MILJØstyrelsen 7. december 2005 Kemikalier 7034-0031 LFH/TVN Status for begrænsninger under kemikalieloven, der går videre end EU regler. Nedenstående oversigt viser de bekendtgørelser som kan komme i spil, hvis EU vedtager nye fælles regler på områderne. Oversigten omfatter danske regler der går videre end eksisterende EU- regler og områder, der ikke i dag er reguleret i EU. De danske regler kan blive udfordret , hvis der inden REACH træder ikraft ved- tages nye EU-regler, eller hvis der senere under REACH vedtages begrænsninger eller godkendelser som afviger fra de danske regler. Udover denne liste er der andre regler f.eks. om mærkning, krav om polititilla- delser for køb af giftige stoffer og giftstoffer i varmesystemer, som ikke forventes berørt af REACH. Stof Danske regler med st a- tus Status PCP (pentachlorphenol) Forbud mod PCP i va- rer/artikler. Bekendtgø- relse nr. 420 af 21. april 1996. Anvendelse af PCP som bio- cid bliver omfattet af biocid- direktiver fra 2006. Den del af PCP reguleringen der an- går varer kan blive udfordret af REACH Creosot Krav om godkendelse af creosot til træbeskyttelse samt forbud mod creosot i varer. Bekendtgørelse nr. 534 af 18. juni 2003. Anvendelse af Creosot som biocid vil blive omfattet af bi- ociddirektivet fra 2006. Den del af creosotreguleringen der angår varer kan blive udfo r- dret af REACH Arsen Krav om godkendelse af arsen til træbeskyttelse. Bekendtgø 18. juni 2003 Arsen vil blive omfattet af biociddirektivet fra 2006.
2 Cadmium Cadmium som pigment er forbudt i 2 yderligere plasttyperBekendtgørelse. nr. 1199 af 23. december 1992 Cadmium i handelsgød- ning. Nye EU regler på dette områder er under diskussion. B ekendtgøre   l- se. nr. 223 af 5. april 1989. Cadmium og cadmium- forbindel ser er under ri- sikovudering i EU. Nye fælles regler kan forventes. er under risikovudering i EU. Nye fælles regler kan forventes. Phthalater Forbud mod phthalater i legetøj og småbørnsartik- ler til børn under 3 år. Bekendtgørelse nr. 151 af 15. marts 1999. Nye EU-regler forventes endeligt vedtaget og træ- der i kraft i 2006. Kviksølv Forbud mod visse anven- delser af kviksølv. Bekendtgørelse. nr. 627 af 1. juli 2003 EU-kommissionen har vedtaget en kviksølvstra- tegi, som vil betyde EU regler på dette områder i de kommende år. Bly Forbud mod bly og blyfor- bindelser i visse anven- delser Bekendtgørelse nr. 1012 af 13. november 2000. Blyammunition til jagt. Bekendtgørelse nr. 114 af 28. januar 1997. En frivillig EU risikovur- dering er under udarbej- delse, den kan føre til for- slag om EU - regler. Opløsningsmidler og drivmidler i spraydåser Positivliste med mulighed for dispensation. Bekendtgørelse. nr. 571 af 29. november 1984 Kan blive udfordret af REACH Formaldehyd Indhold og afgivelse af formaldehyd i spånplader til møbler og inventar. Bekendtgørelse nr. 289 af 22. juni 1983 Kan blive udfordret af RE- ACH
3 Overgangsbestemmelser i REACH Et medlemsland kan opretholde eksisterende og mere streng regulering end an- vendelsesbegrænsningerne i REACH om produktion, salg eller anvendelse af kemiske stoffer i op til 6 år efter forordningen er trådt i kraft. Dette kræver dog at det pågældende medlemsland har notificeret reglerne i overensstemmelse med EU-traktaten. Kommissionen skal samle og publicere en liste over disse regler senest 2 år efter, at forordningen er trådt i kraft. Konklusion Som det fremgår af skemaet kan PCP og creosot i varer i princippet blive udfor- dret under REACH, men reguleringen er i dag uden reel betydning. Herudover kan opløsningsmidler og drivmidler i spraydåser samt reguleringen af formalde- hyd komme i spil. På disse to områder findes der dog overordentlig god dokumen- tation for nødvendigheden af gældende regler. De øvrige reguleringer som er an- givet i skemaet vil som det fremgår ikke komme i spil på grund af REACH. På de punkter, hvor Danmark har videregående regler end EU arbejder Miljømi- nisteriet for at skabe grundlag for, at nye EU regler tager udgangspunkt i danske regler. I tilfælde hvor dette ikke er muligt, kan det blive aktuelt at anvende mil- jøgarantien.