Ved besvarelsen af spørgsmål nr. S 4239 (folketingssamlingen 2003-04) fra MF Peter Skaarup (DF) oplyste jeg, at Justitsministeriet i samarbejde med berørte myndigheder og organisationer ville undersøge baggrunden for klagesagerne vedrørende ejerskifteforsikring ved Ankenævnet for Forsikring og i lyset heraf overveje behovet for en ændring af bekendtgørelsen om dækningsomfanget for ejerskifteforsikringer (bekendtgørelse nr. 705 af 18. juli 2000) og reglerne om ejendomsformidlernes rådgivningsforpligtelse.

 

Der har på den baggrund været afholdt en række møder med deltagelse fra Justitsministeriet, Økonomi- og Erhvervsministeriet, Erhvervs- og Byggestyrelsen, Advokatrådet, Ankenævnet for Forsikring, Dansk Ejendomsmæglerforening, Danske Arkitektvirksomheder, Forbrugerrådet, Foreningen af Bygningssagkyndige og Energikonsulenter i Danmark, Foreningen af Rådgivende Ingeniører samt Forsikring & Pension.

 

Bl.a. på baggrund af de kommentarer og forslag, der er fremkommet på møderne, har Justitsministeriet ud­arbejdet en redegørelse, der vedlægges i 5 eksemplarer til Retsudvalgets orientering.

 

Som det fremgår heraf, er det Justitsministeriets vurdering, at der ikke umiddelbart er noget behov for at ændre bekendtgørelsen om ejerskifteforsikringers dækningsomfang. Justitsministeriet har dog anmodet Forsikring & Pension om at undersøge, om der er specifikke regler i bekendtgørelsen om ejerskifteforsikringens dækningsomfang, som der – på baggrund af praktiske erfaringer – måtte være behov for at ændre.

 

Drøftelserne med de berørte organisationer mv. har vist, at der kan være behov for at sikre bedre overensstemmelse mellem en huskøbers forventninger og det faktiske indhold af huseftersyns­ordningen. Redegørelsen indeholder på denne baggrund en beskrivelse af en række mulige forbedringer af bl.a. informationsniveauet i tilstandsrapporten. Disse forslag vil blive nærmere vurderet af Erhvervs- og Byggestyrelsen i samarbejde med Justitsministeriet og følgegruppen for huseftersynsordningen, der er rådgivende for styrelsen bl.a. med hensyn til bygningsgennemgang og tilstandsrapporter.

 

Det kan endvidere oplyses, at Erhvervs- og Byggestyrelsen i første omgang arbejder med at gennemføre en handlingsplan, som skal øge kvaliteten af tilstandsrapporterne og kontrollen heraf. Handlingsplanen er nærmere omtalt i redegørelsen.

 

 

 

 

                                            Lene Espersen                     /        Lars Hjortnæs