoen for brand eller anden skade.

 

§ 3b. Såfremt udnyttelse af en tilladelse eller godkendelse skønnes at indebære særlig brandfare eller risiko for personer, ejendom eller miljøet, kan Sikkerhedsstyrelsen eller kommunalbestyrelsen nedlægge forbud mod udnyttelse af godkendelsen eller tilladelsen, indtil faren er afhjulpet.  

Stk. 2. Påbud og forbud meddelt i medfør af stk. 1 har virkning straks. Forbud mod udnyttelse af en tilladelse til fremstilling og opbevaring af fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler meddelt efter stk. 1 skal på begæring af indehaveren af godkendelsen eller tilladelsen indbringes for domstolene af den myndighed, der har truffet afgørelsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16. I § 4, stk. 2, ændres ”§ 2, stk. 4” til: ”§ 2, stk. 5”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17. I § 5, indsættes efter ”§ 3, stk. 1, nr. 3”: ” og nr. 10 og nr. 12”.

 

 

 

 

 

 

 

18. § 6 affattes således:

”§ 6. Krav om tilladelser eller godkendelser efter denne lov gælder ikke for offentlige myndigheder, såfremt myndighederne ved deres normale virke har behov for indførsel, fremstilling, overdragelse, erhvervelse, anvendelse eller opbevaring af fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19. § 7, stk. 1, affattes således:

”Med bøde eller under skærpende omstændigheder fængsel indtil 2 år straffes den, der

1) overtræder § 1, stk. 1,

2) overtræder § 2 stk., 1-4, eller

3) tilsidesætter oplysningspligten efter § 4, stk. 2.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 2.

 

I beredskabsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 137 af 1. marts 2004, som ændret ved lov nr. 534 af 24. juni 2005, ved § 2 i lov nr. 1060 af 9. november 2005 og ved § 101 i lov nr. 538 af 8. juni 2006 foretages følgende ændring:

 

1. § 33, stk. 3 og stk. 4, ophæves.

 

Stk. 5 bliver herefter stk. 3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 3

 

Loven træder i kraft den 1. juli 2007.

 

§ 4

 

Regler om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler udstedt i medfør af beredskabsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 137 af 1. marts 2004, som ændret ved lov nr. 534 af 24. juni 2005 og ved § 2 i lov nr. 1060 af 9. november 2005, forbliver i kraft, indtil de ændres eller ophæves.

Stk. 2. Tilladelser om fyrværkeri og

andre pyrotekniske artikler meddelt i henhold til beredskabsloven bevarer deres gyldighed, indtil de udløber, ændres eller tilbagekaldes.

 

§ 5

 

Loven gælder ikke for Grønland og Færøerne.

Dog kan § 1 sættes kraft for Grønland ved kongelig anordning med de afvigelser, som de særlige grønlandske forhold tilsiger, og § 2 kan sættes i kraft for Grønland og Færøerne ved kongelig anordning med de afvigelser, som de særlige grønlandske eller færøske forhold tilsiger.