21. marts 2006

 

PBN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foreløbigt nærhedsnotat vedr. forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om statistik over erhvervsstrukturer, KOM(2006) 66 endelig, af 20. februar 2006

 

Foreløbigt nærhedsnotat oversendes ligeledes til Folketingets Erhvervsudvalg.

 

1.                Baggrund og indhold

Kommissionen fremsatte d. 20. februar 2006 ovennævnte forslag til forordning. Den danske version af forslaget blev modtaget i den faste EU-repræsentation d. 13. marts 2006.

 

Forslagets retsgrundlag er traktatens artikel 285 om udarbejdelse af fællesskabsstatistikker[1]. Forslaget skal vedtages i form af en forordning efter proceduren om fælles beslutningstagen i henhold til traktatens artikel 251.

 

Formålet med det foreliggende forslag er at forbedre den eksisterende strukturelle erhvervsstatistik. Forslaget erstatter den eksisterende forordning 58/97 af 20. december 1996 og indeholder en forbedret dækning af især serviceerhvervene samt ny statistik over tilgang og overlevelse af nye virksomheder samt ophør af eksisterende virksomheder. Endvidere indeholder forslaget forenklinger i form af bortfald af variable i forhold til den eksisterende forordning.      

 

Forslaget skal ses i sammenhæng med behovet for at etablere et tilstrækkeligt dækkende statistikgrundlag for politisk beslutningstagning i relation til Lissabon-strategien generelt og iværksætterpolitik specifikt.  

 

2.                Nærhedsprincippet

Kommissionen anfører, at fastlæggelsen af fælles statistiske standarder for produktion af harmoniserede EU-statistikker kun kan gennemføres effektivt på fællesskabsniveau.

 

Det er regeringens vurdering, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.



[1] Artikel 285:

”1. Med forbehold af artikel 5 i protokollen om statutten for Det Euro­pæiske System af Centralbanker og Den Europæiske Centralbank, ved­tager Rådet i henhold til fremgangsmåden i artikel 251 foran­stalt­ninger til udarbejdelse af statistikker, hvor det er nødvendigt for, at Fælles­skabet kan udøve sin virksomhed.

2. Udarbejdelsen af fællesskabsstatistikker skal være karakte­ri­seret ved upartiskhed, pålidelighed, objektivitet, videnskabelig uaf­hængig­hed, om­kost­ningseffektivitet og de statistiske oplysningers fortrolighed; den må ikke medføre uforholdsmæssigt store byrder for erhvervslivet.”